Rusland en VS tekenen overeenkomst over kernreactor

Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag een overeenkomst getekend over het uitvoeren van studies naar het gebruik van laagverrijkt uranium in Russische onderzoeksreactors in plaats van hoogverrijkt uranium. Hiervoor moeten de reactors worden omgebouwd.

Een aantal Amerikaanse reactors is al omgebouwd als onderdeel van een initiatief om de hoeveelheid uranium te verminderen die geschikt is voor de vervaardiging van een kernwapen.

"Het is gepast en juist dat zowel Rusland als de Verenigde Staten volledige partners zijn in dit proces", aldus Daniel Poneman, de Amerikaanse onderminister voor Energie. Hij voegde daaraan toe dat de samenwerking tussen de VS en Rusland laat zien dat kernenergie steeds meer een kwestie van internationale aard wordt.

Vorige maand kocht een dochteronderneming van Rosatom, het Russische federaal agentschap voor kernenergie, een belang van 51 procent in Uranium One. Dit Canadese bedrijf exploiteert onder andere uraniummijnen in de VS. In reactie op opmerkingen in de media dat de VS de controle over zijn strategische bronnen dreigen te verliezen, zei Poneman dat deze zienswijze een 'misvatting van de fundamentele aard van de internationale kernergiecyclus' aantoont.