Nederlander vast in Chili om moord Amsterdams paar

Een 36-jarige Nederlander is maandag in de Chileense hoofdstad Santiago aangehouden op verdenking van een dubbele moord op een ouder echtpaar in Amsterdam in 1997. De man stond op het punt naar de Verenigde Staten te reizen toen hij werd opgepakt. Dat meldt de Chileense krant La Tercera op haar website.

In november 1997 werden de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run dood in hun woning aan de Noorderbreedte aangetroffen. Hun kelen waren doorgesneden en ze waren vele malen gestoken. De daders namen niets mee, maar de tas van Run bleek wel doorzocht. De zeshonderd gulden die erin zat is destijds achtergelaten. Er zou een groter bedrag zijn verwacht.

Eind vorig jaar werd de zaak heropend en besteedde misdaadverslaggever Peter R. de Vries er in zijn programma aandacht aan. Er waren DNA-sporen van twee personen gevonden.

Het DNA van de nu aangehouden verdachte, een monteur, zou overeenkomen met het gevonden DNA. Hij is volgens de krant de hoofdverdachte.

Toen bleek dat hij niet meer in Nederland verbleef werd tegen de man een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Uit gegevens van Interpol bleek toen dat de man tot tweemaal toe uit Chili was vertrokken, waarvan een keer naar Panama. De man werkt in Santiago en heeft volgens de krant een Chileense partner.

De man werd maandagmiddag na zijn arrestatie op het internationale vliegveld ArturoMerinoBenitez ondervraagd, waarna werd besloten dat hij vast blijft zitten. Tussen Nederland en Chili bestaat een uitleveringsverdrag.