FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 december 2010

EU overweegt sancties tegen Ivoorkust

De Europese Unie overweegt het invoeren van sancties tegen Ivoorkust als de politieke crisis in het Afrikaanse land niet wordt opgelost. Dat heeft de Europese minister van Buitenlandse Zaken Catherine Ashton maandag gezegd.

De EU sloot zich aan bij de internationale gemeenschap en steunt de Ivoriaanse oppositieleider Alassane Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Ouattara en president Laurent Gbagbo legden beiden beslag op de verkiezingswinst en beiden zijn inmiddels beëdigd.

De Unie kan Ivoorkust voor zo'n 255 miljoen euro aan ontwikkelingshulp onthouden.

Aretha Franklin herstelt voorspoedig

Aretha Franklin herstelt voorspoedig na de operatie die ze onlangs onderging. De 68-jarige soulzangeres moest vorige week wegens onbekende redenen onder het mes.

Predikant en politicus Jesse Jackson zocht Franklin na de operatie op in Detroit, waar hij met haar sprak en bad. Jackson omschrijft haar toestand tegenover de Amerikaanse krant The Detroit News als 'herstellende'. "Ze is goedgestemd, maakt het erg goed en bidt veel. Ze is een vrouw met een sterk en rotsvast geloof", laat hij weten.

Ook Jackson wilde geen uitsluitsel geven over wat er precies mis is met de soullegende. Franklin, die een maand geleden ook al korte tijd werd opgenomen in een ziekenhuis, heeft al haar concerten en publieke optredens tot mei geschrapt.


Aretha Franklin (Foto: Novum)

Waarschuwing voor dichte mist en gladheid

Het verkeer moet dinsdagochtend in de ochtendspits rekening houden met dichte tot zeer dichte mist. Daarnaast is er in het hele land kans op gladheid. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Ook het KNMI voorziet dichte tot zeer dichte mist en kans op gladheid.

Schiphol kampt ook met overlast. Tientallen vluchten werden maandag geannuleerd of vertraagd vanwege de dichte mist. Naar verwachting houdt de overlast dinsdag aan.

Alleen in Zuid-Limburg valt het mee met de mist, verwacht de verkeersdienst. Maandag ontstonden veel ongelukken door het beperkte zicht. Mede door de gladheid was de ochtendspits maandag zeer zwaar. Rond 08.00 uur stond er meer dan 350 kilometer file.

Wellink wil beperkte rol ECB bij reddingsacties

De Europese Centrale Bank (ECB) moet een beperkte rol hebben in de reddingsoperaties voor lidstaten uit de eurozone die met financiële problemen kampen. Dit zei ECB-bestuurslid Nout Wellink maandag tijdens een conferentie in Amsterdam.

Wellink zei dat de ECB geen Griekse of Ierse schulden op zich zou moeten nemen, maar wel staatsobligaties van deze landen moet opkopen om marktspeculatie te voorkomen.

Wellink, tevens president van De Nederlandsche Bank, zei ook dat er strengere regels moeten komen om een tweede crisis in sommige Europese landen te voorkomen. "Niet alleen Griekenland en Ierland zijn schuldig aan de huidige problemen, want andere Europese landen slaagden er ook niet in om in te grijpen, ondanks dat leningen te snel waren gegroeid en de overheidsschuld in het geval van Griekenland hoog was", zei Wellink.

'Manolev in belangstelling van AC Milan'

Stanislav Manolev zou volgens Johan Derksen in de belangstelling staan van AC Milan. Dit liet hij maandagavond weten in zijn programma Voetbal International. De Bulgaarse rechtsback zou indruk hebben gemaakt tijdens de interland tussen Bulgarije en Engeland.

Italiaanse scouts zouden aanwezig zijn geweest bij deze interland en destijds zou Manolev in de smaak zijn gevallen. AC Milan, koploper in de Serie A, zou in eerste instantie de voorkeur geven aan Gregory van der Wiel, maar de international van Oranje blijkt echter te duur voor de Italiaanse ploeg.

In de zomer van 2009 kwam Manolev naar PSV. Sindsdien speelde de Bulgaar 35 competitiewedstrijden voor de ploeg uit Eindhoven. Daarin maakte hij twee doelpunten.

Uitslagen Engeland speelronde 16

Afgelopen weekend werd de zestiende speelronde in de Premier League gespeeld. De wedstrijd tussen Blackpool en Manchester United werd wegens weersomstandigheden afgelast. Hieronder de uitslagen van de overige wedstrijden, de stand en een link naar de overige statistieken.

Arsenal aan kop na puntverlies Chelsea

Arsenal heeft zich dankzij een 2-1 overwinning tegen Fulham aan kop gezet van de Engelse Premier League. Trainer van Arsenal, Arsène Wenger, zag zijn speler Samir Nasri zaterdagmiddag uitgroeien tot man van de wedstrijd.

De Fransman opende na een klein kwartier spelen de score voor The Gunners en verdubbelde de score een kwartier voor tijd. Bij het laatste doelpunt van Nasri zorgde onze landgenoot Robin van Persie voor prima voorbereidend werk. Voor Fulham scoorde tussendoor Dionmansy Kamara de gelijkmaker.

Aangezien Chelsea in eigen huis niet verder kwam dan 1-1 en Manchester United niet in actie kwam tegen Blackpool, is Arsenal na dit weekend de nieuwe koploper. Voor Chelsea betekende het de vierde wedstrijd op rij dat de ploeg niet tot winst kon komen.

Op Stamford Brigde kwam de ploeg van trainer Carlo Ancelotti kort voor rust op voorsprong dankzij een benutte penalty van Didier Drogba. Het doelpunt van de Ivoriaanse spits, die in een vormcrisis verkeert, bleek echter niet genoeg om de winst te pakken. Invaller Jermaine Beckford tekende namens Everton kort voor tijd voor de gelijkmaker. John Heitinga kwam bij The Toffees niet binnen de lijnen.

Liverpool stijgt vier plaatsen

Liverpool heeft tijdens de zestiende speelronde prima zaken gedaan door in eigen huis met 3-0 te winnen van Aston Villa. Door de driepunter steeg de ploeg van trainer Roy Hogdson van de twaalfde naar de achtste plaats.

Na ruim een kwartier spelen leidden The Reds, waar Dirk Kuyt en Ryan Babel een basisplaats hadden, al met 2-0. Daniel N'Gog werkte na veertien minuten de bal in het vijandelijke doel en twee minuten later was het weer raak. Onze landgenoot Babel verdubbelde de score voor zijn ploeg. Ook na rust bleek Aston Villa machteloos, aangezien Maxi Rodriguez na 55 minuten voor de 3-0 zorgde.


Uitslagen speelronde 16:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Fulham 2-1
Blackburn Rovers Wolverhampton Wanderers 3-0
Chelsea Everton 1-1
Birmingham City Tottenham Hotspur 1-1
Manchester City Bolton Wanderers 1-0
Wigan Athletic Stoke City 2-2
Blackpool Manchester United afg.
West Bromwich Albion Newcastle United 3-1
Sunderland West Ham United 1-0
Liverpool Aston Villa 3-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Arsenal 16 10 2 4 32 34-18
2 Manchester United 15 8 7 0 31 35-16
3 Chelsea 16 9 3 4 30 30-11
4 Manchester City 16 8 5 3 29 21-12
5 Tottenham Hotspur 16 7 5 4 26 24-21
6 Bolton Wanderers 16 5 8 3 23 28-23
7 Sunderland 16 5 8 3 23 20-18
8 Liverpool 16 6 4 6 22 20-19
9 West Bromwich Albion 16 6 4 6 22 23-27
10 Stoke City 16 6 3 7 21 21-21
11 Blackburn Rovers 16 6 3 7 21 21-25
12 Newcastle United 16 5 4 7 19 24-25
13 Blackpool 15 5 4 6 19 23-29
14 Birmingham City 16 3 9 4 18 17-19
15 Everton 16 3 8 5 17 18-20
16 Aston Villa 16 4 5 7 17 17-27
17 Fulham 16 2 9 5 15 16-20
18 Wigan Athletic 16 3 6 7 15 13-28
19 Wolverhampton Wanderers 16 3 3 10 12 17-30
20 West Ham United 16 2 6 8 12 14-27

Klik hier om meer statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

Eerste overlevenden busramp Peru dinsdag terug

De meeste Nederlandse reizigers die het busongeluk in Peru vorige week hebben overleefd komen dinsdag en woensdag naar huis. Ook de lichamen van drie van de vier overleden Nederlanders worden deze week naar Nederland gebracht. Dat meldt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross.

Vijf getroffenen landen dinsdag en elf andere overlevenden komen woensdag aan op Schiphol. Beide groepen worden tijdens de reis begeleid door medische hulpteams. Het gaat naar omstandigheden goed met de gewonden.

Aanvankelijk werd gestreefd het reisgezelschap bij elkaar te houden, maar om logistieke redenen is besloten hen op te splitsen. Ze worden op de luchthaven achter gesloten deuren herenigd met hun familie en naasten.

Bij het busongeval in het zuiden van Peru kwamen woensdag zeven mensen om, van wie twee mannen en twee vrouwen uit Nederland. De bus was bij de stad Puno aan het Titicacameer frontaal in botsing gekomen met een cementwagen met een Boliviaanse nummerplaat. In de bus zaten 33 mensen, onder wie 23 Nederlanders.

Twaalf Nederlanders raakten gewond, van wie er twee in een Peruaans ziekenhuis blijven. Een van de Nederlandse slachtoffers wordt begraven in Peru. De terugkeer van de 23e Nederlander wordt afgehandeld door een Belgische centrale.

Het reisgezelschap maakte een rondreis door Peru en Bolivia. De groepsreis was georganiseerd door twee mensen die ook in de bus zaten. De extra begeleiding werd verzorgd door de 'sjamanistische' reisorganisatie Qoyatika.


Eerste overlevenden busongeluk Peru komen dinsdag terug (Foto: Novum)

'Spijkerman assistent van De Boer'

Hennie Spijkerman moet de leemte invullen die Martin Jol maandagavond achterliet. De coach van Ajax Cape Town gaat volgens Voetbal International aan de slag als assistent, terwijl Frank de Boer de nieuwe hoofdtrainer wordt.

De Boer stond sinds afgelopen zomer aan het roer bij Ajax A1. Jol, sinds medio 2009 eindverantwoordelijk in Amsterdam, besloot maandag zijn biezen te pakken, waardoor De Boer doorschuift naar de positie van hoofdtrainer.

Danny Blind blijft op zijn plaats, maar twee andere assistenten vertrekken. Cock Jol en Michael Lindeman verlaten in het kielzog van Jol Ajax. Spijkerman moet samen met Blind de voorlopige technische staf gaan vormen. Op de lange termijn wil de clubleiding Blind als technisch manager aanstellen.

Ook Jong Ajax-trainer Albert van der Dussen staat voor een vertrek uit Amsterdam. De Haagse oefenmeester kwam op voorspraak van Jol naar de ArenA, maar moet vertrekken bij de club. Ajax zal de vacante positie intern gaan opvullen.

'Inter wil samenwerken met Feyenoord'

Leo Beenhakker heeft vandaag contact gehad met de technisch directeur van Internazionale over een mogelijke samenwerking. Dat meldt Voetbal International.

Inzet van het gesprek was een eventuele overname van Luc Castaignos, maar de Italianen gaven ook aan zeer geinteresseerd te zijn in een samenwerkingsverband met Feyenoord. Dat zou onder meer gaan om het gezamenlijk opleiden van jeugdspelers. De Rotterdammers moeten dan ook de beschikking krijgen over spelers die bij Inter niet meer aan spelen toekomen.

De transfer van de spits zou de eerste vorm van samenwerking moeten zijn. Binnenkort zal Inter een eerste bod uitbrengen op Castaignos, die zich vervolgens in De Kuip verder mag ontwikkelen.

"De insteek is vooralsnog de overgang van Castaignos voor Inter. Zij zien in Luc een mogelijke versterking voor de toekomst. Meer is er niet, al geef ik eerlijk toe dat je dan ook meteen een beetje ouwehoert over voetbal en de toekomst", zegt Beenhakker.

Doodstraf voor maken uploadsoftware

Een Canadees is in Iran ter dood veroordeeld. Saeed Malekpour heeft namelijk een programmaatje ontwikkeld waarmee Canadese gebruikers gemakkelijk foto's kunnen uploaden naar websites. Zonder zijn medeweten is de broncode later gejat ten bate van een pornowebsite, en dat mag dus niet van de koran.

De in Ontario wonende en van oorsprong Iraanse Malekpour bezocht twee jaar geleden zijn moederland om er zieke familieleden te bezoeken. Hij werd echter direct gearresteerd op grond van het ondermijnen van de nationale veiligheid, verzet tegen het regime, het contact met buitenlandse entiteiten en het beledigen van de heiligheid van de islam.

De Canadese Iraniër heeft twee jaar in een Iraanse cel gezeten in afwachting van zijn vonnis. Gisteren waren de shariarechters er eindelijk uit. De developer is veroordeeld tot de doodstraf.

Nieuw massagraf gevonden in Bosnië

Forensische deskundigen in Bosnië hebben een massagraf geopend met daarin waarschijnlijk het stoffelijk overschot van Bosnische moslims die in 1995 in Srebrenica werden vermoord. Dat heeft de leider van het onderzoeksteam, Amor Masovic, maandag bekendgemaakt.

Het graf bevindt zich in het dorp Kaldrmica, in het oosten van Bosnië. Waarschijnlijk liggen de overblijfselen van vijftig lichamen in het graf. Volgens Masovic zijn ook vrouwen in het massagraf begraven.

Servische troepen vermoordden in 1995 in Srebrenica zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens. Hun lichamen werden in diverse massagraven gedumpt.

Nederlands-Belgisch verdrag tegen uitkeringsfraude

Mensen die in België wonen of werken en vanuit Nederland een uitkering ontvangen, of andersom, worden binnenkort beter gecontroleerd. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) heeft maandag een verdrag ondertekend met België dat dit regelt. Het verdrag gaat vermoedelijk eind 2012 in, als beide parlementen het hebben goedgekeurd.

Beide landen gaan onder meer informatie uitwisselen over het vermogen van mensen in de bijstand, waarvoor een vermogenstoets geldt. Ook kunnen de landen op basis van het verdrag elkaar bijstaan bij controles aan huis. "Iemand die in België woont of werkt en een uitkering vanuit Nederland krijgt moet immers net zo streng kunnen worden gecontroleerd als iemand in Nederland", stelt Kamp.

België is met ruim 200 miljoen euro per jaar het grootste 'exportland' van Nederlandse uitkeringen. De gezamenlijke aanpak betreft alle sociale verzekeringen, waaronder de AOW, WIA, kinderbijslag, WW en de bijstand.

Paul McCartney wint Amerikaanse cultuurprijs

Paul McCartney is zondagavond geëerd met een Kennedy Center Honor. De voormalige Beatle werd gehuldigd vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse cultuur.

Een groot aantal beroemdheden was zondagavond afgekomen op de huldiging in Washington, D.C. Gwen Stefani en Aerosmith-frontman Steven Tyler brachten enkele nummers ten gehore ter ere van de 68-jarige ex-Beatle.

Naast McCartney werden zondag ook de 56-jarige tv-presentatrice Oprah Winfrey, de 58-jarige choreograaf Bill T. Jones, de 73-jarige countryzanger Merle Haggard en de 79-jarige componist Jerry Herman geëerd. Voorafgaand aan de ceremonie werden zij toegesproken door president Barack Obama.


Paul McCartney geëerd met Kennedy Center Honor (Foto: Novum)

Eerste Kamer verdeeld over status regeerakkoord

De ene senator voelt zich wel gebonden aan het regeerakkoord en de andere niet. Van de vijftig Eerste Kamerleden die meededen aan een enquête van het tv-programma Nieuwsuur, voelt grofweg de helft zich niet gebonden aan de afspraken in het regeerakkoord. Onder hen tien CDA'ers en zeven VVD'ers.

Het kan dus zijn dat de wetten die de coalitie aanneemt, in de Eerste Kamer worden weggestemd. De Eerste Kamer telt 75 zetels. Coalitiepartijen CDA (21) en de VVD (14) hebben er nu samen 35, en dus geen meerderheid. De PVV heeft geen senatoren, maar dat kan op 23 mei veranderen. Dan kiezen de leden van Provinciale Staten, die op 2 maart worden gekozen, de nieuwe senatoren.

De coalitie van CDA en VVD heeft met steun van gedoogpartij PVV in de Tweede Kamer een nipte meerderheid van 76 zetels. Deze partijen zijn in principe wel gebonden aan het regeerakkoord, hoewel een paar CDA-Kamerleden zeggen in bepaalde kwesties hun geweten te volgen.

Een meerderheid van de senatoren denkt dat het kabinet in de problemen komt als CDA, VVD en PVV in mei geen meerderheid in de Eerste Kamer behalen. Dit leidt tot verdere politisering in de Senaat, verwachten 37 senatoren, terwijl de Eerste Kamer vooral is bedoeld om wetten op hun juridische kwaliteit te controleren, en zich minder bezighoudt met de politieke actualiteit.

De respondenten vinden dat de Eerste Kamer een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de wetgeving en dat hun werk veel toevoegt aan dat van de Tweede Kamer. Driekwart van de senatoren vindt dat het kabinet meer rekening moet houden met de Eerste Kamer.

Duitsland betaalt meer aan Holocaust-slachtoffers

De Duitse regering verdubbelt het bedrag dat zij jaarlijks overmaakt aan een in New York gevestigde organisatie die zorgt voor slachtoffers van de Holocaust. Dat heeft de Conferentie voor Joodse Materiële Claims tegen Duitsland maandag gezegd. In 2011 wordt honderdtien miljoen euro meer overgemaakt.

Een week geleden werden nog enkele medewerkers van de organisatie aangeklaagd in verband met een grote fraudezaak rond Holocaust-fondsen. De organisatie zou in totaal zo'n 5500 frauduleuze eisen voor Duitse schadevergoedingen hebben goedgekeurd.

De Conferentie helpt wereldwijd slachtoffers van de Holocaust. Lange tijd moest de organisatie hiervoor teruggrijpen op de verkoop van bezittingen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog van joden waren afgepakt.

Rellen bij herdenking dood tiener in Athene

In de Griekse hoofdstad Athene zijn maandag rellen uitgebroken bij demonstraties ter herdenking van een tiener die twee jaar geleden door een politieagent werd doodgeschoten. Scholieren en studenten gooiden stenen en sinaasappelen naar overheidsgebouwen en een politiebureau en glazen telefooncellen werden stukgeslagen. Zeker vijf mensen raakten gewond, de politie verrichtte meer dan veertig arrestaties.

De oproerpolitie gebruikte traangas en pepperspray om de demonstranten uiteen te jagen. Jongeren bekogelden hen met stukgeslagen stoeptegels en staken vuilnisbakken in brand. Puien van banken en winkels werden ingeslagen, maar de aangerichte schade was gering. In totaal waren in de stad zo'n vierduizend mensen op de been.

Voor maandag waren verschillende demonstraties aangekondigd, die allemaal zouden eindigen in het stadsdeel Exarchia, waar de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos twee jaar geleden omkwam. In de binnenstad waren duizenden politieagenten samengetrokken en waren veel straten voor het verkeer afgesloten. Op het punt waar naar schatting vijftienhonderd studenten zich voor de demonstratie verzamelden liet de politie zich nauwelijks zien.

Een ambtenarenbond herdacht de omgekomen tiener met een drie uur durende werkonderbreking. Ook in de noordelijke stad Thessaloniki werd gedemonstreerd. Vorig jaar op de eerste verjaardag van de dood van de jongen vonden maar weinig ongeregeldheden plaats.

Na het fatale incident op 6 december 2008 braken ongeregeldheden uit die twee weken aanhielden. De agent die het dodelijke schot loste werd afgelopen oktober wegens moord tot levenslang veroordeeld. Hij voerde aan dat Grigoropoulos door een afgeketste kogel was getroffen. Een andere politieman kreeg zeven jaar wegens medeplichtigheid.


Rellen in Athene (Foto: Novum)

Tiener belangrijkste verdachte bosbrand Israël

De Israëlische politie heeft maandag de belangrijkste verdachte van de grootste bosbrand in de geschiedenis van het land gearresteerd. Het gaat om een 14-jarige jongen die zegt dat het inferno, dat aan 42 mensen het leven kostte, in het noorden van Israël het gevolg van een ongeluk is.

De jongen zei tegen de politie dat hij vorige week in het bos een waterpijp had gerookt en enkele brandende kooltjes had weggegooid. Hij zou vervolgens in paniek zijn geraakt en ervandoor zijn gegaan. Terwijl het vuur zich verspreidde, keerde de jongen terug naar school, waar hij niemand over het gebeurde inlichtte.

De politie heeft twee andere jongeren onder huisarrest geplaatst.

Jol weg bij Ajax, F. de Boer vervanger

Martin Jol is per direct opgestapt als trainer van Ajax. De 54-jarige Hagenaar was bezig aan zijn tweede seizoen bij de Amsterdamse club. Vorig jaar wist Jol met de Amsterdammers tweede te worden in de Eredivisie. Ondanks het behalen van de Champions League dit seizoen waren verdere uitslagen ronduit teleurstellend.

Tijdens het programma Voetbal International is gemeld dat Martin Jol zelf opgestapt is bij Ajax. De trainer heeft eerder vandaag een verzoek voor een gesprek neergelegd bij de clubleiding en hierin heeft hij vanavond bekendgemaakt op te stappen. Hij neemt zijn assistenten Cock Jol en Michael Lindeman mee.

