Cel en tbs geëist tegen jeugdige verkrachter Almere

Tegen een 17-jarige jongen uit Almere is dinsdag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor een verkrachting en drie pogingen tot verkrachting. Ook zou de jongen, die ten tijde van de feiten 16 jaar was, een van zijn slachtoffers hard met een steen op haar hoofd hebben geslagen. De tiener heeft zich volgens het Openbaar Ministerie in Lelystad hiermee schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag.

De jongen stond dinsdag in een besloten zitting in de rechtbank in Lelystad terecht. De Almeerse wijken Hout en Haven werden tot juni geplaagd door een reeks zedenmisdrijven en mishandelingen tegen vrouwen en meisjes. Onder anderen een 10-jarig meisje werd slachtoffer.

De jongen, die veel geweld gebruikte bij de verkrachting en de pogingen daartoe, sloeg twee keer toe op 3 juni, en op 8 en 20 juni in Almere Haven, Almere Buiten en Almere Stad. Op 20 juni werd hij op heterdaad in Almere Stad opgepakt. Sindsdien hebben zich geen soortgelijke incidenten meer voorgedaan in de wijken.

Volgens de officier van justitie gaven de slachtoffers in alle gevallen hetzelfde signalement van de dader. Ook zijn er van de slachtoffers DNA-sporen gevonden op zijn kleding. Daarnaast komt de manier waarop de dader zijn slachtoffers belaagde overeen: op een afgelegen locatie overmeesterde hij zijn slachtoffers met buitensporig geweld om een zedendelict te kunnen plegen.

De zedenmisdrijven veroorzaakten veel onrust in Almere. Vanwege de aanvallen op de vrouwen en meisjes werd verscherpt toezicht van de politie ingesteld in verschillende wijken in Almere.

De officier van justitie vindt dat gezien de onrust en de ernst van feiten naast jeugddetentie ook een gedragsbeïnvloedende maatregel van een jaar nodig is. Een 16-jarige kan maximaal twee jaar jeugd-tbs opgelegd krijgen. Uiteindelijk kan de maatregel worden verlengd tot maximaal zes jaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.