OM eist achttien jaar cel voor doden Andrea Luten

De 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen gaat als het aan justitie ligt achttien jaar de cel in wegens het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten in 1993. Het OM eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Assen, meldt de NOS.

F. werd in mei opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het 15-jarige meisje. Hij heeft bekend haar zeventien jaar geleden te hebben omgebracht. De politie kwam hem op het spoor nadat een schaamhaar van hem op het lichaam van Luten werd gevonden. F. is een bekende van de politie.

Het meisje vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd.

Volgens justitie heeft F. het meisje omgebracht met het doel de kans om gepakt te worden te verkleinen en makkelijker een ander misdrijf te kunnen plegen.

In de jaren na de moord werden zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van het slachtoffer. F. was eerder in geen enkel onderzoek voorgekomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.