FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 oktober 2010

'Horrortandarts' ontkent werk in Spanje

'Horrortandarts' Ben V. ontkent dat hij weer een praktijk is begonnen in het Spaanse Marbella. "Ik ben toch niet gek", heeft hij woensdag gezegd tegen de Wereldomroep.

Woensdag werd bekend dat volgens het Openbaar Ministerie de in Nederland veroordeelde tandarts in Spanje gewoon weer aan het werk is. V. is in Nederland twee jaar geleden veroordeeld voor mishandeling en oplichting. Hij was in 2001 al onbevoegd verklaard als tandarts, maar ging in louche praktijken gewoon verder onder de identiteit van zijn tweelingbroer, die ook tandarts is. Hij boorde kiezen kapot, trok onnodig tanden en liet noodzakelijke behandelingen achterwege. V. heeft volgens het OM een op Nederlandse gepensioneerden gerichte praktijk geopend in Marbella. De 'horrortandarts' zou via een advertentie in huis-aan-huisbladen nieuwe patiënten werven. De onbevoegde tandarts zou in Spanje al behandelingen hebben uitgevoerd. Of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen is niet bekend. De Nederlandse justitie heeft via Spaanse collega's de inspectiediensten in Marbella gewaarschuwd, die de zaak bekijken.

Zijn advocaat stelt dat de man gewoon in Nederland verblijft en niets weet van de advertentie. De raadsvrouw wil een gesprek met het Openbaar Ministerie en zegt te overwegen namens V. een schadeclaim in te dienen wegens reputatieschade.

Doden bij slachtpartij Mexicaanse wasstraat

Een nog onbekende man heeft woensdag heeft vuur geopend in een wasstraat in Tepic, in het westen van Mexico. Bij de schietpartij kwamen ten minste dertien personen om het leven. Dat heeft de procureur-generaal van de deelstaat Nayarit gezegd.

De schutter reed in zijn auto naar de wasstraat en opende vervolgens zonder aanleiding het vuur. Tussen de dertien en vijftien personen werden gedood en zeker twee mensen raakten gewond. Het motief voor de schietpartij is onduidelijk.

[Upd] Badr Hari heeft zich gemeld

De voor zware mishandeling gezochte K1-vechter Badr Hari komt naar verwachting deze week terug naar Nederland.

Dat bevestigt zijn manager Simon Rutz tegen AT5 naar aanleiding van een tweet van organisator It's Showtime, waarvan Rutz eigenaar is. "We hebben goede berichten dat Badr later deze week terug is", aldus Rutz.

Maandagavond liet It's Showtime op Twitter weten dat Hari onderweg is naar Nederland. Hari's advocaat Bénédicte Ficq liet dinsdagochtend nog weten het bericht "te bevestigen noch te ontkennen."

Badr Hari wordt door de politie gezocht in verband met de zware mishandeling van een portier van club Blinq op het Kleine Gartmanplantsoen in februari van dit jaar. Hij is hoofdverdachte in die zaak.

De K1-vechter ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft, maar vluchtte wel naar Marokko.

De portier van Blinq liet afgelopen weekend nog weten dat hij door de politie onder druk is gezet om aangifte te doen tegen Hari. Volgens hem was de vechter op de bewuste avond niet in de club. 

Update 13:10 uur

De gezochte K1-kickbokser Badr Hari meldt zich woensdagmiddag bij de politie. Dat meldt K1-organisator It's Showtime. Badr Hari zou een portier van een club in Amsterdam hebben afgetuigd en was naar Marokko gevlucht. De eigenaar van It's Showtime Simon Rutz is ook de manager van de Marokkaans-Nederlandse vechter.

De advocaat van Badr Hari, Bénédicte Ficq, en Rutz waren niet direct bereikbaar voor een toelichting. Tegenover AT5 zei Rutz al wel dat Badr Hari tussen 16.00 uur en 18.00 uur het hoofdbureau van de Amsterdamse politie aan de Elandsgracht binnen zal lopen.

