Ierland maakt begroting 2011 bekend

De Ierse minister van financiën Brian Lenihan heeft de begroting voor 2011 bekendgemaakt. In totaal wil de regering voor 4,5 miljard euro snoeien in de overheidsuitgaven en moeten belastingverhogingen anderhalf miljard opbrengen. Het Ierse parlement keurde het verhogen van de belastingen dinsdag goed.

Hoewel de 4,5 miljoen inwoners van Ierland 'een traumatische en zorgwekkende tijd' tegemoet gaan, kan de economie volgend jaar toch groeien, zei Lenihan. Voor het parlement protesteerden honderden mensen in de ijzige kou tegen de bezuinigingen.

Ierland krijgt volgend jaar te maken met de zwaarste bezuinigingen in de geschiedenis. Inkomstenbelastingen stijgen en uitkeringen en het minimumloon gaan omlaag. De maatregelen moeten voorkomen dat het land failliet gaat.

Het Ierse parlement stemde met 82 stemmen voor en 77 tegen voor het verhogen van de brandstofaccijnzen, waarmee de eerste horde voor het invoeren van de bezuinigingsmaatregelen genomen was. De komende weken stemt het parlement over andere maatregelen.