FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 december 2010

Facebook verwijdert 'Operation Payback'-pagina

Facebook, de sociale netwerksite uit de Verenigde Staten, heeft vandaag de Facebook-pagina van Operation Payback verwijderd. De operatie, uitgevoerd door een zichzelf Anonymous-noemende zwerm van sympathisanten van WikiLeaks, valt al enkele dagen de websites en betalingssystemen aan van die de inmiddels gearresteerde mede-oprichter Julian Assange, of zijn organisatie hebben dwarsgezeten.

Zo zijn onder andere de sites van MasterCard en PayPal 'down' geweest door de zogenaamde DDoS-aanvallen, waarbij door een overvloed aan dataverkeer de websites van de bedrijven de stroom informatie niet aankunnen en op zwart gaan. Op het moment wordt Visa eveneens herhaaldelijk aangepakt voor het blokkeren van donaties aan WikiLeaks. Facebook, zo lijkt het, zou het volgende bedrijf in het rijtje kunnen worden. Meteen na het door Facebook verwijderen van de pagina met enkele duizenden leden, Twitterde één van de beheerders onderstaande schermafbeelding. Ook is er direct een nieuwe pagina aangemaakt.

Volgens Facebook is het onderhouden van een pagina niet mogelijk als er haat of dreiging op wordt verkondigd. Het bedrijf is door diverse media al benaderd voor een reactie, maar deze is tot op heden nog niet bekend. Bevreemdend is wel dat de pagina van de user Ku Klux Klan vrolijk voortbestaat met de ondertitel 'de suprematie van het blanke ras'. Of ook de tweede Anonymous-pagina het onderspit zal moeten delven en wat de reactie van Anonymous is, valt weliswaar te raden, maar is vooralsnog niet zeker.


De mededeling op de bewuste Facebook-pagina.

Dodental aardverschuiving Colombia naar 47

Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in de Colombiaanse stad Bello is opgelopen tot 47. Er worden nog steeds rond de tachtig mensen vermist. Dat hebben de autoriteiten van de deelstaat Antioquia woensdag gezegd.

Volgens John Rendon, die de leiding heeft over de reddingspogingen, is de kans om overlevenden te vinden onder de ruim acht meter dikke laag modder nihil. Zeker vijfhonderd reddingswerkers doen pogingen de lichamen van de slachtoffers onder de modder vandaan te halen.

De aardverschuiving van zondag bedolf een dertigtal huizen. De aarde was door zware regenval doorweekt geraakt en daardoor gaan schuiven. Volgens de Colombiaanse meteorologische dienst is er nog nooit zoveel regen gevallen sinds de dienst 42 jaar begon met het bijhouden van de neerslaggegevens.


Dodental aardverschuiving Colombia naar 47 (Foto: Novum)

'Geen rol voor Nederland bij uitlevering Assange'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) ziet geen rol voor Nederland en de Europese Unie in het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat heeft de bewindsman de Tweede Kamer woensdag laten weten. Donderdag zal de Kamer Rosenthal aan de tand voelen over de kwestie.

Assange werd dinsdag in Engeland opgepakt. Zweden had een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd vanwege meerdere zedenmisdrijven die hij in dat land zou hebben begaan.

GroenLinks wil dat Rosenthal er bij de EU op aandringt om Assange niet uit te leveren aan de VS, zolang daar een eerlijk proces niet gegarandeerd is. Volgens de minister is dit niet aan de orde.

Deelnemersveld achtste finales Champions League

De laatste groepswedstrijden zijn gespeeld en daardoor zijn ook de zestien resterende ploegen bekend die vrijdag 17 december in het Zwitserse Nyon in de balletjes gaan tijdens de loting van de achtste finales. De achtste finales worden in februari en maart 2011 afgewerkt.

Groepswinnaars:

Club Land
Tottenham Hotspur Engeland
Schalke 04 Duitsland
Manchester United Engeland
FC Barcelona Spanje
Bayern München Duitsland
Chelsea Engeland
Real Madrid Spanje
Shachtar Donetsk Ukraine

Nummers twee:
Club Land
Internazionale                 
Italië
Olympique Lyon Frankrijk
Valencia Spanje
FC Kopenhagen Denemarken
AS Roma Italië
Olympique Marseille Frankrijk
AC Milan Italië
Arsenal Engeland

Nederlandse gamestudio herleeft in Maleisië

De Nederlandse gamestudio Streamline Studios is uit de as herrezen in Kuala Lumpur in Maleisië. De nieuwe gamestudio houdt zich bezig met het ondersteunen van andere gamestudio's tijdens de ontwikkeling van een game. Dat schrijft de website Gamesindustry. Vorig jaar werd het Amsterdamse hoofdkantoor van Streamline failliet verklaard.

"Binnen deze markt is het belangrijk om tegen lage kosten gameproducties aan te bieden. Hier in Azië leveren wij snel een hoge kwaliteit", legt studiobaas Stefan Baier uit. Streamline maakt onderdelen van spellen voor de iPhone, Facebook en spelcomputers.

De Amsterdamse gamestudio Streamline Studios sloot vorig jaar november zijn deuren. Een gebrek aan opdrachtgevers en goedkopere concurrentie uit Azië en Oost-Europa maakten het draaiend houden van het bedrijf onmogelijk. Streamline Studios werkte onder andere aan spellen als het schietspel Unreal Tournament III en het actieavontuur Overlord.

De Boer: "Ik ben niet verrast"

Frank de Boer  maakte een prima debuut als interim-trainer van Ajax tegen AC Milan. Hij zag zijn ploeg met 0-2 winnen. Ook werd plaatsing voor de Europa League gehaald.

Na afloop van de wedstrijd reageerde De Boer voor de camera's van NOS: "Ik heb ze voorgehouden dat ze een echt hecht team moet zijn. Ze moeten voor elkaar vechten. Dat hebben ze heel gediciplineerd gedaan."

De interim-trainer vond de overwinning niet onverwacht: "Ik ben niet verrast. Ik weet wat ze kunnen en dat hebben ze vandaag heel vaak laten zien. We speelden vanuit een goed tactisch concept. Ik hoop dat de jongens nu geloven in wat ze kunnen. Ze kunnen allemaal fantastisch voetballen. De winst is dat ze gedurfd hebben gevoetbald, tegen Milan dat veel kwaliteiten heeft.”

Matrix-duo maakt eigentijdse versie Robin Hood

Andy en Lana Wachowski gaan een moderne versie van Robin Hood maken. Zoals altijd bij deze filmmakers is het script in nevelen gehuld. Hood, zoals de film gaat heten, zou gaan over het Amerikaanse straatleven en bendes. Will Smith zou al benaderd zijn voor een van de hoofdrollen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De Wachowski's, vroeger bekend als de gebroeders Wachowski toen Lana nog als Larry door het leven ging, staan bekend om hun explosieve visuele stijl gebaseerd op stripverhalen. Ze maakten hun wereldwijde doorbraak met het zeer succesvolle The Matrix uit 1999. Hun laatste film was de lauw ontvangen spektakelfilm Speed Racer uit 2008.

Hun eerstvolgende film is Cobalt Neural 9, een film over een homoseksuele relatie tussen twee Amerikaanse soldaten in Irak. Met behulp van gevonden filmbeelden puzzelt een archeoloog het liefdesverhaal aan elkaar, waarbij hij er ook achter komt dat er een aanslag was gepleegd op de Amerikaanse president George W. Bush.

Er zouden al enkele opnames zijn gemaakt van interviews met onder anderen de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie, de Amerikaanse ex-worstelaar en politicus Jesse Ventura, en columniste Arianna Huffington van de website The Huffington Post. Cobalt Neural 9 staat gepland voor 2012.


Will Smith benaderd voor Robin Hood-film van Wachowski's (Foto: Novum)

Libië zette Groot-Brittannië onder druk om Lockerbie

De Britse regering vreesde een woedende reactie van Libië als ze de veroordeelde Lockerbie-dader Abdel Baser Ali al-Megrahi niet zou vrijlaten. De Britten waren dan ook opgelucht dat Al-Megrahi kon worden vrijgelaten op grond van zijn slechte medische gesteldheid. Dit staat in Amerikaanse diplomatieke memo's die zijn gepubliceerd door WikiLeaks.

De memo's zijn afkomstig van de Amerikaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli en beschrijven de aanloop naar het besluit Al-Megrahi vrij te laten. De vrijlating leidde tot grote vreugde in Libië, maar verstoorde de relatie tussen Londen en Washington behoorlijk.

Critici van het besluit tot vrijlating hebben de Britse regering ervan beticht dat ze gemotiveerd werd door commerciële belangen. Hoewel regeringsmedewerkers altijd hebben benadrukt dat de 58-jarige Al-Megrahi werd vrijgelaten, omdat hij lijdt aan prostaatkanker, blijkt uit de memo's dat de Britten zich welbewust waren dat het niet meewerken met Libië enorme gevolgen kon hebben.

In een memo uit augustus 2008 staat dat de Libiërs 'ronduit tegen de regering hebben gezegd dat er 'enorme repercussies' zullen zijn voor de Libisch-Britse relatie als de vervroegde vrijlating van Al-Megrahi niet op de juiste manier wordt afgehandeld'.

De toenmalige Britse ambassadeur in Tripoli, Vincent Fean, zei een aantal maanden later dat een weigering om Al-Megrahi vrij te laten een ramp zou betekenen voor de Britse belangen in Libië.

Britse regeringsmedewerkers hebben in het verleden erkend dat commerciële belangen een rol speelden bij een gevangenenruil tussen Libië en Groot-Brittannië, maar hebben altijd volgehouden dat het besluit Al-Megrahi vrij te laten alleen genomen is op grond van mededogen.

Uitslagen Champions League (08/12/10)

Vanavond stonden de laatste wedstrijden in de groepsfase van de Champions League in de poules E tot en met H op het programma. Hieronder lees je welke teams doorgaan naar de knockout-fase van het kampioenenbal, welke teams naar de Europa League gaan en welke elftallen hun Europese koffers kunnen pakken.

Groep E

FC Bayern München (DUI) - FC Basel (ZWI) 3-0
35' Ribéry 1-0
37' Timoshchuk 2-0
50' Ribéry 3-0

FC CFR 1907 Cluj (ROE) - AS Roma (ITA) 1-1
21' Borriello 0-1
88' Traoré 1-1

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayern München * 6 5 0 1 15 16-6
2 AS Roma * 6 3 1 2 10 10-11
3 FC Basel + 6 2 0 4 6 8-11
4 FC CFR 1907 Cluj 6 1 1 4 4 6-12

 


Groep F

Olympique Marseille (FRA) - Chelsea (ENG) 1-0
81' Brandão 1-0

MSK Zilina (SVK) - Spartak Moskou (RUS) 1-2
48' Majtan 1-0
54' Alex 1-1
61' Ibson 1-2
78' Ibson (Spartak Moskou)

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea * 6 5 0 1 15 14-4
2 Olympique Marseille * 6 4 0 2 12 12-3
3 Spartak Moskou + 6 3 0 3 9 7-10
4 MSK Zilina 6 0 0 6 0 3-19

 


Groep G

AC Milan (ITA) - Ajax (NED) 0-2
57' De Zeeuw 0-1
66' Alderweireld 0-2

Real Madrid (SPA) - AJ Auxerre (FRA) 4-0
12' Benzema 1-0
49' C. Ronaldo 2-0
72' Benzema 3-0
88' Benzema 4-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid * 6 5 1 0 16 15-2
2 AC Milan * 6 2 2 2 8 7-7
3 Ajax + 6 2 1 3 7 6-10
4 AJ Auxerre 6 1 0 5 3 3-12

 


Groep H

Arsenal (ENG) - Partizan Belgrado(SER) 3-1
30' Van Persie (Pen.) 1-0
52' Cléo 1-1
73' Walcott 2-1
77' Nasri 3-1
85' Sagna (Arsenal)

FC Shachtar Donetsk (OEK) - Sporting Braga (POR) 2-0
78' Rat 1-0
83' Luiz Adriano 2-0

Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Shachtar Donetsk * 6 5 0 1 15 12-6
2 Arsenal *
6 4 0 2 12 18-7
3 Sporting Braga +
6 3 0 3 9 5-11
4 Partizan Belgrado 6 0 0 6 0 2-13


* = Naar achtste finale Champions League
+ = Naar 1/16e finale Europa League

[CL] Uitslag AC Milan - AFC Ajax

Ajax heeft zijn laatste groepswedstrijd in het kader van de Champions League gewonnen. In het San Siro in Milaan waren de Amsterdammers met 2-0 te sterk voor AC Milan, dat overigens al zeker was van de volgende ronde.

Ajax speelde vanaf het begin prima en kreeg een aantal goede mogelijkheden. Miralem Sulejmani, Luis Suárez, Christian Eriksen en Siem de Jong hadden hun vizier echter niet op scherp staan, waardoor de openingstreffer uitbleef. Pas in de slotfase van de eerste helft kreeg AC Milan zijn eerste kans. Ronaldinho kopte de bal van dichtbij in de handen van keeper Maarten Stekelenburg.

In de resterende minuten van de eerste helft slaagde AC Milan er niet in om voor gevaar te zorgen, wat de Italianen in de tweede helft ook niet lukte. Ajax hield het overwicht, maar had tot de 57e minuut nodig om de openingsgoal te maken. De Jong slaagde er niet in om de bal tegen het leer te werken, maar in de rebound was Demy de Zeeuw wel trefzeker.

Halverwege de tweede helft gooide Toby Alderweireld het duel op slot door de tweede treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. De verdediger schoot de bal, na uitstekend werk van Suárez, in de kruising.

AC Milan zette vervolgens Zlatan Ibrahimovic in, maar de Zweed kon het tij niet meer keren. Ajax gaat door deze zege verder in het toernooi om de Europa League.


 

AC Milan

0 - 2

AFC Ajax

     57' de Zeeuw
 66' Alderweireld
 
 Gele kaart: Suárez, Sulejmani, (AFC Ajax)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 74.000
Arbiter: Bo Larsen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Amelia
Bonera
T. Silva
Yepes
Antonini
Flamini (K. Boateng/26)
Pirlo
Seedorf
Ambrosini (Ibrahimovic/63)
Robinho (Merkel/76)
Ronaldinho
  Stekelenburg
van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Emanuelson
de Zeeuw (Lindgren/82)
Eriksen
Enoh
Sulejmani
de Jong (El Hamdaoui/84)
Suárez (Tainio/90+2)

Hillen boos over gestegen kosten JSF

Minister van Defensie Hans Hillen is boos over de gestegen kosten van de Joint Strike Fighter (JSF). Hij heeft de Amerikaanse ambassadeur laten weten dat hij 'grote moeite' heeft met de kostenoverschrijding van 20 procent die vorige week bekend werd. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

"Hier staat een boze afnemer", zei Hillen. Hij sluit niet uit dat de gestegen kosten kunnen leiden tot de aanschaf van minder dan de voorgenomen 85 toestellen. Het besluit daarover is nog niet genomen. Hillen gaat de Kamer komend voorjaar informeren over het verdere verloop van het project rond de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig.

Premier Mark Rutte liet vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie al weten dat Nederland 'niet met de JSF getrouwd is'. Rutte zei geen spijt te hebben dat zijn kabinet heeft ingestemd met de aanschaf van een tweede testtoestel. Maar dat betekent niet dat de JSF automatisch de F-16 gaat vervangen.

Succesvolste gameserie Denda stopgezet

Het nieuwste puzzelavontuur Samantha Swift and the Fountains of Fate is het laatste spel uit de populairste gameserie van uitgever Denda Games. Binnen de serie zijn vier pc-games en een spel voor de Nintendo DS verschenen. Van de eerdere spellen zijn meer dan honderdduizend exemplaren verkocht in de Benelux.

"Je kunt stellen dat Samantha Swift erg belangrijk is geweest voor ons portfolio", zegt Jonas Termijtelen van Denda Games. "Met deze serie scoorden wij het beste van alle landen in Europa." De makers van de Samantha Swift-serie zagen de populariteit van Samantha Swift in de rest van Europa dalen en houden het daarom voor gezien.

Het boek is nog niet helemaal gesloten. De Britse bedrijf Mumbo Jumbo heeft nog plannen om Samantha Swift and the Fountains of Fate over te zetten naar de Nintendo DS. Termijtelen verwacht dat Mumbo Jumbo binnen afzienbare tijd met een nieuwe serie komt om Samantha Swift te vervangen.

Het laatste puzzelavontuur van Samantha Swift is vanaf 10 december te koop voor de pc.


Succesvolste gameserie Denda stopgezet

Helen Mirren haalt uit naar Hollywood

Helen Mirren heeft er genoeg van dat Hollywood steeds maar kiest voor jonge acteurs en niet genoeg te bieden heeft voor actrices. De 65-jarige Engelse actrice benoemde dinsdag tijdens een prijsuitreiking hoe de Amerikaanse filmindustrie 18 tot 25-jarige acteurs 'aanbidt'. "En hun penis. En die zijn maar klein, vind ik altijd."

"Geen wonder dat ik onlangs de rol van Prospero gespeeld heb in The Tempest", zegt de actrice lachend over de verfilming van het Shakespeare-stuk, die in Nederland niet in de bioscopen is verschenen. "Ik moest een van de mannenrollen inpikken." En dat terwijl Mirren juist bekendstaat als een actrice die ook op late leeftijd nog zeer succesvol is.

"Ik heb gedurende mijn carrière met lede ogen aangezien hoe sommige zeer matige acteurs maar aan het werk blijven, terwijl veel fantastische actrices het niet hebben gered", zegt Mirren, die eerder een Oscar won voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen. "Bij veel actrices droogt het werk na hun vijftigste op. Geen werk betekent geen inkomen, en dus geen onafhankelijkheid."

Mirren nam dinsdag de Sherry Lansing Leadership Award in ontvangst. De prijs is een initiatief van het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter en wordt uitgereikt aan vrouwen die een toonaangevende carrière hebben in de entertainmentindustrie en een grote bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. Eerdere winnaressen waren actrices Meryl Streep, Jodie Foster en Glenn Close en talkshowpresentatrice Barbara Walters.

Mirren is momenteel te zien in de actiefilm Red, waarin ze een gepensioneerde geheimagente speelt.


Helen Mirren haalt uit naar Hollywood (Foto: Novum)

'Bezuinigingen leiden tot sluiting ziekenhuizen'

Voor zo'n twintig ziekenhuizen dreigt faillissement als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan. Daarvoor waarschuwt oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Pieter Vierhout. In een artikel op de website van Zorgvisie noemt hij de bezuiniging van 314 miljoen euro 'draconisch'.

Volgens Vierhout, die momenteel voorzitter van de raad van bestuur van het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is, zullen ziekenhuizen met onvoldoende financiële reserves de dupe worden van de plannen van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). "We mogen de deuren niet sluiten vanwege de zorgplicht. Maar we kunnen geen garantie geven dat we elementaire zorg kunnen blijven leveren. We zullen bedden moeten sluiten op de intensive care en de spoedeisende hulp."

"Voor complexe dure zorg zullen we Zeeuwen door moeten verwijzen naar andere ziekenhuizen", voorziet Vierhout. "Dat betekent dat ze onaanvaardbaar ver moeten reizen. Voor ziekenhuizen in de periferie zijn deze bezuinigingen een ramp. Die mensen hebben geen keus. Daar zou het kabinet rekening mee moeten houden."

[Upd] Visa down, Twitter en PayPal next

Na MasterCard staan ook PayPal, Visa en Twitter op de lijst om een Ddos-aanval te krijgen. Tijdens de Wereld Draait Door werd al voorgedaan hoe zo'n aanval werkt: Je stuurt zoveel dataverkeer naar een website dat de boel platgaat en niemand er meer bij kan.

Twitteraars zijn wereldwijd boos dat WikiLeaks uit de trendinglijsten wordt gehouden. Dit is een dagelijkse top tien met de meest besproken onderwerpen. Hoewel WikiLeaks de hele wereld bezighoudt, wil het onderwerp maar niet trending worden. En omdat WikiLeaksfans vinden dat Twitter de boel boycot, worden ze waarschijnlijk deze week platgegooid.

Ook PayPal gaat down, zo bezweren WikiLeaksfans. PayPal stopte het overmaken van donaties via hun systeem nadat de VS ze een brief stuurde dat WikiLeaks illegaal bezig was.

Update 22.14 uur
Visa ligt inmiddels ook plat.

[Upd] 'We pakken alle vijanden WikiLeaks'

De actiegroep Anonymous dreigt iedereen met een anti-WikiLeaks-agenda met een cyberaanval. Dat hebben de zogenoemde 'hacktivisten’, die de website van creditcardbedrijf MasterCard woensdag plat legden omdat het bedrijf geen overboekingen meer verzorgt naar WikiLeaks, woensdag bekendgemaakt.

Volgens Anonymous doen inmiddels vierduizend vrijwilligers mee aan de verdediging van de klokkenluiderwebsite en de 'martelaar van de vrijheid van meningsuiting' WikiLeaks-oprichter Jullian Assange.