Jol betreurt het vertrek zelf: "Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze mooie club. We zijn vorig jaar zomer aan iets begonnen dat ik graag had afgemaakt. Maar ik ben gaan inzien dat de verwachtingen na vorig seizoen té hooggespannen waren. Aan die verwachtingen kunnen we nu niet voldoen en dat doet me zeer."

"De hoeveelheid kritiek die de club dagelijks te verduren krijgt heeft inmiddels geleid tot onrust in de organisatie en in de spelersgroep. Ik doe dit bewust vóórdat AC Milan – Ajax gespeeld wordt. De komende weken zijn erg belangrijk en ik hoop oprecht dat er iets in de groep gebeurt waardoor het op korte termijn weer een winnend elftal wordt", zo vervolgt de trainer.

Directeur Rik van den Boog vindt het eveneens jammer dat Jol opstapt. "Laat ik vooropstellen dat ik het vertrek van Martin Jol betreur en respecteer. We hebben wekelijks overleg, officieel. Tussendoor spraken we elkaar geregeld. Het gaat sportief gezien de afgelopen weken minder goed dan de periode daarvoor. En de vraag is hoe dat tij gekeerd kan worden. Dat is een lastige kwestie."

Hij vervolgt: "Ik denk dat Martin ook veel moeite met de omstandigheden heeft. Iedereen heeft een mening over Ajax. Bij zijn baan hoort een enorme druk van buitenaf. En die druk nam toe. Maar ik wil niet voor Martin spreken. Ik laat aan hem over of hij er iets over gaat zeggen."

Frank de Boer zal tot aan de winterstop de leiding krijgen over het technische gedeelte bij Ajax.

De Move-controller die het niet is geworden

PlayStation Lifestyle heeft een patent van Sony uit mei 2010 gevonden waar details in staan van een alternatieve Move-controller. 

Zoals het plaatje hieronder laat zien, ziet het geheel er veel gekker en misschien spannender uit dan de controller die we nu de Move noemen. Ze hebben nog steeds de bol op het uiteinde van de controller gelaten, maar nu is het de bedoeling dat de bol op een tafel geplaatst zou moeten worden. Zo zou druk gemeten kunnen worden. Ook zit er een analoge stick en een trackerball op.

Move
Het plaatje is afkomstig van PlayStation Lifestyle, hier vindt je ook een analyse.

'Assange gaat met politie praten'

De stichter van de omstreden website WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, gaat samen met zijn advocaat Mark Stephens met de Britse politie praten. Stephens zei maandag tegen de BBC dat hij een afspraak maakt om dan mogelijk vragen van de politie te beantwoorden. De advocaat beklemtoonde dat zijn cliënt nergens van is beschuldigd.

Assange houdt zich in het Verenigd Koninkrijk op. Hij wordt in Zweden gezocht om te worden ondervraagd over verdenkingen die te maken hebben met verkrachting, seksuele intimidatie en dreigende uitingen in augustus. Zweden heeft vorige maand een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar dat bevatte in Britse ogen onvoldoende informatie om in actie te komen. Vrijdag kwam Stockholm met een nieuw bevel. Op grond daarvan zou Assange volgens waarnemers binnen enkele dagen kunnen worden gearresteerd.

'Assange gaat met politie praten'
'Assange gaat met politie praten' (Foto: ANP)

NS door het stof

De NS biedt excuses aan voor de chaos die zaterdag treinreizigers en NS-personeel hoofdpijn bezorgde. NS-directeur Bert Meerstadt belooft dat het in de toekomst beter gaat, zei hij voor de camera's van RTL Nieuws.

Leidinggevenden van de NS waren zaterdag volgens de NOS niet aanwezig op het crisiscentrum. De NS was maandag niet beschikbaar voor een reactie. Minister van Infrastructuur en milieu Melanie Schultz (VVD) toonde zich maandag 'uitermate ontevreden'. Bij het oplossen van de technische problemen stond de reiziger wederom achteraan, zei de bewindsvrouw maandag in de Tweede Kamer.

Door de hevige sneeuwval raakte het treinverkeer zaterdag ernstig ontregeld. Wisselstoringen zorgden voor veel vertraging in de Randstad. De afgelopen tijd maakte de NS juist reclame met de boodschap dat het spoor 'winterhard' was. Filmpjes waarin dit wordt beweerd, zijn van internet gehaald.

Ook de Kamer uitte flinke kritiek. Diverse oppositiepartijen eisten snel actie. De SP wil dat Schultz snel komt met een eigen actieplan.

FNV Spoor liet maandag weten heldere afspraken te willen maken. Donderdag heeft de vakbond hier een gesprek over met de NS en spoorbeheerder ProRail. De vakbond stelt dat de chaos op het spoor van dit weekeinde te wijten is aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven. De NS praat donderdag ook met het eigen personeel om de onrust te sussen.

Redknapp met gewijzigde basiself tegen Twente

Harry Redknapp kampt met de nodige hoofdbrekens in de aanloop naar het Champions Leauge-duel met FC Twente. De coach van Tottenham Hotspur mist zes spelers.

Eén daarvan is een twijfelgeval; Luka Modric kampt met een griepje. Achter de naam van de Kroaat staat een vraagteken. Een terugkeer van Modric zou een meevaller zijn voor Redknapp, die Rafael van der Vaart - evenals Modric een aanvallende middenvelder - ook al moet missen.

Voorts staat Younes Kaboul, Tom Huddlestone, Jonathan Woodgate en Jamier O'Hara buitenspel. Tegenover de absentie van het zestal staat de terugkeer van Jermaine Jenas en Robbie Keane. "Ze zijn fit en reizen mee naar Enschede", aldus Redknapp op het digitale thuis van The Spurs.

Redknapp voert wellicht twee wijzigingen door in de basiself. "Ik zal enkele verandering aanbrengen", zegt de Engelsman. "We hebben één of twee spelers die maar al te graag speelminuten willen maken. Bovendien staat ons enkele belangrijke duels te wachten, wat natuurlijk ook meeweegt.

Sony voegt 'quests' toe aan beloning-systeem

Er komt een nieuwe 'Quest' systeem naar het al reeds bestaande beloningen systeem op de Playstation 3.

Volgens de Playstation Blog worden de spelers gevolgd in de vorm van progressie wanneer zij de verschillende reeksen beloningen opeisen.

Een aantal voorbeelden: de "No place like home" quest vereist dat je de Central Plaza in Playstation Home moet bezoeken en "Move it" heeft als vereiste dat je minimaal één Move titel hebt opgestart.

Vanaf morgen zullen er negen quests worden toegevoegd aan een beta programma, deze is beschikbaar gesteld voor Amerikaanse PS3 spelers, iedereen die deze nieuwe functie wil hebben zal moeten wachten tot april 2011. Want dan zal dit systeem namelijk voor het gewone volk beschikbaar zijn.

PS Rewards

Reus gaat marathonschaatsen bij ploeg Angenent

In oktober werd al bekend dat Kai Reus zich de komende maanden op het marathonschaatsen gaat richten. Vandaag werd duidelijk dat hij tot het einde van dit seizoen deel zal uitmaken van de Wadro-ploeg, het team van coach Henk Angenent.

Door fysiek ongemak kan de 25-jarige Reus de motivatie voor het wielrennen niet langer opbrengen.

Reus kwam drie jaar geleden, tijdens een trainingsrit in Frankrijk, hard ten val en raakte daarbij in coma. Na een lange periode van herstel keerde hij weer terug, maar werd vorig seizoen getroffen door de ziekte van Pfeiffer.

Postal Gold genomineerd voor Loden Leeuw

De reclamespot van Postal Gold is een van de genomineerden voor een Loden Leeuw, de prijs voor de meest irritante tv-reclame. In de categorie meest irritante bekende Nederlander is onder anderen komiek Arie Koomen genomineerd voor zijn optreden in de schreeuwerige spotjes van de Mediamarkt. Dat maakte presentatrice Antoinette Hertsenberg maandagavond bekend in het consumentenprogramma Radar.

Behalve Postal Gold lopen ook toetjesfabrikant Mona (man met lege verpakking op zijn hoofd), Autodrop (een neus op het puntje van een vinger), Corendon (een kinderlijk stemmetje en een kinderachtig liedje) en Bakker Bart (dubbelzinnige link tussen krentenbollen en borstjes van de verkoopster) het risico op een Loden Leeuw.

In de categorie irritante bekende Nederlanders zijn behalve Koomen, ook genomineerd: Sven Kramer en Naomi van As (KPN), Tineke Schouten (C1000), Danny de Munk (Mora) en Edwin Evers (Beter Horen).

De toekenning van de prijzen gebeurt op basis van stemmen van kijkers op de website www.lodenleeuw.nl. Op 20 december is bekend wie van de genomineerden de bedenkelijke eer ten deel valt. Vorig jaar waren Frans Bauer voor zijn rol in de spotjes van de Nederlandse Energie Maatschappij en de mobiele telefonie van Hi de winnaars.

Postal Gold genomineerd voor Loden Leeuw
Postal Gold genomineerd voor Loden Leeuw (Foto: ANP)

Mosley blij dat Ferrari geen kampioen is geworden

Voormalig FIA-president Max Mosley is blij dat Ferrari dit jaar naast de wereldtitels in de Formule 1 heeft gegrepen. De Brit vindt dit vanwege de teamorders die de Italiaanse renstal in Hockenheim uitdeelde. Ferrari kwam weg met een boete waar Mosley liever een zwaardere straf zoals diskwalificatie in Duitsland had gezien.

Mosley is daarom blij dat Ferrari naast de prijzen greep. "Dit betekent dat er één probleem minder is waar de Formule 1 zich druk om moet maken," zei hij in Die Welt. "Het zou namelijk slecht voor sport zijn geweest als Ferrari het kampioenschap had gepakt, want dan zou de hele discussie over teamorders weer zijn losgebarsten. Laten we dus maar dankbaar zijn dat we het nu over de foute strategie van Ferrari in Abu Dhabi mogen hebben, en niet over of ze de titel wel of niet verdienen."

Dat de titel naar Sebastian Vettel ging kan Mosley wel bekoren. "Sebastian is in alle opzichten een geweldige kampioen en hij verdiende het om te winnen. Dat hij daarnaast ook nog eens een aardige en ontspannen jongen is, is goed voor de Formule 1."

Excelsior - NAC Breda gestaakt

De competitiewedstrijd tussen Excelsior en NAC Breda is letterlijk de mist in gegaan. Na vijf minuten spelen besloot arbiter Sanders het voor gezien te houden. Reden was de dichte mist die het spelen van de wedstrijd onmogelijk maakte. Afgelopen zaterdag werd de wedstrijd tussen beide ploegen nog afgelast wegens hevige sneeuwval.


 

Excelsior

0 - 0

 (gestaakt)

NAC Breda

 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Sanders
Bijzonderheden: Wedstrijd na vijf minuten gestaakt wegens dichte mist
 
Opstelling:   Opstelling:
Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Clasie
Bergkamp
Koolwijk
Vincken
Fernandez
Wattamaleo
  Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Horváth
Fehér
Gilissen
Boussaboun
Schilder
Leonardo
Amoah
Lurling

Agent bestraft na opeten steekpenning

Een Russische verkeersagent heeft maandag een voorwaardelijke celstraf van drie jaar gekregen, omdat hij probeerde te verdoezelen dat hij een steekpenning had aangenomen door deze op te eten. Dat hebben onderzoekers in de zaak maandag gemeld.

De agent had in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral een chauffeur aangehouden en eiste 2000 roebel (bijna 50 euro) aan smeergeld. De chauffeur kwam overeen het geld later te overhandigden en hij lichtte de politie in. De agent werd op heterdaad betrapt, toen hij het geld aannam. Hij sloot zichzelf echter op in zijn politieauto en at de ontvangen briefjes van duizend en vijfhonderd roebel op. Hij werd alsnog gearresteerd.

'Overeenkomst UCI en grote ronden'

Volgens persbureau Belga hebben de organisatoren van de grote wielerronden en de UCI overeenstemming bereikt over de startrechten voor het komende seizoen. De internationale vereniging van wedstrijdoraganisatoren AIOCC heeft dit bekend gemaakt.

De overeenkomst houdt in dat alle ploegen met een ProTeam-licentie, waardonder Rabobank en Vacansoleil volgend seizoen mogen deelnemen aan alle wedstrijden op de WorldTour-kalender. Hieronder vallen naast de Giro d'Italia, Tour de France en de Vuelta à España ook de Ronde van Vlaanderen, Ronde van Lomardije en Parijs - Roubaix.

KNVB boekt bijna vier miljoen euro winst

Ook in lastige economische tijden gaat het de KNVB voor de wind. De Nederlandse voetbalbond heeft over vorig seizoen (2009-2010) een winst van 3,9 miljoen euro geboekt, blijkt uit cijfers die maandag gepresenteerd werden. Volgens een woordvoerder kwam de winst vooral tot stand door 'gunstige commerciële activiteiten bij interlands van het Nederlands elftal'.

"Je moet hierbij denken aan kaartverkoop en contracten die we afsluiten rondom de wedstrijden", verklaart de woordvoerder. In tegenstelling tot de KNVB verkeren veel clubs uit het betaalde voetbal in zwaar weer. Zo staan meer dan twintig clubs, waaronder AZ en Feyenoord, onder curatele van de voetbalbond.

Sneijder: "Blijkbaar was ik niet goed genoeg"

Wesley Sneijder kreeg vandaag te horen dat hij niet bij de laatste drie kandidaten zit voor de gouden bal. De middenvelder van Inter Milan moest het afleggen tegen Barcelona-spelers  Andres Iniesta, Xavi en Lionel Messi.

"Blijkbaar zijn mijn prestaties niet goed genoeg geweest", aldus Sneijder tegen Voetbal International. "Jammer, maar ik heb er geen invloed op. Ik respecteer de keuze van de FIFA. Ze hebben drie geweldige spelers genomineerd."

Zijn ploeggenoten bij Inter begrijpen er niet van. "Absurd", aldus aanvoerder Javier Zanetti. Voorzitter Massimo Moratti ging nog verder. "Sneijder verdient de Gouden Bal. Hij heeft een fenomenaal seizoen gehad. Hij won alles wat er te winnen viel. Ik vind het niet eerlijk dat de prijs naar een speler gaat die niet hetzelfde niveau heeft bereikt over het hele seizoen."

Cech: "Het loopt allemaal niet lekker"

Chelsea heeft aan de laatste vier wedstrijden maar twee punten overgehouden. Ook keeper Petr Cech baalt.

In de laatste fase van de wedstrijd van afgelopen zaterdag, tegen Everton, kreeg Cech nog een doelpunt om zijn oren. De wedstrijd eindigde daardoor in 1-1. De ploeg uit Londen staat nu derde in de Premier League.

"Het is een vreemde situatie voor ons allemaal. De laatste vijf, zes wedstrijden zijn niet wat we gewend zijn of wat we verwachten", zei de keeper op de website van Chelsea. "Maar soms heb je van die periodes in de sport, helemaal bij voetbal, dat het nu eenmaal zo gaat."

"We zitten in een fase waarin het allemaal niet lekker loopt en dan maken de kleinste dingen een verschil. De wedstrijd tegen Everton was pijnlijk omdat we de eerste helft goed speelden. Maar dat is ook positief: we laten zien dat we nog goed kunnen voetballen"
, vervolgde de doelman.

Voor de keeper was de wedstrijd van zaterdag ook lichamelijk pijnlijk. Cech liep een blessure aan zijn gezicht op. "Ik zag de schoen van John Terry op me afkomen en draaide mijn hoofd weg. Daardoor viel de schade gelukkig mee", relativeerde hij.

Oddworld komt vier keer naar Steam

Komende feestdagen zullen er vier games uit de Oddworld-serie beschikbaar worden op Steam. Het zal gaan om de volgende games: Abe's Oddysee, Abe's Exoddus, Munch's Oddysee en Stranger's Wrath. De vier spellen zullen als een pakket aangeboden worden die de naam Oddboxx zal dragen.

Het zal de eerste keer zijn dat Munch's Oddysee (2001) en Stranger's Wrath (2005) voor de PC beschikbaar zal worden. Over een datum en een prijs voor de Oddboxx is nog niks bekend.

Oddworld

Dzsudzsák beste speler Hongarije

Balazs Dzsudzsák is in zijn vaderland Hongarije door journalisten verkozen tot Beste speler van Hongarije. De aanvaller van PSV wint de persoonlijke prijs voor het eerst in zijn actieve spelersloopbaan.

Alle grote kranten en voetbaltijdschriften uit Hongarije gaven hun top vijf op. In de uitslag eindigde Dzsudzsák, die bij PSV wekelijks uitblinkt, met ruime voorsprong als eerste voor Zoltan Gera (Fulham), Roland Juhasz (Anderlecht), Adam Szalai (FSV Mainz 05) en Vladimir Koman (Sampdoria).

Dronken Guti veroorzaakt auto-ongeluk

Voormalig Spaans international Guti heeft in Istanbul in dronken toestand een auto-ongeluk veroorzaakt. Turkse media melden dat de middenvelder na een feestje vanwege de winst van zijn club Besiktas maandagochtend om 4 uur met zijn Range Rover tegen een bus is gereden.

Guti zou een alcoholpromillage van 2,71 in zijn bloed hebben gehad. In Nederlands is 0,5 de limiet. De 34-jarige voetballer verruilde afgelopen zomer Real Madrid voor de Turkse topclub.

Söderling heeft nieuwe coach

Robin Söderling heeft zijn nieuwe coach bekendgemaakt. Claudio Pistolesi zal zijn nieuwe trainer worden en volgt daarmee Magnus Norman op.

De huidige nummer vijf van de wereld nam vorige week afscheid van zijn succescoach Norman en beloofde snel een opvolger bekend te maken. De 42-jarige Pistolesi is momenteel trainer van de Duitser Michael Berrer.

De Italiaan was eerder trainer van onder anderen Simone Bolelli en Davide Sanguinetti.

Nesu geschorst voor duel met NAC

Ton du Chatinier kan komende zaterdag niet over Mihai Nesu beschikken. De verdediger is geschorst.

Nesu kreeg afgelopen weekeinde geel in het treffen met sc Heerenveen. Daardoor is de Roemeen één wedstrijd geschorst. NAC Breda heeft derhalve geen last van de de rechtsback, die te boek staat als een harde speler.

Zo ontsnapte hij zondag nog aan een directe rode kaart. Nesu ging spijkerhard door op de knie van Väyrynen die tot zijn geluk voortijdig opsprong. Scheidsrechter Tom van Sichem nam het incident niet waar en liet de charge onbestraft.

Niet veel later kreeg Nesu alsnog een gele kaart en bleef hij in de rust in de kleedkamer achter. Met vervanger Gianluca Nijholt in de ploeg won Utrecht uiteindelijk. Jan Wuytens zorgde in de slotminuut voor de 2-1.

Nieuwe content in DLC voor NFS: Hot Pursuit

Electronic Arts heeft aangekondigd met DLC te komen voor Need for Speed: Hot Pursuit. De DLC zal de naam Super Sports Pack krijgen en zal nieuwe auto's bevatten, twaalf nieuwe events en nieuwe achievements en trophies. Een datum of prijs voor de DLC is nog niet bekend maar bekijk hieronder een trailer.

In de DLC zullen drie nieuwe auto's zitten die voor beide zijdes beschikbaar zullen zijn:

  • Bugatti Veyron SS
  • Porsche 911 GT2
  • Gumpert Apollo

Bekijk hieronder de trailer met deze auto's in actie.

Neil Patrick Harris presenteert de VGA

De Video Game Awards van 2010 gaan het komende weekend van start. Hier worden de beste games van het afgelopen jaar beloond met de presicieuze awards in vele categorieen. Vandaag is bekend gemaakt wie de show zal presenteren, namelijk Neil Patrick Harris.

Neil Patrick Harris kennen we natuurlijk allemaal van shows als How I Met Your Mother en de film Harold & Kumar. Naast de beste man zullen ook Dane Cook, 'Thor: God of Thunder' Chris Hemsworth, pro skateboarder Tony Hawk, en acteurs uit 'It's Always Sunny In Philadelphia', waaronder Danny Devito, Kaitlin Olson eb Rob McElhenney hun opwachting maken tijdens de VGA.

Het lijkt de plaats bij uitstek voor vele developers om hun nieuwste games aan te kondigen. Zo krijgen we waarschijnlijk iets te zien van Prototype 2 en zullen we meer te weten te komen over Resistance 3. In totaal zullen er dertien primeurs aanwezig zijn.

FIFA houdt vast aan WK in Qatar in juni

Een verplaatsing van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar naar de winter is voor wereldvoetbalbond FIFA geen optie. Secretaris-generaal Jérome Valcke benadrukte maandag dat het toernooi ondanks de te verwachten hitte gewoon in juni zal plaatsvinden.

Franz Beckenbauer, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, suggereerde afgelopen weekeinde het WK te verplaatsen naar januari wanneer in het oliestaatje een aangenamere temperatuur van rond de 25 graden heerst.

In de zomer loopt de thermometer op tot boven de 40 graden Celsius. Zorgen daarover zijn legitiem, meende Valcke, die echter andere speeldata niet voor mogelijk houdt. De wedstrijden worden in stadions met airconditioning gespeeld om spelers en toeschouwers voor de extreme hitte te behoeden. De keuze voor Qatar leidde tot veel kritiek uit de voetbalwereld.

