Vink: "Bedreigingen werden me teveel"

Pieter Vink besloot medio september om zijn internationale carrière te beëindigen. De scheidsrechter gaf dinsdag tijdens de presentatie van het magazine Helden aan waarom hij tot dit besluit kwam.

"Het dieptepunt was het briefje dat ooit in de broodtrommel van mijn dochter zat", vertelde Vink. " 'We schieten je kankervader kapot', stond erop. Mijn dochter was zeven en had het niet goed door, maar mijn vrouw was erg van slag."

De sfeer die in de Nederlandse voetbalstadions heerst, staat de arbiter al langere tijd niet meer aan. "Na afloop van de bekerfinale tussen PSV en Ajax in 2006 (1-2) waren de 20.000 supporters van PSV meteen weg, het stadion was half leeg. Toen ik als scheidsrechter naar voren werd geroepen begonnen de 20.000 Ajax-supporters te roepen dat mijn moeder een hoer was."

Vink maakte ook leuke dingen mee: "Het kan natuurlijk ook anders. Ik mocht de opening van het nieuwe Wembley stadion fluiten en na afloop was er een soort huldiging. Ik moest al die trappen op en kreeg van een van de prinsen iets uitgereikt. Toen de speaker mijn naam omriep volgde een staande ovatie van 90.000 man."

Niet alleen de bedreigingen speelden mee in de beslissing om zijn internationale loopbaan te stoppen. Ook het mislopen van het WK voetbal afgelopen zomer speelde een rol. "Afgelopen jaar heb ik een enorme klap gehad, toen ik op het laatste moment afviel voor het WK. Ik ging er zo vanuit dat ik mee zou gaan, hield er echt geen rekening mee dat ik zou afvallen. Ik had alle cursussen gevolgd, zat bij de laatste twintig en toen mochten er twaalf mee. Het is ook niet te verklaren waarom ik niet mee ging. Soms is het politiek, soms gewoon pech."