De groep legde eerder al de blog van betalingswebsite PayPal urenlang plat, omdat die onder druk van de VS betalingen aan WikiLeaks opschortte. Ook de site van de Zwitserse bank PostFinance die Assanges rekening heeft opgeheven kreeg te maken met een cyberaanval.

Update 22.11 uur

De site van Visa.com is momenteel onbereikbaar.  Mastercard.com is al sinds vanmiddag onbereikbaar. De site van PayPal is nog wel bereikbaar.

Actiegroep: we pakken alle vijanden WikiLeaks
Actiegroep: we pakken alle vijanden WikiLeaks (Foto: ANP)

Handbalvrouwen onderuit tegen Duitsland

De Nederlandse handbalvrouwen hebben hun tweede wedstrijd op het EK verloren. Nederland verloor met 30-27 van Duitsland, dat in 2007 het brons pakte op het WK.

Na een nerveus begin kwamen de Duitse vrouwen met 6-2 voor te staan. De Nederlandse vrouwen wisten echter sterk terug te komen door solide spel en een uitstekende defensie. Bij rust leidde Oranje met 18-17.

Nederland hield na rust in het harde duel nog even stand, maar de betere conditie van de Duitse vrouwen gaf uiteindelijk de doorslag.

Oranje is ondanks de nederlaag vrijwel zeker van de tweede ronde na de ruime overwinning gisteren tegen Oekraïne.

Rolando-makers komen met Okabu

Vliegend op wolkjes kunnen spelers in de game Okabu samenwerken om de vijand te verslaan. Het nieuwe avontuur wordt gemaakt door de gamestudio die eerder verantwoordelijk was voor de populaire iPhone-game Rolando. Geheel in de grafische stijl van de iPhone-game wordt Okabu ontwikkeld voor de Playstation 3.

Spelers stappen in de schoenen van Kumulo en Nimbe. Op hun wolkjes moeten deze twee helden de industrialisatie door de slechte Doza tegengaan. Okabu biedt diverse uitdagingen waaronder het verslaan van vijanden, het groen maken van de wereld en het oplossen van puzzels.

Okabu wordt ontwikkeld door de Londense gamestudio Hand Circus. Het spel wordt volgend jaar digitaal gedistribueerd via de online winkel van de Playstation 3.


Rolando-makers komen met Okabu

Verkiezing: 1e ronde Sporter van het Jaar 2010

Het jaar 2010 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er zijn 64 sporters genomineerd. Zij zullen via een knock-out systeem uitmaken wie er met de titel FOK!sporter van het jaar 2010 vandoor gaat.

Links naar vorige rondes: Nominaties in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het forum kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [b] en [/b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Rafael Nadal[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 1e ronde sluit op vrijdag 10 december om 20.00 uur.


De 1e ronde:

Joeri Verlinden - Margot Boer
Edward Gal - Stefan Groothuis
Sven Kramer - Eelco Sintnicolaas
Simon Kuipers - Epke Zonderland
Bob de Jong - Koos Moerenhout
Naomi van As - Edwin van der Sar
Dick Jaspers - Annette Gerritsen
Nicolien Sauerbreij - Inge Dekker
Bob de Vries - Mark Tuitert
Laurine van Riessen - Joris Matthijsen
Ireen Wüst - Yvonne Hak
Jeffrey Wammes - Wesley Sneijder
Lobke Berkhout - Esther Vergeer
Lisa Westerhof - Hinkelien Schreuder
Sjoerd Huisman - Dirk Kuyt
Co Stompé - Janneke Schopman
Henk Grol - Thiemo de Bakker
Nigel de Jong - Jorrit Bergsma
Marianne Vos - Edwin van Calker
Dex Elmont - Joost Luiten
Pieter Jan van Eck - Linsy Heister
Stijn Schaars - Robin Haase
Maarten Stekelenburg - Jasper Iwema
Yelmer Buurman - Lars Boom
Giedo van der Garde - Raymond van Barneveld
Tom Coronel - Niki Terpstra
Arjen Robben - Francisco Elson
Ranomi Kromowidjojo - Robert Gesink
Sebastiaan Verschuren - Ellen Hoog
Femke Heemskerk - Rafael van der Vaart
Yuri van Gelder - Bauke Mollema
Mark van Bommel - Yvonne van Vlerken

Curlingploeg verliest tegen Noorwegen

De Nederlandse mannen curlingploeg heeft op het EK in Champéry een kansloze nederlaag geleden. Noorwegen was in de achtste ronde met 8-2 te sterk.

Een schande is het niet, want de Noren wonnen afgelopen februari tijdens de Olympische Winterspelen nog het zilver. Nederland heeft op het EK tot nu toe pas één wedstrijd gewonnen en deelt daardoor de laatste plaats in poule A met Rusland.

De vrouwen, vorig jaar eveneens gepromoveerd naar het hoogste EK-niveau, wachten nog op de eerste zege. Ook de voorlaatste wedstrijd tegen Denemarken ging verloren. De Deense vrouwen waren met 5-8 te sterk. Koploper Schotland is de laatste opponent in de voorronde.

Geen bijdrage overheid Serious Request

Er komt dit jaar geen bijdrage van de overheid voor de publieksactie Serious Request. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag laten weten aan het RTL-programma RTL Boulevard.

De regering maakt ieder jaar geld over aan Serious Request, de inzamelingsactie van radiozender 3FM die in december plaatsvindt. Vanwege de grote bezuinigingen komt er dit jaar geen bijdrage, laat Knapen weten.

"Serious Request is een publieksactie die ik een warm hart toedraag, maar ik ben ook van mening dat na zes jaar van steun het nu tijd is dat de publieksactie laat zien ook zonder extra overheidssteun een groot succes te zullen zijn", laat Knapen weten.

Geen bijdrage Knapen aan Serious Request
Geen bijdrage Knapen aan Serious Request (Foto: ANP)

ANWB kondigt spitsalarm af

De ANWB heeft een spitsalarm afgegeven voor donderdagochtend. Door gladheid wordt een zeer zware spits verwacht. De ANWB waarschuwt voor 'extreme reistijden'. Donderdagochtend is sowieso de drukste ochtendspits.

Het KNMI waarschuwde woensdag ook al voor een drukke ochtendspits op donderdag vanwege gladheid. In het hele land is er kans op sneeuw- en hagelbuien.

De komende dagen zet de dooi in, met kans op regen, maar het gevaar voor gladheid blijft. Vanaf dinsdag keert het winterweer terug. Dan wordt een nieuw koufront verwacht met 's nachts lichte tot matige vorst en ook overdag temperaturen rond het vriespunt. Ook worden dan weer sneeuwbuien verwacht.

Al Wahda naar kwartfinale WK clubs

Al Wahda is het WK voor clubteams woensdag begonnen met een 3-0 zege op Hekari United. De kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten, die als gastheer mee mag doen aan het toernooi, plaatste zich daardoor voor de kwartfinale. Daarin treft de ploeg zaterdag Aziatisch kampioen Seongnam Ilhwa FC uit Zuid-Korea.

Voor Hekari United was het WK voor clubs geen onverdeeld succes. De kampioen van Oceanië hield in het Mohammed bin Zayed-stadion bijna een helft lang stand, maar met twee goals binnen vijf minuten beslist Al Wahda het duel. De Brazilianen Hugo en Fernando Baiano scoorden respectievelijk in de 40e en de 44e minuut.

In de tweede helft kreeg Hekari nog een tegendoelpunt te verwerken. Abdulraheem Jumaa deed de droom van de ploeg uit Papoea-Nieuw-Guinea twintig minuten voor tijd definitief uiteenspatten.

Aan het WK voor clubteams doen de zes continentale kampioenen en de kampioen van de VAE mee. De andere kwartfinale gaat tussen TP Mazembe uit de Democratische Republiek Congo en het Mexicaanse Pachuca. Europees kampioen Internazionale en Zuid-Amerikaans kampioen Internacional stromen pas in de halve finale in.

Van den Bergh ziet Feyenoord wel zitten

Ricky van den Bergh liet vandaag zijn contract met ADO Den Haag ontbinden en kan dus vanaf januari transfervrij op zoek naar een nieuwe club. Hij denkt zelf dat Feyenoord wel bij hem zal passen.

"Feyenoord is voor mij mijn hele leven lang als Hagenaar een van de mooiste clubs geweest", aldus de middenvelder tegen VI Radio. "Dat volk past wel bij mij, gewoon recht voor zijn raap. Maar Sparta Rotterdam is net zo'n mooie club en daar heb ik een prachtige tijd gehad. Het is nu gewoon rustig afwachten. Ik heb nog niet gebeld met Mario Been, maar ik heb wel altijd contact gehad met Mario." 

Van den Bergh, die al enkele aanbiedingen heeft gekregen, weet niet of de Rotterdammers hem kunnen gebruiken. "Mocht het zo zijn dan hoor ik het graag en voor de rest is het gewoon afwachten. Er speelt wel wat, maar ik ga eerst alles op een rijtje zitten."

Fans herdenken sterfdag John Lennon

Fans over de hele wereld staan woensdag stil bij het overlijden van John Lennon. De zanger/gitarist van The Beatles werd precies dertig jaar geleden op 40-jarige leeftijd doodgeschoten in New York.

"Help ons John op deze tragische dag te herinneren met liefde en respect", tekent het Britse Press Association op uit de mond van Yoko Ono. "We leren nog steeds van hem." Ono, die aan haar mans zijde was toen hij werd neergeschoten, geeft woensdag een optreden bij een liefdadigheidsconcert in Tokio.

In Groot-Brittannië, en dan vooral in Lennons geboortestad Liverpool, worden diverse herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Aan de andere kant van de wereld komen fans waarschijnlijk bij elkaar bij Strawberry Fields, de plek in het New Yorkse Central Park die is opgedragen aan Lennon.

Lennon werd in 1980 vermoord. Een doorgedraaide fan schoot hem dood toen de zanger met zijn vrouw Yoko Ono over straat van zijn appartement naar de auto liep. De moordenaar, Mark Chapman, zit nog altijd vast.

Het muziekblad Rolling Stone plaatst vrijdag een nooit eerder gepubliceerd interview met de zanger dat drie dagen voor zijn dood plaatsvond. Lennon haalt daarin onder meer uit naar critici.


Fans herdenken sterfdag John Lennon (Foto: Novum)

Veertien leden Pinochet-regime aangeklaagd

Een Franse rechtbank is woensdag begonnen met een proces tegen veertien voormalige leden van het regime van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. De veertien personen waren niet aanwezig bij de zitting. Zij worden verdacht van ontvoering en marteling en er is een internationaal arrestatiebevel tegen de veertien uitgevaardigd.

De veertien worden berecht in verband met de verdwijning van vier Fransmannen tussen 1973 en 1975. Een van de mannen die verdween was de arts van de marxistische Chileense president Salvador Allende die door Pinochet in 1973 werd afgezet middels een bloedige coup.

Onder de aangeklaagden, allen tussen de 59 en 89, zijn de voormalige Chileense minister van Defensie Herman Brady-Roche en Juan Manuel Contreras Sepulveda, de chef van de geheime politie. De geheime politie, Dina geheten, wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor veel van de politieke moorden en andere mensenrechtenschendingen tijdens de 'vuile oorlog' in Chili.

Alle veertien aangeklaagden hebben geweigerd een advocaat naar Parijs te sturen. Als ze worden veroordeeld kunnen ze een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Berden gaat meer tijd steken in VVV-Venlo

Voorzitter Hai Berden van VVV-Venlo gaat zich meer bezighouden met het dagelijkse gang van zaken bij de club. Berden is ontevreden over de huidige situatie waarin VVV zit.

De clubbestuurder besloot vorige maand om trainer Jan van Dijk niet weg te sturen ondanks de slechte resultaten. "Maar sindsdien is het niet beter gegaan", zei Berden tegen Voetbal International. "We staan er nu zelfs slechter voor dan een paar weken geleden."

"In de winterstop gaan we bekijken welke maatregelen we op technisch gebied moeten nemen om te voorkomen dat we op degradatie blijven afkoersen", aldus de voorzitter. VVV staat na zestien competitieduels op de teleurstellende zeventiende plaats. De voorsprong op hekkensluiter Willem II is vijf punten.

Berden wil zich meer met de club gaan bemoeien. Dat kan mede doordat zijn bedrijf Seacon wordt overgedragen aan een nieuw directieteam. "De tijd van plannen maken is voorbij, er komt nu een cruciale fase aan van politieke besluitvorming en financiële onderbouwing. Het is nu belangrijk dat ik daar meer tijd en energie in ga steken."

Resident Evil grijpt terug op schrikmomenten

Het nieuwe horrorspel Resident Evil: Revelations moet gaan lijken op de eerste spellen uit de serie. De mix van schrikmomenten, puzzels en actie staat centraal in het spel. Dat schrijft het Japanse magazine Famitsu. Hiermee wijkt Resident Evil: Revelations af van bijvoorbeeld Resident Evil 5 dat gericht is op actie.

Het horrorspel wordt gemaakt voor de Nintendo 3DS, een draagbare 3D-spelcomputer die in maart in Europa wordt verwacht. De nieuwe Resident Evil maakt vooral in lange gangen en grote hallen gebruik van de 3D-mogelijkheden van de Nintendo 3DS.

Resident Evil: Revelations wordt ontwikkeld en uitgegeven door Capcom. Deze game is pas voor twintig procent afgerond. De eerste Resident Evil-game voor de Nintendo 3DS is Resident Evil: The Mercenaries 3D. Dit spel is meer gericht op actie en het uitschakelen van zombies. Resident Evil: The Mercenaries 3D verschijnt in het voorjaar voor de Nintendo 3DS. Deze draagbare 3D-spelcomputer wordt in maart in Europa verwacht.


Resident Evil grijpt terug op schrikmomenten

'Brandweer Israël inadequaat'

De brandweer van Israël is bedroevend inadequaat. Dat staat in een rapport van de belangrijkste controleur van de Israëlische regering, Micha Lindenstrauss. Het rapport was reeds opgesteld voor de verwoestende bosbrand het land vorige week trof.

In het rapport staat dat er een tekort is aan mankracht, uitrusting en kazernes. Om deze tekorten op te lossen is ten minste honderdvijftig miljoen euro nodig. Lindenstrauss beschuldigde de Israëlische regering ervan 'voortdurend te falen' en 'niet op te schieten' ondanks herhaalde waarschuwingen.

Brandweercommandanten klagen al jaren dat brandweerlieden nog steeds materiaal gebruiken dat dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In het rapport wordt beschreven dat het door alle problemen en beperkingen onmogelijk was voor de Israëlische brandweer om de bosbranden onder controle te krijgen. Vier dagen lang brandde het vuur ongecontroleerd. Zo'n 42 mensen kwamen om het leven. Het vuur kon slechts geblust worden na internationale hulp.

Blatter: "Geen corruptie bij FIFA"

Engeland is een slechte verliezer en de wereldvoetbalbond FIFA is niet corrupt. Dat is althans de reactie van Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, op de kritiek rond de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. 

"Ik zal het duidelijk zeggen: Er is geen systematische corruptie bij de FIFA. Dat is nonsens. Financieel zijn we schoon en transparant," aldus Blatter in een interview met het blad Weltwoche.

Blatter zei dat hij verbaasd is over de verbolgen reacties uit Engeland op het mislopen van het WK. "Dat is het moederland van 'fair play'. Nu bewijzen sommigen zelf slechte verliezers te zijn. Ik bespeur iets van Westerse arrogantie."

Israël staat export vanuit Gaza toe

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag besloten het exportverbod voor de Gazastrook te versoepelen. De Palestijnen mogen voortaan weer meubels, textiel, keramiek en agrarische producten exporteren.

"De maatregelen zijn bedoeld om het leven van de bevolking, die leeft met de onderdrukking en terreur van Hamas, te verbeteren", aldus een verklaring van premier Benjamin Netanyahu. De radicale organisatie Hamas is aan de macht in de Gazastrook.

Na een dodelijke aanval op een vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook in mei, had Israël al besloten weer wat import naar de dichtbevolkte Gazastrook toe te staan. De import en export kennen echter nog veel restricties. Israël stelde dat het enige weken zal duren voor de nieuwe regels toegepast kunnen worden.

Lallende Belgische minister op Europese raad

Belgisch federaal minister van Pensioenen Michel Daerden doet het weer. Tijdens een Europese conferentie over pensioenen sprak de Luikse socialist tot commisaris Ansor en vroeg zich op zijn eigen welbekende manier af wie het eerst het groenboek zou hebben.

Of de man wel of niet dronken was op het welbepaalde moment is onbekend, wellicht is hij zo in zijn nuchtere zelf. Het is niet de eerste keer dat de minister opvalt door zijn gedrag in het Europese Parlement, eerder werd ook al gedacht dat hij dronken voor de Senaat stond.

Toch nog iemand die kan lachen in de politiek..

Van der Laak pas in januari onder het mes

Koen van der Laak zal pas 5 januari worden geopereerd. De middenvelder van FC Groningen maakte dit vandaag bekend na een bezoek aan de orthopeed.

Afgelopen vrijdag, in de competitiewedstrijd tegen Vitesse, scheurde Van der Laak zijn voorste kruisband van de rechterknie af. Toch kijkt de speler met een positief gevoel vooruit naar de revalidatie die minimaal een half jaar in beslag zal nemen. "Ik ga hard werken om sterker terug te keren. Het kan een mooi proces worden”.

Spaans jongetje komt om bij overstromingen

Reddingswerkers hebben woensdag nabij de Spaanse stad Ciudad Real het lichaam gevonden van een 9-jarig jongetje dat is omgekomen bij de overstromingen in het zuiden van Spanje. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Slagregens hebben de afgelopen dagen Midden- en Zuid-Spanje gegeseld.

Het kind zat dinsdag samen met een broer en zijn vader in een jeep, toen deze werd weggespoeld door de buiten zijn oevers getreden rivier de Alcudia. Duikers vonden het levenloze lichaam woensdag.

In Córdoba werden rond de honderd huizen ontruimd uit angst voor overstromingen van de Guadalquivir. Ook in Lora del Rio in de provincie Sevilla moesten ongeveer honderdvijftig gezinnen hun huis verlaten.

Katy Perry door het leven als Katy Brand

Katy Perry gaat binnenkort als Katy Brand door het leven. De zangeres vertelt woensdag in de talkshow van Ellen DeGeneres dat ze bezig is de achternaam van haar echtgenoot Russell Brand aan te nemen. Katy beloofde in oktober in India eeuwige trouw aan de Britse komiek.

Perry wordt naar eigen zeggen nu mevrouw Brand genoemd als de pers haar aandacht wil. "Als ik bij een evenement ben en ze willen me iets vragen, gillen ze mevrouw Brand." En volgens Katy werkt die truc. "Als ik het hoor, hebben ze meteen mijn aandacht."

De 26-jarige Katy biecht op dat een huwelijk met de negen jaar oudere Russell 'veel werk' is. "Er is nooit een saai moment. Maar humor is belangrijk in ons huishouden. Dat is hoe we ontstressen, en we zijn dol op een lolletje."


Katy Perry gaat binnenkort als Katy Brand door het leven (Foto: Novum)

Radioactief kobalt gestolen in Polen

Uit een metaalgieterij in het oosten van Polen is een kleine hoeveelheid radioactief kobalt gestolen. Dat heeft het Nucleair Agentschap van het land woensdag gezegd. De hoeveelheid is te klein om een risico te vormen.

De diefstal van enkele containers met kobalt-60, in totaal enkele tientallen kilo's, werd vorige maand ontdekt tijdens het inventariseren van de failliete en inmiddels gesloten gieterij Ursus in Lublin. Er bestaat geen gevaar voor de samenleving, zei woordvoerster Monika Skotniczna. Het enige gevaar ontstaat wanneer het kobalt-60 uit zijn loden omhulling wordt gehaald, maar zelfs dan is het niet levensbedreigend.

Kobalt kan gebruikt worden voor de vervaardiging van een 'vuile bom', maar daar is een grotere hoeveelheid voor nodig.

In lijn met internationale regelgeving heeft Polen de Europese Unie en zijn buurlanden geïnformeerd.

Snowboardster Berghuis twaalfde in WB cross

Bij wereldbekekwedstrijden in Lech am Arlberg is snowboardster Bell Berghuis twaalfde geworden op de snowboardcross. Gisteren werd ze nog zestiende.

De winst vandaag ging, net als gisteren, naar de Canadese Dominique Maltais. In de eindstrijd versloeg ze haar landgenote Maelle Ricker, de Bulgaarse Alexandra Jekova en de Oostenrijkse Susanne Moll.

De Nederlander Cleve Johnson werd bij de mannen 32e. Hij wist wel het hoofdtoernooi te bereiken maar werd in de achtste finales uitgeschakeld. De overwinning ging naar de Italiaan Luca Matteotti. 

Creëer anarchie in BulletStorm

De eerste previews van het spel BulletStorm komen naar buiten en Cliff Bleszinski heeft op de Amerikaanse PlayStation Blog in een kort interview wat meer info gegeven over het spel. Het meest opmerkelijke was de uitleg van de multiplayer-mode "Anarchy Mode" waarin vier spelers in co-op centraal staan.