FIFA houdt vast aan WK in Qatar in juni
FIFA houdt vast aan WK in Qatar in juni (Foto: ANP)

FIFA past stemprocedure WK niet aan

Wereldvoetbalbond FIFA is niet van plan de stemprocedure voor de aanwijzing van de WK's te veranderen. Dat liet secretaris-generaal Jerome Valcke van de FIFA maandag weten. Donderdag ontstond grote commotie over de toewijzing van de organisatie van de WK's in 2018 en 2022. Rusland en Qatar kregen die toernooien na een omstreden stemming.

"We hebben donderdag gestemd. Er is niet over een aanpassing van het systeem gesproken en momenteel is dat ook geen discussie binnen de FIFA", zei Valcke. In Zürich bepaalden 22 leden van het uitvoerend comité waar de WK's gehouden zouden worden. Engeland, de grote favoriet voor het WK in 2018, lag er in de eerste ronde uit. Nederland en België, samen kandidaat voor 2018, verloren een ronde later van Rusland.

FIFA past stemprocedure WK niet aan
FIFA past stemprocedure WK niet aan (Foto: ANP)

Preud'homme eist goed resultaat Twente

FC Twente speelt morgenavond de laatste groepswedstrijd in de Champions League. Tottenham Hotspur is in de eigen Grolsch Veste de tegenstander.

Michel Preud'homme blikte op het gebruikelijke persmoment vooruit op het treffen. De Belg maakte bekend een beroep te zullen doen op Sander Boschker, die zijn Champions League-debuut gaat maken. "Iedereen gunt het hem en hij verdient het. Aan het begin van dit Champions League-toernooi speelde het al door mijn hoofd om hem deze wedstrijd te laten spelen", aldus Preud'homme vandaag.

Hoewel Twente al uitgeschakeld is voor plaatsing voor de volgende ronde en een Europa League-ticket reeds is afgedwongen, wil Preud'homme toch vlammen met Twente. "Champions League-wedstrijden spelen zijn voor clubs en supporters belangrijke duels en we zijn nog niet vergeten hoe we de heenwedstrijd tegen Tottenham hebben verloren."

"Met een goed resultaat zullen we waarschijnlijk volgende week tot de geplaatste ploegen in de Europa League behoren. We streven met de club naar een mooie positie in Europa en met resultaten in Europa krijgen we een hoger coëfficiënt dat kan helpen bij een loting." Tottenham treedt dinsdag waarschijnlijk aan met de sterkste elf.

Cohen: Bolkestein neemt verkeerde afslag

PvdA-voorman Job Cohen vindt dat VVD-coryfee Frits Bolkestein 'de verkeerde afslag neemt' als hij vindt dat joden maar beter kunnen emigreren door het volgens hem toenemend aantal antisemitische Marokkaanse jongeren in Nederland.

"Die opvatting is precies in strijd met de westerse waarden waar wij voor staan. Wij zijn en blijven de fiere natie die iedereen beschermt tegen inbreuken op zijn of haar identiteit. Ik zou zeggen: niet weglopen, nooit weglopen maar het probleem oplossen", aldus Cohen in een reactie.

Ook andere PvdA'ers reageren op de uitspraken van de oud-VVD-leider. "Bolkestein schetst de oplossing van rechts: als je last hebt van discriminatie, dan moet je maar emigreren", twittert het moderne PvdA-kamerlid Martijn van Dam.

PvdA'er Ahmed Marcouch stelt dat Bolkestein niet zo fatalistisch moet zijn. Joden moeten niet emigreren, ze horen bij ons in Nederland, vindt Marcouch: "Aan de slag tegen antisemitisme en met beschavingsoffensief."

Fors hogere eis in moordzaak Zeewolde

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft maandag in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die vorig jaar zomer zijn vrouw heeft vermoord in Zeewolde. Haar lichaam werd op 4 juli ingepakt in afdekzeil gevonden in hun stacaravan op een camping in Zeewolde.

De 47-jarige man uit Soest werd in juni veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag. Het Openbaar Ministerie in Lelystad had toen twaalf jaar en tbs geëist. Zowel het OM als de verdachte ging in hoger beroep.

De 49-jarige vrouw werd op 20 juni vermoord in de stacaravan. Ze werd twee weken later gevonden met een ceintuur om haar hals. Haar man wilde een nieuw leven beginnen in Hongarije om schuldeisers in Nederland te ontlopen. Voor zijn nieuwe leven wilde hij geld van zijn vrouw gebruiken.

Het OM in Leeuwarden is van mening dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan moord. De Soestenaar zou planmatig te werk zijn gegaan en toerekeningsvatbaar zijn.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet 20 december uitspraak.

Tjechisch hof: onder dwang DNA afnemen mag

Het constitutionele hof van Tsjechië heeft de autoriteiten maandag toegestaan onder dwang DNA af te nemen van verdachten. Als een verdachte weigert, mogen voortaan desnoods met geweld haar- en speekselmonsters worden afgenomen. Volgens het hof is de beslissing in het belang van de samenleving.

Privacy-waakhonden in Tsjechië zeiden eerder dat een dergelijke praktijk een 'buitengewone indringing van de privacy' is.

Schultz uitermate ontevreden over spoorchaos

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD) is 'uitermate ontevreden' over de problemen op het spoor afgelopen weekeinde. Bij het oplossen van de technische problemen stond de reiziger wederom achteraan, zei de bewindsvrouw maandag in de Tweede Kamer.

Door de hevige sneeuwval raakte het treinverkeer zaterdag ernstig ontregeld. Meerdere wisselstoringen zorgden in de Randstad voor veel vertraging. De afgelopen tijd maakte de Nederlandse Spoorwegen juist reclame met de boodschap dat het spoor 'winterhard' was.

"Ik ben ook uitermate ontevreden over wat er is gebeurd", zei Schultz. Zij heeft er begrip voor dat storingen kunnen ontstaan; ook het lucht- en wegverkeer ondervond hinder van de winterse buien. Dat vervolgens de communicatie naar de reiziger slecht was 'valt heel erg tegen'.

Schultz uitte enkele weken geleden vergelijkbare kritiek nadat het treinverkeer bij Utrecht werd platgelegd door een brand. Ook toen had ProRail maar weinig oog voor de gestrande reiziger. De bewindsvrouw heeft deze week een gesprek met de spoorbeheerder, waarbij zij haar ongenoegen zal uiten.

Ook de Kamer uitte flinke kritiek. "Winterklaar betekent dat je op een beetje sneeuw bent voorbereid", zei Ineke van Gent (GL). Zij eiste een brief van de minister met uitleg over wat zich afgelopen weekeinde precies heeft afgespeeld en waarom de informatievoorziening aan de reiziger 'nog steeds zo beroerd' is. PvdA'er Jeroen Dijsselbloem eist actie op de korte termijn. "We kunnen niet zo de rest van de winter doorgaan".

Schultz zegde toe dat ze hierover snel een brief naar de Kamer zal sturen.

FNV Spoor liet maandag weten heldere afspraken te willen maken over de problemen op het spoor bij winterse omstandigheden. Donderdag heeft de vakbond hier een gesprek over met de NS en spoorbeheerder ProRail. De vakbond stelt dat de chaos op het spoor van dit weekeinde te wijten is aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven. FNV Spoor wil met de directies van de spoorbedrijven harde afspraken maken op basis van de aanbevelingen uit het FNV-rapport 'Kou uit de lucht'.

FIFA verlaagt straffen voor Real Madrid

De beroepscommissie van de FIFA heeft enkele straffen voor Real Madrid, opgelopen in het Champions League-duel met Ajax, verlaagd. Zo moet de Madrileense club nu honderdduizend euro betalen in plaats van 120 duizend euro. Ook de boete voor trainer Mourinho werd verlaagd, met tienduizend euro naar dertigduizend euro.

Mourinho blijft wel een duel geschorst. Xabi Alonso en Sergio Ramos pakten in de slotfase van de wedstrijd op aandringen van hun coach bewust een rode kaart om zo met een schone lei aan de achtste finales van het kampioenenbal te beginnen.

De andere straffen blijven ook gehandhaafd. Zo zijn Alonso en Ramos voor een wedstrijd geschorst en moeten zij twintigduizend euro de man betalen. Doelman Iker Casillas en reservedoelman Jerzy Dudek, die als boodschappers van Mourinho fungeerden, kregen boetes van respectievelijk tien- en vijfduizend euro.

[Upd] Boschker start tegen Tottenham Hotspur

Er bestaat een mogelijkheid dat Sander Boschker morgenavond zijn debuut in de Champions League maakt. De trainer van FC Twente, Michel Preud'homme, denkt er namelijk aan om de 40-jarige goalie in de basis te zetten.

Boschker pakte vorig seizoen met FC Twente de landstitel en werd aansluitend de oudste doelman ooit, die met het Nederlands elftal naar het WK voetbal afreisde. Dit seizoen moet de routinier zijn plek afstaan aan zijn Bulgaarse collega, Nikolay Mihaylov, wat voor voor de nodige pijn zorgde.

Vooral het missen van de Champions League valt Boschker zwaar. Dat is voor Preud'homme een reden om op een basisplaats aan te sturen. FC Twente is al uitgeschakeld in de Champions League, waardoor de 40-jarige goalie mogelijk nooit meer op het miljoenenbal in actie kan komen. De Tukkers zetten hun Europese avontuur overigens voort in de Europa League.

Mihaylov heeft al laten weten deze kans aan Boschker te willen geven. "Ik zou er geen probleem van maken en gun het Sander," aldus de Bulgaar. "Hij is veertig jaar en een clublegende, voor hem zou dit prachtig zijn."

Update

Sander Boschker zal woensdag in de Champions League in het duel tegen Tottenham Hotspur gaan debuteren. Trainer Michel Preud'homme maakte het nieuws vandaag tijdens de persconferentie bekend.

Tweede aanhouding in moordonderzoek Enschede

Een 52-jarige vrouw is maandag in Enschede aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Folly Strijker. Ze wordt ook verdacht van het witwassen van criminele gelden, meldt de politie.

Strijker werd op 10 september doodgeschoten in zijn woning aan de Diekmanstraat in Enschede. Een dag later werd een 49-jarige man uit Enschede als verdachte aangehouden. Hij zit nog vast.

Otter: "Shorttrackers maken stapjes vooruit"

De bondscoach van de Nederlandse shorttrackers Jeroen Otter vindt dat zijn ploeg vooruit gaat. Ze weten nu dat shorttracken meer is dan alleen maar ronden rijden. Het brons van de achtervolgingsvrouwen bij de wereldbeker in China was al een voolopig hoogtepunt.

"Er is wat in gang gezet. De schaatsers stralen kracht uit op het ijs," zei Otter die zijn ploeg al meer top tien klasseringen zag pakken dan in de afgelopen jaren. "Maar één keer de verkeerde kant opkijken en je doet niet mee in de top. Het is nog niet zo dat we structureel finales schaatsen, maar de schaatsers krijgen wel zelf in de gaten dat ze tot meer in staat zijn."

Om de rijders tot meer in staat te laten zijn liet Otter hen op de langebaan op uithoudingsvermogen trainen. "Het zelfvertrouwen is toegenomen. Ze rijden mee, worden niet meer gelost in de finale van een race. Ze kunnen de inspanning langer volhouden. De ervaringen die ze opdoen in de trainingen, moeten ze zien te vertalen in de wedstrijden. Dat gaat steeds beter, maar het zal de komende twee jaar verder moeten groeien," zei de coach die vooral Jorien ter Mors uit ziet blinken.

In het na olympisch jaar moest Otter enkele gestopte rijders vervangen, maar dit gaat vooralsnog zonder problemen. "Bij de meeste toplanden is niet veel veranderd. Ook wij proberen jonge schaatsers uit, maar de groep die er nu is zal het de komende jaren waarschijnlijk moeten doen."

De Europese kampioenschappen in Heerenveen moeten een eerste echt hoogtepunt vormen voor de shorttrackers. "De top wordt breder. Om mee te tellen moet je zorgen dat je structureel in de halve finales staat. De ervaring van die races is cruciaal. De schaatsers die daar voorheen in de buurt kwamen, komen dit seizoen wat los. Ze schrikken steeds minder als ze in een kansrijke positie komen. We maken stapjes."

'Geen juridische obstakels A4 Midden-Delfland'

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) verwacht niet dat de Raad van State een streep zet door de aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam. Dat zei de bewindsvrouw maandag tijdens een debat over de aanleg van nieuwe wegen en spoor.

Milieudefensie kondigde onlangs nog aan dat de aanleg van de zeven kilometer lange snelweg 'onwettig' is, omdat het besluit is gebaseerd op de invoering van de kilometerheffing. Nu die niet doorgaat, stijgt het verwachte verkeer en wordt de Europese wetgeving voor luchtkwaliteit overschreden, redeneert de milieuclub. Onder meer om die reden is beroep aangetekend bij de Raad van State.

Schultz verwacht echter niet dat Milieudefensie in het gelijk wordt gesteld. Dat het tracébesluit is gebaseerd op de invoering van de kilometerheffing is een 'misverstand', zei de bewindsvrouw. De gevolgen van de kilometerheffing zijn weliswaar berekend, maar bij het uiteindelijke besluit is daar geen rekening mee gehouden. "Ik ga ervan uit dat de Raad van State dat ook gaat zien", aldus de minister.

De aanleg van het ontbrekende stuk A4 is omstreden, omdat hij door een natuurgebied loopt. Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) besloot tot de aanleg van de weg, waarover al ruim vijftig jaar werd gesteggeld. De aanleg gaat een kleine negenhonderd miljoen euro kosten. Om de natuur zo min mogelijk schade te berokkenen wordt de weg verdiept aangelegd. In 2015 moeten de eerste auto's eroverheen rijden.

Iran: wereld moet nucleaire wapens uitbannen

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki heeft zich maandag uitgesproken tegen nucleaire wapens. Hij deed dat tijdens een bezoek aan de Griekse hoofdstad Athene.

"Nucleaire wapens brengen alleen maar rampen en de wereld zou er goed aan doen te denucleariseren", aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat het uitbannen van nucleaire wapens 'de beste garantie is voor veiligheid'.

De minister deed zijn uitspraken op het moment dat in het Zwitserse Genève voor het eerst in meer dan een jaar tijd overlegd wordt met Iran over het omstreden Iraanse kernprogramma. Volgens het Westen werkt Iran in het geheim aan een atoomwapen. Iran stelt alleen vreedzame bedoelingen te hebben. Westerse landen willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium.

Swiss Post sluit rekening WikiLeaks

De financiële tak van het Zwitserse Swiss Post heeft de bankrekening van WikiLeaks afgesloten. Dat heeft een woordvoerder van Swiss Post maandag in Bern gezegd. De rekening, op naam van WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange, is niet langer bruikbaar.

De bank kwam tot de maatregel na onderzoek of Assange een inwoner is van Genève, zoals hij vorige maand in zijn aanvraag voor de rekening had aangegeven.

Door deze tegenslag kan Assange alleen nog geld opnemen voor zijn website via een Zwitsers-IJslands creditcardbedrijf en via bankrekeningen in IJsland en Duitsland.

Hockeybond schrapt duels voor komend weekeinde

De Nederlandse hockeybond KNHB heeft voor komend weekeinde alle veldduels in de bondscompetitie, inclusief de Rabo Hoofdklasse, afgelast. Dit maakte de KNHB vandaag bekend.

De reden voor de afgelasting is de huidige en de te verwachten weersomstandigheden. Door het verschil in weersomstandigheden per regio is de KNHB van mening dat er niet in alle gevallen een eerlijk competitieverloop gewaarborgd is.

Een miljoen bezoekers voor Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis heeft maandag zijn miljoenste bezoeker dit jaar ontvangen. Dat heeft het museum in Amsterdam bekendgemaakt.

De verwachting is dat het museum dit jaar, in zijn vijftigjarig bestaan, het grootste aantal bezoekers ooit trekt. Het record was in 2007 toen 1.002.902 bezoekers kwamen. De meeste bezoekers komen uit het buitenland en zijn veelal jong.

Op 28 april werd het vijftigjarig bestaan gevierd in aanwezigheid van koningin Beatrix. Toen werd ook de Virtuele Vleugel van het Anne Frank Huis in gebruik genomen. Het Achterhuis Online stelt mensen wereldwijd in staat het onderduikpand virtueel te verkennen.

Een miljoen bezoekers voor Anne Frank Huis
Een miljoen bezoekers voor Anne Frank Huis (Foto: ANP)

Overleg over TNT dinsdag verder

De onderhandelingen die postbedrijf TNT en de vakbonden maandag hebben gevoerd, hebben nog geen resultaat opgeleverd. De gesprekken gaan dinsdag verder, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV. Vooralsnog gaat de driedaagse staking vanaf dinsdagavond gewoon door.

Vorige week circuleerden berichten dat TNT bereid zou zijn het aantal van 3100 gedwongen ontslagen met 550 te verlagen. Werknemers zouden dan wel moeten instemmen met de nullijn in 2012 en 1 procent loonsverhoging in 2013. TNT is met een ander bod gekomen, zegt de woordvoerder, die verder geen details wil geven. Vrijdag stelde de bond dat 'het niet uit de arbeidsvoorwaarden of loonruimte mag komen'.

TNT, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben maandag van 11.00 uur tot 15.30 uur om de tafel gezeten. "Het was een goed gesprek."

Vakbond BVPP heeft besloten niet aan de staking en de onderhandelingen mee te doen. Dat was bij de twee eerdere stakingen nog wel het geval, maar de tweede postvakbond, die 5500 medewerkers vertegenwoordigt, ziet het nut er niet meer van in.

Britse militair gesneuveld door 'friendly fire'

Een Britse militair is in Afghanistan om het leven gekomen door vuur van een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie maandag gezegd. Er is nog een onderzoek naar de dood van de militair gaande.

Waarschijnlijk is de militair gesneuveld toen Britse troepen de hulp van het Amerikaanse vliegtuig inriepen bij de aanval op een groep opstandelingen.

Vijf mille voor gouden tip autobranden Vught

In het onderzoek naar de autobranden in Vught heeft het OM in Den Bosch vijfduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de brandstichtingen in de Brabantse plaats. De politie roept de bevolking opnieuw op alert te zijn en bij verdachte omstandigheden direct de politie te bellen.

Sinds half oktober zijn in Vught zestien autobranden geteld, vermoedelijk is er sprake van brandstichting. Maandagavond besteedt het opsporingsprogramma Bureau Brabant aandacht aan de branden. Er is nog niemand aangehouden.

Ajax zonder Mido tegen Milan

Ajax moet het woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan stellen zonder Mido. De Egyptische aanvaller ontbreekt vanwege privéomstandigheden. Trainer Martin Jol kan wel weer beschikken over Luis Suárez. De schorsing van de Uruguayaan geldt niet voor Europese wedstrijden.

Ajax is al kansloos voor overwintering in de Champions League, maar een vervolg in de Europa League behoort wel tot de mogelijkheden. De Amsterdammers hebben een puntje meer dan AJ Auxerre, waarvoor woensdagavond een uitwedstrijd tegen Real Madrid op het programma staat.

Barney is Stompé dankbaar

Raymond van Barneveld is Co Stompé dankbaar voor het binnenhalen van de wereldtitel voor landenteams in het darts. Beiden zorgden er in Newcastle in de koppelwedstrijd afgelopen zaterdag voor dat in de finale Wales met 4-2 verslagen werd.

"Moet je bedenken dat we hier bijna niet waren geweest vanwege alle sneeuwstormen. En nu zijn we wereldkampioen," zei Van Barneveld. "Dit is voor mij zo'n ontlading. Het is drie jaar geleden dat ik een toernooi heb gewonnen, dat was een Players Championship in Schiedam. Fantastisch."

"Ik moet Co bedanken voor dit weekend. In de beslissende koppelpartij gooide ik minder en was hij er iedere keer om de dubbel te vinden. Gisteren was ik er voor hem toen hij wat minder gooide en vandaag was hij er voor mij."

Volgens Van Barneveld heeft hij dankzij Stompé het plezier in het darten teruggekregen. "Ik ben dankzij Co weer van darts gaan houden. We hebben het hele weekend gelachen en het was gewoon een prachtige tijd. Vooraf zei ik tegen mensen in Nederland dat ze niet hoefden te komen. Phil Taylor en James Wade als duo is niet te verslaan, maar ze lagen er zomaar op vrijdag al uit. Wij waren daardoor opeens topfavoriet en dat hebben we waar weten te maken."

PSP2 'dood voordat hij uitkomt'

Volgens marktanalist Michael Pachter is de opvolger van Sony's PSP al ten dode opgeschreven voordat hij uitkomt. Pachter voorspelt dat het door de verzadigde markt van de handhelds komt, mede door het succes van de iApparaten.

"We are approaching saturation on the handheld market", zegt Pachter in de nieuwste aflevering van Pach Attack. "The ubiquity of the iPod touch is cutting into the handheld market - I think the PSP2 is going to be dead on arrival."

Hoewel de PSP2 officieel nog aangekondigd moet worden, gaan er geruchten rond die zeggen dat hij eind 2011 moet verschijnen. Sony's tweede poging om de markt open te breken richt zich op mensen die er van houden een groot HD-scherm op zak te hebben.

De 3DS moet ook oppassen. "It looks to me like young kids are just as happy playing with an iPod touch or a nano. The touch is cool, it plays games, it plays music, you can put a camera on it. The 3DS will prolong the handheld market for games manufacturers, but ultimately I think handhelds are in trouble."

