Burgemeester Mexico-Stad beste van de wereld

Redactie

Marcelo Ebrard van Mexico-Stad is uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld van 2010. Dat maakte de internationale organisatie The City Mayor’s Foundation maandag bekend.

De 51-jarige Ebrard bestuurt de hoofdstad van Mexico sinds 2006. Hij krijgt de titel 'World Mayor’ vanwege zijn pragmatische, liberale beleid, het feit dat hij opkomt voor minderheden en veel heeft gedaan om het milieu te verbeteren. Ebrard bestuurt de miljoenenstad namens de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

Onder Ebrard werden in Mexico-Stad onder andere abortus en het homohuwelijk gelegaliseerd. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van een Groen Plan voor de hoofdstad, dat de uitstoot van broeikasgassen in 15 jaar sterk moet verminderen. Mexico-Stad, 20 jaar geleden nog de meest vervuilde stad ter wereld, staat inmiddels niet meer in de top tien van steden met de slechtste luchtkwaliteit.

In 2006 eindigde Job Cohen, toen nog burgemeester van Amsterdam, als tweede achter John So van de Australische stad Melbourne.