In de mode zal je met drie anderen een horde van vijanden moeten doden, scoor je genoeg punten dan mag je door naar de volgende ronde. Om genoeg punten te verkrijgen zal je de vijanden op een creatieve manier moeten doden. En werk je samen met je drie ploeg-genoten dan kan je redelijk creatief worden. Het lijkt erop dat tussen rondes door je upgrades kan kopen als je goed genoeg presteert.

In het filmpje wordt ook uitgelegd waar de inspiratie voor het spel vandaan komt en of PS3-gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken aangezien Epic Games weinig voor de PS3 heeft gedaan tot nu toe. Bleszinski heeft ook nog aangegeven dat hij niet wist of het spel iets van een bèta zou gaan krijgen.

Bleszinksy vind dat bèta's voor het multiplayer deel wel erg handig vanwege de feedback die je krijgt van spelers over het spel. Daarnaast help je ook de hype-bubbel te vergroten voor de release van het spel. Bekijk hieronder het filmpje met wat extra uitleg over het spel.

Moszkowicz gaat Sander V. toch niet verdedigen

Bram Moszkowicz gaat Sander V., die veroordeeld is voor de moord op Milly Boele, niet verdedigen. De advocaat laat woensdag weten dat hij de zaak heeft neergelegd 'nadat er zich een omstandigheid heeft voorgedaan'. Verder wil hij inhoudelijk niet op zijn besluit ingaan.

De ex-agent Sander V. werd eind november tot achttien jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord op de 12-jarige Milly Boele. V. ging, net als het Openbaar Ministerie dat 25 jaar had geëist, in hoger beroep en nam hiervoor Moszkovicz in de arm. Die zou gaan proberen om de veroordeling tot tbs ongedaan te maken.

Moszkowicz heeft 'enige tijd geleden' al besloten om zich terug te trekken. Onbekend is wie V. nu gaat bijstaan. Moszkowicz heeft hem geadviseerd 'snel een advocaat te nemen'.


(Foto: Novum)

Strop dreigt voor seksshops Wallen

Tientallen seksshops op de Wallen vrezen voor hun toekomst. Vanaf 1 april 2011 moeten zij van de gemeente verplicht sluiten om 22.00 uur.

Nu mogen seksshops nog tot 2.00 uur openblijven, omdat de videocabines die in de winkel staan daar een vergunning voor hebben. Op last van de gemeente mag dit vanaf volgende zomer alleen nog maar als de cabines een eigen ingang hebben. De winkels zelf moeten 's avonds sluiten.

Ondernemers op de Wallen noemen het tegen AT5 een onmogelijke maatregel. "Mensen moeten toch in de winkel een film uitzoeken? En een aparte ingang, dat kan gewoon niet qua ruimte.", zo reageert Fons Molhuysen, al tien jaar lang bedrijfsleider van twee seksshops. Molhuysen vreest net als veel collega's voor een enorme terugloop aan inkomsten.

Stadsdeel Centrum wil niet op de nieuwe regel reageren. De seksshophouders worden morgen middels een brief ingelicht. Tot 1 april krijgen de ondernemers de tijd om hun zaak aan te passen.

Dead Space 2 demo komt eraan

Dead Space 2 zal een demo krijgen en deze zal 21 december verschijnen. De demo zal ons verschillende nieuwe aspecten van het spel laten zien waaronder de nieuwe 'Javelin Gun' en bepaalde telekinetische krachten. We zullen ook Isaac zijn nieuwe pak met voortstuwing te zien krijgen om hem 360 graden door de ruimte heen te kunnen besturen.

De demo zal zo'n vijf weken voor het spel uitkomen en zou een geweldige manier zijn om de mensen te her-introduceren met de hoofdpersonage. Daarnaast zijn de kerst en feestdagen ideaal voor een beetje spanning en horror. Mensen met een Europees PSN-account zullen één dagje langer moeten wachten, voor hun komt de demo op 22 december.

Dead Space 2 zal 28 januari uitkomen voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Bekijk hieronder een fan-made trailer.

KNVB schorst Schaken voor drie duels

Ruben Schaken kan al met vakantie. De aanvaller van Feyenoord kreeg van de Nederlandse voetbalbond een schorsing voor de duur van drie wedstrijden.

Schaken kreeg afgelopen maandag de rode kaart in het duel tussen de beloften van Feyenoord en Heracles Almelo. De KNVB is van mening dat de speler zich schuldig maakte aan 'ernstig gemeen spel jegens een tegenstander'.

Schaken mist door deze straf de duels tegen Excelsior, Ajax en De Graafschap.

Luchthaven Parijs dicht door sneeuw

Door hevige sneeuwval heeft de Parijse luchthaven Charles de Gaulle woensdag de deuren moeten sluiten. Dat heeft de luchthavenautoriteit gezegd. Ook het busvervoer in de Franse hoofdstad stond stil.

Het vliegveld verwachtte dat het vluchtschema aan het einde van de middag kon worden hervat.

De sneeuw veranderde de straten in Parijs al vlug in een zompige massa, waardoor alle bussen in de stad stil kwamen te staan.

Antibioticagebruik veehouderij harder aangepakt

Veehouders die te veel antibiotica gebruiken, worden voortaan hard aangepakt. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) neemt een aantal maatregelen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij in twee jaar te halveren, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet kondigde al eerder aan dat het gebruik van antibiotica fors moet worden teruggedrongen. Veelvuldig gebruik leidt tot resistente bacteriën. Dat is ook gevaarlijk voor mensen, aangezien het ertoe kan leiden dat bacteriële infecties slechter zijn te behandelen.

Een adviescommissie stelde een aantal maatregelen op waarmee het antibioticagebruik kan worden teruggedrongen. Het kabinet neemt die over. Zo komt er een nieuwe stichting die toezicht houdt op het gebruik van antibiotica. Boeren en dierenartsen die zich niet aan de nieuwe, strengere normen houden, worden gestraft.

Twee persoons coöp voor Resistance 3

Ontwikkelaar Insomniac Games heeft op de site Playstation Blog bevestigd dat de singleplayermodus in Resistance 3 een twee persoons coöp optie krijgt.

Volgens creative director Marcus Smith zal de singeplayer zowel on- als offline door twee mensen speelbaar zijn. De multiplayer gaat "zich veel meer op progressie richten", volgens Smith. De multiplayer zou eventueel vergelijkbaar kunnen worden gesteld als die van Call of Duty: Modern Warfare.

Smith heeft vervolgens gezegd dat men in Resistance 3 wapens kan upgraden. Hoe meer je met een bepaald wapen zal spelen, hoe krachtiger en beter deze zullen worden. Meer laat de creative director niet los over het spel, voor meer informatie zullen we waarschijnlijk moeten wachten op de Spike VideoGame Awards op 11 december. Hier zal vermoedelijk meer van het spel worden onthuld.

Resistance 3

Nieuw album Michael Jackson uitgelekt

Het nieuwste album van Michael Jackson is uitgelekt via niet-officiële kanalen. Het album zou officieel pas vrijdag beschikbaar moeten komen. De cd is het eerste studio album met 'nieuwe' hits van de King of Pop, nadat Jackson in 2009 overleed.

Op het album genaamd 'Michael' staan tien nummers, met onder andere samenwerkingen van Jackson met Lenny Kravitz, 50 Cent en Akon.


Nieuw album Michael Jackson uitgelekt

Minister wil eind aan zweem corruptie FIFA

Er moet een eind komen aan de geur van corruptie die boven de voetbalbond FIFA blijft hangen. Dat zei minister van Sport Edith Schippers (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mislukte poging van Nederland en België om het WK voetbal in 2018 te mogen organiseren.

Rusland kreeg uiteindelijk de voorkeur van de FIFA. Het WK voor 2022 werd toegewezen aan het golfstaatje Qatar. Van een eerlijke stemming zou echter geen sprake zijn geweest, bleek uit de berichtgeving die volgde. De gas- en olierijkdommen van Rusland en Qatar zouden belangrijker zijn geweest dan de kwaliteit van het WK-bid.

De FIFA ligt al langer onder vuur vanwege corruptie. Twee FIFA-leden werden al geschorst omdat ze bereid waren hun stem te verkopen. Ook de Kamerleden uitten hun zorgen, waarbij PVV'er Richard de Mos het meest uitgesproken was. Wat hem betreft wordt FIFA-baas Sepp Blatter 'met pek en veren' uit dat 'rovershol' van de wereldvoetbalbond gejaagd.

Schippers wil zo ver niet gaan, omdat corruptie niet is bewezen. Zij vindt het wel belangrijk dat de FIFA orde op zaken stelt in eigen huis. "Het kan niet zo zijn dat de geur van corruptie boven die club blijft hangen. Dat is schadelijk voor het voetbal." De bond kan niet geloofwaardig 'fair play' op het veld bevorderen als zij dat niet ook zelf toepast, meent zij.

De bewindsvrouw gaat de FIFA hier op aanspreken. Ook zal ze de kwestie in Brussel aankaarten. "Ik zal met mijn Europese collega's spreken over de noodzaak dat dit soort grote sportbonden orde op zaken stellen." Verder vraagt ze het internationale sporttribunaal CAS om een oordeel.

De oppositiepartijen vroegen Schippers tijdens het debat verder de oren van het hoofd over wat Nederland de FIFA allemaal had beloofd. Dan gaat het om zaken als belastingvrijstelling, exclusiviteit voor sponsoren en speciale privileges voor FIFA-officials.

De bewindsvrouw benadrukte dat de Kamer altijd 'naar eer en geweten' is geïnformeerd over de afspraken die met de FIFA zouden worden gemaakt. Garanties over het aanpassen van wet- en regelgeving zijn niet gegeven. De SP eiste een parlementair onderzoek naar de gang van zaken, maar daarvoor bestaat geen meerderheid.

Overtollige militairen mogelijk naar politie

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gaat kijken of overtollig defensiepersoneel aan het werk kan bij de politie. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van het CDA en de SP.

Hillen liet vorige maand weten dat door bezuinigingen bij defensie de komende jaren mogelijk tienduizend banen verdwijnen. De partijen wilden onder meer weten wat de minister gaat doen om defensiemedewerkers die mogelijk gedwongen worden ontslagen aan een nieuwe baan te helpen. De minister antwoordde dat er alles aan gedaan zal worden om deze mensen te begeleiden.

"Mogelijkheden bij andere sectoren, zoals bij de politie, zullen zeker worden benut", schrijft Hillen. Hij gaat met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kijken naar de mogelijkheden om overtollig defensiepersoneel bij de politie in dienst te nemen.

De krijgsmacht moet de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro bezuinigen. Ingrepen in alle geledingen van de organisatie zijn volgens de minister 'onvermijdelijk'. Ook een forse verkleining van het personeelsbestand is onontkoombaar.

Het verlies van tienduizend arbeidsplaatsen is een eerste ruwe schatting. In het voorjaar zijn precieze cijfers beschikbaar en maakt Hillen bekend welke maatregelen worden genomen.

Stybar kan weer trainen

De Tsjechische veldrijder Zdenek Stybar stapt maandag weer op de fiets. Dat maakte zijn team Telenet-Fidea vandaag bekend. De regerend wereldkampioen besloot begin december een rustperiode in te lassen vanwege een ontsteking aan de knie. Hij heeft een trainingsstage belegd op Mallorca.

"De ontsteking is behoorlijk verminderd", zegt Stybar. "Dat is een positieve ontwikkeling. Ik was echt bang voor een operatie. Dan was het seizoen ten einde geweest. Nu hoop ik eind december alweer wedstrijden te kunnen rijden." Stybar treft op Mallorca onder anderen landgenoot en wegrenner Roman Kreuziger en diens Italiaanse ploeggenoot Enrico Gasparotto. "Kreuziger is een goede vriend. Het zal leuk zijn om samen te fietsen."

N.E.C.-er Van Eijden onder het mes

N.E.C. Nijmegen-speler Rens van Eijden zal morgen worden geopereerd aan zijn knie, zo maakte de club vandaag bekend. Door een beschadigde meniscus mist de verdediger in ieder geval de wedstrijden tegen Willem II en AZ.

Van Eijden stelde eind vorige maand voor het duel met FC Twente een operatie aan zijn knie nog uit. Maar afgelopen zaterdag kon hij niet meedoen tegen Ajax omdat hij te veel last van het gewricht had.

AVRO legt geschil met Wesley en Yolanthe bij

De AVRO en Wesley en Yolanthe Sneijder-Cabau hebben hun geschil bijgelegd. Dat maakten beide partijen woensdag bekend.

Het geschil ontstond afgelopen zomer, toen de omroep een persbericht verspreidde waarin stond dat de AVRO de rechten had verworven om een realitysoap te maken over het leven van het echtpaar. Dat bleek echter een publiciteitsstunt om de aandacht te vestigen op het persiflageprogramma Koefnoen.

De profvoetballer en de tv-presentatrice klaagden daarop de AVRO aan. De lucht is volgens een gezamenlijke persverklaring geklaard tijdens een goed gesprek, waarin de AVRO heeft aangegeven de Stichting Stop Kindermisbruik te ondersteunen. De stichting is mede door Yolanthe Sneijder-Cabau opgericht en heeft tot doel kindermisbruik en kinderuitbuiting in de wereld tegen te gaan.

AVRO legt geschil met Wesley en Yolanthe bij
AVRO legt geschil met Wesley en Yolanthe bij (Foto: ANP)

Denemarken arresteert genocide-verdachte

De Deense politie heeft woensdag een 48-jarige man uit Rwanda gearresteerd die ervan wordt verdacht schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden in zijn moederland. Dat heeft een Deense openbaar aanklaagster gezegd. De man werd gearresteerd in de buurt van Roskilde, ongeveer veertig kilometer ten westen van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter.

"We hebben deze zaak de afgelopen vijf à zes maanden onderzocht en we hebben contact gehad met de autoriteiten in Rwanda", aldus openbaar aanklaagster Birgitte Vestberg.

De man, die sinds 2001 in Denemarken woont en een verblijfsvergunning heeft, zou in 1994 in het zuiden van Rwanda oorlogsmisdaden hebben begaan, maar de aanklaagster wilde geen verdere informatie geven. In 1994 werden in Rwanda ongeveer een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht.

[IndyCar] Briscoe blijft bij Team Penske

Ryan Briscoe rijdt ook volgend jaar in de IndyCar Series voor Team Penske, zo werd vandaag bekend gemaakt. De Australiër zal net als dit jaar Helio Castroneves en Will Power als teamgenoten hebben.

Dat Briscoe kon blijven komt door het aantrekken van IndyCar Series hoofdsponsor IZOD als sponsor bij Penske. Het bedrijf sponsorde afgelopen seizoen de auto van Ryan Hunter-Reay bij Andretti Autosport, maar besloot voor komend seizoen dit te af te bouwen. Omdat Penkse ook komend jaar met drie auto's aan de start kan komen heeft het team meer kans om voor het eerst sinds 2006 weer een titel te pakken in de IndyCars.

AZ'er Jonathas kan fluiten naar salaris

Jonathas is bij AZ voorlopig van de loonlijst geschrapt. De 21-jarige aanvaller kreeg vorige maand toestemming terug te keren naar zijn geboorteland Brazilië om daar zijn zieke moeder bij te staan. Vervolgens liet hij echter niets meer van zich horen. Naast het inhouden van zijn salaris krijgt Jonathas ook een boete opgelegd.

Jonathas werd in Brazilië opgespoord door scout José Fortes Rodriguez, die al in Zuid-Amerika was om een jeugdtoernooi te bezoeken. Bij die gelegenheid liet de spits weten zijn eigen belang momenteel boven het clubbelang te stellen. De directie van AZ besloot daarop maatregelen tegen de speler te nemen.

Dit seizoen stond Jonathas in competitieverband acht keer in de basis. Daarin was hij drie keer trefzeker. Daarnaast maakte de Braziliaan twee doelpunten in de met 3-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Rasmussen kopman van nieuwe ploeg

Wielrenner Michael Rasmussen wordt volgend jaar kopman van het nieuwe team Christina Watches. Het is een initiatief van zijn persoonlijke sponsor, de succesvolle Deense ontwerpster Christina Hembo. Als continentale ploeg, een niveau onder de UCI World Tour, is Christina Watches voor deelname aan grote wedstrijden afhankelijk van wildcards.

Rasmussen koesterde lange tijd hoop dat hij zou worden ingelijfd door Saxo Bank, maar Bjarne Riis liet zijn landgenoot uiteindelijk links liggen. Na zijn ontslag bij Rabobank en het uitzitten van zijn schorsing reed de 36-jarige voormalige bergkoning van de Tour de France alleen nog maar voor kleine ploegen.

Hembo wierp zich in de loop van vorig seizoen op als privésponsor van Rasmussen. Toen de renner zijn flirt met Saxo Bank op niets zag uitlopen, besloot ze de licentie van een continentale ploeg over te nemen. Binnenkort zullen er nog meer renners worden gecontracteerd. Details worden donderdag op een persconferentie bekendgemaakt.


Michael Rasmussen (Foto: Novum)

X-Men Arcade komt volgende week

Een van de populairste arcade-spellen van vroeger, X-Men Arcade komt eindelijk naar de ''thuisarcades'', oftewel Xbox Live Arcade en het PlayStation Network. De game heeft nu ook een releasedatum, de Xbox 360 versie komt volgende week woensdag uit, de PlayStation-versie komt pas in februari uit.

De game is dus voor twee maanden exclusief op de Xbox 360 verkrijgbaar, maar het spel heeft nog geen prijs meegekregen.Een trailer van deze 'Six-player Brawler' kan je hieronder zien.

NS ziet af van Sprinters zonder wc

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zien af van de aankoop van stoptreinen zonder wc's. Op aandringen van de vakbond is de voorgenomen aankoop van dertig lightrail-Sprinters zonder toilet van de baan, zo liet een woordvoerder van de NS woensdag weten.

Vakbond FNV Bondgenoten noemde het eerder onacceptabel voor reizigers en treinpersoneel dat er in de nieuwe Sprinter-treinen geen wc's zitten. De vakbond dreigde zelfs met acties, als de NS geen gehoor gaf aan de oproep.

De vervoerder heeft destijds besloten Sprinters zonder toilet te bestellen omdat treinreizigers op korte afstanden vaak geen gebruik van de wc maken en het de NS een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.

Toch veel brieven op de mat

Volgens schattingen van de vakbonden hebben woensdag een kleine vierduizend postmedewerkers het werk neergelegd. Dat is een vijfde van het aantal mensen dat op de afdelingen werkt waar TNT Post wil saneren. Ondanks de staking wordt veel post deze week dan ook gewoon thuisbezorgd. "Mensen moeten niet verbaasd zijn als zij post op de mat krijgen", zei een woordvoerster van TNT.

Hoeveel post er precies blijft liggen in de verschillende sorteercentra en TNT-kantoren, kon de woordvoerster niet zeggen.

Vakbond BVPP doet deze keer niet mee met de staking. De bond heeft niet het idee dat de omvang van de reorganisatie die TNT wil doorvoeren nog verder beperkt kan worden. Woordvoerders van FNV Abvakabo en CNV Publieke Zaak zeggen dat zij de afgelopen dagen veel nieuwe leden hebben gekregen, die afscheid hebben genomen van BVPP.

Toch veel brieven op de mat
Toch veel brieven op de mat (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor gladheid in ochtendspits

Automobilisten moeten vanaf woensdagavond rekening houden met gladde wegen als gevolg van winterse buien. Het KNMI waarschuwt dat ook de ochtendspits donderdag opnieuw te maken krijgt met overlast door winterweer. In het hele land is er kans op sneeuw- en hagelbuien. Volgens een woordvoerder van het KNMI kan het op sommige plaatsen spiegelglad worden.

De komende dagen zet de dooi in, met kans op regen, maar het gevaar voor gladheid blijft. Vanaf dinsdag keert het winterweer terug. Dan wordt een nieuw koufront verwacht met 's nachts lichte tot matige vorst en ook overdag temperaturen rond het vriespunt. Ook worden dan weer sneeuwbuien verwacht.

Bedrijf lanceert ruimteraket voor NASA

Het particuliere bedrijf Space Exploration Technologies, kortweg SpaceX, is van plan woensdag een raket te lanceren als voorbereiding op samenwerking met NASA. Een eerste poging werd drie minuten voor de lancering onderbroken, maar het bedrijf hoopte de raket later op de dag alsnog met succes de ruimte in te brengen.

De Falcon-9 raket brengt de capsule Dragon in een baan om de aarde. Het is de bedoeling dat de Dragon tweemaal om de aarde cirkelt en vervolgens terugkeert. Door middel van een parachute moet de capsule in de Stille Oceaan landen, op achthonderd kilometer van de kust van Mexico. Geen enkel particulier bedrijf heeft een dergelijke operatie ooit uitgevoerd.