PSP2

VVV-Venlo - Roda JC naar 14 december

De KNVB heeft de Eredivisie-wedstrijd tussen VVV-Venlo en Roda JC opnieuw vastgesteld voor 14 december. Het duel in De Koel kon gisteren niet doorgaan omdat het veld vanwege de winterse omstandigheden onbespeelbaar bleek te zijn.

Ook voor de Jupiler League-duels zijn nieuwe data vastgesteld.FC Emmen - FC Dordrecht en FC Volendam - FC Eindhoven worden op maandag 13 december gespeeld. Een week later staan Fortuna Sittard - Almere City FC en FC Den Bosch - FC Zwolle op het programma.

BV Veendam - AGOVV Apeldoorn en Go Ahead Eagles - Telstar zullen pas op 17 respectievelijk 24 januari 2011 worden gespeeld.

Grootscheepse vaccinatie tegen meningitis

In Niger, Burkina Faso en Mali worden nog dit jaar miljoenen mensen ingeënt tegen meningitis A, de dodelijkste vorm van hersenvliesontsteking. Het betreft een nieuw vaccin, dat tien jaar bescherming moet bieden tegen de ziekte. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie maandag bekendgemaakt.

Alleen al in Burkina Faso krijgen twaalf miljoen mensen het vaccin. Van de patiënten met meningitis A sterft 10 procent binnen twee dagen, ook als men er vroeg bij is en er snel wordt behandeld. Van de overlevenden houdt 20 procent iets aan de ziekte over, bijvoorbeeld hersenbeschadiging of gehoorschade.

Anne Hathaway: Oscars enger dan naaktscène

Anne Hathaway vindt het spelen van naaktscènes minder eng dan het presenteren van de Oscars. Dat zegt de 28-jarige actrice tegen de Australische krant Sidney Morning Herald. "Naaktscènes zijn eng", zegt ze. "Maar de Oscars zijn echt angstaanjagend."

Vorige week werd bekend dat Hathaway en acteur James Franco samen de presentatie van de Oscars op zich gaan nemen. "Gelukkig kan ik dat met iemand samen doen, daarmee wordt het meer leuk dan angstaanjagend", zegt Hathaway. "Maar het blijft natuurlijk doodeng."

In haar nieuwe film Love and Other Drugs, over de opkomst van viagra, moest de Amerikaanse uit de kleren. Het engste daaraan vindt ze nog niet eens zozeer de opname zelf, maar vooral het moeten terugzien van de scène. "Het ergste is als je die scène opnieuw moet bekijken met een bioscooppubliek. Dat wordt een beetje surrealistisch en ook behoorlijk ongemakkelijk. En daarnaast is het erg ongemakkelijk om er vervolgens over te moeten praten."

Gelukkig zijn de naaktscènes met tegenspeler Jake Gyllenhaal, met wie ze al eerder samenwerkte aan Broke Back Mountain. Dat scheelde een slok op een borrel, legt ze uit. "Ik denk dat ik zo'n 65 tot 75 procent van mijn naaktscènes met jou opgenomen heb", zegt ze tegen Gyllenhaal, die tijdens het interview naast haar zit. "En je bent erg aantrekkelijk. Dat maakt het een stuk makkelijker."

Love and Other Drugs verschijnt op 6 januari in de bioscopen. De Oscaruitreikingen vinden plaats op 27 februari.


(Foto: Novum)

Dode en vier gewonden na explosie Alphen ad Rijn

Zeker één persoon is maandagmiddag om het leven gekomen door een explosie en daaropvolgende brand in een appartement in een flat aan de Argostraat in Alphen aan den Rijn. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer. Volgens hem zijn er vier lichtgewonden.

De brandweer is inmiddels aan het nablussen en gaat daarbij voorzichtig te werk omdat instortingsgevaar bestaat. Twee woningen werden totaal verwoest. Omliggende woningen zijn beschadigd.

Volgens de woordvoerder zijn er in de omgeving door de explosie veel ruiten gesprongen. Er is asbest vrijgekomen.

Er zijn 84 woningen ontruimd. Bewoners die dat willen, worden in de buurt opgevangen. Voor mensen die maandag niet terug naar hun woning kunnen, wordt vervangende woonruimte gezocht.

Dode en vier gewonden na explosie Alphen
Dode en vier gewonden na explosie Alphen (Foto: ANP)

Bokito opnieuw vader geworden

Diergaarde Blijdorp heeft er weer een gorilla bij. Bokito, die ruim drie jaar geleden voor veel ophef zorgde toen hij ontsnapte, is de vader. Het publiek kan al een glimp opvangen van de kleine.

Verzorgers ontdekten de gorillababy van moeder Aya maandagochtend. Moeder en jong maken het goed, meldt de Rotterdamse dierentuin.

De 15-jarige Aya heeft al twee jongen met succes grootgebracht. Adira, een volle zus van de nieuwe mensaap, is nog steeds in Blijdorp en kan straks dus met haar nieuwe broertje of zusje spelen. Het geslacht van de baby is nog niet bekend. Bokito bemoeit zich niet met de opvoeding, zoals gebruikelijk bij zilverruggen.

De destijds 11-jarige Bokito ontsnapte in de zomer van 2007 uit de dierentuin door over de gracht rond het buitenverblijf van de gorilla's te springen. Hij begon in te slaan op een vrouw uit Zoetermeer, die Bokito jarenlang meerdere keren per week opzocht in de dierentuin. Bokito beet de vrouw zeker honderd keer en sleurde haar aan haar hand mee door de dierentuin. Het slachtoffer liep behalve de beten meerdere botbreuken op.

Blijdorp werd niet vervolgd voor de ontsnapping, bepaalde het gerechtshof in Den Haag in 2008. Bezoekers die op de dag van zijn ontsnapping aanwezig waren in het restaurant van de dierentuin en oog in oog met de zilverrug stonden, hadden vervolging geëist. De dierentuin heeft wel de veiligheidsmaatregelen rond het gorillaverblijf verscherpt.


(Foto: Novum)

Newcastle United stuurt coach de laan uit

Newcastle United heeft zijn coach Chris Hughton ontslagen. Dit werd vandaag bekend.

Hughton slaagde er met de Magpies dit jaar in om terug te keren in de Premier League. Dit seizoen wist de club pas vijf van de zestien competitiewedstrijden te winnen en bezet het de elfde plaats in de Premier League. Na de 1-3 nederlaag afgelopen weekend tegen West Bromwich Albion trok het bestuur van Newcastle zijn conclusie en besloot de 51-jarige Ier te ontslaan.

Braziliaanse succescoach beloond voor afslaan Seleçao

De Braziliaanse coach Muricy Ramalho wees het Braziliaans bondscoachschap af vanwege zijn club Fluminense. Als 'beloning' werd hij kampioen met de club.

Ramalho was de grootste favoriet om bondscoach Dunga op te volgen bij het Braziliaans elftal, maar Fluminense weigerde mee te werken en daarop besloot de trainer de felbegeerde baan aan zich voorbij te laten gaan.

Ramalho dacht afgelopen weekend toen hij met Flu de titel pakte terug aan die keuzie. "Het is geen makkelijke beslissing om het Braziliaanse team af te wijzen in de aanloop naar het WK in eigen land", aldus Ramalho volgens Voetbal International.

"Zeker omdat je geen kwalificatieduels hoeft te spelen en de beste spelers ter wereld kan trainen. Maar ik ben en blijf altijd trouw aan mijn principes. Ik kan met trots tegen jonge mensen zeggen dat je uiteindelijk altijd beloond wordt als je goede dingen doet."

Eindelijk gewelddadige games voor Australië

De Australische regering heeft aangekondigd dat het zijn steun verleent aan een 'R18+' rating voor games die inhoud bevatten die alleen geschikt zijn voor volwassenen. Door deze rating moet het mogelijk worden om dit soort games in Australië op de markt te krijgen. Op dit moment worden bijna alle games met 'adult rated content' geweerd uit het land.

Minister van Binnenlandse Zaken Brendan O'Connor vindt dat deze rating gelijkwaardig moet zijn aan de criteria die gelden voor films. Hij zei: "We need a better classification system to protect our teenagers from accessing certain information, and we need a similar arrangement like film because both forms of entertainment are converging."

Volgens een recent onderzoek van de Australische overheid is geen bewijs voor verband tussen gewelddadige games en agressief gedrag. De personen die erover moet beslissen, de 'attorneys-general', zullen waarschijnlijk komende vrijdag hun beslissing bekendmaken.

Zijlstra: zonder publiek geen subsidie

Culturele instellingen die te weinig publiek trekken, krijgen voortaan geen subsidie meer. Dat schrijft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

In zijn brief zet hij de hoofdlijnen van zijn cultuurbeleid uiteen. Volgens de bewindsman heeft de overheid de afgelopen decennia het particulier initiatief overgenomen, in plaats van aangevuld. "Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking." De sector moet hierdoor minder afhankelijk worden van de overheid.

Zijlstra wil subsidieaanvragen daarom gaan beoordelen op vijf criteria, in plaats van alleen op de artistieke kwaliteit. Behalve het aantal bezoekers worden instellingen voortaan bijvoorbeeld ook getoetst op ondernemerschap en de toegankelijkheid voor kinderen en jongeren.

Zijlstra gaat de hervormingen de komende tijd in overleg met de cultuursector uitwerken, nadat de Raad voor Cultuur erover heeft geadviseerd. Het nieuwe stelsel treedt in 2014 in werking.

Het kabinet wil in totaal tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de culturele sector. Volgend jaar staat een eerste bezuiniging van dertig miljoen ingeboekt.

Wasilewski terug op het hoogste niveau

Marcin Wasilewski heeft na een jaar blessureleed weer zijn eerste basisplaats gekregen bij Anderlecht. De verdediger maakte het eerste doelpunt in het met 2-1 gewonnen duel tegen Zulte Waregem. "Het gevoel om aan de aftrap te komen was onbeschrijflijk," zei de Pool.

Wasilewski stond een jaar buitenspel omdat hij zijn been brak na een doodschop van Axel Witsel van Standard Luik. Hij onderging een lange, pijnlijke revalidatie. "De moeilijkste periode uit mijn leven," zei de Pool. Hij verdient volgens Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck respect. "Vele andere voetballers zouden er allang de brui aan gegeven hebben," zei de Belg.

Webber reed met gebroken schouder

Mark Webber heeft de laatse vier races van het Formule 1-seizoen 2010 gereden met een kleine breuk in zijn schouder. Dit zorgde er mogelijk voor dat de Australiër een moeizaam slot van het jaar kende en uiteindelijk niet zijn eerste F1-titel binnensleepte. Red Bull Racing wist niets van de blessure af.

Webber heeft in het boek Up Front: A season to remember onthuld dat hij na de Grand Prix van Singapore teruggekeerd is naar Australië en daar een mountainbiketochtje hield. Een vriend voor hem viel, waarna Webber over hem heen viel. Een kleine breuk in zijn schouder was het resultaat. Omdat behandeling niet mogelijk was heeft de Australië in Zuid-Korea en Japan met pijnstillers gereden. Alleen zijn trainer Roger Cleary en FIA-dokter Gary Hartstein wisten van de blessure af.

Webber ging ten tijde van het ongeval aan de leiding van het kampioenschap, maar na de uitvalbeurt in Singapore gaf hij Fernando Alonso de kans om de eerste plaats in de titelstrijd over te nemen. Uiteindelijk greep Sebastian Vettel na een sterk seizoensslot de titel en niet zijn Red Bull-teamgenoot Webber. De Australiër wil de schouderbreuk echter niet gebruiken om het mislopen van de titel te verklaren. Hij hoopt volgend seizoen weer mee te gaan doen om de hoogste eer.

Meeroken kinderen sterk gedaald

Het aantal gezinnen waar kinderen thuis meeroken, is de afgelopen jaren sterk verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van antirookorganisatie Stivoro, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Vorig jaar werd in 19 procent van de gezinnen met jonge kinderen (0-4 jaar) binnenshuis gerookt. In 1996 was dat nog 64 procent. Vooral sinds de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008 is het thuis meeroken sterk afgenomen.

Meeroken kinderen sterk gedaald
Meeroken kinderen sterk gedaald (Foto: ANP)

Nieuwe Tomb Raider aangekondigd

Square-Enix heeft zojuist een nieuwe Tomb Raider-titel aangekondigd, simpelweg genaamd Tomb Raider. De game zal een reboot zijn voor de serie en wordt ontwikkeld door Crystal Dynamics, die ook de vorige TR-games hebben ontwikkeld. Voor specifieke details zullen we echter nog even moeten wachten.

Lara Croft zal als onervaren schattenjager aanspoelen op een onbekend strand na een schipbreuk. Haar doel is simpelweg om te overleven, aldus de persaankondiging.

"Vergeet alles wat je van Tomb Raider weet,"
zegt Darrell Gallagher, hoofd van Crystal Dynamics. "Dit is een oorsprongverhaal dat Lara Croft op een definiërend avontuur zal nemen."

De exclusieve onthulling van de game zal plaatsvinden in het volgende nummer van het Amerikaanse blad Game Informer, die vanaf 11 december uit zal zijn. Rond die tijd zullen we dus meer weten.

Amsterdamse politie rolt ondergrondse bank op

Bij het oprollen van een ondergronds bankiersnetwerk heeft de Amsterdamse politie vorige week dinsdag achthonderdduizend euro aan contant geld in beslag genomen. Bij invallen in een wasserette aan de Javastraat zijn zes verdachten aangehouden. Bij dertien invallen in Amsterdam en Diemen volgden nog eens drie aanhoudingen.

De wasserette aan de Javastraat zou net als andere winkels in de straat dienen als dekmantel. De georganiseerde misdaad in Amsterdam gebruikt volgens de politie een illegaal netwerk van bankiers en koeriers. Het netwerk zou betalingen tussen drugscriminelen regelen zonder dat dit naar hen te herleiden valt. Vooral Engelse criminelen zouden van dit netwerk gebruikmaken.

Het onderzoek naar het netwerk loopt sinds mei. Sinds het begon zijn dertig verdachten aangehouden, onder wie negen Britten. Van de dertig zitten er achttien nog vast. De rest is vrijgelaten, maar nog wel verdachte. Eerder werd in het onderzoek al een belwinkel aan de Javastraat gesloten.

In de zaak zijn al 5,3 miljoen euro contant geld, ruim honderd kilo drugs, enkele panden, auto's en sieraden met een totaalwaarde van 6,5 miljoen euro in beslag genomen.

Williamson wint test bij McLaren

De Britse coureur Lewis Williamson heeft een test gewonnen bij het team van McLaren. Williamson, die als tweede eindigde in het Britse Formule Renault-kampioenschap krijgt die prijs omdat hij de Autosport BRDC Award heeft gewonnen.

Naast de test krijgt Williamson, die eerder al eens heeft getest in de WSR en de GP3, ook mediatraining van een presentatrice van de BBC en een geldbedrag van 100.000 pond.

David Coulthard en Jenson Button wonnen de prijs vroeger ook al eens.

Microsoft ontkent expres Kinect-tekort

Microsoft heeft ontkend dat er artificiële vraag naar Kinect wordt gemaakt door het aanbod expres kort te houden. Neil Thompson, topman van Microsoft UK, zegt dat het simpelweg tijd kost om in een korte periode veel eenheden te produceren van nieuwe technologie.

"Iedereen die nieuwe technologie produceert, vooral in de hardware-business, weet dat dit nooit gepland wordt," vertelt Thompson. "Mensen denken graag dat dit wel zo is, maar het is een bijwerking van nieuwe technologie introduceren. Het kost tijd voordat de productie op schaal is."

Thompson vervolgt dat ze ook wel in februari met de Kinect uit hadden kunnen komen, maar dan zouden ze de kerstperiode op moeten geven. "Het is een fijne balans. We willen mensen het product zo snel mogelijk geven, maar je kunt de fabricatie niet aanzetten alsof het een kraan is, het kost tijd. Als we in februari of maart waren uitgekomen hadden we misschien grotere aantalen gehad, maar dan zouden we kerst moeten missen."

Xbox UK baas Stephen McGill voegt daaraan toe: "Vaak worden lanceringen van nieuwe technologie verspreid over de verschillende regio's, maar met Kinect kwamen we in een periode van drie weken wereldwijd uit. Dat is een gigantische onderneming. Geen enkele regio wordt gestraft."

Uitspraken Bolkestein vallen verkeerd

De uitspraken van VVD-coryfee Frits Bolkestein dat orthodoxe joden in Nederland maar beter kunnen emigreren, zijn slecht gevallen in politiek Den Haag. Femke Halsema vraagt zich op Twitter af of hij 'kierewiet' is geworden.

Door het toenemend aantal antisemitische Marokkaanse jongeren is in Nederland geen toekomst meer voor 'bewuste joden', zei Bolkestein maandag in een interview met dagblad De Pers. Hij doelt op joden die als zodanig herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door hun orthodoxe kledij. Zij kunnen hun kinderen beter aanraden naar Amerika of Israel te emigreren, zegt de oud-leider van de VVD.

"Bolkestein zit er stevig naast", twittert PVV-leider Geert Wilders in een reactie op de uitlatingen van zijn politieke leermeester. "Niet de 'bewuste' joden moeten emigreren maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!".

Halsema vindt dat bedreigde mensen moeten worden beschermd in het eigen land. Elke rechtsstaat moet zijn minderheden beschermen, vindt zij. Mirjam Sterk van regeringspartij CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het 'emotionele pleidooi' van Bolkestein. Volgens haar zijn de zorgen groot, maar is dit niet de oplossing.


(Foto: Novum)

Gigantische robot en splitscreen in Killzone 3

Er is Killzone 3 footage gelekt die een stuk van de campaign laat zien. In de cam-footage zien we een paar tussenfilmpjes en een gigantische robot die de Scarabs uit Halo op Playmobil laat lijken. Behoorlijk episch. Aanstaande februari zullen gamers zelf dit gevecht aan kunnen gaan in Killzone 3.

Uit dezelfde build van de game waren ook screenshots gelekt van een splitscreen-modus die nog niet officieel bevestigd is. Potentiaal goed nieuws voor splitscreen-gamers!



Continental krijgt schuld van Concorde-crash

Het Amerikaanse Continental Airlines en een van zijn onderhoudsmonteurs zijn maandag door een Franse rechtbank schuldig bevonden aan de dood van 113 mensen bij het verongelukken van een supersonische Concorde, ruim tien jaar geleden bij Parijs.

De rechtbank in Pontoise veroordeelde Continental tot betaling van tweehonderdduizend euro boete en een miljoen euro schadevergoeding aan Air France. Onderhoudsmonteur John Taylor moet tweeduizend euro betalen en heeft ook vijftien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. Alle anderen die in de zaak zijn aangeklaagd, onder wie de inmiddels gepensioneerde supervisor van Taylor, zijn vrijgesproken.

Het ongeluk met de Concorde van Air France op 25 juli 2000 werd veroorzaakt door een stuk titanium dat een DC-10 van Continental op de startbaan van luchthaven Charles de Gaulle had verloren. Toen de Concorde kort daarna startte, reed het toestel over het stuk metaal heen. Een band van de Concorde scheurde, waarna stukken rubber een brandstoftank doorboorden en brand ontstond. Het vliegtuig kreeg onvoldoende snelheid en stortte neer op een nabijgelegen hotel. Alle 109 inzittenden, voornamelijk Duitse toeristen, en vier mensen op de grond kwamen om het leven.


Continental Airlines schuldig aan crash Concorde in 2000 (Foto: Novum)

Brand in flat Alphen aan den Rijn

In een flat aan de Argostraat in Alphen aan den Rijn woedt maandagmiddag een grote brand. De pui van een appartement op de zesde, de bovenste, verdieping is eruit geslagen. Het lijkt er sterk op dat er een gasexplosie heeft plaatsgevonden, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Er zijn diverse slachtoffers, maar nog onbekend is hoe ze er aan toe zijn. Volgens enkele media zijn er verscheidene doden gevallen, maar zowel de brandweer als de politie kan dit nog niet bevestigen.

Brand in flat Alphen aan den Rijn
Brand in flat Alphen aan den Rijn (Foto: ANP)

Sport1 komt met golf- en tenniszender

Sport1 introduceert op 1 januari tv-kanalen waarop louter golf en tennis is te zien. Dit is mogelijk door een uitbreiding van de uitzendrechten, maakte Chellomedia vandaag bekend.

De nieuwe naam van de hoofdzender wordt Sport1 Live. Deze zender richt zich primair op voetbal, maar brengt op voetballoze momenten live tennis, golf of basketbal in beeld.

Het tweede 24-uurskanaal wordt omgedoopt in Sport1 Golf. Daarop zijn alle toernooien uit de Europese en de Amerikaanse Tour te zien, evenals de vier Majors, de World Golf Championships, de Challenge Tour, Senior Tour en de Asian Tour. Dagelijks komt de zender met het programma Golfing World.

Het kanaal Sport1 Tennis gaat 38 weken van het jaar live tennis uitzenden. Naast Wimbledon en Roland Garros zijn ook alle toernooien uit de ATP 500- en de 250-serie te volgen.

Sport1 komt met golf- en tenniszender
Sport1 komt met golf- en tenniszender (Foto: ANP)

'PowNed moet WikiLeaks weghalen'

Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat omroep PowNed geen kopie van WikiLeaks online moet houden. CDA-Kamerlid Ank Bijleveld vindt dat niet horen bij het takenpakket van een publieke omroep, wat PowNed is. Ze gaat minister Marja van Bijsterveldt, verantwoordelijk voor de publieke omroepen, vragen wat er aan gedaan kan worden.

