China komt met eigen vredesprijs

China wil donderdag een eigen vredesprijs uitreiken -een dag voordat het Noorse Nobelcomité de Vredesprijs uitreikt aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, die de ceremonie zelf niet bij zal wonen. Op 17 november liet de Chinese regering voor het eerst doorschemeren een eigen vredesprijs, de Confucius Vredesprijs, te hebben gecreëerd.

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu wekte de woede van de Chinese regering. Het regime noemde het besluit van het Nobelcomité een poging van het Westen om de opkomst van China tegen te werken. China lanceerde een campagne om te voorkomen dat andere landen de uitreiking vrijdag bijwonen. Inmiddels hebben achttien andere landen een uitnodiging van het Nobelcomité afgewezen. Het werd Liu, die in de gevangenis zit, en zijn familie bovendien verboden naar Noorwegen te reizen.

De Chinese prijs is in het leven geroepen om de 'Chinese kijk op vrede te interpreteren'. Het comité dat de prijs toekent werkt nauw samen met het ministerie van Cultuur.

De eerste winnaar van de prijs is Lien Chan, de voormalige president van Taiwan en erevoorzitter van de Nationalistische Partij, omdat hij een 'brug van vrede bouwde tussen het vasteland en Taiwan'. Andere gegadigden waren miljardair Bill Gates, voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela, voormalig president van de Verenigde Staten Jimmy Carter, de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en de Panchen Lama, de op één na hoogste figuur in het Tibetaanse boeddhisme.

De Chinese regering beschuldigt de Dalai Lama van het opstoken van separatistische bewegingen in Tibet, maar de 20-jarige Panchen Lama is door Beijing in het zadel geholpen. De jongen die door de Dalai Lama werd verkozen is verdwenen.