"Mislopen WK schuld Britse media"

Peterselieman

Britse media zijn medeverantwoordelijk voor het mislopen van de organisatie van het WK 2018 door Engeland. Dat stelt de Japanner Junji Ogura, lid van het uitvoerend comité van de FIFA. "De berichtgeving heeft zeker impact gehad op het Engelse WK-bid. Laat daar geen misverstand over bestaan." Engeland gold vooraf als de torenhoge favoriet maar zag Rusland er met het eindtoernooi vandoor gaan.

Volgens Ogura heeft de berichtgeving van de Engelse media het bid ernstig in diskrediet gebracht. Zo zond de BBC drie dagen voor de stemming in Zürich de documentaire Panorama uit waarin drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA beschuldigd werden van het aannemen van smeergeld. De wereldvoetbalbond nam vervolgens geen sancties, omdat het een oude zaak betrof die al uitgebreid door de Zwitserse rechtbank was onderzocht.

Eerder werden de FIFA-officials, Reynald Temarii uit Tahiti en de Nigeriaan Amos Adamu, voor respectievelijk één en drie jaar geschorst, omdat ze bereid waren hun stem voor veel geld te verkopen.

Ogura was zelf met Japan in de race voor het WK van 2022. Daarin werd het Aziatische land afgetroefd door Qatar.