Rusland stap dichterbij lidmaatschap WHO

De Europese Unie en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een aantal handelskwesties. De overeenkomst moet de weg bereiden voor toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso had dinsdag een bespreking met de Russische president Dmitri Medvedev. Hij noemde de overeenkomst een 'mijlpaal' in de relatie tussen Brussel en Moskou. Barroso noemde het 'realistisch' dat Rusland in 2011 lid wordt van de WHO. Voordat Rusland lid kan worden, moet het land echter nog wel een aantal problemen met de WHO oplossen.

Rusland is de enige handelsmacht die geen lid is van de WHO. Het land heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het oplossen van een aantal bilaterale handelskwesties, variërend van uitvoerrechten tot beperkingen op de import van vlees.

De overeenkomst onderstreept de verbeterde relatie tussen Europa en Rusland. Ondanks de wereldwijde economische crisis is het handelsvolume met Rusland dit jaar gestegen. In de eerste negen maanden van 2010 was Rusland de op twee na grootste handelspartner van de EU. 6 procent van de Europese export gaat richting Rusland en 10 procent van de import naar de EU komt uit Rusland.