Anderhalve maand geleden liet Badr Hari - die in de in Azië mateloos populaire vechtsport K1 bekendstaat om zijn vuige spel - weten naar Marokko te zijn gegaan om rust te pakken. Hij ontkent betrokken te zijn bij de mishandeling van een portier van club Blinq in februari.

De portier beweerde overigens zaterdag tegenover AT5 dat Badr Hari niets met zijn mishandeling te maken zou hebben. De portier zou door de politie onder druk zijn gezet om tegen hem te getuigen, maar hij zou Badr Hari nog nooit hebben ontmoet.

De politie noemde het vreemd dat Badr Hari volgens de portier die avond niet aanwezig was bij de club. "Dit past niet in het beeld dat we op het moment hebben van wat er die avond zou zijn gebeurd."

Update 23:38 uur

De voor zware mishandeling gezochte K1-vechter Badr Hari heeft zich rond 17.30 uur gemeld op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht.

De politie liet eerder weten de K1-vechter te zullen aanhouden.

Hari zat de afgelopen maanden in Marokko, naar eigen zeggen om tot rust te komen. Hij is hoofdverdachte van de zware mishandelingvan een portier van Club Blinq op het Kleine Gartmanplantsoen in februari van dit jaar. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid. Ook de portier zegt dat Hari niets met de mishandeling te maken had. Hij zou onder druk zijn gezet door de politie om aangifte te doen tegen de vechter.

Manager Simon Rutz laat Badr Hari niet vallen. Dat zei hij vandaag tegen AT5.

"De afgelopen tijd vormt de zwarte bladzijde uit zijn leven, maar als manager laat ik hem niet vallen."

"Het is een hele turbulente tijd voor hem geweest. Ik denk dat het allemaal een beetje teveel voor hem werd en dat hij dacht: ik pak het vliegtuig en ga aan het strand zitten", aldus Rutz. "Blijkbaar was hij er nu klaar voor om zich wel bij de politie te melden."

Net voordat de mishandelingszaak in de openbaarheid kwam, werd Hari tijdens een gevecht in de ArenA gediskwalificeerd omdat hij zijn tegenstander Hesdy Gerges vol in het gezicht schopte terwijl deze al op de grond lag.

Als het aan Rutz ligt, pakt Hari binnenkort zijn sportieve carrière weer op. "Als hij schuldig is, moet hij straf krijgen, maar voor mij is hij nog steeds een voorbeeld voor velen."


Badr Hari in actie. (Foto: Novum)

Horner: "Uitspraken Berger zijn belachelijk"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vindt het belachelijk dat Gerhard Berger Mark Webber beschuldigt van het opzettelijk uitschaklen van een andere coureur in Zuid-Korea. De Australiër crashte in de achttiende ronde na een fout in de muur en kwam terug de baan op. Hierbij raakte hij Mercedes-coureur Nico Rosberg die hierna ook uit kon stappen.

Volgens Berger reed Webber met opzet weer het asfalt op om zo een titelrivaal uit te kunnen schakelen. "De meningen worden altijd gevormd zonder de feiten. Laat ik heel duidelijk zijn: Mark heeft nooit de bedoeling gehad om een andere coureur uit de race te rijden en het is belachelijk om zoiets te suggereren," zei Horner tegen Telegraph Sport.

"Nadat Mark de muur raakte, was duidelijk te zien dat zijn auto beschadigd was. Echter, het natuurlijke instinct van een coureur zegt hem door te gaan. Niet opgeven. Zoals elke andere coureur maakte Mark de vlugge beslissing om door te rijden en het is absurd om te zeggen dat hij iemand wilde elimineren," ging Horner verder. "Mark heeft de schuld op zich genomen en dat verdient al de nodige krediet."

