Spoeddebat arrestatie Assange

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Een verzoek daartoe van Tofik Dibi (GroenLinks) kreeg dinsdag voldoende steun. Dibi vindt dat Assange niet aan de VS mag worden uitgeleverd zolang een eerlijk proces niet is gegarandeerd.

Assange meldde zich dinsdagochtend bij de Britse politie, waarop hij werd aangehouden. Tegen hem was een Zweeds arrestatiebevel uitgevaardigd; het land zoekt hem in verband met mogelijke zedendelicten. Later op de dag wordt hij voorgeleid aan een rechter.

Dibi wees erop dat de oprichter van de klokkenluiderswebsite in de 'bijzondere belangstelling' staat van de Verenigde Staten, vanwege de vertrouwelijk diplomatieke documenten van dat land die de site de afgelopen tijd publiceerde. De Amerikaanse militair Bradley Manning die de 'cables' aan WikiLeaks heeft gelekt, zit al wekenlang in isolatie, waarbij mensenrechten worden geschonden, stelt het Kamerlid.

De vrees bestaat dat Zweden Assange uitlevert aan de VS. Dibi wil voorkomen dat hem dan eenzelfde lot ten deel valt als Manning. De ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rostenthal (VVD) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten er daarom voor zorgen dat de Europese Unie niet meewerkt aan een eventuele uitlevering.

Dibi kreeg steun voor het spoeddebat van onder meer de PvdA. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog niet bekend.


(Foto: Novum)