Assange, een verhoor

[Een man zit geboeid in een kleine ruimte met blauwig licht. Een tweede man komt binnen en sluit behoedzaam de deur. Zijn jasje hangt hij over een stoel. Hij schraapt zijn keel.] 

"Zo zo. Julian. Paul. Assange. Daar ben je dan. Eindelijk.
Eigenlijk verbaast het me dat ik je nu hier zo zie zitten. Ik had me onze ontmoeting anders voorgesteld.
Ik staand bij een tafel. Jij erop. Liggend. In een lijkzak."

[...]

"Op televisie lijk je zo'n koele kikker. Voor de duvel niet bang.
Maar daar is nu geen sprake van, ? Angsthaas. Je bent bang. Ja, recht je rug maar. Doe maar stoer. Maar je bent bang. Dat kan ik zien. Dat kan ik ruiken. En je hebt ook alle reden om bang te zijn."

[...]

"Ik dacht dat jij zo slim was. Hoogst intelligent. Maar nu ben je met twee voeten in de simpelste list die we konden bedenken gestapt. Ergens stelt me dat enigszins teleur. Ik had meer verwacht van dat grote grote brein. Er zitten tal van geheime diensten achter je aan. Je zet supermachten op hun achterste poten met die publicaties van je. En dan verwacht je dat deze arrestatie alleen gebaseerd is op wat aanrandingen en verkrachtinkjes. Voor de gewone man zijn dat ernstige aantijgingen. Voor jou zijn zulke vergrijpen niet meer dan een reden om legaal jacht op je te mogen maken. Dacht je echt dat het om die twee Zweedse dames ging? Ik ken eigenlijk dat hele verkrachtingsverhaal nauwelijks. Maar ik heb een vriendje die wel aardig wat weet. Die dames zijn vrijwilligers bij jouw eigen wiki, toch? Hij vertelde me dat ze ook nog wat banden hebben met, zeg, meer officiële instanties.
Toeval?
Jij zal het weten. Jij hebt uiteindelijk het geniale brein. Toch?

Ze hebben je gewoon genaaid Julian. Die wijven, ze hebben je gewoon genaaid. Je had alles voor elkaar. Juridisch konden ze jou en dat WikiLeaks haast niets maken. Maar ze hebben je zwakke plek gevonden.. Ze hebben je genaaid."

[...]

"Weet je, als jij slim bent, dan geef jij gewoon antwoord op onze vragen. Dan doe jij alles wat we je opdragen. Als je slim bent.
Stop gewoon met die hele flauwekul. Ga even zitten, als boetedoening voor dat gemieter met die Zweedse vrouwen. En dan is het klaar. Dan ga je lekker ergens achteraf wonen. Dan is het klaar.
Want als jij zo door blijft gaan... vroeger of later word je een keer neergekogeld. Echt. Jij hebt ondertussen zo veel tegenstanders. Je hebt grote machtige vijanden gemaakt. Vroeger of later verongeluk je. Dat wil je niet hoor. En hoe stoer jij je ook voordoet. Wij kunnen het echt wel op een ongeluk laten lijken hoor. Echt wel..."

[...]

"Wist je trouwens dat je zoontje naar de kapper is geweest. Dat nieuwe kapsel staat hem goed. Dat weet ik toevallig. Een vriendje van me houdt die jongen een beetje in de gaten. We willen niet dat hem iets overkomt. Toch?
Mijn vriendje houdt hem een beetje in de gaten."

[...]

"Weet jij eigenlijk hoeveel mensen er achter jou aanzitten? Mensen met macht. Julian. Mensen met macht. Hoelang denk je ze nog voor te kunnen blijven? Hoe naïef ben jij eigenlijk? Haal je nou niet nóg meer ellende op de hals. Werk gewoon mee. Echt, een ongeluk is zo gebeurd. En de kogel die jóu raakt wordt echt niet zo hard onderzocht hoor. Daarvoor wordt er van bovenaf net iets te veel druk op de politie gelegd. Ik zal niet degene zijn die de trekker straks een keer overhaalt. Maar ik ken iemand die schiet van tweehonderd meter akelig precies.
Stop hiermee Julian."

[De deur wordt geopend. Een vrouw steekt haar hoofd om de deur. Ze spreekt tegen de man, die het woord gevoerd heeft.]

"Rechercheur. U bent er ook? Ik kwam de heer Assange net ophalen om hem mee te nemen naar de verhoorruimte. U verhoort hem straks zelf? Ik heb in ieder geval het geluidsopnamemateriaal waar u om gevraagd had, op de tafel gelegd."

[De rechercheur knikt naar de vrouw en verlaat de ruimte. Wanneer de vrouw Assange aan de arm pakt en hem naar buiten leidt, spreekt ze hem rustig toe.]

"Meneer Assange, u wordt, zoals afgesproken, straks verhoord. Alles wat in de verhoorkamer gezegd of gedaan wordt, wordt opgenomen. Zeker de verhoren met u. U bent een belangrijke arrestant. We doen er alles aan het via het boekje te laten verlopen."