Geen asiel voor geworteld kind

Het kabinet wil bij het afwijzen van asielverzoeken geen uitzondering maken voor minderjarige kinderen die al langer dan acht jaar in Nederland zijn. Ook als zij al geworteld zijn in Nederland en minstens twee jaar rechtmatig in dit land zijn, moet geen uitzondering worden gemaakt.

Dat schrijft minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) aan de Tweede Kamer. Leers reageert hiermee op een motie die in april na de val van het toenmalige kabinet werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In die motie vroeg de Kamer afgewezen minderjarige asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven als zij geworteld zijn en langer dan acht jaar in Nederland verblijven, waarvan minstens twee jaar rechtmatig. Leers heeft onderzocht of de uitzonderingsregel mogelijk en wenselijk is en concludeert dat dit niet het geval is.

De uitzonderingsregel zou het rekken van illegaal verblijf en het op elkaar stapelen van procedures uitlokken, om de termijn van acht jaar vol te maken. Daarbij vindt het kabinet het in het belang van asielzoekerskinderen dat hun ouders zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun verblijfsrecht.

Volgens Leers is de regel ook niet uitvoerbaar. Bij illegaal verblijf is het vaak niet te controleren hoe lang iemand al in Nederland is en of dat onafgebroken is. Ook is het moeilijk om vast te stellen hoe geworteld een minderjarig kind in de Nederlandse samenleving is.