PowNed zette eind vorige week de door WikiLeaks gelekte stukken in een zogeheten mirrorsite online, nadat WikiLeaks.org uit de lucht was gehaald. PowNed heeft de site nog steeds, updatet die ook, en laat weten zich voorlopig niks aan te trekken van de oproep van het CDA.

Bijleveld wil dat het kabinet ingrijpt. "Wij vinden dat een publieke omroep dit niet moet doen en het is belangrijk ervoor te zorgen dat dit niet meer mogelijk is", aldus Bijleveld.

Inmiddels zijn er wereldwijd honderden mirrors opgezet van WikiLeaks. Hiermee wil Assange voorkomen dat de informatie verloren gaat als de site zelf effectief offline wordt gehaald.

Mosley: "Er gaan F1-teams omvallen"

Voormalig FIA-president Max Mosley heeft weer van zich laten horen. De Brit vindt dat het nieuwe Formule 1-seizoen te lang is en waarschuwt daarnaast er voor dat er teams vanwege financiële problemen om kunnen gaan vallen.

Het nieuwe Formule 1-seizoen zal met de komst van India twintig races gaan krijgen en wedstrijden in de Verenigde Staten en Rusland staan voor de toekomst op de rol. "Ik vind het aantal races persoonlijk al wat aan de hoge kant. En ik vrees dat we van de fans niet kunnen verwachten dat zij twintig zondagen vrijhouden om Formule 1 te kijken," zei Mosley in Die Welt.

Hij vreest dan ook dat de kijkcijfers door de vele races gaan dalen. "Wie eenmaal de stap zet een race te over te slaan, gaat er vanzelf meer missen. Dat is niet te stoppen en is nadelig voor de tv-stations."

Daarnaast pleit de Brit nog steeds voor de invoering van een budgetlimiet. "De toekomst ziet er duister uit. Wie in 2011 op de grid wil staan, heeft een budget van ongeveer 100 miljoen euro nodig. Van Bernie Ecclestone krijgen ze dertig tot veertig miljoen euro, als het meezit toucheren ze met behulp van sponsors, al dan niet via coureurs, twintig tot 25 miljoen euro."

"Vraag maar aan de teams waar ze rest van het geld vandaan halen. Zeker zes renstallen zitten in de problemen. Het is goed mogelijk dat er enkele teams wegvallen. Daarom moeten er duidelijke afspraken komen over een uitgavenplafond."

Tijl Beckand stopt bij VI

Tijl Beckand zal niet meer aanschuiven als gast bij het RTL 7-programma Voetbal International (VI). De komiek voelt zich er niet thuis. "Ik had te weinig voetbalkennis. Het is beter voor de kijkcijfers dat ik er niet meer zit", aldus de ex-Lama maandag in DePers.

Beckand was de afgelopen zomer een aantal keer te gast in het WK 2010-programma VI Oranje, maar sloeg vervolgens de plank volledig mis in de reguliere uitzendingen van VI. Zo maakte de komiek bij z'n laatste optreden een openingsgrap waarop een doodse stilte van het publiek volgde.

Gijs van Dam, de manager van Beckand, had na de uitzendingen nog wel vertrouwen in een regulier optreden van de komiek in het voetbalprogramma. "Zo is dat ook contractueel vastgelegd", zei Van Dam eerder. Het afscheid blijkt nu echter toch definitief.


Tijl Beckand stopt bij Voetbal International (VI) als vaste gast

Vermaelen pas in 2011 terug bij Arsenal

Arsenal moet het nog zeker tot volgend kalenderjaar zonder Thomas Vermaelen stellen. De Belg is dichtbij een rentree van een achillespeesblessure, stelt trainer Arsène Wenger van de Engelse koploper, maar deze maand komt hij niet meer in actie.

"Hij draagt loopgips", laat de Fransman op de clubsite weten. "We willen hem graag snel terug, maar dat zal niet voor januari zijn."

De 25-jarige centrale verdediger raakte begin september geblesseerd toen hij met België het EK-kwalificatieduel met Turkije speelde. Toen hij de kwetsuur opliep dacht Arsenal nog dat de Belg een week aan de kant zou staan. Volgens Wenger is er "geen logische verklaring" voor de lange duur van de blessure van Vermaelen.

Angels openen condoleanceregister voor 'brother'

De Hells Angels in Haarlem hebben op hun website een condoleanceregister geopend voor 'brother Rob', de man die vrijdag omkwam bij een schietpartij. Ongeveer tweehonderd mensen hebben al een condoleance achtergelaten.

Rond 14.45 uur werden vrijdag schoten gelost op de Dr. Schaepmanstraat in Haarlem. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer te reanimeren, maar hij overleed aan zijn verwondingen.

Ooggetuigen meldden op het lokale station AB-Radio dat vier mannen de liquidatie hebben uitgevoerd. Er zou zijn geschoten met een groot wapen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Uitzending over doden Parnassia levert 21 tips op

De uitzending die Peter R. de Vries zondag aan de zaak Parnassia wijdde heeft de Haagse politie 21 tips opgeleverd. De politie trekt de tips na en kon maandag nog niet zeggen of er bruikbare tips tussen zitten.

In een sloot op het terrein van de psychiatrische instelling Parnassia werden eind 2007 de lichamen van een 60-jarige moeder uit Den Haag en haar 32-jarige zoon uit 's-Gravenzande gevonden. De twee hadden zich die avond bij de hoofdingang gemeld omdat de zoon daar een afspraak had. Ze werden doorverwezen naar de balie van de acute hulp. Die is in een gebouw elders op het terrein.

Toen ze zich daar na een half uur nog niet hadden gemeld, ging de beveiliging naar hen op zoek. Anderhalf uur later werden de lichamen gevonden.

Een patiënt van de instelling werd aangemerkt als verdachte. De instelling weigerde echter zijn medische gegevens vrij te geven en beriep zich daarbij op het beroepsgeheim. De rechter stelde de stichting in het gelijk. Het politieonderzoek werd daarop stopgezet, wat tot verontwaardiging in de Tweede Kamer leidde.

Eerder dit jaar werd nog een 78-jarige vrouw dood in het water bij de instelling gevonden. De politie concludeerde na een uitgebreid onderzoek echter dat het om een ongeluk ging. Over een vierde dode die werd gevonden bestaat volgens Peter R. de Vries nog twijfel.

Van Ass met 24 hockeyers richting EK

Paul van Ass, bondscoach van de Nederlandse hockeyheren, heeft 24 spelers geselecteerd waarmee hij zich gaat voorbereiden op het Europees kampioenschap hockey in Mönchengladbach.

Eind januari gaar Nederland op trainingsstage in Spanje, waar de ploeg van Van Ass oefenwedstrijden speelt tegen Ierland en Spanje.

Van Ass heeft ook twee stagespelers opgeroepen, zijn zoon Seve van Ass (HGC) en Jan Willem Buissant (Amsterdam). Doelman Mark Jenniskens (Oranje Zwart) voegt zich in maart bij de trainingsgroep.

Het EK hockey is van 20 tot en met 28 augustus.

De 100 mooiste sportfoto's van 2010

Sport is emotie, dat herkennen we allemaal wel. Sport is juichen, Sport is huilen, een fantastisch doelpunt, europees kampioen in de laatste meters, schelden, hopen ,wanhopen, arbitrale dwalingen, vechtpartijen, arbitragezaken, dopinggebruik, je kan het zo gek niet bedenken. En wat is mooier om daar de 100 mooiste foto's van te bekijken in het nog lopende jaar 2010.

Met dank aan lindabalieu voor de submit.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 28-11-2010 t/m zaterdag 04-12-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Gran Turismo 5 weet zijn nummer één positie te behouden en dat is niet zo moeilijk met maar één nieuwe binnenkomer deze week.

Donkey Kong Country Returns komt namelijk op de veertiende plek binnen. De stijger van de week is Michael Jackson die stijgt van plaats 25 naar plaats 4. Daler van de week is Wii Sports Resort die zakt van plaats 11 naar plaats 23.

De lijst bestaat uit veertien Wii-games, twaalf Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en vijf DS-games.

Top40

Geen Gouden Bal voor Sneijder

Wesley Sneijder maakt geen kans meer op de Gouden Bal. De middenvelder van Internazionale staat niet op de shortlist van drie spelers die nog in de race zijn om de prijs voor de beste voetballer te winnen, maakte de FIFA maandag bekend. Andres Iniesta, Lionel Messi en Xavi, alledrie spelers van FC Barcelona, strijden nu om de prijs die op 10 januari wordt uitgereikt.

Ook bij de coaches zijn de Nederlanders uitgeschakeld. Bert van Marwijk en Louis van Gaal stonden nog op de longlist, maar horen niet bij de drie genomineerden. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque, Barcelona-trainer Pep Guardiola en José Mourinho, de voormalig trainer van Internazionale en nu coach bij Real Madrid, kunnen nog wel de Coach van het Jaar worden.


Wesley Sneijder (Foto: Novum)

Wilders wilde rappen met Salah Edin

Wilders wilde een rapnummer opnemen met Salah Edin. Dit nadat de rapper Wilders had aangeklaagd voor het gebruiken van zijn foto in het filmpamflet Fitna.

Edin vertelt dit in het tv-programma FullColour. Wilders dacht dat Mohammed B. op de foto stond. Maar Edin had zich als de moordenaar van Theo van Gogh op zijn cd-hoes laten zetten. De advocaat wilde schikken met een rapnummer. Edin weigerde dit omdat hij vond dat Wilders niet kan rappen. Edin ontving uiteindelijk 3000 euro schadevergoeding. De maker van de cd-hoes kreeg 5000 euro.

Atoomoverleg met Iran begonnen

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zijn maandag in Genève met Iran om de tafel gaan zitten om te praten over het Iraanse atoomprogramma. De verwachtingen van het overleg zijn niet erg hoog gespannen, want er is onenigheid over wat er precies besproken moet worden. Ook zijn er spanningen over de moord op een van de prominentste kerngeleerden in Iran.

De besprekingen zijn de eerste sinds ruim een jaar. Ze zijn bedoeld om de zorg over de Iraanse nucleaire agenda weg te nemen. Teheran zegt niet uit te zijn op kernwapens, maar breidt wel zijn mogelijkheden uit om die te vervaardigen. Israël noch de Verenigde Staten willen een militaire aanval uitsluiten, als Teheran de eisen van de Veiligheidsraad om belangrijke nucleaire programma's te stoppen naast zich neer blijft leggen.

Het overleg wordt gevoerd tussen de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zitten aan bij de besprekingen.

"Verwacht er niet te veel van", zei een vertegenwoordiger van een van de deelnemende landen voorafgaand aan het overleg.

Het langetermijndoel van de zes is Iran te bewegen te stoppen met het verrijken van uranium. Verrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales, maar hoogverrijkt uranium kan gebruikt worden voor kernwapens. Met de bekendmaking zondag door Iran dat het voor het eerst zelf ontgonnen ruwe uranium naar een verrijkingsinstallatie heeft gebracht, en dus zelfvoorzienend is in het hele verrijkingsproces, leek Teheran aan te geven geen concessies te zullen doen.


Overleg over Iraans atoomprogramma begonnen (Foto: Novum)

[Upd] Alle Jupiler League-duels afgelast

De wedstrijd FC Emmen - FC Dordrecht is opnieuw afgelast. Het veld in Emmen werd vanmorgen afgekeurd, meldt Emmen op de clubwebsite. De wedstrijd stond oorspronkelijk vrijdagavond op het programma, maar ook toen was spelen niet mogelijk en dus werd het duel door de KNVB naar vandaag verplaatst. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Er staan vandaag nog vier wedstrijden op het programma in de Eerste Divisie. Go Ahead Eagles - Telstar, FC Volendam - FC Eindhoven en Fortuna Sittard - Almere City werden allen vrijdag afgelast. BV Veendam - AGOVV Apeldoorn stond oorspronkelijk al vorige week maandag in het speelschema. In de Eredivisie wordt de zaterdag afgelaste wedstrijd Excelsior - NAC Breda ingehaald.

Update 11:00 uur

Go Ahead Eagles - Telstar en BV Veendam tegen AGOVV Apeldoorn zullen vanavond ook geen doorgang vinden vanwege een onbespeeldbaar veld. De wedstrijd FC Den Bosch tegen FC Zwolle was al afgelast omdat de burgemeester van Den Bosch het duel had verboden.

Volendam - FC Eindhoven en Fortuna Sittard tegen Almere City FC gaan vooralsnog wel door.

Update 11:43 uur:

De competitiewedstrijd tussen Fortuna Sittard en Almere City FC is ook afgelast.

Update 12:55 uur:

Volendam - FC Eindhoven gaat vanavond ook niet door. Dit betekent dat er vanavond geen duels in de Jupiler League worden gespeeld.

Vermiste man Ede door onderkoeling gestorven

De dode man die zondagmiddag in de bossen in Ede is gevonden is niet door een misdrijf om het leven gekomen. De politie gaat er van uit dat de 22-jarige man uit Brummen door de kou bevangen is geraakt.

De man was sinds zaterdagavond vermist. Hij vierde Sinterklaas in een vakantieaccommodatie bij Otterloo. Hij voelde zich niet goed en ging vroeg naar bed. Zaterdagavond was hij plotseling verdwenen.

Zijn lichaam werd zondagmiddag gevonden aan de Koeweg in Ede. Aanvankelijk werd gevreesd dat hij door een misdrijf was omgekomen, maar inmiddels is vastgesteld dat de man door onderkoeling is gestorven.

PowNed trekt baard Sinterklaas af voor groep kleuters

De zelfbenoemde luis in de pels van Hilversum heeft in de race om de kijkcijfers en behoud van subsidiegelden de kwaliteits- en moraliteitslat nu wel érg laag gelegd. Tijdens een sinterklaasfeest stormde verslaggever Rutger Castricum, verkleed als Sinterklaas, op de aanwezige Sinterklaas af en begon een relaas over een vermeende dubbele boeking.

Nadat de aanwezige Sint het feest voor de kinderen probeerde te redden door Castricum 'hulpsinterklaas' te noemen, besloot laatstgenoemde de baard en mijter van de aanwezige Sint af te trekken, onder het toeziend oog van een groep jonge kinderen.

Update 20.11 uur

Op zijn Twitter suggereert Rutger Castricum dat het item een hoax zou zijn. Als dat werkelijk zo is, is het de vraag in hoeverre het PowNieuws serieus genomen kan worden en in hoeverre elk passerend item een hoax is. Mocht de claim dat het een hoax is worden volgehouden, is het onduidelijk of alle andere items niet óók in scène zijn gezet.

De verkapte claim van Castricum dat het om een hoax zou gaan, is overigens nog niet officieel bevestigd.


Update 22.45 uur

Filmpje met het volledige item toegevoegd.


Update 6-12-2010 - 11.20 uur

FOK!ker Brave_Sir_robin meldt de vader met het kind op de arm te kennen en zegt er het volgende over:

"Haal dat stukje over die Hoax maar weg. Ik ken die vader in het stukje met zijn zoontje op de arm. Hij vond het echt een hele misselijke grap. Eerste keer dat zijn zoontje bewust Sinterklaas zag, zingen en handjes geven, en dan kom die lulhannes binnen.

Hij en andere vaders zijn flink uitgevallen tegen Rutger maar dat zenden ze natuurlijk niet uit. Alle kinderen, vooral de wat oudere, waren echt gechoqueerd." 

Update 12:50

Inmiddels duiken er her en der meer filmpjes op van vaders en aanwezigen waaruit blijkt dat van een hoax geen sprake is.

http://forum.fok.nl/topic/1570543#89582565

Uitslagen Duitsland speelronde 15

Afgelopen weekend werd in de Duitse Bundesliga de vijftiende speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Wederom puntverlies voor Bayern München

Het zit Bayern München dit jaar niet mee in de Bundesliga. De ploeg van Louis van Gaal kampt met vele tegenslagen en bevindt zich vooralsnog in de middenmoot. De wedstrijd uit tegen Schalke 04 bracht hierin geen verandering. Het eerste wapenfeit voor Die Königsblauen kwam op naam van José Manuel Jurado die maar net over schoot.

Daarna was het Bayern dat de klok sloeg, maar Mario Gomez, Tony Kroos en Sebastian Schweinsteiger troffen of Schalke-keeper Manuel Neuer of het aluminium op hun weg. Een kwartier na rust kwam Schalke vanuit het niets op voorsprong. Raúl trof bij zijn schot nog Anatoliy Tymoschuk, maar de rebound was voor Jurado. Verdediger Benedikt Höwedes verdubbelde even later de score. Hij kopte eerst nog op de paal, maar kon de bal daarna eenvoudig binnenlopen. Bayern was daarna niet meer bij machte om terug te keren in de wedstrijd.

Borussia loopt verder weg bij concurrenten

Herbstmeister Borussia Dortmund liet ook uit tegen 1. FC Nürnberg zien dat het geluk met de ploeg uit het Ruhrgebied is. Via een vrije trap van Nuri Sahin en een rake kopbal van Mats Hummels kwam de ploeg halverwege de eerste helft uit het niets op voorsprong. In de tweede helft viel Nürnberg aan, maar de kansen werden niet benut. Aan de andere zijde deed Robert Lewandowski dat wel, zodat de koploper met 0-2 won.

Hamburger SV liep uit bij SC Freiburg tegen een nederlaag aan. Papiss Cissé tekende na drie minuten voor de enige treffer van de wedstrijd. De spits had hier wel twee pogingen voor nodig, want zijn eerste inzet stuiterde via beide palen nog het doel uit. FSV Mainz 05 loopt steeds meer achterstand op Borussia op. De ploeg was de revelatie van begin dit seizoen, maar Eintracht Frankfurt zorgde er met een 2-1 zege voor dat het verschil met Borussia voor Mainz nu opgelopen is tot tien punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Sankt Pauli FC Kaiserslautern 1-0
VfB Stuttgart 1899 Hoffenheim 1-1
VfL Wolfsburg Werder Bremen 0-0
Eintracht Frankfurt FSV Mainz 05 2-1
Borussia Mönchengladbach Hannover 96 1-2
SC Freiburg Hamburger SV 1-0
Schalke 04 Bayern München 2-0
Bayer Leverkusen 1. FC Köln 3-2
1. FC Nürnberg Borussia Dortmund 0-2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 15 13 1 1 40 37 - 9
2 FSV Mainz 05 15 10 0 5 30 26 - 16
3 Bayer Leverkusen 15 8 5 2 29 29 - 21
4 Hannover 96 15 9 1 5 28 22 - 23
5 SC Freiburg 15 8 0 7 24 20 - 23
6 1899 Hoffenheim 15 6 5 4 23 29 - 19
7 Bayern München 15 6 5 4 23 23 - 17
8 Eintracht Frankfurt 15 7 2 6 23 23 - 20
9 Hamburger SV 15 6 3 6 21 23 - 23
10 Werder Bremen 15 5 4 6 19 22 - 31
11 1. FC Nürnberg 15 5 3 7 18 18 - 26
12 1. FC Kaiserslautern 15 5 2 8 17 25 - 26
13 VfL Wolfsburg 15 4 5 6 17 22 - 23
14 FC Sankt Pauli 15 5 2 8 17 14 - 23
15 Schalke 04 15 4 4 7 16 21 - 24
16 VfB Stuttgart 15 3 3 9 12 28 - 28
17 1. FC Köln 15 3 3 9 12 17 - 30
18 Borussia Mönchengladbach 15 2 4 9 10 25 - 42

Deense scheidsrechter voor Ajax

Claus Bo Larsen heeft van de UEFA de taak gekregen om de Champions League-wedstrijd tussen AC Milan en Ajax in goede banen te leiden. In San Siro moet Ajax proberen de derde plaats in hun groep zien vast te houden, zodat de Amsterdammers zich plaatsen voor de Europa League.

Mocht Ajax niet winnen, dan zal het resultaat tussen Real Madrid en Auxerre beslissing moeten brengen of de ploeg van Martin Jol zich alsnog plaatst voor de Europa League. Mocht Auxerre verliezen in Madrid, dan is plaatsing in ieder geval een feit.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de 35-jarige Larsen een Champions League-wedstrijd van een Nederlandse club fluit. Half oktober was hij scheidsrechter tijdens de thuiswedstrijd van FC Twente tegen Werder Bremen. Deze ontmoeting eindigde destijds in 1-1.

Bij de wedstrijd van FC Twente tegen Tottenham Hotspur zal de Spanjaard Carlos Velasvo Carballo de scheidsrechter zijn. De ploeg uit Enschede is al zeker van een plekje in het Europa League-toernooi.

Monster Hunter Portable 3rd doet het goed in Japan

Monster Hunter Portable 3rd voor de PlayStationPortable is op 1 december 2010 verschenen in Japan, volgens uitgever Capcom zijn er op dit moment al twee miljoen exemplaren verscheept.

Volgens Capcom is het succes bij de release te danken aan zowel oude als nieuwe fans, de nieuwe fans zouden volgens de uitgever enthousiast zijn geworden over de serie bij het verschijnen van de recente release van Monster Hunter Diary.

Dit grote aantal is niet meer gehaald sinds het begin van serie, zes jaar geleden op de PlayStaion 2. In totaal heeft de serie nu 15 miljoen exemplaren verkocht. 

MHP3rd

Bosbrand eist leven Israëlische politievrouw

Het hoofd van de politie in Haifa is maandag overleden aan de verwondingen die ze opliep bij de grote bosbrand die de afgelopen dagen in Israël heeft gewoed. Het slachtoffer, de 52-jarige Ahuva Tomer, zat in een auto die donderdag ten prooi viel aan de vlammen. Het aantal doden door de brand staat nu op 42.