Als de spaceshuttle volgend jaar met pensioen is, wil NASA samenwerken met bedrijven als SpaceX om voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te vervoeren. Later moeten vluchten met astronauten volgen.

Macedonië wil 480 miljoen euro lenen van IMF

Macedonië heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangeklopt voor een lening van 480 miljoen euro. De lening, die over een periode van twee jaar moet worden uitgekeerd, is bedoeld om de economie in het land te versterken. Dat heeft het IMF woensdag gezegd.

Hoofd van het IMF Dominique Strauss-Kahn zei dat hij 'snel' goedkeuring zal proberen te krijgen bij de raad van bestuur van het IMF voor het verzoek.

De conservatieve regering van Macedonië wil het geld aanwenden voor investeringen en het verkleinen van het begrotingstekort. De Macedonische regering verwacht dat de economie dit jaar met 2 procent groeit. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht.

Android-telefoons grootverbruikers data

Gebruikers van mobiele telefoons met Android-software leggen een groter beslag op data-diensten van telecombedrijven dan andere smartphonegebruikers. Dat bleek woensdag uit onderzoek van de leverancier van netwerkapparatuur Arieso.

Het hogere dataverbruik van gebruikers van Android-telefoons, zoals de de Galaxy S van Samsung of de Desire van HTC, heeft volgens de onderzoekers te maken met betere cameras en videorecorders en software die nodig is om dit materiaal te bewerken. "Als er meer gedaan kan worden, wordt er ook meer gedaan", aldus technologiedirecteur Michael Flanagan van Arieso.

Telecombedrijven hebben steeds meer te maken met grenzen aan de capaciteit voor dataverkeer, nu consumenten het mobiele datagebruik in een hoog tempo opschroeven door de populariteit van smartphones.

Android-telefoons grootverbruikers data
Android-telefoons grootverbruikers data (Foto: ANP)

Hackers schieten WikiLeaks te hulp

Aanhangers van WikiLeaks hebben woensdag de websites aangevallen van het Zweedse openbaar ministerie, van de Zweedse advocaat die de belangen behartigt van de eisers in de rechtszaak tegen Julian Assange en de Zwitserse bankenautoriteit die de rekening van Assange in dat land blokkeerde. Ook MasterCard, dat dinsdag de zakelijke relatie met WikiLeaks verbrak, ondervond technische problemen.

Het lijkt erop dat er denial of service-aanvallen zijn uitgevoerd, waarbij tal van computers op internet gebruikt worden om websites te blokkeren door massaal en op hetzelfde moment toegang tot de sites vragen.

In de echte wereld staat WikiLeaks onder grote druk, maar de steun op internet neemt nog dagelijks zienderogen toe. Twitter werd woensdag volgepompt met steunbetuigingen, terwijl de Facebook-pagina van de website inmiddels meer dan een miljoen fans telt.

Anonymous, een losse groep van webactivisten, zit waarschijnlijk achter de aanvallen. Eerder richtte de groep zijn pijlen op de Scientology Kerk en de muziekindustrie. Op zijn website liet Anonymous weten Assange te hulp te komen door vijandige websites aan te vallen. "We vechten om dezelfde redenen", aldus de verklaring. "We willen transparantie en we zijn tegen censuur." Iedere aanval werd op internet met gejuich ontvangen.

Sint mogelijk in Amerikaanse bioscoop

De Nederlandse film Sint gaat misschien in de Amerikaanse bioscoop draaien. De film heeft in Nederland en België al ruim 360.000 bezoekers getrokken.

Naast de Verenigde Staten zijn er onderhandelingen gaande met distributeurs in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, laat filmdistributeur A-Film weten. Daarnaast is bekendgemaakt dat er een nieuwe postercampagne voor de film op stapel ligt. De distributeur doet nog geheimzinnig over de precieze veranderingen aan de poster.

"Het artwork is hetzelfde, maar dan bewerkt", laat een woordvoerder weten. De nieuwe affiches hangen vanaf volgende week in de bushokjes. De poster van de komische horrorfilm van regisseur Dick Maas zorgde de afgelopen tijd voor veel commotie. Onder anderen regisseur Johan Nijenhuis vond de filmposter te eng voor kinderen, maar zijn klacht werd ongegrond bevonden door de Reclame Code Commissie.

Eerder werden ook andere films van Maas in het buitenland uitgebracht. Onder meer Flodder, Amsterdamned en Do Not Disturb waren in meerdere landen in de bioscoop te zien. De Lift uit 1983 was de eerste Nederlandse speelfilm die werd aangekocht voor een wereldwijde release. In 2001 maakte Maas zelf de Amerikaanse remake Down, met onder anderen Naomi Watts en Ron Perlman.


Sint (Foto: Novum)

MotoGP wil sport globaler maken

MotoGP-baas Carmelo Ezpeleta heeft aangegeven dat de sport globaler moet worden. Om dit te bereiken zullen nieuwe circuits worden aangedaan. Zo lopen er nu onderhandelingen met onder meer Singapore, India, Abu Dhabi en het nieuwe Formule 1-circuit in Texas.

Momenteel worden twaalf van de achttien races in Europa gehouden, waarvan vier in Spanje. Aragon is na het afhaken van Hongarije als laatste aan dit kwartet toegevoegd. Ezpeleta wil nu dit aandeel van het Iberisch schiereiland terugbrengen. De vijfde race in dat gebied vindt plaats in Portugal.

"We gaan naar nieuwe landen, maar we moeten onze Europese roots ook behouden," zei Ezpeleta tegen Motosprint. "We moeten niet willen dat er te lang vijf races op het Iberisch schiereiland zijn; vijf races in Spanje en Portugal is te veel."

"Alle landen waarmee we spreken liggen buiten Europa. Singapore ontwerpt een nieuwe baan, terwijl India er al een bouwt en Abu Dhabi geïnteresseerd is. Daarnaast zijn we in contact met de Amerikaanse promotor die van plan is om een circuit in Texas te bouwen. Daar wordt ook een Formule 1-race gehouden."

Leers: asielzoekers niet op straat gezet

De afgelopen dagen is er geen enkele uitgeprocedeerde asielzoeker in de vrieskou op straat gezet. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Berichtgeving in Trouw dat de afgelopen dagen inwoners van de asielzoekerscentra Geeuwenbrug en Emmen toch op straat werden gezet, klopt volgens hem niet. "Ik heb wel zes keer gevraagd of het waar is en zes keer kreeg ik het antwoord: het is niet waar, er is niemand op straat gezet." De bewindsman verwacht dat het dagblad een rectificatie plaatst.

Leers denkt verder dat sprake is van een misverstand. Vanwege het winterweer mogen uitgeprocedeerde asielzoekers weliswaar niet op straat worden gezet, maar de procedures gaan wel door. Zij kunnen dus wel te horen krijgen dat hun aanvraag is afgewezen. "Vriesweer schort de procedures niet op."

Op verzoek van de Kamer gaat de bewindsman zich vergewissen dat dit ook duidelijk wordt gemaakt aan de uitgeprocedeerde asielzoekers.


Gerd Leers (Foto: Novum)

FF Agito XIII krijgt "bijzondere multiplayer"

De director van Final Fantasy Agito XIII, Hajime Tabata heeft in de laatste editie van Famitsu aangegeven dat de game een bijzondere multiplayer zal krijgen. De game, die in Januari onderdeel zal zijn van een groots Square Enix event, is al een tijd in ontwikkeling zonder dat fans het fijne ervan weten.

Agito XIII zal niet het typische multiplayer zijn waar mensen verzamelen en samen gaan spelen. Het zal iets exclusiefs en unieks hebben volgens Tabata. Wat dit inhoudt zullen we waarschijnlijk over een maand horen op het Square Enix event.

Tabata verteld ook dat de ontwikkeling gladjes verloopt. We moeten volgens Tabata een game verwachten die intensieve actie bevat. "Zo'n game waarbij je de fire spell gebruikt als een gun in een shooter", aldus Tabata.

Houdt nog even vol. De volledige onthulling van zowel Agito als Versus (en wat verassing op het gebied van onaangekondigde games) zal op 11-01-'11 plaatsvinden.

Agito

'Newcastle stelt Pardew aan als trainer'

Alan Pardew wordt uiterlijk donderdag aangesteld als nieuwe trainer van Newcastle United. Dat meldt de BBC op de website. Als de berichten kloppen, maakt dat een einde aan de speculaties dat Martin Jol bij de Engelse club aan de slag zou gaan. Ook Martin O'Neill werd genoemd als een van de kandidaten voor de functie.

Newcastle nam eerder deze week verrassend afscheid van Chris Hughton, die met de promovendus twaalfde stond in de Premier League. Het bestuur gaf als uitleg dat het op zoek wilde naar een meer ervaren trainer. Toen Jol dezelfde dag opstapte bij Ajax, staken direct geruchten de kop op dat hij naar St. James' Park zou verhuizen.

Pardew zat zonder club sinds hij in augustus werd ontslagen bij Southampton. Eerder was de 49-jarige Engelsman trainer bij Charlton Athletic, West Ham United en Reading. Zijn ervaring op het hoogste niveau is echter beperkt. Alleen met Charlton en West Ham kwam hij een jaartje uit in de Premier League.

Gepasseerde El Hamdaoui woedend

Frank de Boer heeft laten weten dat Mounir El Hamdaoui woensdagavond op de bank begint. De Marokkaan is hier niet blij mee. De interim-coach liet woensdag zijn opstelling weten. El Hamdaoui zit niet bij de basis. Na deze mededeling liet hij volgens Elf Voetbal zijn ongenoegen blijken.

Siem de Jong en Christian Eriksen verschijnen wel aan de aftrap. Dit betekent waarschijnlijk dat Ajax 4-3-3 speelt met de jonge Deen als linksbuiten, Luis Suárez in de spits en Miralem Sulejmani op rechterflank, met De Jong als nummer 10. Een andere mogelijkheid is Eriksen achter spits Siem de Jong, met Sulejmani op de linkervleugel en Suárez van rechts.

Afgelopen zaterdag speelde El Hamdaoui op papier al niet in de spits. Mido verscheen op die plek in de basis. De Egyptenaar is vanwege privéomstandigheden niet afgereisd naar Milaan.

James Cameron maakt 3D-film Cirque du Soleil

Avatar-regisseur James Cameron gaat een 3D-film produceren gebaseerd op het visuele spektakel van Cirque du Soleil. De nog titelloze familiefilm wordt gebaseerd op enkele shows die het internationaal bekende circus heeft opgevoerd in Las Vegas. Het hoofdpersonage wordt naar een magische wereld getransporteerd waar de acrobatische acts plaatsvinden, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De film wordt geregisseerd door Andrew Adams, die eerder de eerste twee Shrek-films regisseerde en het derde en vierde deel produceerde. Ook regisseerde hij de Narnia-films The Lion, The Witch and the Wardrobe en het vervolg Prince Caspian. Hij is momenteel in Nieuw-Zeeland al bezig met de 3D-opnames van enkele scènes voor dit nieuwe Cirque du Soleil-project.

Het is de bedoeling dat de film de eerste wordt van een reeks die geheel over Cirque du Soleil gaat. Het van oorsprong Canadese circus is medefinancier van de film. Het is nog niet bekend wanneer de film in de bioscopen verschijnt.


(Foto: Novum)

Valsecchi onderhandelt met HRT

Hispania Racing heeft bekend gemaakt dat het in onderhandeling is met Davide Valsecchi over een stoeltje voor volgend seizoen. De regerend kampioen in de GP2 Asia Series testte vorige maand in Abu Dhabi nog voor het Spaanse team.

"Als hij het in de races net zo goed kan doen als tijdens die test, dan is hij klaar voor de Formule 1. Hij is een van de vele coureurs met wie we momenteel in gesprek zijn," zei HRT-teambaas Colin Kolles. Hij gaf aan dat er voorlopig geen rijders bekend worden gemaakt. "We hebben geen haast. Als we drie dagen voor de eerste race maar twee coureurs hebben. Maar hoe eerder we het weten, hoe beter natuurlijk."

Dit seizoen kwamen Bruno Senna, Karun Chandhok, Christian Klien en Sakon Yamamoto in actie voor HRT. De Spaanse renstal eindigde in haar debuutseizoen in de Formule 1 als elfde in het constructeurskampioenschap.

Werkstraf voor hacker ov-chipkaarten

Voor het hacken en vervalsen van ruim twintig ov-chipkaarten is de 30-jarige Leidenaar Erik van IJ. woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

Het is volgens het Openbaar Ministerie de eerste keer dat iemand wordt veroordeeld voor een dergelijk feit sinds de invoering van de ov-chipkaart.

Van IJ. had bekend dat hij sinds eind 2009 gegevens van een legale ov-chipkaart met een kaartlezer en enkele computerprogramma’s overzette naar lege kaarten. Hij zou hebben willen aantonen dat de beveiliging van de kaart en daarmee de bescherming van de privacy te wensen overliet. De rechtbank vond dat Van IJ. zich niet kon beroepen op de vrijheid van meningsuiting, zoals zijn advocaat had aangevoerd. De rechtbank wees erop dat hij nooit de publiciteit heeft gezocht.

Werkstraf voor hacker ov-chipkaarten
Werkstraf voor hacker ov-chipkaarten (Foto: ANP)

Onbekende dodelijk ziekte duikt op in Uganda

Een vooralsnog onbekende ziekte heeft in een maand tijd de dood veroorzaakt van zeker 38 inwoners van Uganda. Dat meldde een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid in het land woensdag.

Media in Uganda stelden eerder nog dat de sterfgevallen waarschijnlijk waren veroorzaakt door een uitbraak van de builenpest, zoals in het verleden al vaker gebeurde in het land. Onderzoek door een wetenschappelijk instituut in de Verenigde Staten heeft echter uitgewezen dat hiervan geen sprake is.

De 'nieuwe' ziekte werd op 10 november voor het eerst geconstateerd bij een Ugandees, die in het noorden van het land woont. Op het moment kampen 91 mensen met symptomen van de ziekte, zoals hoofdpijn, koorts, diarree en braakneigingen. Deskundigen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoeken de ziekte.

Capellenaar (17) mishandelt twee agenten

Een 17-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel heeft dinsdagavond twee agenten mishandeld. Ze raakten gewond aan het gezicht. De agenten wilden de jongen aanhouden vanwege de diefstal van een bosje bloemen.

De agenten gingen af op een melding van een supermarkt dat iemand een bosje bloemen wilde stelen. De dief duwde de beveiligster van de winkel weg toen die hem wilde tegenhouden.

De agenten troffen ter hoogte van het Sperwerhof een jongen aan die voldeed aan het opgegeven signalement. Toen ze hem wilden aanhouden, sloeg hij een van de agenten meerdere keren in haar gezicht. Daarna nam hij haar mannelijke collega ook te grazen door hem een paar klappen te verkopen.

Snel kregen de agenten ondersteuning van collega's en kon de jongen in de boeien worden geslagen. Omstanders bemoeiden zich met de aanhouding en scholden de agenten uit. Een van hen, een 15-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel, trok een stoeptegel uit de grond en wilde deze naar de agenten te gooien.

Toen de politie dreigde een hond op hem af te sturen, koos de jongen eieren voor zijn geld. Hij liet de tegel vallen, maar niet voordat hij de agenten uitmaakte voor alles wat mooi en lelijk is.

Beide jongens zijn aangehouden en moesten mee naar het bureau. De oudste van de twee was daar nog altijd niet tot bedaren gekomen en trapte de deur van de politiebus kapot.

De agenten hebben aangifte van mishandeling gedaan tegen de 17-jarige Capellenaar. Hij moet ook de schade aan de bus vergoeden.

Transport kernafval veilig aangekomen

Een konvooi met nucleair afval is woensdag veilig aangekomen bij de opslag in Borssele, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Er hebben zich onderweg van de kernreactoren in het Noord-Hollandse Petten naar Zeeland geen bijzonderheden voorgedaan.

Het ging om het reguliere jaarlijkse afvaltransport, waarbij een vrachtwagen filterbussen met licht radioactieve radiumresten werd vervoerd. Er was geen sprake van straling. Het konvooi werd voor het eerst begeleid door het KLPD, dat allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingezet om de stoet heelhuids op de plaats van bestemming te krijgen.

'KPN, Grontmij en Macintosh zijn overnameprooien'

ASM International, KPN, Grontmij, Macintosh Retail Group, Brunel International en Wolters Kluwer kunnen ten prooi vallen aan een overname vanwege hun lage waardering. Dit stelt zakenbank Theodoor Gilissen Bank (TGB) woensdag in het rapport Perspectief 2011.

Nederlandse bedrijven staan er minstens net zo goed voor als in 2007, maar de waarderingen liggen volgens TGB nog ruim 25 procent lager. "Dit schept kansen voor overnames."

Ten aanzien van Wolters Kluwer en KPN zegt TGB dat ze al heel lang worden genoemd als overnamekandidaten. "Reed Elsevier deed al twee pogingen, in 1987 en in 1997; drie maal is scheepsrecht", aldus de zakenbank.

Het Spaanse Telefonica is in de ogen van TGB de meest waarschijnlijke partij om KPN in te lijven, al zou deze op korte termijn genoeg hebben aan de problemen op de Spaanse thuismarkt.

KPN en Brunel zijn ook opgenomen in TGB's nieuwe lijst van favoriete Nederlandse aandelen van dit moment. De tien 'toppicks' bestaan verder uit Koninklijke Ahold, Koninklijke Philips Electronics, Royal Dutch Shell, Unilever, Aegon, Koninklijke DSM, Imtech en BinckBank.

Oranje oefent tegen Brazilië

Het Nederlands elftal zal op 4 juni een oefenwedstrijd spelen in en tegen Brazilië. Dit nieuws maakte de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond Ricardo Teixeira vandaag bekend. Er zal worden gespeeld in één van de stadions die ook tijdens het WK in 2014 gebruikt gaan worden.

De KNVB wilde nog niets bevestigen, maar een woordvoerder van de bond zei wel dat er onderhandelingen lopen over enkele oefenduels in de zomer, waaronder mininaal één in Zuid-Amerika.

Mocht de oefenwedstrijd tegen Brazilië doorgaan dan kunnen de Goddelijke Kanaries revanche nemen voor het WK in Zuid-Afrika eerder dit jaar. Daar schakelde Oranje in de kwartfinale met 2-1 verrassend de Brazilianen uit. Dunga nam hierop ontslag als bondscoach en is uiteindelijk opgevolgd door Mano Menezes.

In de aanloop naar de Copa America oefenen de Brazilianen op 9 februari in Parijs tegen Frankrijk. Na het toernooi dat in juli wordt gehouden is Duitsland in Stuttgart op 10 augustus de tegenstander in wederom een oefenduel.

BVPP akkoord met 2800 ontslagen bij TNT

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak eisen dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post niet uitkomt boven de 2.300, terwijl postvakbond BVPP akkoord zou willen gaan met het voorstel van TNT van 2.800 ontslagen.

Dat meldt de BVPP woensdag. De bond doet niet mee aan de nieuwe staking die woensdag is begonnen, omdat de bond niet verwacht dat TNT nog veel zal toegeven in de onderhandelingen.

TNT Post is bezig met een ingrijpende reorganisatie vanwege dalende postvolumes. Het bedrijf schrapt 11.000 voltijdbanen, waarvan oorspronkelijk 4.500 gedwongen. Onder druk van dreigende stakingen verlaagde TNT dat aantal naar 3.100, maar dat voorstel werd verworpen door de vakbonden.

Wat de BVPP betreft accepteren de bonden wel het laatste bod van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen te verlagen naar 2.800. "Verder dan dat gaat TNT niet bewegen", zegt bestuurder Paul Jekkers van de BVPP tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "Bovendien wordt in het laatste voorstel de onvrede aangepakt en komen er aanvullende maatregelen om mensen uit de WW te houden."

Volgens Jekkers waren ook de andere bonden, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, aanvankelijk akkoord met dit aanbod, maar zijn de onderhandelaars teruggefloten door hun kaderleden.

Vervolgens eisten deze twee bonden dat er maximaal 2.300 ontslagen zouden vallen, beweert Jekkers. "Dat gaan ze absoluut niet redden. Het is een irreële eis."

Zowel Abvakabo FNV als CNV Publieke Zaak was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar. Ook TNT, dat dinsdag het voorstel van 300 minder ontslagen bevestigde, was niet direct bereikbaar.

Man wil huis in brand steken uit woede om celstraf

Een 38-jarige man uit Driebergen heeft dinsdag gedreigd zijn huis in brand te steken, nadat agenten hem eraan herinnerd hadden dat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten. Dat heeft de politie laten weten.

Agenten belden aan het einde van de middag bij de woning van de man aan om hem op te halen. Hij had nog tien dagen cel tegoed. Toen de Driebergenaar dat hoorde, pakte hij een jerrycan met daarin vermoedelijk terpentine en goot de vloeistof over de vloer. Hij dreigde die aan te steken.

De agenten maakten zich daarop uit de voeten en sloten de wegen in de directe omgeving af voor het verkeer. Voor de zekerheid werden de brandweer en een ambulance opgeroepen.

