Japanse ruimtesonde bereikt Venus

Een Japanse ruimtesonde heeft dinsdag de planeet Venus bereikt. Er zijn voorbereidingen getroffen om de dampkring binnen te gaan en de sonde in een baan om de planeet te brengen. De sonde gaat twee jaar lang onderzoek doen naar het klimaat op de planeet. De missie van de sonde is een mijlpaal in de Japanse ruimtevaart.

Wetenschappers verloren dinsdagmorgen korte tijd het contact met de sonde en ook later op de dag ontstonden er communicatieproblemen. Of het binnentreden van de dampkring van Venus succesvol is verlopen, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zei dinsdag dat het nog enkele uren kon duren om de status van de sonde te bepalen.

De sonde, genaamd Akatsuki, ofwel 'dageraad', werd 20 mei gelanceerd en is de eerste Japanse sonde die in een baan om een andere planeet wordt gebracht. Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties zijn hier al eerder in geslaagd. Akatsuki, die is uitgerust met infraroodcamera's, moet de vulkanische activiteit op Venus in de gaten houden en informatie verzamelen over het wolkendek en het klimaat op de planeet.

Een van de mysteries die de Japanse wetenschappers hopen te ontrafelen is de intensiteit van de winden op Venus. Aangenomen wordt dat de wind op de planeet een snelheid kan bereiken tot 360 kilometer per uur.

Japan is de laatste jaren op ruimtevaartgebied overvleugeld door China. Dit land boekte grote vooruitgang in de ruimtevaart en heeft sinds 2003 tweemaal een mens in de ruimte gebracht. In het verleden was Japan echter een van de belangrijkste landen in de ruimtevaart. Het was het eerste Aziatische land dat een satelliet in een baan rond de aarde bracht.


Japanse ruimtesonde bereikt Venus (Foto: Novum)