Joustra: laat beveiligers politie ontlasten

Particuliere beveiligers moeten meer bevoegdheden krijgen zodat ze de politie kunnen ontlasten. De branche voor beveiligers praat hierover met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, zegt voormalig coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra dinsdag in een magazine van het Financieele Dagblad.

Joustra is tegenwoordig voorzitter van de vereniging van particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De politie heeft volgens hem te veel taken. "Behoren voetbalwedstrijden tot de kerntaak van de politie? Nee." Volgens hem is veel politiecapaciteit vrij te spelen als dergelijke taken worden overgenomen door beveiligers.

Ook moeten beveiligers volgens hem meer bevoegdheden krijgen om geweld te gebruiken. Zo zouden ze de mogelijkheid moeten krijgen een winkeldief te boeien en vast te houden totdat de politie ter plaatse is.

Ook zouden ze toegang moeten krijgen tot het kentekenregister zodat ze kunnen controleren of er iets aan de hand is als ze een verdachte auto zien rijden. Joustra wijst erop dat industrieterreinen al helemaal door particulieren wordt beveiligd.

Nederland kan wat hem betreft een voorbeeld nemen aan Scandinavië. "Daar patrouilleren politie en beveiliging samen. In een politieauto zitten een politieman en een particuliere beveiliger." De verruiming van bevoegdheden kan volgens hem goed helpen bij het reorganiseren van de politie.