Een opgetrommeld arrestatieteam wist de man uiteindelijk in zijn woning aan te houden voordat hij die in brand stak. Onderweg naar het arrestantencomplex in Houten maakte hij nog eens duidelijk dat hij het niet eens was met zijn aanhouding door een agent een kopstoot uit te delen. Die raakte daardoor lichtgewond.

Dieven plunderen prijzenkast Sampras

Pete Sampras is een groot deel van zijn trofeeën kwijt. Ze lagen opgeslagen bij een bedrijf in Los Angeles, waar onlangs werd ingebroken. De oud-tennisser zag onder meer twee Davis Cups, een olympische ring en de beker die hij kreeg voor zijn eerste winst op de Australian Open verdwijnen.

De inbraak dateert al van drie weken geleden. Door nu openheid van zaken te geven, hoopt Sampras de kans te vergroten dat de dieven worden opgespoord. De 39-jarige Amerikaan, die in 2003 zijn tenniscarrière beëindigde, hecht veel waarde aan de trofeeën. "Het voelt alsof een gedeelte van mijn tennisverleden is afgepakt."


Pete Sampras (Foto: Novum)

Politie grijpt niet in bij actie Greenpeace

De politie laat de actievoerders die de bouwplaats van een kolencentrale van Essent in de Eemshaven hebben bezet, ongemoeid. Twee actievoerders bivakkeren in een tent die op zeventig meter hoogte tussen drie hijskranen hangt. Greenpeace is van plan zeker enkele dagen te blijven.

"Alle actievoerders zijn ervaren klimmers en zijn goed gezekerd. Er is dus geen sprake van een onveilige situatie", legt een woordvoerder uit. Een poging de actievoerders weg te krijgen zou voor politiepersoneel en actievoerders gevaar opleveren, daarom blijft de situatie zoals die is.

"Wat Greenpeace doet mag natuurlijk niet, maar dat geeft ons niet het recht om voor een gevaarlijke situatie te zorgen." De woordvoerder wijst erop dat veiligheid bij Greenpeace zelf ook hoog in het vaandel staat. De organisatie heeft toegezegd de actie af te breken zodra een onveilige situatie ontstaat.

Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als de actievoerders onderkoeld raken. "Als de actie dan niet wordt afgebroken, zouden we in kunnen grijpen", zegt de woordvoerder. "Maar dat is speculeren. We houden de situatie in ieder geval continu in de gaten."

Greenpeace heeft aangekondigd zo lang mogelijk op het terrein te blijven om de bouw van de 'meest vervuilende kolencentrale van Nederland' te dwarsbomen. De werkzaamheden zijn stilgelegd op het deel van het terrein waar actie wordt gevoerd.

Een woordvoerder laat weten dat de actievoerders zeker enkele dagen kunnen blijven. Of hun proviand dan wordt aangevuld, wil ze niet zeggen. "We doen van tevoren geen mededelingen over het verloop van onze acties."

Voor Essent lijken er weinig mogelijkheden over te blijven om de actievoerders van het terrein te krijgen. In theorie kan het energiebedrijf via de rechter proberen een dwangsom op te leggen. Greenpeace zou dan per dag dat het terrein bezet blijft een bedrag moeten betalen. Essent was niet bereikbaar om toe te lichten wat voor stappen het wil ondernemen.

Veel doden bij brand Chileense gevangenis

Bij een brand in een Chileense gevangenis in Santiago zijn zeker 81 gevangenen omgekomen. Dat meldt de Chileense politie. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond.

De oorzaak van de brand, die om 05.00 uur plaatselijke tijd uitbrak, is vooralsnog onbekend. Het is wel duidelijk dat er geen rellen waren waardoor de brand had kunnen ontstaan.

"We reageren op adequate wijze", aldus een leidinggevende van de cipiers, kolonel Jaime Concha Soto. Familieleden van de gevangenen, die zich buiten de gevangenis hadden verzameld, zeiden echter dat de cipiers de deuren van het terrein gesloten hielden waardoor de brandweer niet snel naar binnen kon.

De gevangenis van San Miguel, in het zuidoosten van Santiago, is met zo'n 1900 gevangenen ernstig overbevolkt, zoals de meeste Chileense gevangenissen.

Een van de gevangenen belde met zijn mobiele telefoon een televisiezender en zei dat veel van zijn medegevangenen stikten door de rook.

Ajax wil ervaren assistent voor De Boer

Frank de Boer maakt zijn debuut als hoofdcoach van Ajax. De club is nog op zoek naar een assistent. De Amsterdammers willen ideaal gezien een ervaren trainer die niet de ambitie heeft ooit hoofdtrainer bij de club te worden, zo meldt Voetbal International.

Foppe de Haan en Hennie Spijkerman werden al benaderd. Beide zijn actief voor satellietclub Ajax Cape Town. Ook voormalig Ajacieden Tonny Bruins Slot en Johan Neeskens zouden in beeld zijn.

Die laatste twee lijken het meest waarschijnlijk, omdat Ajax Cape Town De Haan en Spijkerman niet wil laten gaan. Bruins Slot is nu al meer dan een jaar niet actief geweest in de voetballerij. Op 5 december 2009 vertrok hij tegelijkertijd met Ronald Koeman bij AZ. Neeskens was tot 20 oktober dit jaar de rechterhand van Frank Rijkaard bij Galatasaray.

Tot de winterstop is De Boer interim-trainer en fungeert Danny Blind als zijn assistent. Daarna wordt De Boer waarschijnlijk definitief coach van de Amsterdammers en wordt Blind mogelijk technisch manager.

Brabantse jeugdbende opgerold

De politie in Brabant heeft in de afgelopen maanden een jeugdbende opgerold van 28 grotendeels minderjarige verdachten. De jongens variëren in leeftijd van 12 tot 19 jaar en worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende inbraken, fietsendiefstal en handel in harddrugs.

Naar aanleiding van diverse inbraken bij een motorclub in Boekel werden negen jongens aangehouden. Na nader onderzoek kwam de politie de overige bendeleden op het spoor.

Volgens de politie maakten de jongeren, voornamelijk afkomstig uit Boekel en Gemert, bij de inbraken gebruik van zogenoemde moedersleutels. Ook gingen zij in verschillende samenstellingen op pad. De politie heeft tegen alle verdachten proces-verbaal opgemaakt.

Broertje Douglas op proef bij FC Twente

Het broertje van FC Twente-verdediger Douglas mag proberen een contract af te dwingen bij de Tukkers. De 18-jarige Thiago is een week op proef, en traint mee met de A1 van Twente, zo meldt een woordvoerder van de club vandaag. Hij vertoont nu al twee gelijkenissen met zijn broer: ook hij is verdediger, en ook hij is afkomstig van Joinville Esporte Clube.

Grote broer Douglas dwong ook een contract af bij Twente na een proefperiode. Sindsdien heeft hij zich tot een belangrijke waarde bij de huidig landskampioen weten te ontwikkelen.

Schipper vaart tegen twee Groningse bruggen

Een schipper van een Duits containerschip is dinsdag in Groningen tot twee keer toe in aanvaring gekomen met een brug, omdat zijn schip te hoog geladen was. Een brug, een van de containers en de stuurhut raakten beschadigd.

De man voer dinsdag rond het middaguur op het Van Starkenborghkanaal tegen de onderkant van de Noordzeebrug in Groningen. Hij dacht dat hij er wel onderdoor kon, maar dat bleek niet het geval. De voorste container raakte zwaar beschadigd en de brug liep lichte betonschade op.

Toen de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten ter plaatse kwam, zagen de agenten dat de radarantenne en een zwaailicht op de stuurhut waren afgebroken. Dit kon niet bij de aanvaring met de Noordzeebrug gebeurd zijn. Uit onderzoek bleek dat de man eerder die ochtend ook al de spoorbrug over het kanaal bij Zuidhorn had geraakt.

De schipper heeft een proces-verbaal gekregen voor slecht zeemanschap en het niet melden van een aanvaring.

Nucleair afvaltransport op weg naar Borssele

Een konvooi met nucleair afval is op weg van de kernreactoren in het Noord-Hollandse Petten naar de opslag in Borssele in Zeeland. Het gaat om het reguliere jaarlijkse afvaltransport, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.

Volgens een woordvoerder gaat het om een vrachtwagen filterbussen met licht radioactieve radiumresten, maar is er geen sprake van straling. Het konvooi wordt voor het eerst begeleid door het KLPD, dat allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingezet om de stoet heelhuids op de plaats van bestemming te krijgen.

Volgens de woordvoerder kan het konvooi enige vertraging opleveren voor het overige verkeer. "Sommige wegdelen zetten we korte tijd af, zodat de vrachtwagen onbelemmerd door kan rijden. We willen voorkomen dat het konvooi stil komt te staan."

Vijf militairen aangehouden voor drugshandel

De marechaussee heeft zaterdag en zondag vijf militairen en vier burgers aangehouden voor drugshandel. Bij een huiszoeking in Oud-Beijerland werden soft- en harddrugs en een geldbedrag in beslag genomen.

De verdachten komen uit Venlo, Oud-Beijerland, Purmerend, Bemmel, Huissen en Heinenoord. Vijf verdachten zijn inmiddels vrijgelaten. Drie militairen en een burger worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zwemmen verboden na aanvallen haaien in Egypte

Egypte heeft een deel van de kuststrook voor de badplaats Sharm el-Sheikh gesloten voor zwemmers, nadat in een week tijd vijf mensen werden aangevallen door haaien. Een Duitse vrouw werd zondag gedood door een haai en twee Russische vrouwen raakten vorige week verminkt, één van hen raakte een hand kwijt en een ander een hand en een been.

Het stuk zee waar de haaien toesloegen is tot verboden gebied verklaard, de rest van de tachtig kilometer lange kuststrook is alleen nog toegankelijk voor ervaren duikers. Snorkelaars en zwemmers kunnen terecht in afgesloten baaien en mangrovegebieden. Het is hoogst ongebruikelijk dat haaien zwemmers aanvallen bij Sharm el-Sheikh, een populaire vakantiebestemming voor duikers en snorkelaars uit Europa. De Egyptische autoriteiten hebben vooralsnog geen verklaring voor de recente aanvallen.

Een team deskundigen uit de Verenigde Staten is inmiddels in Egypte aangekomen om te helpen bij het onderzoek naar de aanvallen. Milieuactivisten denken dat de haaien mogelijk naar de kust worden gedreven door voedseltekort als gevolg van overbevissing of andere oorzaken. Ook wordt beweerd dat er vanaf toeristenboten illegaal vlees in zee wordt gegooid om haaien te lokken, zodat die gefotografeerd kunnen worden. Een derde theorie luidt dat een schip dat vee vervoerde onlangs dode dieren overboord heeft gegooid.


(Foto: Novum)

Fernandes: "Naam Team Lotus blijft"

De eigenaar van de Formule 1-renstal 1Malaysia F1 Team Tony Fernandes blijft er bij dat zijn team volgend jaar onder de naam Team Lotus in de F1 actief zal zijn. Ook zullen de zwarte en gouden kleuren gehandhaafd blijven, zo schreef hij vandaag op twitter.

Eerder vandaag werd bekend dat Renault F1 door de samenwerking met de Lotus Groep vanaf 2011 door het leven zal gaan als Lotus Renault GP. Ook werd er bij het persbericht een foto meegestuurd waarin de Renault-bolide in de kleuren zwart en goud gehuld was.

Omdat Lotus Groep via Proton een twist met Fernandes over het gebruik van de naam Lotus heeft kan het zijn dat er volgend jaar twee teams met de naam Lotus in de Formule 1 rondrijden en beide renstallen gebruikmaken van Renault-motoren.

Of het ook zover zal komen is nog maar de vraag. Beide kampen waren eerder dit jaar in onderhandeling over het gebruik van de naam Lotus, maar de gesprekken lijken te zijn mislukt. Uit de tweet van Fernandes kan worden opgemaakt dat beide partijen elkaar deze winter in de rechtbank zullen gaan ontmoeten. Deze moet nog voor de start van het seizoen 2011 een oordeel vellen in de kwestie.

"Dany Bahar (de baas van Lotus Groep, red.) heeft ons een gunst gedaan," schreef Fernandes. "Voelde me nooit beter over onze toekomst en Team Lotus. Het lijkt er op dat ze ons idee van zwart en goud willen kapen."

Japanse sonde schiet doel voorbij

Het in de dampkring van Venus brengen van een Japanse ruimtesonde is woensdag mislukt. De sonde werd gegrepen door de zwaartekracht van de zon. Het is een grote tegenvaller voor de Japanse ruimtevaart, die pas over zes jaar een nieuwe kans krijgt.

De sonde, genaamd Akatsuki, ofwel 'dageraad', werd 20 mei gelanceerd en bereikte Venus dinsdag. Door de motoren aan te zetten, wilde de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA Akatsuki in een baan om de planeet brengen.

De wetenschappers verloren dinsdagmorgen korte tijd het contact met de sonde en ook later op de dag ontstonden er communicatieproblemen. Daarom kon pas woensdag worden geconcludeerd dat de motoren niet lang genoeg hadden aangestaan om op de juiste positie uit te komen. De sonde is wel intact, maar onderweg richting de zon. Over zes jaar passeert Akatsuki Venus opnieuw en krijgen de Japanners een tweede kans.

Akatsuki was de eerste Japanse ruimtesonde die in een baan om een andere planeet gebracht zou worden. In 1998 mislukte een missie naar Mars door technische storingen. Dit project werd uiteindelijk in 2003 beëindigd.

Akatsuki, die is uitgerust met infraroodcamera's, moest de vulkanische activiteit op Venus in de gaten houden en informatie verzamelen over het wolkendek en het klimaat op de planeet. Een van de mysteries die de Japanse wetenschappers hoopten te ontrafelen is de intensiteit van de winden op Venus. Aangenomen wordt dat de wind op de planeet een snelheid kan bereiken tot 360 kilometer per uur.


(Foto: Novum)

[Gerucht] PSP2 graphics vergelijkbaar met eerste PS3-games

Sony blijft zich wagen op de handheld-markt en tot nu toe met weinig succes. Ze hopen hier verandering in te maken met de PSP2, een apparaat die graphics op het scherm kan toveren vergelijkbaar met de eerste PS3-titels.

Tenminste dat volgt uit een rapportage van IGN. Ze onderbouwen de statement met wat hardware feiten, waarbij ze zeggen dat nog niet alles bekend is gemaakt:” The processor, we’re told, is just over half as powerful as the PS3, though the specific framework of the cores and the clock speed was not revealed.

Ondanks dat Sony een grote hoop koestert dat de PSP2 een groot succes gaat worden geeft Michael Pachter hen weinig kans. Hij zei zelfs dat de nieuwe handheld “dead on arrival” zal zijn. We zullen nog een jaartje moeten wachten op de release van het krachtige apparaat.

Van den Bergh en ADO per direct uit elkaar

Volgens RTV West komt Ricky van den Bergh per direct niet meer in actie voor zijn club ADO Den Haag. Het contract van de middenvelder is ontbonden en zodoende speelde Van den Bergh afgelopen weekend zijn laatste wedstrijd voor de ploeg van trainer John van den Brom.

Drie weken terug werd Van den Bergh door zijn trainer van de training gestuurd en sindsdien beklaagde de aanvaller over zijn uitzichtloze situatie bij de club. Afgelopen weekend kreeg de oud-aanvaller van Sparta in het duel met FC Utrecht een basisplaats, aangezien Wesley Verhoek geschorst was. Op advies van Van den Bergh zelf, werd hij in de tweede helft gewisseld. Hij vroeg vervolgens een gesprek aan met de clubleiding over zijn situatie bij de club.

Het publiek van ADO liet zich destijds negatief uit over de middenvelder. Van den Bergh liet tegenover RTV West toen al weten de reacties van het publiek enorm te betreuren. Afgelopen weken werd de speler vele malen gelinkt aan een terugkeer naar zijn oude ploeg Sparta. Nu lijkt een overgang naar Het Kasteel niets meer in de weg te staan.

De inmiddels dertigjarige Van den Bergh speelde in het verleden al vier seizoenen voor Sparta. Destijds scoorde hij in zijn tweede en derde seizoen respectievelijk 17 en 22 doelpunten.

Aantal Caribische tienermoeders blijft hoog

Het aantal tienermoeders van Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse afkomst in Nederland verandert nauwelijks en blijft hoog. Onder autochtone, Turkse en Marokkaanse meisjes daalde daarentegen het geboortecijfer in de afgelopen tien jaar fors. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de duizend geboortes onder Antilliaanse en Arubaanse moeders komen er 29 uit de groep meisjes van 15 tot 19 jaar. In de groep van meisjes van Surinaamse herkomst is het geboortecijfer 17 per duizend meisjes.

De daling onder Turkse en Marokkaanse meisjes deed zich voor in zowel de eerste als de tweede generatie. Zo daalde in tien jaar tijd het geboortecijfer van eerste generatie Turkse meisjes van 74 naar elf per duizend. Volgens het CBS heeft de afname te maken met een stijgende huwelijksleeftijd.

Vorig jaar kwamen er in Nederland 2636 kinderen ter wereld bij een moeder die jonger was dan 20 jaar. Het geboortecijfer in ons land is met 5,3 geboorten per duizend meisjes al enkele jaren een van de laagste in de wereld. In de Verenigde Staten is het geboortecijfer van tienermeisjes ruim acht keer zo hoog als in ons land. In Europa telt alleen Zwitserland minder tienermoeders dan Nederland.

MasterCard slachtoffer van hackers

Hackers hebben vandaag de site van de creditcardmaatschappij MasterCard neergehaald. Op het moment van schrijven is de website nog steeds onbereikbaar. De hackers hebben de site waarschijnlijk neergehaald omdat MasterCard donaties aan WikiLeaks weigert.

De aanval op de website is niet het enige wat de hackers doen, ze verspreiden ook een zogenaamde Googlebomb. De Googlebomb zorgt ervoor dat als je naar een bepaald onderwerp zoekt, deze negatief naar voren komt in de zoekresultaten. Zo krijg je nu als Google zoeksuggesties bij de CEO van MasterCard opties die suggereren dat deze betrokken zou zijn bij kinderporno.

Noordzee niet viezer ondanks groei scheepvaart

Ondanks de toenemende scheepvaart is de hoeveelheid afval in de Noordzee en op de Nederlandse stranden de afgelopen tien jaar niet toegenomen. Ook is er minder olieverontreiniging op zee en is de opsporing en vervolging van vervuilers verbeterd.

Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is tevreden over de resultaten van het onderzoek naar milieuvervuiling door zeeschepen.

Steeds meer van de vijftig- tot zestigduizend zeeschepen die jaarlijks de Nederlandse havens aandoen, leveren hun afval in. Volgens de Rekenkamer is de afgifte van scheepsafval nog niet optimaal geregeld, omdat de voorschriften per haven verschillen.

Het aantal en de grootte van olievlekken is sinds 2001 afgenomen. Olievlekken kunnen beter bestreden worden doordat Rijkswaterstaat zijn materieel heeft uitgebreid en vernieuwd. Ook de pakkans van vervuilers is vergroot omdat satellietfoto's worden gebruikt om verontreiniging op zee op te sporen.

Tussen 2002 en 2009 is voor zestien miljoen euro aan opruimkosten verhaald op de veroorzakers van vervuiling. Vervuilers kunnen beter worden vervolgd, omdat de handhavers op de Noordzee en in zeehavens meer samenwerken.

Super Meat Boy krijgt een boxed-edition

Na het succes van Super Meat Boy op de Xbox 360 en de PC krijgt de game nu ook een boxed-edition voor de PC. In het begin van 2011 moet de game in de winkel liggen en komt samen met artwork, sketches, behind-the-scenes videos en nog een hoop extra's. Hoewel dat genoeg is voor de echte fan, doet vooral de boxart het voor de meeste.

De boxart, die je hieronder kan zien, is nogal...apart te noemen. Wanneer je drie karakters in je spel een vlezige jongen, een dame van pleisters en een feutus zijn kan je natuurlijk al rare dingen verwachten en daar voldoen ze ook aan. De boxed-edition zal voor ongeveer 25 dollar verkocht worden via de site van Team Meat Boy.

Klik vooral op het plaatje om de grote versie te zien

smb

Van Wijk niet aan de slag in Togo

Dennis van Wijk ziet af van een avontuur als trainer van AS Togo Port. Dat zegt hij in de Belgische media. Van Wijk, oud-coach van onder meer Willem II en Roeselare, leek een avontuur in Togo boven een nieuwe baan in België te verkiezen.

"Alles was in orde. Ik moest alleen nog maar mijn krabbel zetten. Maar uiteindelijk werd niet aan alle voorwaarden voldaan. Samen met familiale motieven heeft dat ervoor gezorgd dat ik niet zal tekenen", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De 47-jarige trainer heeft een baan in het buitenland echter nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik ben al bezig met andere buitenlandse clubs." Van Wijk kreeg in juli van dit jaar geen nieuw contract bij Roeselare, waar hij sinds oktober 2008 hoofdtrainer was. Daarvoor was de Nederlander kort werkzaam bij KV Oostende en Sint-Truiden.