Tomer was als plaatsvervangend hoofdcommissaris de hoogste vrouw bij de nationale politie in Israël. De auto waarin ze zat was op weg naar een gevangenis die in verband met de brand geëvacueerd moest worden. Ook een bus met cipiers die de gevangenis zouden helpen ontruimen vloog in brand. Tientallen cipiers kwamen om het leven.

Vlak voor ze in de auto stapte werd Tomer nog ondervraagd door een televisiejournalist.

Vettel coureur van het jaar

Sebastian Vettel is uitgeroepen tot coureur van het jaar 2010. De 23-jarige Duitser werd dit jaar kampioen in de Formule 1 door de slotrace in Abu Dhabi te winnen en zo Fernando Alonso en Mark Webber in het klassement te achterhalen. Hij kreeg uit handen van David Coulthard de Autosport Award.

"Ik heb een heel vermoeiende, maar opwindende maand achter de rug," zei Vettel die na het behalen van de titel overal op moest komen draven voor huldigingen en interviews. "Ik ben dus nog volop bezig," zei de Red Bull-rijder die door de lezers van het blad Autosport gekozen werd.

De trofee voor rookie van het jaar was voor Kamui Kobayashi die in de tweede helft van het Formule 1-jaar in de Sauber zeer fraaie dingen liet zien en 32 punten bijeen sprokkelde. Rubens Barrichello kreeg een Gregor Grant Award voor zijn jarenlange prestaties in de Formule 1, terwijl Jackie Stewart er een op mocht halen voor zijn prestaties in de motorsport in het geheel.

Bandenfabrikant Bridgestone ontving een John Bolster Award vanwege de veertien jaren die ze tot aan 2010 onafgebroken in de Formule 1 actief waren. Chip Ganassi kreeg eenzelfde award, omdat hij sinds 1996 vele successen geboekt heeft in de Amerikaanse autosport. McLaren kreeg een Pioneering and Innovation Award voor het bedenken en introduceren van de F-duct in de Formule 1 dit jaar. Het LG Moment of the Year tenslotte was de brandende Lotus die Heikki Kovalainen in Singapore op het rechte stuk zelf bluste.


Kovalainen blust zijn auto in Singapore

VVD: niet standaard hulpgelden verdubbelen

De regering moet het ingezamelde bedrag van hulpacties niet langer automatisch verdubbelen. In ieder geval moeten giften van gemeenten, provincies en waterschappen niet langer meetellen, vindt de regeringspartij VVD.

Kamerlid Klaas Dijkhoff stelde dit maandag voor tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting voor ontwikkelingshulp. Hij vindt het 'absurd' dat het rijk 'door andere overheden beschikbaar gestelde belastinggelden' verdubbelt.

Zo verdubbelde oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) begin dit jaar het bedrag dat werd opgehaald tijdens de inzamelingsactie voor het door een aardbeving getroffen Haïti. Hieronder bevonden zich ook giften van gemeenten en provincies.

De liberaal vindt het goed dat wethouders willen helpen. Maar ga dan langs als vrijwilliger langs de deuren, stelde hij. "Ga niet gul doen uit de gemeentekas." Dijkhoff vindt sowieso dat provincies, gemeenten en waterschappen niet langer aan ontwikkelingshulp moeten doen, maar dat moeten overlaten aan het rijk.

Staatssecretaris van Ontwikelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) reageert later op de dag op het voorstel van Dijkhoff.

Vleminckx tipt komende opponenten Ajax

Björn Vleminckx speelde zaterdagavond met N.E.C. Nijmegen gelijk tegen Ajax (1-1). De Belg voorziet de komende tegenstanders van de Amsterdammers een waardevolle tip.

Wiljan Vloet koos ervoor voortdurend John Goossens door te schuiven en zo de Ajax-verdedigers geen tijd te gunnen om op te bouwen. "Je moet Ajax niet laten voetballen. Ik denk dat dit de tip van NEC voor elke club is," aldus Vleminckx tegen De Telegraaf.

De Belgische aanvaller worstelde na afloop met gemengde gevoelens. "Op basis van de eerste helft was een gelijkspel zeker verdiend en hadden we misschien wel recht op wat meer. Maar als je dan 1-0 achter komt, voelt een punt in de ArenA als een overwinning."

Voor het uitvak van N.E.C. Nijmegen hing een groot spandoek met de tekst 'topscorer kopen'. "Dat had ik het liefst meegenomen," glom Vleminckx, die al twaalf keer scoorde en - met elf treffers - op de voet wordt gevolgd door Mounir El Hamdaoui. ''Ik heb ook tegen onze keeper gezegd: 'iedereen mag scoren, behalve hij'. Dat is gelukt."

Stunten met de bestuurder in FlatOut

Team6, ontwikkelaar, is momenteel bezig met een Wii-versie van het spel FlatOut. Het origineel komt alweer uit 2004 en het is een racegame die gericht is op racen in 'demolition derby' stijl. Nu laat een nieuw filmpje de Stunt-mode zien waarin de bestuurder ook de auto kan verlaten voor extra punten.

Dat de bestuurder de auto verlaat via de voorruit nadat je vol op de handrem drukt of ergens flink tegenaan botst is een klein detail. Naast deze manier van punten verdienen is er ook een nieuwe Nightmare-mode om stunts uit te voeren. In deze mode zal de omgeving grauwer en donkerder zijn. Daarnaast is deze mode ook moeilijker en uitdagender dan de standaard stunt-mode in het spel.

FlatOut voor de Wii heeft nog geen datum gekregen. Bekijk hieronder de trailer.

Vluchten Schiphol vertraagd door mist

Mist zorgt maandag voor vertraging op Schiphol. Het merendeel van de vluchten loopt een half uur tot een uur vertraging op, zegt een woordvoerder.

De vertraging komt niet alleen door de mistbanken bij Schiphol. Ook in België, Duitsland en Engeland kampen luchthavens met mist, wat weer doorwerkt op Schiphol. Hoe lang de mist nog aanhoudt, is niet bekend. De luchthaven heeft volgens een woordvoerder een dag nodig om de vertragingen weg te werken.

Twee doden bij ongeval met vrachtwagen

Door een ongeval met een vrachtwagen op de N247 bij Monnickendam zijn in de nacht van zondag op maandag twee nog onbekende mannen om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

De twee mannen zaten in een vrachtwagen met aanhanger die vermoedelijk door de gladheid van de weg is geraakt en in het water belandde. De cabine van de vrachtwagen waarin de twee zaten werd vervolgens door het gewicht van de aanhanger naar de bodem gedrukt. De vrachtwagencombinatie vervoerde 25 ton garnalen.

Nadat het duikers niet was gelukt de inzittenden in het modderige water uit de vrachtwagencombinatie te bevrijden, tilden maandagmorgen rond zeven uur twee kranen de vrachtwagencombinatie op het droge. Daarbij werden de lichamen van de twee inzittenden geborgen. Volgens een woordvoerster van politie is nog niet duidelijk of de mannen door onderkoeling of verdrinking om het leven zijn gekomen.

De N247 is de hele nacht afgezet geweest.

Twee doden bij ongeval met vrachtwagen
Twee doden bij ongeval met vrachtwagen (Foto: ANP)

Lichamen vermiste ballonvaarders gevonden

De lichamen van twee Amerikaanse ballonvaarders die sinds 29 september werden vermist, zijn in de Adriatische Zee gevonden. Een vissersboot haalde maandag de ballongondel op met de lichamen van de twee er nog in, zegt een woordvoerder van de havendienst van Vieste in het zuiden van Italië.

In de gondel werden documenten aangetroffen die bevestigden dat het gaat om Richard Abruzzo en Carol Rymer Davis. De twee ervaren ballonvaarders namen deel aan een wedstrijd toen het contact op 29 september boven de Adriatische Zee verloren ging. Bijna een week na hun vermissing werd aan de hand van navigatiegegevens vastgesteld dat hun ballon met tachtig kilometer per uur het water had geraakt en dat ze de klap waarschijnlijk niet hadden overleefd.

Duizenden evacuaties om watersnood Albanië

Door ernstige overstromingen hebben in Albanië al meer dan 11.000 mensen hun woningen moeten verlaten. Zeker 2600 huizen staan compleet onder water, nog eens 7500 panden hebben schade opgelopen. Dat maakte een woordvoerder van de civiele dienst bekend.

"De situatie is kritiek en er zijn nog regio's in het noorden van Albanië geïsoleerd door de overstromingen", aldus de zegsman. In sommige dorpen staat het water twee meter hoog. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Meer dan 1400 agenten en militairen zijn ingezet om te helpen.

Duizenden evacuaties om watersnood Albanië
Duizenden evacuaties om watersnood Albanië (Foto: ANP)

IMF wil noodfonds uitbreiden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert de Europese ministers van Financiën het noodfonds voor landen met financiele problemen uit te breiden. Dit schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van een rapport dat zondag naar buiten kwam.

Er zijn twijfels of het bestaande noodfonds van 750 miljard euro groot genoeg is, nu behalve Griekenland en Ierland ook Portugal en Spanje mogelijk in de problemen zullen raken. Het bestaande noodfonds werd in mei opgezet nadat Griekenland in financieringsproblemen kwam.

Swinkels: "Ik was sterker dan Castaignos"

Luc Castaignos heeft met zijn goede prestaties dit seizoen de aandacht van Internazionale en Arsenal getrokken, maar Arjan Swinkels snapt niet waarom.

Swinkels was op voorhand gewaarschuwd voor de snelheid van de 18-jarige Castaignos. "Maar hij heeft me er niet een keer uitgesprint en in de duels was ik altijd sterker", analyseerde de Brabantse mandekker na afloop van Willem II - Feyenoord (1-1) tevreden.

"Heel Feyenoord heeft ons eigenlijk niet zo verrast. Je kon zelfs merken dat er bij Feyenoord net zoveel spanning op zit als bij ons." Gert Heerkes beloonde de Tilburgse selectie na afloop met een fles champagne voor het vierde punt dit seizoen.

Swinkels kan niet vaak genoeg tegen Feyenoord spelen. "Onze resultaten zijn de laatste jaren prima. Vorig seizoen verloren we net met 3-2 in een prachtige wedstrijd. Het jaar ervoor wonnen we met 1-0 en weer daarvoor speelden we gelijk (1-1). Feyenoord ligt ons wel."

Meer jongeren willen niet werken

Een steeds groter deel van de jongeren kan of wil niet meer dan twaalf uur per week werken. Ze gaan liever studeren, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totaal aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar neemt af, maar het aantal jongeren dat niet kan of wil werken blijft echter rond een miljoen schommelen. Het aandeel dat niet wil werken stijgt dus. Onder de jongeren tussen 25 en 35 jaar is ook een stijging te zien, maar die is lichter.

Een paar duizend jongeren geven aan dat ze te druk bezig zijn met hun gezin of het huishouden. Ongeveer 25 duizend jongeren zijn arbeidsongeschikt. Bijna negenhonderdduizend jongeren zijn te druk met hun studie. Dat zijn er zestigduizend meer dan vorig jaar. Ruim vijftigduizend jongeren hebben overigens een andere verklaring.

Dure tease van Thrustmaster

Thrustmaster plaagt ons met een nieuw stuur dat speciaal gemaakt is voor Gran Turismo 5, genaamd T500RS. Volgens Thrustmaster moet deze hardware ongeëvenaarde accuraatheid leveren en zal waarschijnlijk de 'HOTAS Warthog' technologie gebruiken. Deze technologie staat bekend om zijn ge-avanceerdheid op het gebied van gevoeligheid en realisme wat betreft de besturing in games.

Volgens de advertentie zal het stuur gebruik maken van een magnetische besturing en een '16-bit resolutie' ondersteunen met 65.536 kleppen om het stuur te regelen. Wat allemaal zeer indrukwekkend klinkt, het enige nadeel is dat deze hardware zo rond de 500 Amerikaanse dollars gaat kosten.

GT5

Pieters haalt uit naar fans PSV

PSV won afgelopen weekend met 5-2 van Heracles Almelo, waar het aanvankelijk nog op achterstand kwam door een vroege goal van Everton Ramos da Silva. Na afloop keken de spelers van PSV echter alsof zij het duel hadden verloren.

De aanleiding voor de zure gezichten was echter de houding van het publiek, dat bij het duel tussen PSV en Heracles Almelo aanwezig was. De eigen aanhang keerde zich namelijk tegen Orlando Engelaar, die aan de basis van de gelijkmaker voor de bezoekers stond.

"Ik vind dat je je ploeg altijd moet steunen, en dat hebben ze zaterdag niet gedaan," was de duidelijke taal van Erik Pieters, die zich ergerde aan de langdurige fluitconcerten. "Natuurlijk was het voetbal niet goed, maar je moet altijd achter je ploeg blijven staan."

Fred Rutten, trainer van de Eindhovaren, benadrukte overigens dat het om een klein deel van de PSV-supporters ging. "Heel erg kwalijk dat zij zo reageren op één speler. Dat is een smetje op deze avond. Maar we hebben dat eerder gezien, bijvoorbeeld met Andreas Isaksson. En in mijn eerste periode bij PSV had (de Zuid-Koreaan) Park het in het begin ook niet makkelijk. Maar Orlando gaat hier goed mee om, je ziet niks aan hem."

AZ-speler Jonathas verdwenen

AZ is Jonathas kwijt. De Braziliaanse aanvaller kreeg een maand geleden verlof van zijn club vanwege familieomstandigheden. Hij heeft sindsdien niets meer van zich laten horen.

Begin november nam hij het vliegtuig naar zijn vaderland om zijn familie te bezoeken. Daarna heeft AZ niets meer van hem gehoord en weten ze niet wat de precieze reden van zijn afwezigheid is. De club vreest het overlijden van een familielid maar kan dit niet bevestigen noch ontkennen. Oud-AZ'er José Fortes Rodriguez, tegenwoordig scout van AZ in Brazilië, gaat nu ter plekke op zoek naar Jonathas.

"We willen zien hoe het ervoor staat, maar vinden het vanuit goed werkgeverschap ook belangrijk om Jonathas een hart onder de riem te steken. Of we hem vragen terug te komen, dat hangt van de situatie af." besluit Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ.

'Steegmans terug naar Quick Step'

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad rijdt Gert Steegmans in het nieuwe wielerseizoen weer voor Quick Step. De Belg reed in 2007 en 2008 ook al voor de ploeg van manager Patrick Lefevere.

Steegmans reed in de afgelopen jaren voor Team Katyusha en Team RadioShack, maar slaagde er niet in om potten te breken. Dat lukte hem bij Quick Step destijds wel. Zo won hij onder meer twee etappes in de Tour de France.

In het afgelopen jaar viel het voorseizoen van Steegmans in het water, nadat hij tijdens Parijs-Nice een gebroken sleutelbeen opliep.

Interview: Sterretje aka DJ Tony Star

Heel Nederland heeft de avonturen van acht Hagenezen kunnen volgen in het RTL-programma Oh Oh Cherso. Het is een simpel concept, stuur acht Hagenezen op een vliegtuig naar Chersonissos met een camerateam en kijk hoe ze feesten, zuipen en seksen. Oh Oh Cherso-ster Sterretje, in het echte leven Tony, liet in de serie al doorschemeren dat hij graag muziek draait/maakt. Dan is het ook geen verrassing dat hij nu met zijn eigen single is gekomen. DJ Tony Star is de naam, onlangs heeft hij dus zijn eerste single gereleased 'Two Stars' welke hij samen met Mental Theo heeft gemaakt.

Man. Utd jaagt op Champions League-record

Manchester United staat mogelijk aan de vooravond van een nieuw record in de Champions League. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson kreeg in de groepsfase nog geen doelpunt tegen. Mocht dat tegen Valencia ook lukken, dan zijn zij de eerste ploeg die dit lukt.

Het duel tussen Manchester United en Valencia is er één voor de statistieken, aangezien beide ploegen zich al verzekerd hebben van de volgende ronde. Toch is Ferguson niet van plan zijn spelers te sparen. De trainer wil graag groepswinnaar worden, waardoor The Mancunians in de loting voor de achtste finales andere groepswinnaars ontlopen.

"Clubs als Real Madrid, Barcelona en Bayern München eindigen sowieso bovenaan. We zijn niet bang voor hen, maar willen die clubs graag pas wat later in het toernooi tegenkomen," motiveerde de Schotse oefenmeester zijn standpunt.

Katwijk volgens lijst mogelijk doelwit terroristen

Locaties in Katwijk en Beverwijk en de Rotterdamse haven staan op een lange lijst van infrastructuur die voor de VS zo belangrijk is dat ze een doelwit voor terroristen kan zijn. De geheime lijst is uitgelekt via de website WikiLeaks.

De lijst is door de VS opgesteld om een overzicht te krijgen van welke locaties terroristen zouden kunnen aanvallen om zo indirect de VS te treffen. De locaties op de lijst, die dateert van februari dit jaar, moeten ook extra aandacht van Amerika krijgen als ze worden getroffen door een natuurramp.

Katwijk en Beverwijk staan op de lijst omdat daar in zee gelegen communicatiekabels voor bijvoorbeeld internet en telefonie aan land komen. Willemstad op de Antillen staat ook op de lijst. Daar komt ook zo'n kabel binnen.

Op de lijst staan verder kernreactors in de buurt van Amerika, dammen en mijnen over de hele wereld waar voor de VS belangrijke grondstoffen worden gewonnen.

Geen 'Hollandse fractie' bij Bayern

Bayern München zal de komende jaren geen Nederlandse voetballers meer aantrekken als het aan sportief directeur Christian Nerlinger zou liggen. Binnen de club wil men een 'Hollandse fractie' vermijden. "We willen bij Bayern geen Nederlands als voertaal gaan gebruiken" aldus Nerlinger op de website van de Rekordmeister.

Onder trainer Louis van Gaal is de Nederlandse inbreng vergroot. Edson Braafheid en Arjen Robben kwamen Mark van Bommel vergezellen en in de technische staf zitten nu zes Nederlanders.

Afgelopen zomer leek Ajacied Gregory van der Wiel bij Bayern München te gaan tekenen maar dat ging om verschillende redenen niet door. "Hij heeft me tijdens het WK niet overtuigd. Daarnaast wilden we niet een te sterke Hollandse fractie krijgen." besluit Nerlinger.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 27-11 tot en met 03-12-2010. Er verandert weinig in de top 10, Gran Turismo 5 blijft op één, Black Ops blijft het ook goed doen. Assassins Creed moet wat inleveren maar blijft aanwezig. Need for Speed en Kinect Adventures maken plaats voor Donkey Kong en Michael Jackson.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
Gran Turismo 5
1
2
2 PS3
CoD: Black Ops 2 4
3 Wii
Wii Party
6 8
4 Xbox 360
CoD: Black Ops 5 4
5 Wii
Donkey Kong Country Returns
NIEUW 1
6 PS3
Assassins Creed: Brotherhood
3 2
7 Wii Michael Jackson: The Experience
NIEUW 1
8 PC
CoD: Black Ops 7 4
9 PS3
FIFA 11
10 10
10 Xbox 360
Assassins Creed: Brotherhood 4 2
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Nieuw-Zeeland ontzet over moord op pelsrobben

Onverlaten hebben in Nieuw-Zeeland 23 pelsrobben doodgeslagen, waaronder enkele piepjonge pups. Overheidsmedewerkers zijn woedend over de brute en zinloze moordpartij en hebben het publiek opgeroepen te helpen de daders op te sporen.

De doodgeslagen robben werden gevonden bij Ohau Point, een rotsachtige kuststrook ten noorden van Kaikoura op het Zuidereiland. De autoriteiten vermoeden dat de daders op meerdere dagen hebben toegeslagen. "Je vraagt je af hoe gek iemand moet zijn om tot zoiets wreeds en afschuwelijks in staat te zijn", zei minister van Milieuzaken Kate Wilkinson.

Pelsrobben gelden als een bedreigde diersoort in Nieuw-Zeeland. Op het doden of kwellen van robben en andere zeezoogdieren staat in Nieuw-Zeeland zes maanden gevangenisstraf of een boete van 142.500 euro. In de afgelopen jaren zijn verscheidene amateurvissers voor het aanvallen van robben vervolgd.

EMI zet zelf muziek op 'piraten-oase' rapidshare

In de rechtszaak tussen EMI en MP3tunes heeft MP3tunes-oprichter Michael Robertson bewijs aangevoerd waaruit blijkt dat EMI zelf songs op RapidShare en andere filehostingsites publiceert. Dat meldt Webwereld vandaag. Opmerkelijk omdat EMI in die rechtszaak RapidShare nu juist omschrijft als een 'veilige haven voor piraterij' en een 'piraten-oase'.

De zaak tussen EMI en MP3tunes draait om de muziekzoekmachine Sideload.com van MP3tunes. Volgens EMI zou Sideload linken naar verdachte sites als RapidShare.

Eerder meldde Robertson al dat EMI zelf muziek uploadde. EMI ontkende glashard, maar al snel spoorden MP3tunesgebruikers talloze bestanden op die het tegendeel bewezen. Uiteindelijk brak EMI en gaf ze toe dat ze zelf muziek op RapidShare zetten in de hoop op een virale verspreiding. Uit het bewijsmateriaal blijkt dat het hierbij gaat om meer dan 1400 songs.

Eerder gaven mensen uit de tv- en muziekindustrie al schoorvoetend toe shows en muziek naar onder meer torrentsites te uploaden in de hoop op een virale werking. Ook gebruiken platenmaatschappijen downloadstatistieken als leidraad. Zo kunnen ze beter bepalen welke albumtrack als single moet worden uitgebracht.

