Derikx: "Nieuwe baan niet te combineren met Oranje"

Geert-Jan Derikx maakt geen deel meer uit van de Nederlandse selectie. De 215-voudig international heeft, nadat hij door bondscoach Paul van Ass op de hoogte was gesteld van de verjongingsplannen in de Oranjeselectie, om maatschappelijke redenen besloten af te zwaaien bij Oranje.

"Paul vertelde dat hij me niet mee wilde nemen op stage naar Spanje", vertelt de verdediger van Amsterdam. "Prima, zo’n trainingskamp dat ken ik inmiddels wel. Ik heb daarop aangegeven dat ik me niet meer beschikbaar stel. Ik start op 1 februari met mijn nieuwe baan bij SHV Gas (een LPG-distributiebedrijf, red.) en daar wil ik me volledig op focussen."
 
"Het zou schitterend geweest zijn als ik mijn derde Olympische Spelen in Londen had kunnen spelen. Maar ik wil me ook maatschappelijk ontwikkelen. Mijn nieuwe functie is niet te combineren met het Nederlands elftal. Ik heb er rekening mee gehouden dat ik met Oranje moest stoppen. Ik wil geen half werk doen."
 
"Ik kies nu voor mijn maatschappelijke loopbaan. Ik heb een hele mooie tijd gehad bij het Nederlands elftal; heb de hele wereld gezien, op alle grote toernooien gespeeld. Bij alle bondscoaches was ik een onomstreden basisspeler. Ik ben altijd eerste cornerman en eerste lijnstop geweest. Het is mooi geweest en het is goed dat jonge jongens de kans krijgen."
 
Derikx’ keuze heeft vooralsnog geen consequenties voor het vervolg van zijn carrière als speler bij zijn club Amsterdam. "Het clubhockey is ’s avonds en dat gaat prima samen met mijn nieuwe baan. Ik heb met Taco (coach Van den Honert, red.) gesproken over de combinatie tussen werk en hockey. Ik krijg alle ruimte", besluit Derikx wiens contract na dit seizoen afloopt bij de winterkampioen van de Rabo Hoofdklasse.