Van Wijk was van 1 juli 2006 tot begin november 2007 coach van Willem II. Hij vertrok vanwege teleurstellende resultaten van de Brabantse club. In zijn carrière als speler droeg Van Wijk het shirt van onder meer Ajax, Norwich City en Club Brugge.

Le Mevel van start in Giro 2011

Christophe Le Mevel zal voor zijn nieuwe ploeg Garmin-Cervélo van start gaan in de Giro d'Italia van 2011. De Fransman kwam na afgelopen seizoen over van La Française des Jeux.

Om zich optimaal voor te bereiden op de Giro, zal Le Mevel eerst van start gaan in de Ronde van de Middellandse Zee, de Tour du Haut-Var, Parijs-Nice, het Critérium International, de Ronde van het Baskenland, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Le Mevel eindigde vorig jaar in de Vuelta als vijftiende in het eindklassement. In de Ronde van Frankrijk van 2009 behaalde de Fransman een knappe tiende plaats. Ook in de Giro boekte Le Mevel een succes. In 2006 wist hij destijds de zestiende etappe te winnen.

Qatar wil Premier League-club overnemen

De rijke koninklijke familie van Qatar wil na het binnenhalen van het WK van 2022 een club uit de Premier League gaan overnemen. Everton, Newcastle United en Tottenham Hotspur staan hoog op het verlanglijstje.

Volgens de Al Thani familie, met een geschat vermogen van 47 miljard euro, is de Premier League een ideaal platform om het voetbal in Qatar op de kaart te zetten.

"De familie wil investeren in een Engelse club. Er zijn nog geen onderhandelingen geweest, maar Tottenham, Newcastle en Everton zijn de namen die vooralsnog genoemd zijn. Die club zijn volgens de familie groot genoeg om in te investeren"
, vertelt een bron die dichtbij de discussies staat tegenover Goal.com UK.

Tottenham Hotspur lijkt de interessantste club te zijn, aangezien de Londense ploeg dit seizoen in de Champions League speelt en binnen enkele jaren gaat verhuizen naar een nieuw stadion. Vanuit de club is al contact geweest met de familie Al Thani in verband met de naam voor het nieuwe complex. Qatar Airways werd onlangs genoemd als naamgever.

David Lammy, een Brits parlementslid uit Tottenham, zei vorige maand dat clubvoorzitter Daniel Levy wellicht wil verhuizen naar het nieuwe Olympische Stadion in Londen. Op die manier zou de club voor een hogere prijs kunnen worden overgenomen door een consortium uit Rusland of het Midden-Oosten. "Dat gerucht gaat al een tijdje rond. Voor Levy gaat het maar om één ding: de hoogst mogelijke prijs voor Tottenham Hotspur."

Fontas dolblij met droomdebuut voor Barça

FC Barcelona won dinsdag met 2-0 van Rubin Kazan. Andreu Fontas, die zijn debuut maakte in de Champions League, opende de score.

De 21-jarige verdediger bracht Barcelona in Camp Nou vroeg in de tweede helft op voorsprong. Daarna tilde Victor Vazquez het scorebord naar 2-0. "Een beter debuut kun je je niet voorstellen", vertelt Fontas over het duel tegenover Marca. "Deze wedstrijd was een mooie uitdaging, want de tegenstander maakte nog kans op een plek in de volgende ronde."

Fontas kon zijn zenuwen echter goed in bedwang houden. "Ik ging met hoge verwachtingen het veld op. Voor aanvang van het duel was ik wel zenuwachtig, maar dat was voorbij toen de wedstrijd was begonnen." FC Barcelona is met vier zeges en twee remises poulewinnaar geworden. FC Kopenhagen gaat als nummer twee door naar de tweede ronde.

Fontas maakte in september 2008 zijn profdebuut in het eerste elftal van Barcelona. Het ging toen om een duel in de Copa Catalunya. Bijna een jaar later volgde zijn debuut in de Primera División tegen Sporting Gijon. De treffer van dinsdag is Fontas' eerste officiële doelpunt voor de Catalaanse topclub.

Henin terug op de tennisbaan

Volgens haar coach Carlos Rodriguez maakt Justine Henin na lang blessureleed haar rentree weer op de tennisbaan. De Belgische zal in Antwerpen een demonstratiepartij spelen tegen landgenote Kim Clijsters.

Henin stond bijna een half jaar aan de kant wegens een slepende elleboogblessure. De voormalig nummer één van de wereld zal het nieuwe tennisjaar in 2011 starten tijdens de Hopman Cup. Tijdens dit toernooi, dat gehouden wordt in het Australische Perth, tennist de huidige nummer twaalf van de wereldranglijst aan de zijde van haar landgenoot Ruben Bemelmans.

Dressuurruiter Gal mijdt Sportgala

Dressuurruiter Edward Gal zal volgende week dinsdag niet aanwezig zijn bij het Sportgala van het NOC*NSF. Hij is weliswaar met de andere ruiters genomineerd voor Sportploeg van het jaar 2010, maar bereidt zich liever op een wereldbekerwedstrijd in Londen voor.

Gal won dit jaar met Totilas alle wereldbekerwedstrijden, de afsluitende wereldbekerfinale in Den Bosch, het Nederlands kampioenschap en alle buitenconcoursen, waaronder het prestigieuze CHIO Aken. Ook pakte hij alle wereldrecords die er in de dressuursport zijn. Bij het wereldkampioenschap in Kentucky veroverde de Nederlander driemaal goud.

Totilas werd na het toernooi verkocht, maar dat mag volgens het kamp Gal geen reden zijn om hem niet te nomineren. In plaats daarvan zijn schaatsers Sven Kramer en Mark Tuitert en voetballer Wesley Sneijder genomineerd.

"Het lijkt wel of ze hem vergeten zijn," zei Hans-Peter Minderhoud namens het kamp Gal. "Het format van de huidige verkiezing doet geen recht aan de sportprestaties van Edward Gal. Wat had hij nog meer moeten winnen om wel in aanmerking te komen voor een nominatie? Er is geen titel of prijs, die hij dit jaar nog had kunnen toevoegen."

Gal maakt zich er niet druk om dat hij niet genomineerd is. "Maar als vriend en collega irriteert het me. Wat Edward Gal en Totilas het afgelopen jaar hebben losgemaakt bij het publiek, is ongelofelijk. Mensen kwamen van heinde en verre om met eigen ogen te zien of de verhalen over pure magie werkelijkheid waren. Edward en Totilas hebben het publiek in 2010 nooit teleurgesteld."

"Vorige week was Edward uitgenodigd bij de Madiwodovrijdagshow en Paul de Leeuw opperde doodleuk dat de vakjury meer dan drie nominaties had mogen benoemen. Toen was ik helemaal flabbergasted. Ik heb het uitgezocht en het klopt. Wat is dan de moeite? De organisatie mag vier of vijf sporters nomineren, dan maak je daar toch gebruik van? Edward hoeft van mij echt niet te winnen, maar het getuigt van minimale respect als je zo'n sporter in ieder geval aan de nominatielijst toevoegt?"

Platini wilde hogere straf Franse WK-gangers

Michel Platini vindt dat er na de afgang van Frankrijk op het afgelopen WK harder had moeten worden ingegrepen. Volgens de voorzitter van de UEFA was een levenslange schorsing op zijn plaats geweest voor de spelers die zich tijdens het toernooi in Zuid-Afrika misdroegen. Frankrijk sloeg op het WK een modderfiguur met slechts één puntje uit drie duels.

De Franse voetbalbond sprak na afloop schorsingen uit tegen Nicolas Anelka (achttien wedstrijden), Patrice Evra (vijf), Franck Ribéry (drie) en Jérémy Toulalan (één). Platini vindt de schorsing voor die laatste drie spelers veel te laag. "Zij weigerden nota bene om te trainen. Het zijn compleet nutteloze idioten. Als het aan mij had gelegen, zouden ze nooit meer voor Frankrijk hebben mogen spelen."

Platini was zelf tussen 1988 en 1992 bondscoach van Frankrijk. Sinds 2007 is de voormalig topvoetballer voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.


(Foto: Novum)

Marvelous komt met horrorspel voor Wii Balance Board

De kinect-spellen die tot nu toe zijn uitgebracht bieden weinig extra's als je ze vergelijkt met de spellen die te spelen zijn met het Balance Board van de Wii. Het probleem voor het Wii Balance Board is echter dat er nu eenmaal weinig spellen voor gemaakt worden, in tegenstelling tot de hoeveelheid spellen die voor Kinect ontwikkeld zijn èn worden.

Het is dus ook opvallend te noemen dat Marvelous bekendgemaakt heeft dat ze een horrorspel voor het Balance Board uit zullen brengen. En dat terwijl de hype rond het board al weer een tijdje over is. Er is nog niet veel bekend over het spel, maar het zal eind maart in Japan uitkomen. Het spel zal Ikenie no Yoru heten, wat vrij vertaald Night Sacrifice betekent. Wij zijn benieuwd, uiteraard lees je het hier als er meer bekend is.

Ajax stuurt Suárez op vakantie

Luis Suárez zal vanaf morgen van Ajax drie weken vakantie krijgen. De aanvoerder van de Amsterdammers krijgt rust voorgeschreven en hoeft zich pas in het nieuwe jaar bij zijn ploeggenoten te melden.

Suárez is door de voetbalbond KNVB tot eind januari geschorst en hoeft daarom na vanavond niet meer in actie te komen. De Uruguayaan oogt vermoeid, mede omdat hij na vorig seizoen nauwelijks rust heeft gekend. Hij kwam met zijn land bij het WK in Zuid-Afrika tot de halve finales, waarna de strijd op de derde en vierde plaats volgde. De spits moest daarna gelijk weer bij Ajax aan de slag omdat de Amsterdammers zich nog voor het hoofdtoernooi van de Champions League dienden te plaatsen.

Naast Suárez zullen naar verwachting ook de internationals Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel zich kunnen verheugen op een kleine vakantie voordat ze zich weer bij hun teamgenoten moeten melden.

Olifanten doden fruitplukker in Maleisië

Een fruitplukker is maandag in de Maleisische jungle onder de voet gelopen door een kudde olifanten. Het 26-jarige slachtoffer was op slag dood. Vier andere fruitplukkers konden op tijd wegkomen. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Het incident deed zich voor in de noordelijke staat Kelantan. Het was voor het eerst in zes jaar dat olifanten in de bossen van Kelantan een mens doodden. Door het kleiner worden van hun habitat vertonen olifanten zich er steeds vaker in bewoond gebied.

Kamer wil opheldering over asielzoekers in kou

Regeringspartij CDA wil van minister Gerd Leers (CDA) weten waarom uitgeprocedeerde asielzoekers toch op straat worden gezet terwijl het vriest. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over het vreemdelingen- en asielbeleid.

"Ik ben onaangenaam verrast", zei Raymond Knops (CDA) die reageerde op berichtgeving in Trouw. Het dagblad schreef woensdag dat de afgelopen dagen inwoners van de asielzoekerscentra Geeuwenbrug en Emmen toch op straat werden gezet.

En dat terwijl de minister vorige week nog had bezworen dat asielzoekers niet op straat zouden worden gezet als het vriest. "Onder deze winterse omstandigheden worden geen mensen uitgezet", zei Leers toen in de Tweede Kamer.

Die toezegging was 'duidelijk', zei Knops. Ook D66 en de ChristenUnie eisen opheldering van de bewindsman. Leers komt later aan het woord.

Boze trampassagier mishandelt HTM-controleur

Een 19-jarige Haagse trampassagier heeft dinsdag een HTM-controleur mishandeld. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De Hagenaar werd betrapt op reizen zonder geldig vervoersbewijs. Hij werd door de aanwezige controleurs niet beboet, maar kreeg de gelegenheid een geldig kaartje te kopen. Desondanks bleef hij zich lastig gedragen.

Toen hij door de controleurs werd gesommeerd de tram bij halte Stevinstraat te verlaten, gaf hij een van hen een vuistslag in het gezicht en ging er rennend vandoor. Drie controleurs wisten hem te overmeesteren, waarna hij ook een tweede HTM'er in het gezicht sloeg.

Een van de controleurs liep een gespleten onderlip op en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Hij heeft aangifte tegen de agressieve passagier gedaan. De politie heeft de man aangehouden en onderzoekt het incident.

Explosie in flat Alphen aan den Rijn niet door gas

De brand die maandag in een flat in Alphen aan den Rijn woedde, is niet veroorzaakt door een gasexplosie. De politie heeft een grootschalig rechercheteam ingesteld om te onderzoeken wat de explosie dan wel heeft veroorzaakt, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Uit een onderzoek zou blijken dat de mogelijkheid van een gasexplosie zo goed als uit te sluiten valt. Omdat er nog steeds sprake is van instortingsgevaar, is het onderzoek uitgevoerd met een hoogwerker.

Vaak blijkt een explosie door een al dan niet per ongeluk openstaande gaskraan of een gaslek te komen. Nu dat niet het geval is, heeft de politie dertig rechercheurs op de zaak gezet.

Rond 13.00 uur deed zich maandag een heftige explosie voor op de bovenste verdieping van de flat aan de Argostraat. De 46-jarige bewoner van een appartement kwam daarbij om het leven. Twee mensen raakten lichtgewond. Zeker vier appartementen raakten zwaar beschadigd. Een deel van de balustrade en de gevel werden weggeslagen.

WikiLeaks-baas vast maar geheimen blijven komen

WikiLeaks heeft woensdag een nieuwe stroom documenten gepubliceerd. De klokkenluidersorganisatie liet weten gelekte documenten te zullen blijven verspreiden via internet, ook al zit oprichter Julian Assange vast op verdenking van verkrachting.

WikiLeaks staat op vele fronten onder druk: hoofdredacteur en oprichter Assange zit sinds dinsdag in Groot-Brittannië in de gevangenis en vecht tegen uitlevering aan Zweden. Vrijwel gelijktijdig kwamen creditcardbedrijven Visa en Mastercard in actie door geen donaties aan WikiLeaks meer te verwerken. Ook worden de servers van de site bij tijd en wijle verlamd door geheimzinnige cyberaanvallen.

In een bericht op Twitter wuifde WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson die druk weg. Dinsdagavond is 'de nieuwste reeks documenten gepubliceerd en onze mediapartners publiceren hun volgende reeks artikelen' aldus Hrafnsson. "We zullen ons niet laten muilkorven, noch door juridische actie noch door collectieve censuur. WikiLeaks is nog steeds online. De volledige site is naar meer dan vijfhonderd locaties gekopieerd. Elke dag worden de documenten meer dan vijftig miljoen keer gedownload."

WikiLeaks heeft online enorme hoeveelheden aanhangers. Twitter staat vol met steunbetuigingen en de Facebookpagina van WikiLeaks heeft één miljoen vrienden.

De nieuwste documenten gaan over de Brits-Libische banden in de aanloop naar de vrijlating van de veroordeelde Lockerbie-dader Abdel Baser Ali al-Megrahi, een gevoelig onderwerp dat de relatie tussen Washington en Londen danig verstoorde. Andere documenten gaan over de buitenissigheden van de Libische leider Moammar Gadhafi en feesten van Saudische prinsen met veel drank en prostituees.

Intussen staat Assange volgende week opnieuw een rechtbankzitting over zijn uitlevering te wachten, waarin zijn advocaten weer om zijn vrijlating op borgtocht zullen verzoeken.

[NBA] Tiende zege op rij Dallas Mavericks

Dallas Mavericks heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de tiende overwinning op rij geboekt. De Texanen waren thuis met 105-100 te sterk voor Golden State Warriors en komen daarmee steviger op de tweede plaats in de Western Conference. Bij Golden State speelde Dan Gadzuric vijf minuten mee. De Hagenaar maakte daarin zes punten.

Topscorer werd Dirk Nowitzki van Dallas met 25 punten. Ook de Franse spelers Ian Mahinmi en Alexis Ajinca speelden een belangrijke rol. Zij moesten opdraven vanwege een blessure van Tyson Chandler en de snel oplopende foutenlast van Brendan Haywood. Mahinmi had met twaalf punten en tien rebounds een van de beste avonden uit zijn carrière.

Dallas staat na 21 wedstrijden op zeventien overwinningen. Alleen San Antonio Spurs kan in de Western Conference betere cijfers overleggen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Hawks New York Knicks 116-101
Charlotte Bobcats Denver Nuggets 100-98
Philidelphia 76ers Cleveland Cavaliers 117-97
Dallas Mavericks Golden State Warriors 105-100
Houston Rockets Detroit Pistons 97-83
Portland Trail Blazers Phoenix Suns 106-99
Los Angeles Lakers Washington Wizards 115-108

Kijkcijfers Johnny de Mol ravijn in

De kijkcijfers van Beat De Mol, de tv-show van Johnny de Mol, zijn na vier weken van uitzendingen het ravijn ingedoken. Naar het Veronica-programma keken dinsdag nog slechts 365.000 kijkers, een nieuw laagterecord. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

De vader van Johnny, televisietycoon en producent van de show John de Mol, is waarschijnlijk niet blij met de cijfers. Eerder zei John de Mol in De Wereld Draait Door op 750.000 kijkers voor het programma van zijn zoon te hopen.


Kijkcijfers Veronica-show Johnny de Mol ravijn in (Foto: Novum)

Ferrari: "Badoer vertrekt als testcoureur"

Ferrari heeft bevestigd dat Luca Badoer als testcoureur zal gaan vertrekken. De bijna 40-jarige Italiaan bekleede de functie bij het team uit Maranello al sinds halverwege de jaren negentig. In die tijd heeft hij meer dan 130.000 kilometer op het circuit Fiorano gereden.

Badoer zal tijdens de Bologna International Motor Show met een demorun in een Ferrari uit 2009 afscheid nemen van het Italiaanse merk. Hij reed in de Formule 1 in de jaren negentig 58 races voor kleinere teams voordat hij zich volledig toe ging leggen op het testwerk voor Ferrari. Het merk gaf de Italiaan vorig jaar de kans om na het ongeval van Felipe Massa enkele races te rijden met de F60, maar een succes werd dit niet.

Ferrari maakte vorige maand al bekend dat de 21-jarige Jules Bianchi volgend jaar testrijder zal zijn. Ook Giancarlo Fisichella en Marc Gené zijn dit. Het merk heeft nog niet bekend gemaakt wie van dit drietal de officiële vervanger van Fernando Alonso of Massa zal zijn mocht er een rijder vervangen moeten worden.

Groot studentenprotest tegen hoog collegegeld

Uit protest tegen het hogere collegegeld dat het kabinet wil invoeren voor studenten die te lang over hun studie doen, wordt een 'grote studentenmanifestatie' georganiseerd. Voor het protest werken het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Kamer van Verenigingen en de Landelijke Studenten Vakbond samen.

Het protest moet medio januari in Den Haag worden gehouden. Het kabinet wil studenten die langer dan vijf jaar over hun studie doen vijfduizend euro per jaar laten betalen in plaats van tweeduizend euro. De studentenorganisaties spreken van een boete en vrezen dat het hoger onderwijs hierdoor minder toegankelijk wordt.

Het kabinet wil de maatregel volgend jaar invoeren, waardoor ook studenten die al aan hun studie zijn begonnen onder de nieuwe regeling vallen. Het moet nog blijken of dat juridisch houdbaar is.

Eerder waren er al kleinere studentenprotesten in Delft, Den Haag en Groningen. Vrijdag volgen Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De organisaties spreken van een voorproefje van wat er in januari op het Malieveld gaat gebeuren. "Alleen het terugtrekken van dit voorstel kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen."

Belaagster DiCaprio twee jaar achter tralies

De vrouw die Leonardo DiCaprio met een wijnglas te lijf ging, heeft een celstraf van twee jaar gekregen. De 40-jarige Aretha Wilson gooide vijf jaar geleden bij een feestje in Hollywood een glas in het gezicht van de acteur.

DiCaprio moest zich na het voorval laten behandelen door een dokter en kreeg zeventien hechtingen in zijn gezicht en oor. De 36-jarige acteur was dinsdag niet aanwezig bij de uitspraak in Los Angeles.

Experts spraken eerder al de verwachting uit dat Wilson, een ex-model, twee jaar de gevangenis in moest. Volgens verschillende Amerikaanse media riskeerde ze in eerste instantie zeven jaar celstraf, maar zou de straf na haar schuldbekentenis lager uitvallen. Ze zit bijna een jaar in voorarrest en heeft een schikking getroffen met aanklagers.


Leonardo DiCaprio (Foto: Novum)

De Jager: Europa moet eenheid uitstralen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wil dat Europa meer eenheid uitstraalt om onrust op de financiële markten te bedwingen. Dit zegt hij woensdag in een interview met het Financieele Dagblad.

De minister stelt dat markten op korte termijn bedwongen kunnen worden met een ongekend krachtige maatregel, zoals het opzetten van een noodfonds zoals ten tijde van de Griekse crisis. Op lange termijn kunnen volgens hem echter alleen landen zelf met bezuinigingen en hervormingen de markt overtuigen.