Bolkestein: jood heeft geen toekomst in NL

Door het toenemend aantal antisemitische Marokkaanse jongeren is er in Nederland geen toekomst meer voor bewuste joden. Dat zegt VVD-coryfee Frits Bolkestein maandag in dagblad De Pers.

Bolkestein doelt op joden die als zodanig herkenbaar zijn, bijvoorbeeld degenen die orthodox zijn gekleed. Zij kunnen hun kinderen volgens hem beter aanraden naar Amerika of Israël te emigreren.

Door het voortwoekeren van het Israëlisch-Palestijns conflict zou ook het antisemitisme blijven bestaan. Arabische tv-zenders die hier via de schotel worden bekeken zouden dat antisemitisme aanwakkeren. Maatregelen zoals het inzetten van lokjoden veranderen volgens hem weinig aan het probleem.

De Pers sprak Bolkestein naar aanleiding van zijn uitspraken in het onlangs verschenen boek Het Verval. Dat boek van Manfred Gerstenberg gaat over het jodendom in Nederland. In het boek wordt erop gewezen dat bij joodse feesten steeds vaker beveiligers aanwezig zijn. Ook is het op sommige scholen niet mogelijk les te geven over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog omdat allochtone leerlingen daar niets van willen weten.

Contract India-Frankrijk voor bouw kernreactors

India en Frankrijk hebben maandag een miljardencontract voor de bouw van twee kerncentrales getekend. In het kader van een vierdaags staatsbezoek van president Nicolas Sarkozy kreeg het Franse atoomenergiebedrijf Areva de opdracht voor de bouw van twee drukwaterreactors met een vermogen van elk 1650 Megawatt in de deelstaat Maharashtra.

De ondertekening van het contract vond plaats in aanwezigheid van Sarkozy en de Indiase premier Manmohan Singh. Met de order is rond de zeven miljard euro gemoeid. India wil in totaal totaal twintig reactors voor kerncentrales aanschaffen om in de toenemende vraag naar energie te voorzien.


(Foto: Novum)

Man neergestoken op station Hollands Spoor

Bij een steekpartij op treinstation Hollands Spoor in Den Haag is zondagavond een man zwaargewond geraakt. De 21-jarige Hagenees werd om 19.25 uur in de stationshal neergestoken. Hij is met ernstig buikletsel naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij met spoed is geopereerd.

Twee mannen uit Den Haag, van 32 en 40 jaar, zijn gearresteerd. Ze zitten vast, meldt de politie, die nog op zoek is naar meerdere getuigen.

Boer zoekt vrouw populair op sinterklaasavond

Het populaire datingprogramma Boer zoekt vrouw dat de KRO zondag uitzond, was het best bekeken programma op sinterklaasavond. Naar de speciale uitzending voorafgaand aan het nieuwe seizoen van Boer zoekt vrouw keken bijna 3,7 miljoen mensen. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt.

In het door Yvon Jaspers gepresenteerde programma was te zien hoe het de boeren uit de vorige serie is vergaan. De nieuwe serie begint 12 december.

Op de tweede plaats van de top 25 van zondagavond staat het Journaal van acht uur met bijna drie miljoen kijkers. Op de derde plaats de eerste aflevering van de nieuwe achtdelige serie 't Spaanse Schaep. Dit KRO-programma, met tal van bekende acteurs, trok bijna 2,5 miljoen kijkers.

Uitslagen Italië speelronde 15

Dit weekend is in Italië de vijftiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na vijftien speelronden. Vandaag en woensdag worden er nog wedstrijden gespeeld.

Catania - Juventus

Juventus heeft zich in de Serie A enigszins gerevancheerd voor de Europese uitschakeling. De Italiaanse grootmacht vond zijn Waterloo in de Europa League tegen Lech Poznan. Op bezoek bij Catania wist De Oude Dame wel te winnen. Juventus presteert in de Serie A aanmerkelijk beter dan in Europa. De ploeg van Luigi Del Neri staat door de uitzege bij Catania op de derde plaats achter koploper AC Milan en nummer twee Lazio.

De zege bij Catania was vooral te danken aan aanvaller Fabio Quagliarella. De Italiaans international scoorde twee keer tegen de nummer dertien van de ranglijst. Simone Pepe hielp Juventus na ruim een half uur spelen op voorsprong. Nog geen twee minuten later kwam Catania echter weer op gelijke hoogte.

De Japanner Takayuki Morimoto passeerde Marco Storari: 1-1. Kort voor rust herstelde Quagliarella de voorsprong voor de bezoekers. Na de pauze wist hij doelman Mariano Andujar nogmaals te verschalken. De aanvaller besliste de eindstand op 1-3. Juventus staat drie punten voor op nummer vier Napoli.

AC Milan - Brescia

AC Milan heeft een overtuigende zege behaald op Brescia. In San Siro won de Italiaanse koploper met 3-0.

Kevin-Prince Boateng maakte al na vier minuten het eerste Milanese doelpunt. De Ghanees kon de bal binnentikken na een een-tweetje tussen Zlatan Ibrahimovic en Massimo Ambrosini. Na 28 minuten werd het 2-0 toen Robinho kon profiteren van een fout in de verdediging van Brescia en drie minuten later zorgde Ibrahimovic al voor de eindstand.

AC Milan kreeg ook daarna nog wat kansen, maar er werd zowel voor als na de pauze niet meer gescoord. Clarence Seedorf had overigens geen basisplaats en hij zat de hele wedstrijd op de bank. Coach Massimiliano Allegri liet halverwege de tweede helft wel Ronaldinho invallen voor Ibrahimovic.

Door de zege blijven de Rossoneri aan kop in de Serie A. De voorsprong op Lazio, dat Inter versloeg, is drie punten.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
05/12/2010 Catania Juventus 1-3
05/12/2010 Sampdoria Bari 3-0
05/12/2010 Parma Udinese 2-1
05/12/2010 Fiorentina Cagliari 1-0
05/12/2010 Lecce Genoa 1-3
05/12/2010 Cesena Bologna 0-2
04/12/2010 Chievo AS Roma 2-2
04/12/2010 AC Milan Brescia 3-0
03/12/2010 Lazio Internazionale 3-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Milan 15 10 3 2 33 26 -12
2 Lazio 15 9 3 3 30 20 -12
3 Juventus 15 7 6 2 27 29 -15
4 Napoli 14 7 3 4 24 23 -17
5 Palermo 14 7 2 5 23 25 -19
6 Internazionale 15 6 5 4 23 20 -14
7 Sampdoria 15 5 8 2 23 18 -12
8 Roma 15 6 5 4 23 20 -20
9 Genoa 15 6 3 6 21 13 -14
10 Chievo 14 5 5 4 20 15 -13
11 Udinese 15 6 2 7 20 17 -17
12 Fiorentina 15 5 4 6 19 15 -15
13 Catania 15 4 6 5 18 13 -15
14 Parma 15 4 6 5 18 13 -17
15 Cagliari 15 4 5 6 17 16 -15
16 Bologna 14 4 5 5 17 14 -19
17 Brescia 15 3 3 9 12 11 -20
18 Cesena 15 3 3 9 12 10 -20
19 Lecce 15 3 3 9 12 13 -31
20 Bari 15 2 4 9 10 10 -24

Woods sluit seizoen af zonder titel

De Amerikaanse golfer Tiger Woods heeft voor het eerst in zijn rijke carrière het seizoen afgesloten zonder titel. De voormalige nummer één van de wereld gaf tijdens de laatste dag van de Chevron World Challenge een zeker lijkende zege uit handen. Woods moest het uiteindelijk na een play-off afleggen tegen de Noord-Ier Graeme McDowell.

Woods begon zondag met vier slagen voorsprong op McDowell aan de laatste ronde. Mede dankzij een dubbele bogey (twee boven par) op de dertiende hole gaf Woods (34) die veilige marge weg. In de play-off had McDowell zijn zenuwen beter in bedwang.

De bittere nederlaag leverde Woods twee negatieve records op. Sinds zijn profdebuut in 1996 bleef hij nog nooit een seizoen zonder titel. Ook gaf hij nog nooit een voorsprong van meer dan drie slagen weg bij het ingaan van de laatste ronde.

Woods sluit seizoen af zonder titel
Woods sluit seizoen af zonder titel (Foto: ANP)

CD: Ultimate Pet Shop Boys

Kadootjesmaand december resulteert statistisch gezien toch elk jaar in een toename in het aantal releases van verzamelalbums. Ook bij de Pet Shop Boys gooiden ze er nog een verzamelalbum tegen aan dit jaar, genaamd Ultimate Pet Shop Boys. En met zo'n titel roep je wat over jezelf af. Het moet het summum worden van wat je ooit uitgebracht hebt. De verzamelaar der verzamelaars, een reden dat iedereen nog eens naar de winkel rent en zegt: dit is toch wel een stuk beter dan de vorige compilatieplaten van de Britse band.

Uitslagen Spanje speelronde 14

Afgelopen weekeinde werd in Spanje de veertiende speelronde afgewerkt van de Primera División. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken van de Spaanse voetbalcompetitie.

Dure nederlaag voor Atlético Madrid

Atlético Madrid is dit weekend tegen een dure nederlaag aangelopen. De ploeg verloor met 2-0 van Levante UD, dat door de zege naar de vijftiende plaats in de Primera División steeg. De bezoekers liepen door de nederlaag averij op in de strijd om Europees voetbal.

Levante UD stond na drie minuten al op voorsprong, nadat Victoriano Rivas Nano scoorde. Na een uur spelen werd het duel door Felipe Caicedo beslist. Hij tekende namelijk voor de tweede treffer van de wedstrijd, waarna deze gespeeld was. Atlético Madrid heeft inmiddels tien punten achterstand op de nummer drie van dit moment, Villarreal.

Espanyol blijft punten pakken

Espanyol heeft ook afgelopen weekend weer een prima prestatie geboekt door met 1-0 van Sporting Gijón te winnen. Daardoor blijft de ploeg in het spoor van FC Barcelona, Real Madrid en Villarreal. Het verschil met de koploper van de Primera División bedraagt negen punten.

Toch leek een zege voor de bezoekers aanvankelijk niet tot de mogelijkheden te behoren. In de 52e minuut kreeg José Baena zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en kon daardoor vroegtijdig gaan douchen. Toch was Espanyol uiteindelijk het meest gelukkig. Achttien minuten na de rode prent werkte Luis García de bal tegen de touwen en besliste daardoor de wedstrijd.



Uitslagen speelronde 14:

Thuis Uit Uitslag
Levante UD Atletico Madrid 2-0
Osasuna FC Barcelona 0-3
Real Madrid Valencia 2-0
Getafe CF Real Mallorca 3-0
UD Almeria Real Zaragoza 1-1
Espanyol Sporting de Gijón 1-0
Malaga CF Racing Santander 4-1
Villarreal Sevilla FC 1-0
Real Sociedad Athletic de Bilbao 2-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 14 12 1 1 37 41-8
2 Real Madrid 14 11 2 1 35 35-11
3 Villarreal 14 9 3 2 30 27-12
4 Espanyol 14 9 1 4 28 16-15
5 Valencia 14 7 3 4 24 19-15
6 Real Sociedad 14 7 1 6 22 21-19
7 Real Mallorca 14 6 3 5 21 15-16
8 Atletico Madrid 14 6 2 6 20 22-19
9 Getafe CF 14 6 2 6 20 22-20
10 Sevilla FC 14 6 2 6 20 20-23
11 Athletic de Bilbao 14 6 1 7 19 21-25
12 Osasuna 14 4 3 7 15 12-17
13 Hercules CF 13 4 3 6 15 14-20
14 Deportivo la Coruna 13 3 5 5 14 11-16
15 Levante UD 14 4 2 8 14 16-23
16 Racing Santander 14 4 2 8 14 12-23
17 Malaga CF 14 4 1 9 13 19-28
18 Sporting de Gijón 14 2 4 8 10 11-22
19 UD Almeria 14 1 7 6 10 10-21
20 Real Zaragoza 14 1 6 7 9 13-24


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Cruijff wil Rusland helpen

Johan Cruijff neemt binnenkort contact op met FIFA-voorzitter Joseph Blatter naar aanleiding van de verkiezing voor de organisatie van het WK voetbal 2018. Volgens Cruijff kan Rusland, de winnaar van de verkiezing, profiteren van de kennis binnen het 'HollandBelgium Bid' waaraan de legendarische nummer 14 zelf ook heeft meegewerkt.

Volgens Cruijff stak het WK-bid van Nederland en België ver boven de rest uit. "Ik zit met het gevoel aan iets bijzonders mee te hebben gewerkt. Een actie die hout heeft gesneden. Daarom zal ik binnenkort contact met FIFA-president Sepp Blatter opnemen en hem duidelijk maken dat we het goede van ons bid niet zomaar in de kast moeten opbergen. Omdat ik zeker weet, dat we de Russen er behoorlijk mee kunnen helpen", zo meldde Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf.

Zeer zware spits door gladheid

De gladheid zorgt maandagochtend voor een zeer zware spits. Rond 08.00 uur stond al meer dan 350 kilometer file, meldt de ANWB. Normaal staat rond 08.00 uur ongeveer 250 kilometer file In Flevoland zouden op de spekgladde A6 meer auto's langs de kant staan dan er op de weg rijden. De politie adviseert in plaats van de A6 de trein te pakken.

De A6 werd maandagochtend in beide richtingen afgesloten omdat het onverantwoord zou zijn erop te blijven rijden. Inmiddels is de rijbaan richting Amsterdam vrijgegeven, maar er staat nog zo veel file dat het volgens de ANWB geen zin heeft over de A6 te gaan. Omrijden via Zwolle zou sneller zijn.

Een politiewoordvoerder zei op Radio 1 dat tientallen auto's in een slip zijn geraakt. Er is sprake van kop-staart botsingen, sommigen zijn de vangrail ingereden en anderen zijn in de berm beland. Volgens de ANWB zijn bij de ongelukken ook gewonden gevallen. Het gaat uren duren voordat de auto's zijn geborgen.

De hulpdiensten hebben zelf ook problemen ter plaatse te komen. Stilstaande dienstauto's zouden zelfs van een talud af zijn gegleden. Van noodoproepen is nog geen sprake geweest. Vooral in de kustprovincies is sprake van ijzel. In de rest van het land kunnen lokaal weggedeelten opvriezen.

Bij Monnickendam is een vrachtwagen in het water gereden. Twee inzittenden raakten bekneld en konden niet snel uit het water worden gehaald. De politie vermoedt dat ze zijn omgekomen. Het ongeluk zou niet door gladheid zijn veroorzaakt. De N247 is vanwege het ongeluk in beide richtingen afgesloten. Daarom kiezen veel mensen voor de A7, die hierdoor ook dichtslibt.

Naast de gladheid worden automobilisten ook geteisterd door mist. Zo zou het zicht op de A4 bij Hoofddorp nog maar honderdvijftig meter zijn. Een woordvoerder van de VID verwacht dat de totale filelengte niet veel verder oploopt.

'Ajax wil Grygera terughalen'

Er bestaat een mogelijkheid dat Zdenek Grygera bij Ajax terugkeert. De Tsjechische voetballer staat nu nog bij Juventus onder contract, maar trainer Luigi Delneri zou aan de Italiaanse krant Il Corriere della Sera hebben laten weten dat de speler mag vertrekken.

De relatie tussen Grygera en Ajax is snel gelegd. De zaakwaarnemer van de verdediger, Mino Raiola,  behartigt namelijk ook de belangen van trainer Martin Jol. Daarnaast was Raiola ook al verantwoordelijk voor de komst van Thimothée Atouba, Teemu Tainio, Mido, Marko Pantelic, Kerlon en Zé Eduardo.

Grygera speelde in de periode tussen 2003 en 2007 ook al voor Ajax. De Tsjech kwam in deze periode tot 90 wedstrijden en scoorde daarin acht maal. In het verleden droeg de speler naast het shirt van Juventus ook dat van FK Svit Zlín, Sparta Praag en Petra Drnovice.

Overigens zou Ajax niet de enige ploeg zijn die in de markt voor Grygera is. Olympique Marseille en Bologna zouden de verdediger eveneens aan willen trekken.

[NBA] Gadzuric met Golden State weer onderuit

In de Amerikaanse NBA heeft Golden State Warriors met 114-109 verloren bij Oklahoma City Thunder. Dan Gadzuric speelde ruim vier minuten bij de verliezende ploeg mee en was goed voor één rebound.

Bij Oklahoma City Thunder maakte Kevin Durant zijn rentree na een knieblessure. Durant was met 28 punten gelijk belangrijk. Golden State leed zijn derde nederlaag op rij en de achtste in de laatste negen wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Boston 75-100
Toronto New York 99-116
Detroit Cleveland 102-92
San Antonio New Orleans 109-84
Oklahoma Golden State 114-109
Denver Memphis 108-107
Phoenix Washington 125-108
Portland LA Clippers 100-91

Inspectie op voorkomen geweld tegen personeel

Een nieuwe inspectiedienst gaat volgend jaar extra controleren of werkgevers genoeg maatregelen nemen om geweld tegen hun werknemers te voorkomen. Het gaat dan onder meer om werknemers in de horeca, op benzinestations, agenten, gevangenisbewakers en verkeersregelaars. Ook bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken worden extra gecontroleerd.

De extra controles worden aangekondigd in het jaarplan van de inspectie dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag naar de Kamer heeft gestuurd. In de inspectiedienst werken de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) samen.

Bedrijven waar alles in orde is krijgen minder snel opnieuw bezoek dan bedrijven die op fouten zijn betrapt.

Ligety wint reuzenslalom. rentree Albrecht

Bij wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Beaver Creek heeft Ted Ligety de reuzenslalom op zijn naam geschreven. Ligety was de snelste in de eerste run en wist die voorsprong dankzij een solide tweede manche vast te houden.

De 26-jarige Amerikaan bleef de Noor Kjetil Jansrud, die tweede werd, 0,84 seconden voor. De Oostenrijker Marcel Hirscher werd derde.

Veel aandacht was er ook voor de Zwitser Daniel Albrecht. Albrecht overleefde twee jaar geleden maar net een zware crash in Kitzbühel, en maakte vandaag zijn rentree. De Zwitser, die in het verleden vier wereldbekerwedstrijden won, eindigde vandaag als 21e.

Nabestaanden Tripoli wachten nog steeds op spullen

De nabestaanden van de vliegramp in Tripoli wachten nog altijd op de spullen die de slachtoffers bij zich hadden. Ook horen ze niets meer over de voortgang van het onderzoek, schrijft het AD maandag.

Bij de crash op 12 mei kwamen 103 inzittenden om, onder wie 67 Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 was de enige overlevende.

Uit frustratie over de 'radiostilte' in Libië en het gebrek aan informatie van de Nederlandse overheid hebben de nabestaanden een stichting opgericht. "Van Buitenlandse Zaken horen we helemaal niets meer, net als over het onderzoek. We moeten overal zelf achteraan en alles zelf uitzoeken", zegt een van hen.

Buitenlandse Zaken wijst erop dat alle nabestaanden een familierechercheur toegewezen hebben gekregen. "Samen met Slachtofferhulp zijn zij het eerste aanspreekpunt."

De Libische autoriteiten hebben volgens de krant ongeveer achtduizend eigendommen van de 103 slachtoffers veiliggesteld. Dat het zo lang duurt voordat de spullen worden teruggegeven, heeft een reden. "We willen niet dat mensen de verkeerde spullen krijgen", zegt directeur van Afriqiyah Airways Rammah B. Etir in de krant.

Een Brits bedrijf inventariseert de spullen en komt binnenkort met een catalogus met foto's van de spullen waarvan de eigenaar niet bekend is. Het gaat onder meer om kleding, knuffels, camera's en dagboeken.

Twee ouders beklagen zich er in de krant over dat ze geen tastbare herinnering aan hun dochters die bij de ramp omkwamen hebben. Slachtofferhulp Nederland heeft het Britse bedrijf aangespoord haast te maken. "Hoe eerder een eind komt aan de onzekerheid, des te beter voor het verwerken", zegt beleidsdirecteur Victor Jammers.

Over het onderzoek naar de oorzaak van de crash laat Libië volgens het AD weinig los. Het zou maanden duren voordat bekend is waardoor de Airbus neerstortte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is niet meer als waarnemer bij het onderzoek betrokken.

A6 afgesloten om ijzel

De A6 is maandagochtend in Flevoland afgesloten omdat in beide richtingen veel ongelukken gebeurden door ijzel. De politie vindt langer doorrijden onverantwoord, meldt de VerkeersInformatieDienst. Bij een aantal ongelukken op de A6 zijn vrachtwagens betrokken.

Ook in de rest van Flevoland heeft de ijzel voor ongelukken gezorgd, vooral met vrachtwagens. Door een ongeval is ook de N302 van Harderwijk naar Lelystad in beide richtingen afgesloten. Op de N307 bij Dronten is ook een ongeluk gebeurd.

De ijzel zorgt verder voor gladheid in Noord- en Zuid-Holland. In andere delen van het land kan het lokaal glad zijn doordat wegdelen bevriezen.


(Foto: Novum)

'Duurzaam beleid dierentuin blijkt niet uit menu'

Het beleid van dierentuinen om zich in te zetten voor dierenwelzijn en bedreigde diersoorten blijkt niet uit het eten dat ze in hun restaurants serveren. Vrijwel al het vlees komt uit de 'dieronvriendelijke vee-industrie', stelt de stichting Wakker Dier. De stichting vraagt de vijftien grote dierentuinen maandag per brief hun menu diervriendelijk te maken.

