PvdA zeer kritisch over defensiebegroting

De PvdA is uiterst kritisch over de begroting van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Als de minister niet tegemoetkomt aan de wensen van de PvdA, dreigt de partij tegen de begroting te stemmen.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak hekelde onder meer de afwikkeling van de schadeloosstelling van veteranen. Militairen die lichamelijk of geestelijk letsel hebben overgehouden worden hiervoor gecompenseerd, maar hier is geen geld meer voor.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zou desgevraagd tegen de PvdA hebben gezegd dat Hillen 'dan maar een tank minder koopt'. Albayrak eist dat de veteranen uit de algemene middelen worden betaald, en niet uit de defensiebegroting. Ook GroenLinks pleit voor een betere regeling. "Dat zijn we moreel aan de veteranen verplicht", zei Rik Grashoff.

De PvdA liet opnieuw weten geen voorstander te zijn van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Vorige week maakte het ministerie van Defensie bekend dat de ontwikkelingskosten 20 procent, 1,4 miljard euro, hoger uitpakken dan geraamd. Hillen gaf aan het project te gaan 'herijken'. In het voorjaar informeert hij de Kamer hierover.