Op de vraag of De Jager vindt dat bepaalde eurolanden dit onvoldoende doen, antwoordt hij: "Ik denk dat ministers de urgentie wel voelen, maar dat sommige nog moeite hebben in hun binnenlandse politiek om dit direct te vertalen in maatregelen."

De negatieve reactie op het plan van de Luxemburgse premier om met euro-obligaties te komen was volgens De Jager 'redelijk voorspelbaar', het werd door andere ministers van eurolanden naar de prullenbak verwezen. Volgens De Jager is het beter om eenheid uit te stralen en daarbij de daad bij het woord te voegen.


Jan Kees de Jager (Foto: Novum)

Dirk Scheringa claimt verhuiskosten

Oud-bankdirecteur Dirk Scheringa heeft bij de curatoren van zijn failliete DSB Bank een claim van 570,85 euro ingediend, in verband met gemaakte verhuiskosten. Dit maakte het AD woensdag bekend. De krant verwijst naar een lijst claims die tot nu zijn ingediend door schuldeisers van de failliete bank.

Het zou niet duidelijk zijn om wat voor kosten het precies gaat. De DSB-curatoren zouden geen commentaar willen geven. Zij zeggen alleen dat ze de vordering onterecht vinden.


Dirk Scheringa pakte eerst mensen via DSB, maar wil nu DSB zelf pakken

Blu-Ray: Belle en het Beest

Een paar keer per jaar trekken de slimme marketeers van Walt Disney de kluis met films weer eens open om een bekende klassieker op de markt te brengen. Deze heruitgaves staan altijd binnen no-time in de lijsten met bestverkochte titels en zeker zo richting de feestdagen zijn de dvd's en blu-rays van Disney een gewild cadeau voor in de schoen of onder de boom. Wellicht zijn de 'Classics' van de Amerikaanse firma wel de meest verzamelde dvd's ter wereld, want er is altijd een hoop aandacht voor de re-releases van deze titels. Deze gezellige decembermaand worden we getrakteerd op een titel die op dvd bijzonder slecht verkrijgbaar was en daarom nu waarschijnlijk erg populair zal zijn: The Beauty and the Beast, of in het Nederlands: Belle en het Beest. De titel wordt niet alleen uitgebracht in een blu-ray en dvd-versie, maar ook als combopack, met beide mediadragers in één verpakking.

 

 

Bruma: ''PSV niet concreet"

Volgens Chelsea-speler Jeffrey Bruma is er geen concrete interesse van PSV om hem in de winterstop te huren van Chelsea. De club wil de speler het liefst verhuren aan een Engelse club.

De Nederlander kan nog op weinig speelminuten rekenen bij de Londense club. Daarom lijkt een verhuur in de winterstop een logische keuze. "Om meer aan spelen toe te komen, is verhuren een reële optie. Een club in Engeland is dan wel optie nummer één, ook voor Chelsea," aldus Bruma in het AD.

Over de vermeende interesse van PSV kan de 19-jarige verdediger kort zijn. "Dat is een uitstekende club, maar er is niks concreets. Geen idee."

Niet Taliban maar familie verminkt meisje

Niet de Taliban sneed drie jaar geleden de neus en de oren van de zestien jarige Bibi Aisha uit Afghanistan af maar de familie zelf. Jarenlang beweerde het meisje dat ze was verminkt door de Taliban, omdat ze zou zijn weggelopen van haar echtgenoot. Haar schoonvader werd gisteren al opgepakt.

Ze was vanaf haar twaalfde getrouwd met een man die was aangesloten bij de Taliban. Ze moest vaak in de stal slapen en werd mishandeld. Daarna vluchtte ze maar werd door de Taliban gevonden.

Met dit verhaal beschermde ze haar eigen familie, die haar had mishandeld en niet de Taliban. Maar inmiddels is haar schoonvader al opgepakt en ook twee andere familieleden zitten achter de tralies. Vorig jaar kwam magazine Time achter het voorval en publiceerde een serie foto's. Daarom mocht Bibi naar Amerika waar een plastisch chirurg haar behandelde. In oktober kon ze haar nieuwe gezicht laten zien.

Bibi zit nog de komende acht maanden in Amerika voor herstel van haar gezicht. Of ze nog teruggaat naar haar land nu bekend is dat de familie haar heeft verminkt is niet bekend.

Van Beukering verliest bij debuut voor Feyenoord

Jhon van Beukering heeft zijn debuut voor Feyenoord niet op kunnen luisteren met een zege. Het beloftenteam van de Rotterdammers ging gisteravond met 5-0 hard onderuit bij Heracles Almelo.

Van Beukering speelde 75 minuten mee. In die tijd hadden Ellery Cairo, Glynor Plet en Andrej Rendla (2x) en Erwin Nieuwboer de 5-0 eindstand op de borden gezet. De spits werd daarna afgelost door Jon-Joost Cornelissens. Aan de kant van Feyenoord ontving Ruben Schaken twintig minuten voor tijd een rode kaart.

Ondanks het verlies was trainer André Hoekstra tevreden over Van Beukering. "Hij heeft hard gewerkt voor het team, was regelmatig aanspeelbaar en hield de ballen goed vast. Wij hadden alleen niet het overwicht, waardoor dit voor een spits een heel lastige wedstrijd was."

Fiscus in cassatie tegen NAC-uitspraak

De belastingdienst is in cassatie gegaan tegen een uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch. Dat stelde onlangs NAC Breda in het gelijk over een transfer van de Georgiër Archil Arveladze in 1997.

Door de uitspraak van het Hof hoefde NAC de belastingdienst niet een naheffing van bijna een half miljoen euro (inclusief rente) te betalen. Door bij de Hoge Raad in cassatie te gaan is er weer onzekerheid bij NAC over deze zaak.

Geruchten nieuwe SSX worden sterker

De geruchten romdom de verschijning van een nieuw SSX-deel worden steeds sterker. Kotaku heeft aangegeven dat EA Canada op dit moment werkt aan het snowboardspel dat de serie terug naar de wortels moet brengen en die mogelijk uitkomt op de PlayStation 3 en Xbox 360. Aleen EA moet het nog bevestigen.

De nieuwe SSX zou al twee jaar in ontwikkeling zijn. De controls zouden moeten lijken op die van Skate, omdat het grootste deel van het ontwikkelteam afkomstig is uit het team achter die game-serie, daar de rechter analoge knuppel voornamelijk gebruikt zou kunnen gaan worden voor de truukjes.

Renault F1 wordt Lotus Renault GP

Het Formule 1-team van Renault zal voor het seizoen 2011 worden hernoemd in Lotus Renault GP, zo is vandaag bekend geworden. Genii Capital heeft de resterende aandelen van Renault overgenomen, waarna Proton via Group Lotus een aandeel in de renstal heeft genomen. De overeenkomst loopt tot en met 2017.

De naam Lotus keerde begin dit jaar terug in de Formule 1 via Lotus Racing gerund door het 1Malaysia F1 Team. Dit team zou volgend jaar verder gaan onder de naam Team Lotus, maar onduidelijk is nog of dit door de overeenkomst van Proton met Renault nog het geval blijft.

"We zijn blij dat we het nieuws nu publiekelijk aan kunnen kondigen en dat we in 2011 onder de naam Lotus Renault GP gaan racen," zei de baas van het Renault-team Gerard Lopez. "Het is opwindend om een geheel nieuwe tijd voor het team in te gaan samen met Group Lotus en tegelijkertijd met Renault een sterke band te blijven onderhouden. Het team in Enstone heeft zodanig goed werk verricht dat we een nieuwe sponsor en een nieuwe sponsor aan hebben kunnen trekken, zodat de toekomst er goed uit ziet."

Renault zal aan de renstal verbonden blijven als motorleverancier en zal technologische kennis ter beschikking stellen. De naam Renault zal behouden blijven en prominent op de bolide te zien blijven. De auto zal zwart zijn met gouden letters, zoals bij de vorige samenwerking tussen Lotus en Renault in de jaren tachtig.


De nieuwe livery van de Lotus Renault-bolide

'Birds of America' geveild voor 7,6 miljoen

Het negentiende-eeuwse meesterwerk van John James Audubon, 'Birds of America', met 435 handgekleurde illustraties, heeft dinsdag op een veiling in Londen 6,5 miljoen pond (7,6 miljoen euro) opgebracht. Het is daarmee het duurste boek ter wereld.

Het boek is een zeldzame mengeling van kunst, natuurlijke geschiedenis en vakmanschap en enkele van de meest gefortuneerde boekverzamelaars hadden hun oog op het werk laten vallen.

Audubon was naturalist en kunstenaar en bezat een uniek vermogen om de vogels die hij in het wild waarnam te observeren, in kaart te brengen en te schilderen. Deskundigen zeggen dat het boek, voor het eerst gepubliceerd in 1827, qua schoonheid zijn weerga niet kent, maar ook belangrijke wetenschappelijke waarde heeft.

De tekeningen van 'Birds of America' werden in zwart-wit gedrukt en achteraf met de hand ingekleurd. Dat maakte het productieproces uitzonderlijk duur. Daarbij zijn de bladzijden zestig bij negentig centimeter, omdat Audubon de vogels levensgroot wilde afbeelden.


Birds of America (Foto: Novum)

Fireplacing: gooi de open haard-DVD maar weg

Ontwikkelaar Continental komt met een game waar we de open haard mogen aansteken en daarna bekijken. Het knisperende vuur is de beloning voor je werk en de camerastanden brengen de nodige variatie in aanzichten. Een beetje in de gedachte van Bohm, van de Nederlandse ontwikkelaar Monobanda.

Naast een modus waar je zelf het vuur aansteekt, is er ook een volautomatische modus, waar het vuur dus al aangestoken is. Het is mogelijk om uit meerdere thema's te kiezen, zoals kerst en romantiek, en met de wisselende camerastandpunten is het mogelijk om alle sterren en kaarsen er omheen in volle glorie te aanschouwen.

Ubisoft over vuvuzela-implementatie Michael Jackson-game

Marcelo Oliveira, de man die bij Ubisoft verantwoordelijk is voor het gebruik van vuvuzela's in de gedownloade versie van Michael Jackson The Experience (DS), heeft gezegd dat dit middel eigenlijk begon als grap en dat hij nooit verwacht had dat er wereldwijd zoveel aandacht aan geschonken zou worden.

“When I came up with the idea, I thought it would at least make the game pirates laugh. I never imagined it would become so popular and show up on so many sites, and that the original Youtube video would have over 140,000 views”, aldus Oliveira, werkzaam bij Ubisoft São Paulo. Het Afrikaanse instrument is in het spel verwerkt zonder Ubisoft daarover in te lichten, naar Oliveira's zeggen.

Helaas houdt het hier ook meteen op met grappige antipiraterij initiatieven vanuit de studio uit São Paulo, omdat dit DS-spel de laatste game uit die studio is. Vanwege de markt, zo geeft Ubisoft aan, wordt de ontwikkelaar in Zuid-Amerika gesloten. De studio was in het verleden voornamelijk verantwoordelijk voor de Imagine-serie. Dus helemaal vreemd is het niet.

 

'Snel boete voor laat betalende overheid'

Om ervoor te zorgen dat rekeningen van de overheid binnen dertig dagen worden betaald, krijgen ondernemers een schadeloosstelling als de nota later wordt voldaan.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) schrijft de Tweede Kamer woensdag dat er per te laat betaalde rekening een boete van 40 euro volgt en dat ook de zogenaamde vertragingsrente wordt verhoogd van 7 naar 8 procent. Hij verwacht dat hierdoor in elk geval de lage rekeningen niet nodeloos meer blijven liggen, antwoordt hij op vragen van Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie).

Verhagen wil het midden- en kleinbedrijf liefst zo snel mogelijk tegemoetkomen, hoewel deze Europese afspraken pas over twee jaar ingaan. Volgens onderzoek wordt nu 81 procent van de overheidsrekeningen tijdig betaald, Verhagen legt de lat hoger en streeft naar 90 procent.

Sint Maarten arresteert verdachten mensensmokkel

Drie mannen zijn gearresteerd op verdenking van mensensmokkel en betrokkenheid bij een bootongeluk bij de Britse Maagdeneilanden waarbij maandag vijf Haïtianen om het leven kwamen. Dat hebben openbaar aanklagers op Sint Maarten gezegd.

Maandag verongelukte een motorboot volgeladen met Haïtiaanse migranten. Onder de vijf doden zijn twee kinderen. De boot vertrok vermoedelijk vanaf Sint Maarten en probeerde het Britse grondgebied binnen te komen. Er waren meer dan dertig mensen aan boord van de negen meter lange boot.

Volgens aanklager Reink Mud zijn de drie verdachten Haïtiaans en wonen ze legaal op Sint Maarten.

Schoonvader verminkte Afghaanse tiener opgepakt

De schoonvader van de jonge Afghaanse vrouw wier neus en oren werden afgesneden als straf omdat ze gevlucht was voor haar gewelddadige echtgenoot is gearresteerd. Dat heeft de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De vrouw, Aisha, kreeg wereldwijde aandacht toen haar foto in augustus op de voorpagina van het Amerikaanse tijdschrift Time verscheen.

Vorig jaar werd de toen 18-jarige Aisha verminkt onder gezag van een Talibancommandant die als rechter fungeerde. Ze vluchtte naar eigen zeggen om aan de mishandeling door haar echtgenoot te ontkomen.

Haar schoonvader werd onlangs in het zuiden van Afghanistan gearresteerd. Het is nog onduidelijk of er formeel een aanklacht tegen hem is ingediend.

Aisha ging van de zomer naar Los Angeles voor plastische chirurgie. In september kreeg ze een nieuwe, tijdelijke neus om er alvast aan te wennen hoe ze eruit zal gaan zien en om haar zelfvertrouwen te vergroten.


(Foto: Novum)

Kings of Leon tweede naam Pinkpop

Pinkpop is er vroeg bij, want nu al maken ze direct de tweede grote headliner bekend voor het festival dat plaatsvindt in het eerste weekend van juni. De band Kings of Leon zal een show op de Pinksterzondag geven.

Zelf noemt de band dit 'the biggest Dutch show ever'. Eerder stonden ze al in een uitverkochte Heineken Music Hall en in Ahoy. Vorige week maakte Buro Pinkpop, de organisator van het jaarlijkse festival, bekend dat Coldplay ook zal komen spelen.

Politie overlegt over actie Greenpeace

De Groningse politie is in druk overleg over de bezettingsactie van Greenpeace in Eemshaven. Ruim twintig actievoerders bezetten sinds dinsdagavond de bouwplaats van een kolencentrale van Essent.

Twee actievoerders bivakkeren in een tent die op zeventig meter hoogte tussen drie hijskranen hangt. Ze willen daarmee afdwingen dat Essent van de bouw van de 'meeste vervuilende kolencentrale van Nederland' afziet.

"Op alle niveaus wordt nu druk overlegd", verzekert een politiewoordvoerder. Ze kon niet zeggen of er plannen zijn om de actievoerders met geweld weg te krijgen. Tot 11.00 uur zou er in ieder geval niets gebeuren.

"We begrijpen natuurlijk dat dit lastig is voor Essent", zegt een politiewoordvoerder. "Maar wat de aanpak ook zal zijn, de veiligheid van onze medewerkers en die van de actievoerders staat voorop."

VS bereid Zuid-Korea te verdedigen

De Amerikaanse bereidheid om Zuid-Korea te helpen zich te verdedigen tegen Noord-Korea 'staat niet ter discussie'. Dat heeft de Amerikaanse legerchef Mike Mullen gezegd.

Mullen waarschuwde dat Noord-Korea de terughoudendheid in een Zuid-Koreaanse militaire reactie op de aanvallen van Noord-Korea niet moet interpreteren als een gebrek aan vastberadenheid. Hij noemde de bereidheid van Zuid-Korea om zijn grondgebied te verdedigen onmiskenbaar.

Noord-Korea is volgens Mullen bezig 'zichzelf verder te isoleren'.

'Schrijfster El Bezaz bedreigd met molotovcocktail'

Schrijfster Naima El Bezaz stopt met het geven van lezingen omdat ze onder meer is bedreigd met een molotovcocktail. De daders zijn buurtgenoten die in haar nieuwste roman Vinexvrouwen voorkomen, schrijft het AD woensdag.

Het boek gaat over het leven in een Vinexwijk in Zaandam, waar de schrijfster van Marokkaanse komaf al tien jaar woont met haar gezin. El Bezaz schrijft onder meer over de vele echtscheidingen en het massale gebruik van antidepressiva.

Het afgelopen weekeinde is zij volgens haar uitgever bedreigd door een buurman met een molotovcocktail, schrijft de krant. Het is niet de eerste keer dat de schrijfster wordt bedreigd. In 2006 uitte ze kritiek op orthodoxe moslimmannen in haar roman De Verstotene. Daarna werd ze met de dood bedreigd.

Kratos vecht mee in Mortal Kombat 9

Er is naar buiten gekomen dat in de PlayStation 3 versie van Mortal Kombat 9 een gastpersonage voor zal komen waarmee ook gespeeld kan worden. Het gaat om Kratos, van God of War. Naast de bekende Mortal Kombat-strijders kunnen de spelers ook met hem ten strijde trekken.

Kratos zal geen eigen single player-story mode krijgen, maar volledig functioneren in de versus-mode. Grote vraag is nu natuurlijk of er ook één of meerdere gastpersonages bekend zullen worden voor de Xbox 360-versie van het spel.

kratos

 

CD: Dreamend - So I Ate Myself, Bite By Bite

In 2009 nam de toch ietwat vreemde band Black Moth Super Rainbow een break. Enkele leden hebben 2010 benut om wat solowerk uit te brengen waaronder nu ook Ryan Graveface. Zijn werkgever Black Moth Super Rainbow heeft hij eens als volgt beschreven: "Deep in the woods of western Pennsylvania vocoders hum amongst the flowers and synths bubble under the leaf-strewn ground while flutes whistle in the wind and beats bounce to the soft drizzle of a warm acid rain. As the sun peeks out from between the clouds, the organic aural concoction of Black Moth Super Rainbow starts to glisten above the trees."
Het geluid dat deze band voortbracht is een mengelmoes van folk, psychedelica, vreemdsoortige elektronica en met die klanken heeft Graveface nu ook weer als solo-artiest weten te spelen.

Kompels gedood bij explosie Chinese kolenmijn

Bij een explosie in een kolenmijn in Centraal-China zijn zeker 26 kompels om het leven gekomen. Ze waren in de mijn aan het werk ondanks een gebod om de werkzaamheden te staken. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. Eerder dinsdag waren al vier mijnwerkers gedood toen een tunnel instortte in een mijn in het noordwesten van het land.

Ongeveer twintig kompels wisten uit de kolenmijn te ontsnappen. De mijn mocht geen werkzaamheden uitvoeren tot het mijnbedrijf gereorganiseerd was. Het is onduidelijk waarom de mannen toch aan het werk waren.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie.

'VS verantwoordelijk voor lekken documenten'

De Australische regering heeft de Verenigde Staten woensdag de schuld gegeven van de publicatie van vertrouwelijke diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades en van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Kevin Rudd, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, stelde verder dat zijn landgenoot en WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet verantwoordelijk is voor het informatielek.

Daarmee gaat Rudd in tegen de mening van veel politici in de Verenigde Staten, die menen dat Assange strafrechtelijk vervolgd moet worden. "Meneer Assange is niet persoonlijk verantwoordelijk voor de clandestiene vrijgave van 250.000 documenten uit het Amerikaanse diplomatieke communicatienetwerk", aldus Rudd in een interview met het persbureau Reuters. "De Amerikanen zijn daarvoor verantwoordelijk."

'VS verantwoordelijk voor lekken documenten'
'VS verantwoordelijk voor lekken documenten' (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ons modderfiguur qua vrije meningsuiting.

Groen Links heeft een Kamerdebat gevraagd (en gekregen) over de arrestatie van de man achter Wikileaks. Mij is het een raadsel, waarom. Het gaat over een Australische hacker, die in het Verenigd Koninkrijk is gearresteerd op verzoek van Zweden, en die mogelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Wij spelen daarbij als piepkleine speler op het wereldtoneel geen enkele rol.

Ontvoerde hulpverlener terug in Nederland

De Nederlandse hulpverlener die in Afghanistan was ontvoerd is dinsdag in Nederland aangekomen. Zijn moeder Nel Oosterhuis zegt in de GPD-bladen dat het een 'groot wonder' is geweest dat de identiteit van haar zoon niet te vroeg is uitgelekt. De identiteit van Oosterhuis werd tijdens de onderhandelingen over zijn vrijlating geheimgehouden.

De familie is erg actief in de kerk, iedere dag werden gebedsbijeenkomsten in een kinderdagverblijf in Almelo gehouden. De naam van de ontvoerde werd daarbij niet genoemd. "We hebben zorgvuldig onze woorden moeten kiezen bij het voorbede doen", zegt wijkpredikant Otto Mulder in de krant.