Twee dierenparken zouden paling serveren, terwijl dat een bedreigde diersoort is. De stichting zegt ook lichtpuntjes te zien. Bij Safaripark Beekse Bergen, de Apenheul, het Gaiapark en Dierenrijk wordt namelijk al biologische kroket geserveerd. Diergaarde Blijdorp en Dierenpark Amersfoort gebruiken volgens de stichting biologische zuivel.

"Het is moeilijk uit te leggen waarom dierentuinen zich wel inzetten om het de dieren in de dierentuin naar de zin te maken, maar tegelijkertijd een broodje kip verkopen van kippen die een rotleven hebben gehad", stelt de stichting.

Ook zou het 'onbegrijpelijk' zijn dat Avifauna bezig is met een fokprogramma om de bedreigde neushoornvogel te redden en tegelijk de met uitsterven bedreigde paling serveert. De stichting wijst erop dat bijna alle grote supermarktketens sinds dit jaar geen paling meer verkopen.

Kamer: geen parlementair onderzoek misbruik

De Tweede Kamer voelt nog niets voor een parlementair onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen de rooms-katholieke kerk. Een meerderheid wil het advies afwachten dat de commissie-Deetman, die het misbruik onderzoekt, donderdag presenteert. Pas daarna kan mogelijk worden beoordeeld of de commissie zijn werk goed heeft gedaan.

Dat blijkt zondagavond uit een rondgang van het ANP langs de diverse Kamerfracties. Vertegenwoordigers van vijf verschillende groepen slachtoffers van seksueel misbruik binnen de room-katholieke instellingen riepen zondag op tot een parlementair onderzoek. Zij stellen zich, ondanks de commissie-Deetman, 'niet gehoord en wederom misbruikt te voelen' omdat er volgens hen door de rooms-katholieke kerk 'systematisch onjuistheden naar buiten worden gebracht'.

Protest landen tegen korten onderwijshulp

Internationaal heerst grote bezorgdheid over de mogelijk forse bezuinigingen door Nederland op de steun aan onderwijs in ontwikkelingslanden. Onderwijsbonden, ontwikkelingsorganisaties en meer dan 1600 individuele supporters van 'Onderwijs voor Iedereen' uit Afrika en Azië vragen de Tweede Kamer zich te verzetten tegen de bezuinigingen.

De Global Campaign for Education (GCE), een wereldwijd netwerk van ontwikkelingsorganisaties, vakbonden en scholen, heeft ongeveer 1600 protestmails naar de Nederlandse regering gestuurd. Een forse vermindering van de steun heeft ingrijpende gevolgen voor onderwijsprogramma's in een groot aantal landen. GCE-coalities uit ontwikkelingslanden dringen er bij de Nederlandse regering op aan de steun voort te zetten.

Ivoorkust gaat grens weer openen

De grenzen van het West-Afrikaanse land Ivoorkust gaan maandag weer open. De luchthavens, zeehavens en grensovergangen in het land zijn vanaf 06.00 uur lokale tijd te gebruiken. De beveiliging blijft echter onverminderd hoog. Dat maakte het leger zondag bekend.

De grenzen van Ivoorkust sloten vier dagen geleden wegens onrust na de presidentsverkiezingen. Het land verkeert in een politieke impasse, omdat twee politici het presidentschap hebben opgeëist. Het leger steunt president Laurent Gbagbo, de internationale gemeenschap vindt dat Alassane Ouattara gewonnen heeft.

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is in Ivoorkust om te bemiddelen tussen de twee en een nieuwe golf van geweld te voorkomen.

Bosbrand Israël geblust

De bosbrand die Israël meerdere dagen heeft geteisterd, is inmiddels geblust. Dat heeft de Israëlische politie maandag gemeld. Zondag was al bekend dat de brand in het gebied rond de Carmelheuvel in het noorden van het land onder controle was.

De grootste brand in de geschiedenis van Israël heeft aan 41 mensen het leven gekost. Meer dan 17.000 mensen moesten vluchten voor de vlammen, die donderdag begonnen op te laaien.

Brandweermannen werden in de nacht van zondag op maandag een handje geholpen door regenval, een zeldzaamheid in een bijzonder droge winter voor Israël. "Alle branden waren officieel geblust om middernacht", liet een politiewoordvoerder weten.

Bosbrand Israël geblust
Bosbrand Israël geblust (Foto: ANP)

Facebook komt met nieuwe profielpagina's

Facebook heeft zondag de nieuwe opzet van haar profielpagina's gelanceerd waarbij foto's een meer prominente plek zullen krijgen. Deze nieuwste vinding zou volgens de sociale netwerksite 'belangrijke' vrienden en hun banen en bezigheden beter onder de aandacht brengen.

Facebookprogrammeur Josh Wiseman meldde in zijn blog dat waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar het nieuwe profiel beschikbaar is voor alle 500 miljoen gebruikers van de site.

Bij eerdere wijzigingen van de befaamde wereldwijde netwerksite kwam vaak publiekelijk veel kritiek los op Facebook. Met name de manier waarop het bedrijf met privacy-issues omgaat, wordt vaak onder vuur genomen.

Facebook komt met nieuwe profielpagina's
Facebook komt met nieuwe profielpagina's (Foto: ANP)

Lijst van 'belangrijke' locaties VS onthuld

WikiLeaks heeft een geheime lijst gepubliceerd van locaties die van groot belang zijn voor de Verenigde Staten. Als die plaatsen verloren gaan of worden aangevallen door terroristen, kan dat gevaarlijk zijn voor Washington, meent het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie vroeg in februari vorig jaar aan Amerikaanse ambassades om een lijst op te stellen van dergelijke locaties, waarvan het verlies gevaar kan opleveren voor de openbare gezondheid, de economische, nationale en binnenlandse veiligheid van de VS.

Op de lijst staan onder meer havens, natuurlijke bronnen en bedrijven van strategische belang in landen variërend van Oostenrijk tot Nieuw-Zeeland.

Aardverschuiving begraaft woningen Colombia

Zeker tien woningen in Colombia zijn begraven onder de modder door een aardverschuiving. Hulpmedewerkers van het Rode Kruis vrezen voor het leven van zo'n 150 tot tweehonderd personen in Bello, een voorstad van de noordelijke stad Medellín.

Lokale autoriteiten schatten echter dat er tussen de veertig en vijftig huizen onder de modder zijn verdwenen en dat er zeker vijftig mensen zijn overspoeld door de modderstroom.

Zeker is wel dat er een hulpactie op touw is gezet. "Tot op heden is er één slachtoffer geborgen", aldus Freddy Rendón, hoofd van de rampenbestrijdingsdienst. De politie heeft het gebied afgezet, berichtten lokale media. De reddingsoperatie is niet zonder risico: de modderstroom blijft in beweging.

Verdwenen

Een vrouw die het drama wist te overleven, Fanny Giraldo, liet weten dat vier familieleden van haar zijn verdwenen, net als veel van haar vrienden en buren.

Cesar Uruena van het Rode Kruis meldt dat er tot dusver drie mensen zijn gered. "We letten vooral op bewegende modder bij het zoeken naar overlevenden."

De aardverschuiving is te wijten aan voortdurende zware regenval. De regio behoort tot de gebieden van Colombia waar jaarlijks de meeste regen valt. Het Zuid-Amerikaanse land is de afgelopen weken getroffen door zware regenval, die zeker 176 levens heeft geëist en 1,5 miljoen mensen dakloos heeft gemaakt.

Aardverschuiving begraaft woningen Colombia
Aardverschuiving begraaft woningen Colombia (Foto: ANP)

Lubbers: Hillen niet heilig gaan verklaren

Oud-premier en -informateur Ruud Lubbers (CDA) is het niet eens met partijgenoot Hans Hillen die onlangs pleitte voor een conservatieve koers van het CDA. "We moeten Hans Hillen niet heilig gaan verklaren", zei Lubbers zondagavond in het tv-programma Gesprek op 2 (Ned. 2) van de IKON.

Lubbers toonde zich geërgerd over het optreden van de minister van Defensie. "Ik heb hem dingen over de koningin horen zeggen waarvan ik dacht: 'man, hoe kun je dat zeggen?'. We moeten hopen dat hij een goede minister van Defensie is en moeten hem zeker niet heilig gaan verklaren."

Lubbers is meer van het model 'fatsoen moet je doen'. Maar Hillen heeft over partijgenoten dingen gezegd die in de optiek van de prominente CDA'er niet fatsoenlijk zijn.

Lubbers: Hillen niet heilig gaan verklaren
Lubbers: Hillen niet heilig gaan verklaren (Foto: ANP)

Stranden Curaçao zwaar beschadigd door regen

Hevige regenval heeft in het afgelopen weekend op Curaçao enkele populaire standen in het westelijk gedeelte van het eiland verwoest. Vooral op zaterdag viel er veel regen op het Caribische eiland.

Hevige waterstromen, veroorzaakt door de regen, hebben op de stranden veel voorzieningen verwoest. Ook is er veel zand weggespoeld. Op enkele stranden liggen her en der losse stenen en stukken rots. Het gaat vooral om de publieke stranden in het westelijk gedeelte van Curaçao, ofwel Banda’Bou.

De overheid neemt momenteel de schade op en gaat een plan van aanpak maken. Daarover komt binnenkort meer duidelijkheid.

Curaçao kampt al maanden met hevige regenval. Vorige maand overleden twee personen als gevolg van een tropische storm en liepen honderden huizen waterschade op. Dit weekend zijn zeker 250 huizen ondergelopen.

Stranden Curaçao zwaar beschadigd door regen
Stranden Curaçao zwaar beschadigd door regen (Foto: ANP)

Zuid-Korea begint militaire oefening

Het leger van Zuid-Korea is maandag begonnen met groots opgezette gevechtsoefeningen, die worden uitgevoerd op 29 locaties. Een van de plaatsen is het eiland Daecheong, 80 kilometer van het eiland Yeonpyeong vandaan. Dat eiland werd eind vorige maand bestookt door tientallen Noord-Koreaanse granaten, waardoor vier Zuid-Koreanen omkwamen. De oefeningen duren tot en met vrijdag.

"De oefeningen die worden uitgevoerd ten zuiden van de Noordelijke Limiet Lijn (NLL), in onze wateren, zijn eerlijk en juist, en we zullen ze koste wat kost uitvoeren", zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Kwan-Jin. Noord-Korea noemde de oefening een poging een oorlog te veroorzaken.

De NLL vormt sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) de maritieme grens tussen beide Korea's. Maar Noord-Korea heeft deze door de Verenigde Naties getrokken grens nooit erkend.

Onzekerheid over diagnose veroorzaakt stress

Onzekerheid over de mogelijke diagnose van een ziekte veroorzaakt meer angst en stress dan de wetenschap dat men daadwerkelijk de ziekte heeft. Dat is een van de resultaten van een studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston.

"Patiënten kunnen soms zo angstig zijn dat het onmogelijk voor ze is om alle testen zoals MRI-scans uit te voeren", aldus hoofdonderzoeker Elvira Lang. "Maar zodra de diagnose is gesteld, komen ze meer te weten over de inhoud van de ziekte en krijgen ze het gevoel terug controle over de situatie te hebben."

Lang en een collega onderzochten 214 vrouwen die een biopsie van de borst dan wel een behandeling voor kanker of tumoren moesten ondergaan.

Veel ongevallen door gladheid

Op verschillende plaatsen in Flevoland is het maandagochtend vroeg spiegelglad op de weg door ijzel. Volgens de politie zijn meerdere ongevallen gebeurd. De A6, Emmeloord richting Muiden, is tussen Lelystad-Noord en Almere-Buiten in beide richtingen afgesloten door een ongeval.

Ook in Noord-Holland is het glad. Op de N247 bij Monnickendam is een vrachtwagen met zijn neus in het water beland. Beide inzittenden zitten bekneld in de cabine.

Veel ongevallen door gladheid
Veel ongevallen door gladheid (Foto: ANP)

De sneeuw valt omhoog

“Hij heeft sproetjes op zijn schouders, een tatoeage en een hekel aan Unicef; is op zoek naar vastigheid en bewust geen orgaandonor; vindt liefde zijn prioriteit; heeft een verleden, krulletjes en twintigduizend verzamelingen; houdt van knuffelen, vreemde muziek en vreemde mij en als hij zijn ogen sluit, zie je tussen zijn wimpers een kleine leegte als resultaat van een waterpok.
Soms is het leuk om te zien hoe die kleine dingen een wereld van verschil maken.”

Hoeness: "Janssen staat bij ons op het lijstje"

Theo Janssen staat volgens VfL Wolfsburg-directeur Dieter Hoeness op het verlanglijstje van oude bekende Steve McClaren.

McClaren kent Janssen van zijn periode in Enschede. De Engelsman werd vorig seizoen kampioen met FC Twente, waarna hij zijn geluk ging beproeven in de Bundesliga bij Wolfsburg. Met Die Wölfe kent McClaren echter een zeer teleurstellend seizoen. De kampioen van 2009 staat op dit moment slechts dertiende.

De clubleiding is dan ook bereid in de winterstop versterkingen aan te trekken. Eén van de gegadigden is middenvelder Janssen. "Hij is een van de namen die we op ons lijstje hebben staan", zei Hoeness tegen SID. De directeur van Wolfsburg is echter niet volledig een voorstander van transfers in de winter.

De 29-jarige Janssen moet volgens Kicker ongeveer 3,5 miljoen euro opleveren voor Twente. Naast Wolfsburg zou ook Werder Bremen belangstelling hebben voor de Oranje-international. Twente heeft al een mogelijke opvolger in huis voor de technisch begaafde linkspoot. Willem Janssen maakt de overstap van Roda JC.

Schaars over Panathinaikos: "Ik zie wel"

De interesse van het Griekse Panathinaikos laat Stijn Schaars voorlopig koud. "Ik zie wel hoe het loopt. Ze hebben interesse. Pas als het echt serieus wordt, zal ik daar verder op ingaan," zei hij na afloop van ADO Den Haag - AZ (0-2). "Voorlopig ben ik nog speler van AZ."

De 26-jarige Schaars stapte medio 2005 over van Vitesse naar AZ. In Alkmaar ontwikkelde hij zich tot aanvoerder en international. Zijn contract loopt tot medio 2012 en daarom is AZ bereid aan een transfer mee te werken.

Panathinaikos heeft naar verluidt ook interesse in Theo Janssen van FC Twente, maar die heeft een voorkeur voor een overgang naar het Duitse VfL Wolfsburg.

Foto's: Disturbed en Papa Roach

Vorig jaar rockten de vrienden van Disturbed een broeierige, uitverkochte 013. Maar met hun nieuwe album 'Asylum', wat sinds 27 augustus in de schappen ligt, is het gezelschap toe aan meer. En terecht, want de band sleepte niet voor niks een Grammy-nominatie binnen en behaalde met elf miljoen verkochte platen ruim en breed de multi-platinum status. Vandaar dat ze afgelopen donderdag weer terug waren in de Heineken Music Hall.

Eigenlijk heeft deze editie van Rockstar Taste of Chaos met alleen Disturbed al de meest spannende line-up ooit. Maar wie toch nog twijfelde, werd overgehaald door de Californische rockband Papa Roach, Buckcherry en Halestorm.

FOK!fotograaf Bram Muller was erbij aanwezig, en maakte onderstaande foto's.


Disturbed in de Heineken Music Hall (HMH) door Bram Muller

330.000 dollar voor handschoen Michael Jackson

Een handschoen die Michael Jackson in de jaren tachtig droeg tijdens zijn 'Bad'-tournee is zaterdag voor 330.000 dollar geveild. Dat heeft het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions bekendgemaakt.

Een jasje dat door de 'King of Pop' werd gesigneerd bracht 96.000 dollar op.

Onder de memorabilia van bekendheden die geveild werden was ook een röntgenfoto van de hersenen van Albert Einstein (geveild voor bijna 39.000 dollar), een paar lege pillenflesjes van Marilyn Monroe (bijna 19.000 dollar) en een jasje gedragen door John Lennon tijdens de fotoshoot voor Life Magazine in 1966 (240.000 dollar).

De tweedaagse veiling bracht in totaal meer dan drie miljoen dollar op.

'Spoorverkeer niet winterproof'

Het spoorverkeer in Nederland is ondanks vele genomen maatregelen niet 'winterproof' gebleken. Dat schrijft reizigersorganisatie de Maatschappij voor Beter OV zondag naar aanleiding van de chaos op het spoor op 4 december in een open brief aan de NS, ProRail en de minister van Infrastructuur en Milieu.

"Ondanks het feit dat er niet eens sprake was van extreme weersomstandigheden (want dat is een dagje sneeuw nu eenmaal niet), heeft de spoorsector in grote delen van het land gefaald bij het verzorgen van een adequaat treinverkeer. Ook bereiken ons berichten dat de informatie aan gestrande reizigers wederom beneden peil was. Het lijkt wel of de spoorsector zich niet op zomerse warmte en winterse koude heeft voorbereid, maar dat het systeem nog slechts bestand is tegen de heetste winter en koudste zomer," schrijft de reizigersorganisatie.

Voor Beter OV rekent het de vervoersbedrijven bovendien zwaar aan dat zij reizigers ondanks adequate voorbereidingen toch in de kou hebben laten staan. Zo hebben reizigers op 10 oktober meegewerkt aan een oefening voor een speciale winterdienstregeling. De reizigersorganisatie stelt dat daar tegenover moet staan dat ook op een winterse dag de treinen gewoon rijden.

"Reizigers die zich hebben onderworpen aan een winterproef, moeten daarna ook kunnen rekenen op een spoorverkeer in de categorie winterproof. Onze organisatie heeft zich ernstig gestoord aan hardnekkige berichten op onder meer teletekst en internet dat de treinen 'wegens winterse omstandigheden' met vertraging reden. Die winterse omstandigheden zijn niet de oorzaak van de narigheid die tienduizenden reizigers heeft getroffen. Het gaat hier om technische onvolkomenheden aan infrastructuur en rollend materieel. Het is tekenend dat de spoorsector zo de neiging heeft, al te gemakkelijk externe factoren de schuld te geven van zijn falen."

In de brief vraagt Voor Beter OV dan ook welke maatregelen het ministerie en de vervoersbedrijven willen nemen 'om te zorgen dat de Nederlandse treinreiziger voor zijn dikbetaalde treinkaartje voortaan een dienst krijgt die van voldoende kwaliteit is.' 

WikiLeaks naar Zwitserland nu opties slinken

De oprichter van klokkenluidersorganisatie WikiLeaks Julian Assange richt zich zondag meer en meer op Zwitserland in een poging de aanvallen op internet van zich af te slaan en in het echte leven toegang te houden tot de geheime documenten van Amerikaanse ambassades.

De ongrijpbare oprichter van WikiLeaks zei dat hij 'honderden doodsbedreigingen' heeft gekregen. In een online gesprek met de Spaanse krant El País zei Assange dat de jacht op hem heftig is. "We hebben honderden specifieke doodsbedreigingen gekregen van Amerikaanse legerfanaten. Dat is niet ongebruikelijk en we hebben geleerd van eerdere ervaringen om dat soort bedreigingen van islamitische extremisten of Afrikaanse kleptocraten te negeren", zegt hij.

"De situatie is recentelijk echter veranderd omdat de bedreigingen nu ook aan onze advocaten en mijn kinderen gericht zijn", voegt hij toe. "Wat echter de meeste zorgen baart zijn de specifieke oproepen van vooraanstaande Amerikanen tot onze uitroeiing, ontvoering en executie."

Assange is gestart met het vragen om donaties die overgemaakt kunnen worden naar een postbankrekening onder zijn naam in de Zwitserse hoofdstad Bern. Hij verloor een grote inkomstenbron toen het online betalingssysteem PayPal de WikiLeaks-rekening dit weekeinde afsloot. Een woordvoerder van de financiële arm van de Zwitserse posterijen zei zondag de 'relatie' met Assange onder de loep te nemen om te bekijken of hij aan alle voorwaarden voor een rekening voldoet.

Terwijl hij op de vlucht is, wordt Assange geprezen en verguisd. Aanhangers zien hem als een held van de media en de vrijheid van meningsuiting, critici beschouwen hem als een crimineel vanwege het openbaar maken van geheime documenten. De Amerikaanse Republikeinse leider Mitch McConnell noemde Assange zondag een 'hightechterrorist'.

De WikiLeaks-site hangt momenteel onder WikiLeaks.ch, van de Zwitserse Piratenpartij, en is alleen nog bereikbaar via de Zweedse server omdat de server in Frankrijk offline ging. De president van de Piratenpartij Pascal Gloor meldde dat hij bezig is de site naar een andere server over te brengen. Hij zei dat steeds meer aanhangers 'mirrors' van de WikiLeaks-site op hun eigen server zetten, zodat kopieën van de site kunnen blijven draaien als de echte site om wat voor reden dan ook uit de lucht zou gaan.

"Er zijn nu al honderden mirror-sites van WikiLeaks", aldus Gloor. "Het is een test voor censuur op internet. Kunnen regeringen iets van het web halen? Ik denk het niet. Er zijn overal kopieën van de site."


WikiLeaks naar Zwitserland (Foto: Novum)

Kinect JoyRide

Eén van de games waarmee Microsoft Kinect zelf op de kaart wil zetten is Kinect Joy Ride. De game werd enkele jaren geleden aangekondigd als een gewone racegame met avatars, maar is na de aankondiging van Kinect veranderd in een Kinect-only game die je kunt besturen met je lichaam. Kinect is dan ook vereist om deze game te kunnen spelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.