VS, Zuid-Korea en Japan verwachten stappen China

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan willen de nucleaire onderhandelingen met Noord-Korea pas hervatten als dat land stopt met zijn 'provocerende en uitdagende' gedrag en concrete stappen zet om zijn kernwapenprogramma terug te draaien. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag na overleg met haar Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten Seiji Maehara en Kim Sung-hwan laten weten.

Clinton sprak de hoop uit dat China, als belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en organisator van het nucleaire overleg met dat land, samen met de VS, Zuid-Korea en Japan een 'duidelijke en niet mis te verstane boodschap' aan Noord-Korea stuurt. 'Wij zouden willen dat China duidelijker stelling neemt bij het waarschuwen van Noord-Korea' over de consequenties van zijn gedrag, zei Kim.

China heeft opgeroepen tot een spoedbijeenkomst van het zogenoemde zeslandenoverleg, maar Clinton maakte duidelijk dat Washington, Tokyo en Seoul Noord-Korea niet willen belonen voor slecht gedrag. Het communistische bewind in Pyongyang heeft er een handje van om provocerende acties te ondernemen, zoals het testen van een kernbom of het afschieten van raketten, en vervolgens in onderhandelingen concessies van de VS en hun partners te verlangen.

De VS gaan daar niet in mee, maar zijn onder voorwaarden bereid met Noord-Korea te praten. "Noord-Korea moet eerst concrete stappen zetten om een verandering in gedrag te tonen", zei Clinton. In een gezamenlijke schriftelijke verklaring stellen Clinton en haar beide ambtgenoten dat hervatting van het zeslandenoverleg van Noord-Korea 'oprechte inspanningen' verlangt om de betrekkingen met het zuiden te verbeteren, 'alsmede concrete stappen die blijk geven van een oprechte verbondenheid aan volledige, verifieerbare en onomkeerbare denuclearisering'.


VS, Zuid-Korea en Japan willen dat China Noord-Korea tot de orde roept (Foto: Novum)