"Iedereen wist natuurlijk om wie het ging, maar buitenstaanders mochten het niet weten." Dat iedereen zich aan die ongeschreven regel hield, noemt Mulder indrukwekkend. "En natuurlijk was het een grote opluchting toen we in alle openheid uitbundig konden danken."

Peter Oosterhuis kwam donderdag vrij, samen met zijn Afghaanse chauffeur. Eerder lieten de Afghaanse autoriteiten twee vrienden of familieleden van de ontvoerder vrij. Zij zouden enkele weken geleden zijn opgepakt. De ontvoerder zou tijdens onderhandelingen om hun vrijlating hebben gevraagd.

'Asielzoekers nog steeds bij vorst op straat gezet'

Ondanks de toezegging dat uitgeprocedeerde asielzoekers met vrieskou niet op straat worden gezet, gebeurt dit toch. De afgelopen dagen is dit gebeurd in de asielzoekerscentra Geeuwenbrug en Emmen. Woensdag gebeurt het bij het asielzoekerscentrum Apeldoorn, schrijft Trouw.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei een week geleden tijdens een debat in de Tweede Kamer dat 'onder deze winterse omstandigheden' geen mensen worden uitgezet. "Dat is eigenlijk vanzelfsprekend." Temperaturen waarbij niet mag worden uitgezet, wilde hij niet noemen. Asielzoekerscentra gaan er volgens hem 'verstandig' mee om.

Toen de oppositie aanhaalde dat twee weken geleden een gezin met een baby op straat is gezet, beloofde Leers de asielzoekerscentra erop te wijzen dat zoiets niet de bedoeling is als het vriest. PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelde dinsdag voor de koudweerregeling te volgen.

Die regeling houdt in dat GGD-artsen bepalen of daklozen moeten worden aangespoord binnen te overnachten. In Amsterdam worden daklozen van straat gehaald en naar een opvangplek gebracht. De motie van Spekman werd echter verworpen.

Leers wil de beoordeling niet overlaten aan GGD-artsen, maar aan de azc's. "Neem van mij aan dat de mensen daar altijd in het belang van de asielzoekers handelen. Mocht dat fout gaan, dan ben ik degene die u mag aanspreken", citeert de krant de minister.

Spekman kondigt aan de minister woensdag meteen aan te spreken. "Ik ben het spuugzat: dit is een lapdance van Leers op schoot van Geert Wilders."

De krant sprak met een echtpaar dat woensdag op straat wordt gezet, Harut en Maria Melkenyan uit Armenië. "Het is koud, mijn man heeft hoge koorts. We kennen niemand waar we eventueel terechtkunnen", zegt Maria in de krant.


Asielzoekers toch op straat gezet ondanks de kou (Foto: Novum)

'Zeefuik op proef bij KV Mechelen'

Género Zeefuik gaat zijn geluk beproeven in de Belgische Jupiler Pro League. De spits van Jong PSV is volgens het Gazet van Antwerpen op proef bij KV Mechelen. Hij trainde dinsdag voor het eerst mee met de ploeg van coach Marc Brys.

Brys kan een extra aanvaller goed gebruiken, aangezien Tom Soetaers wegens een blessure een tijd niet beschikbaar is voor de trainer. In het verleden kwam Zeefuik op huurbasis uit voor FC Omniworld en FC Dordrecht. Dit jaar kwam hij in Eindhoven niet verder dan speelminuten in Jong PSV.

Van Terheijden toch door in ITF Santo Domingo

Tim van Terheijden is door de organisatie van de Future in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi. HIj wist tevens de eerste ronde te overleven.

In de eerste ronde trof onze landgenoot qualifier Pavel Krainik. Van Terheijden won in drie sets van de Canadees; 7-5, 2-6 en 6-1. In de volgende ronde mag hij het opnemen tegen de als vierde geplaatste Rudy Coco.

Ook Matwé Middelkoop is nog actief in het toernooi. De als tweede geplaatste Leerdammer neemt het op tegen de Amerikaan Philip Simmonds.

Oorlog in trailer Tron: Evolution

De film Tron: Legacy is pas vanaf 26 januari te zien in de Nederlandse bioscopen, maar Tron: Evolution ligt sinds gisteren in de winkel. Tron: Legacy is de opvolger van Tron, een film die bijna twintig jaar geleden in de bioscoop draaide. De game Tron: Evolution is een prequel op Tron: Legacy en zal het gat vullen tussen het verhaal Tron en Tron: Legacy.

In de het originele Tron kwam gameontwikkelaar Kevin Flynn terecht in de digitale wereld van een computer, waar hij wordt tegengewerkt door een computerprogramma. In Tron: Evolution gaat Sam Flynn, de zoon van Kevin, opzoek naar zijn vader en komt zo ook in de digitale wereld terecht. Jeff Bridges speelt de rol van Kevin Flynn in zowel Tron als Tron: Legacy, maar helaas is hij niet te horen in Tron: Evolution.

In oktober 2004 kwam Tron 2.0 uit voor de PC, Mac, Xbox en Gameboy Advance en deze game werd ontwikkeld door Monolith. Deze ontwikkelaar ken je onder andere van de F.E.A.R.-serie, waarvan het derde deel volgend jaar gaat uitkomen. Tron: Evolution is gisteren uitgekomen voor de PC, Xbox 360, PlayStation 3 en PSP. Bekijk de launch trailer om te kijken of de game jouw kopje thee is.

Preud'homme: "Kreeg de complimenten van Redknapp"

Michel Preud'homme heeft met FC Twente in het eerste seizoen in de Champions League indruk gemaakt. Ook in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur liet de ploeg uit Enschede zich van zijn goede kant zien.

Trainer van Tottenham Hotspur, Harry Redknapp, liet dit ook aan Preud'homme weten. "Ik kreeg de complimenten van Harry Redknapp. Hij vond dat we mooi hadden gevoetbald. Dat ben ik met hem eens, maar je kunt ook te mooi willen voetballen", aldus de Belgische trainer van De Tukkers.

"We hebben goed gevoetbald en zijn drie keer teruggekomen van een achterstand. Dat is heel positief. Maar we moeten ook lessen trekken voor de toekomst”, vertelde Preud'homme.

Hij doelde daarmee op de simpele manier dat zijn ploeg de doelpunten weggaf aan hun Engelse opponent. "We zullen nog beter de balans moeten vinden tussen attractief spel en defensieve zekerheid. Het balverlies moet er nog uit.”

Preud'homme wilde het eerste tegendoelpunt van de Spurs niet op keeper Sander Boschker steken. De keeper trapte finaal over de bal heen en zag vervolgens deze in het lege doel rollen: "Ik kan hem niets verwijten. Het was gewoon toeval. Het kwam door de slechte staat van het veld.”

Mannen steeds vaker lager opgeleid dan ouders

Mannen zijn steeds vaker lager opgeleid dan hun ouders. Een op de vijf mannen die nu tussen de 25 en 40 jaar zijn heeft een lagere opleiding dan zijn ouders. In de generaties daarvoor was dat nog het geval bij een op de tien mannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag wordt gepubliceerd, schrijft Trouw.

De verklaring hiervoor is eenvoudig. Hoger dan universiteit is onmogelijk, zeggen de onderzoekers Jochem Tolsma en Maarten Wolbers in de krant. "Het plafond is bereikt", zegt Wolbers. "Je kunt op een gegeven moment niet meer stijgen, alleen nog dalen." Bij vrouwen is nog geen sprake van sociale daling. Die zijn nog bezig met een inhaalslag.

Jaren is het beleid erop gericht geweest dat 'verborgen talent' een goede kans krijgt. Daardoor kregen ook kinderen uit arbeidersmilieus de kans om te studeren. Daarom werd ook aangenomen dat kinderen het beter krijgen dan hun ouders. Al langer werd gedacht dat niet iedere volgende generatie het beter krijgt, daar zijn nu cijfers bij.

Dat de mannen minder hoog zijn opgeleid is ook terug te zien in hun werk. Het verlies wordt echter doorgaans gecompenseerd doordat beide partners tegenwoordig vaak werken en de ouders bereid zijn bij te springen, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.

De dalers zitten voornamelijk onder autochtone mannen. Bij allochtonen is de eerste generatie die naar Nederland komt vaker lager opgeleid en zit er dus meer rek in voor de volgende generaties.

De sociologen vermoeden dat gezinnen die al langer in de toplaag vertoeven beter in staat zijn op dat niveau te blijven. "Kinderen uit van oorsprong lagere milieus hebben wellicht minder sociale en culturele hulpbronnen om op hetzelfde opleidingsniveau te blijven als hun ouders", stelt Wolbers.

Opnieuw nederlaag waterpoloërs in World League

De Nederlandse waterpolomannen hebben ook hun tweede groepswedstrijd in de World League niet weten te winnen. Tegen de Italianen werd met 6-16 (1-3, 2-7, 2-3 en 1-3) verloren. Eerder werd ook al van Kroatië verloren.

Italië, nummer twee van het afgelopen Europees kampioenschap, had in het Pieter van den Hoogenband-stadion in Eindhoven weinig moeite met Oranje. Vooral in de tweede periode profiteerde de Italiaanse ploeg veelvuldig van de overtalsituaties en liep zo uit naar een voorsprong van 10-3. Uiteindelijk werd het 16-6 voor de Italiaanse ploeg.

Topscorer aan de kant van Nederland werd Tjerk Kramer. Hij was tweemaal trefzeker.

'Assange verbleef in journalistenclub Londen'

WikiLeaks-oprichter Julian Assange (39) heeft de afgelopen maanden doorgebracht in een journalistenclub in Londen wanneer hij niet op reis was in het buitenland. Dat heeft Vaughan Smith (47), de oprichter van de Frontline Club in het centrum van de Britse hoofdstad dinsdag gezegd.

In de club kreeg Assange de faciliteiten die hij nodig had om zijn werk uit te voeren. Ook nam hij deel aan enkele openbare debatten over WikiLeaks en de toestand van de moderne media, zei Smith. "Hij benaderde ons", legde Smith uit. "Hoofdzakelijk omdat we onafhankelijk zijn, dacht hij dat het een redelijk veilige plek was om vanuit te opereren. Het was ook een plaats waar hij in contact kon komen met journalisten."

Videojournalist Smith richtte de club 7 jaar geleden op ter ere van collega's die tijdens hun werk waren gesneuveld.

'Assange verbleef in journalistenclub Londen'
'Assange verbleef in journalistenclub Londen' (Foto: ANP)

Manigat en Célestin naar tweede ronde Haïti

De presidentsverkiezingen van Haïti gaan een tweede en beslissende ronde in met de kandidaten Mirlande Manigat en Jude Célestin. Dat heeft de kiesraad dinsdag bekendgemaakt. Geen van de kandidaten behaalde bij de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen.

Manigat kreeg bij de eerste ronde 31 procent van de stemmen, Célestin 22 procent. Twaalf van de achttien presidentskandidaten hadden eerder opgeroepen de stembusgang ongeldig te verklaren wegens 'wijdverbreide fraude van de regerende partij' van Célestin. Na de verkiezingen waren duizenden mensen in protest de straat opgegaan. Maar de kiesraad van Haïti verklaarde de verkiezingen in 96 procent van de stembureaus geldig.

Haïti ging op 28 november naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook stond een deel van de senaatszetels op het spel.

Ook onder Bouterse herdenking Decembermoorden

In Suriname worden woensdag de vijftien slachtoffers herdacht die op 8 december 1982 werden geëxecuteerd. Er is geen verschil in aanpak nu de hoofdverdachte van deze moorden, Desi Bouterse, president van Suriname is.

In de ochtenduren worden op diverse graven van de slachtoffers kransen gelegd door familie en vrienden. Woensdagavond wordt in de Sint Rosakerk een herdenkingsdienst gehouden. "Iedereen die zich aangesproken voelt, is uitgenodigd", zegt Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. Er gaan geen persoonlijke uitnodigingen de deur uit.

Het thema is dit jaar 'mededogen, troost en bemoediging'. De plechtigheid moet de nabestaanden 'het gevoel geven dat velen met hen meeleven', zegt Goede. Er zullen kaarsen worden aangestoken bij de foto's van de vijftien slachtoffers.

Ook onder Bouterse herdenking Decembermoorden
Ook onder Bouterse herdenking Decembermoorden (Foto: ANP)

Wereld blijkt klein voor Britse hardrijder

Een naar Nieuw-Zeeland geëmigreerde Brit is in zijn nieuwe thuisland een oude bekende tegengekomen toen hij werd aangehouden wegens te hard rijden. Tot zijn stomme verbazing kreeg de man een bekeuring van dezelfde agent die hem twee jaar eerder in Londen op de bon slingerde.

Ook de agent bleek naar Nieuw-Zeeland te zijn verhuisd, om daar voor de politie te gaan werken, meldde de krant New Zealand Herald woensdag. "We moeten wel een soort verbinding met elkaar hebben", aldus de agent. "Hij heeft de wet maar twee keer gebroken en beide keren was ik degene die hem een bekeurde. Zo zie je maar weer hoe klein de wereld is."

Gomes: "Jammer voor Boschker"

Tottenham Hotspur-doelman Heurelho Gomes voelde mee met Sander Boschker, nadat hij bij de 0-1 van de Engelse ploeg gigantisch de fout in ging. De doelman van FC Twente liet een terugspeelbal over zijn voet stuiteren en deze rolde zodoende in het lege doel.

"Heel jammer voor hem, maar het lag aan het veld"
, zei de oud-keeper van PSV na het 3-3 gelijkspel in Enschede over de fout van Boschker. "Ik had het in de tweede helft zelf bijna ook. Boschker is een prima doelman, in de tweede helft pakte hij een paar prachtige ballen."

Honderden kilo's cannabis in laadruim Nederlander

Een 20-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur is maandag in Frankrijk nabij de grens met Spanje aangehouden omdat hij 767 kilo drugs bij zich had, verstopt in flessen olijfolie. Dat melden Franse media op basis van het openbaar ministerie in het land.

De man was vanuit Spanje onderweg naar Nederland, toen hij bij de plaats Biriatou in de kraag werd gevat. Hij wordt verdacht van het smokkelen van de drugs. Een rechter in Bordeaux besloot dinsdag dat hij in voorarrest moet blijven.

'3DTV nog geen succes in 2011'

Veel bedrijven uit de game-industrie maken zich klaar voor de 3DTV-revolutie, maar 2011 is nog te vroeg voor die revolutie. Dat zegt 73% van 100 winkeliers uit het Verenigd Koninkrijk. Deze winkeliers zijn er niet van overtuigd dat klanten thuis graag tv kijken met een bril op. Volgens een enkeling is 3D niet geschikt voor in de woonkamer, maar hoort de technologie thuis in de bioscoop.

"In de bioscoop snap ik het wel, maar niemand is in mijn winkel komen vragen naar 3DTV's", aldus een winkelier. Van de consolemakers is vooral Sony bezig met grootse plannen rond 3DTV en games. Killzone 3, de first person shooter van het Amsterdamse Guerilla, zal bijvoorbeeld volledig in 3D gespeeld kunnen worden.

'3DTV nog geen succes in 2011'

Primeur voor FC Kopenhagen

FC Kopenhagen heeft als eerste Deense club de groepsfase van de Champions League overleefd. De ploeg van coach Stale Solbakken won dinsdagavond de laatste wedstrijd in poule D met 3-1 van het al uitgeschakelde Panathinaikos.

Daarmee verzekerde de Deense kampioen zich in groep D achter poulewinnaar Barcelona van de tweede plaats. Voor Kopenhagen scoorden Martin Vingaard, oud-Ajacied Jesper Gronkjaer en Djibril Cissé (eigen doel).

Primeur voor FC Kopenhagen
Primeur voor FC Kopenhagen (Foto: ANP)

Gerritsen rijdt eerste race na blessure

Annette Gerritsen heeft gisteren haar eerste trainingswedstrijd op het ijs afgewerkt sinds ze begin oktober geblesseerd raakte aan een hamstring. Door de blessure miste de sprintster de start van het schaatsseizoen. Ze kreeg 11 november, toen ze weer het ijs op stapte, een terugslag.

Het lijkt nu wel de goede kant op te gaan. Gisteren reed Gerritsen de kilometer in een tijd van 1.19,15. "Mijn hamstring heeft het goed gehouden," reageerde Gerritsen na afloop opgelucht.

Gerritsen verwacht eind deze maand, als het NK sprint wordt gehouden, weer fit te zijn.

Stap uit je auto in Test Drive Unlimited 2

Het is alweer vier jaar geleden dat Test Drive Unlimited uitkwam voor de consoles en PC. Ontwikkelaar Eden-Games noemde de game een MOOR, wat Massively Open Online Racing betekent. Volgend jaar moet Test Drive Unlimited 2 in de winkels liggen en Eden-Games belooft ons unieke features voor een MOOR.

Allereerst kan je in Test Drive Unlimited 2 racen op het mooie eiland van Ibiza. Het eiland is nagemaakt aan de hand van satellietbeelden en heeft een grote variatie in omgevingen. Koop een huis, nodig vrienden uit en geef een groot feest, want ook dat is mogelijk in Test Drive Unlimited 2. Je stapt gewoon de auto uit en gaat te voet verder. Als je Ibiza zat bent pak je het vliegtuig naar Hawaï, dat nu ook in het tweede deel van de serie zit.

Test Drive Unlimited 2 komt 11 februari uit op PlayStation 3, Xbox 360 en PC. In de tussentijd kan je de trailer kijken van deze MOOR, waarin een aantal nieuwe features voorbij komen.

Xavi dankt Cruijff voor uitverkiezing Gouden Bal

Volgens Xavi is de uitverkiezing van liefst drie spelers van FC Barcelona te danken aan Johan Cruijff. Naast de spelmaker werden ook Lionel Messi en Andres Iniesta genomineerd.

Xavi ziet de nominaties als een beloning voor zijn club. "Dit is een overwinning voor Barcelona en van de filosofie van de club", vertelt hij aan de Spaanse krant El Periodico. "Natuurlijk ben ik blij en trots dat ik één van de kandidaten ben, maar zie het vooral als een Gouden Bal voor Barcelona."

"Op onze manier voeren wij het idee uit dat Johan Cruijff over voetbal heeft", haalt de middenvelder de Nederlandse legende aan, waarmee hij het voorbeeld van Pep Guardiola volgt. "En iedereen binnen de club staat achter dat idee dat Cruijff had en heeft."

"Barça heeft veel goeds gedaan voor het voetbal. We laten mensen zien hoe je je moet gedragen op het veld. Mijn mening is dat een overwinning voor Barcelona altijd goed is voor het voetbal."

WikiLeaks maar niet trending op Twitter

Steeds meer Twitteraars verbazen zich erover dat WikiLeaks maar niet in de wereldwijde trending top tien komt. Dit is al een paar dagen niet het geval.

Met trending wordt bedoeld waar het meest op Twitter over wordt gepraat. Wanneer er iets gebeurt waar de hele wereld het over heeft op Twitter, dan heeft dat onderwerp de meeste reacties. Dit wordt geteld omdat mensen dan een zogenoemde hashtag (#) toevoegen aan hun tweet. Maar hoeveel er ook over WikiLeaks wordt gepraat, trending wordt het nooit, ook niet na de arrestatie van oprichter Assange gisteren.

Twitter zegt de boel niet te censureren en zegt dat er sinds kort een nieuwe manier is om trending topics te tellen. Femke Halsema vertrouwt het ook allemaal niet en twitterde gisteravond negen keer in één tweet WikiLeaks, een bericht dat door veel Nederlanders werd gereplyed. Lees hier andere reacties van Twitteraars over hun gevoel over Twitter en WikiLeaks.

'Hackers nemen wraak op Zweeds OM'

Hackers hebben dinsdagavond de website van het Zweedse Openbaar Ministerie platgelegd. Computerexperts veronderstellen dat de cyberaanval op de site een wraakactie is wegens de arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Volgens PandaLabs, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van computervirussen, heeft de actiegroep Anonymous de website aangevallen. De groep hackers wordt ook verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de sites van betalingsbedrijf PayPal en de Zwitserse bank PostFinance.

PayPal kwam zaterdag onder vuur te liggen nadat het de mogelijkheid om geld te doneren aan WikiLeaks had stopgezet. De website van de bank werd dinsdag lamgelegd. Vermoedelijk gebeurde dat omdat Assange's rekening bij de bank is bevroren wegens het opgeven van een vals adres.

Bondgirl overweegt film over Suu Kyi

De Chinese actrice Michelle Yeoh overweegt een film te maken over de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Yeoh, onder meer bekend van de films Crouching Tiger, Hidden Dragon en Tomorrow Never Dies, heeft maandag in Birma gesproken met Suu Kyi.

De 48-jarige Yeoh zou al langer plannen hebben voor het maken van een film over de Nobelprijswinnares. Ze had echter nu pas de mogelijkheid om haar te ontmoeten. Suu Kyi werd op 13 november vrijgelaten na meer dan zeven jaar huisarrest.

De plannen voor de film over Suu Kyi's leven worden bevestigd door haar advocaat. Details over het scenario zijn nog niet bekend.


Michelle Yeoh (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.