Staking TNT Post begonnen

Postmedewerkers van TNT zijn dinsdagavond om elf uur aan een driedaagse staking begonnen. De postbodes en postsorteerders zijn het niet eens met het aantal mensen dat TNT in het kader van een reorganisatie wil ontslaan. Voor de derde keer in een maand tijd leggen de TNT'ers het werk neer.

TNT Post wil elfduizend arbeidsplaatsen schrappen, omdat het bedrijf lijdt onder een krimpende postmarkt en steeds meer concurrentie. Eerder was sprake van 4500 gedwongen ontslagen. Dat aantal zakte na actiedreiging van de bonden naar 3100. Dinsdag kwam TNT Post in een nieuw voorstel tot 2300 gedwongen ontslagen en uitstel van executie voor nog eens driehonderd mensen. De bonden vonden dat voorstel 'te mager'.

Bij de afdelingen die getroffen worden door de reorganisatie, werken ongeveer 20.000 postbodes en postsorteerders. Bonden van CNV en FNV hebben daar een achterban van ruim 10.000 medewerkers. Vakbond BVPP, die vijfduizend leden heeft onder de postbodes, ziet af van de staking. De bond gelooft niet dat het aantal gedwongen ontslagen nog verder naar beneden kan.

Staking TNT Post begonnen
Staking TNT Post begonnen (Foto: ANP)