Uitslagen Eredivisie speelronde 11

Deze week werd de enige midweekse speelronde van de Eredivisie afgewerkt. De top 3 (PSV, FC Twente en Ajax) verspeelden geen punten en zag nummer vier Roda JC Kerkrade gelijkspelen tegen N.E.C. Nijmegen. PSV blijft door zijn 0-2 winst bij Vitesse de koploper in de Eredivisie.

Feyenoord probeerde tegen VVV-Venlo de blamage van de 10-0 nederlaag tegen PSV van afgelopen zondag weg te poetsen. In de eerste helft lukte er zowel bij de Rotterdammers als bij de gasten weinig, waardoor de 0-0 stand lang op het bord bleef. Na rust nam Feyenoord het initiatief en zag onder andere een goal (kopbal achter de doellijn weggewerkt) niet toegekend worden. In de 65e minuut was het dan toch raak en scoorde Wijnaldum de 1-0. Daarna zakte Feyenoord iets terug, kreeg VVV wat kleine kansjes, maar zorgde Bahia met een kopbal voor de beslissing in de wedstrijd. In de blessuretijd scoorde Wijnaldum nog de 3-0.

De Graafschap zorgde op woensdag voor een verrassing door thuis AZ te verslaan met 2-1. De wedstrijd kwam pas na de rust op gang, toen de bij de Alkmaarders ingevallen Italiaan Pellè de 0-1 op het bord bracht. Binnen vijf minuten maakte De Graafschap gelijk door een goal voor Poepon en speelde lange tijd beter dan AZ. De beloning kwam vlak voor tijd toen een vrije trap van Bargas van richting werd veranderd en keeper Romero daardoor werd verrast.

In het verleden verspeelde Ajax nog wel eens punten tegen sc Heerenveen, maar daar bleek woensdag geen sprake van. El Hamdaoui maakte met een mooie lob de 1-0 voor Ajax, waarna Heerenveen nog wel terug wist te komen door Dost. Na rust bleek Ajax echter sterkter en wist de score uit door weer een mooie goal van El Hamdaoui en een solo van Anita.

De Wedstrijd van de (mid)Week was die tussen Roda JC en N.E.C. Nijmegen, een verslag van die wedstrijd lees je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Roda JC N.E.C. Nijmegen 1-1
Heracles Almelo NAC Breda 4-1
Ajax SC Heerenveen 3-1
FC Groningen ADO Den Haag 3-1
De Graafschap AZ 2-1
Willem II FC Twente 1-3
Feyenoord VVV-Venlo 3-0
FC Utrecht Excelsior 2-0
Vitesse PSV 0-2 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 11 8 3 0 27 37 - 8
2 FC Twente 11 7 4 0 25 22 - 8
3 Ajax 11 7 3 1 24 29 - 12
4 Roda JC 11 6 4 1 22 20 - 13
5 FC Groningen 11 6 3 2 21 20 - 13
6 FC Utrecht 11 6 1 4 19 20 - 16
7 AZ 11 5 3 3 18 14 - 11
8 ADO Den Haag 11 4 3 4 15 21 - 23
9 NEC 11 4 2 5 14 20 - 21
10 sc Heerenveen 11 3 4 4 13 15 - 16
11 NAC Breda 11 4 2 5 13 13 - 17
12 De Graafschap 11 3 4 4 13 15 - 23
13 Heracles Almelo 11 3 3 5 12 18 - 17
14 Excelsior 11 3 2 6 11 14 - 21
15 Feyenoord 11 3 2 6 11 15 - 24
16 Vitesse 11 2 2 7 8 10 - 24
17 VVV-Venlo 11 2 0 9 6 7 - 20
18 Willem II 11 0 1 10 1 9 - 32

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

FOK!kers: Been hoeft niet op te stappen bij Feyenoord

Ondanks de beschamende 10-0 nederlaag tegen PSV afgelopen zondag hoeft Feyenoord-trainer Mario Been niet op te stappen. Dit vind althans een grote meerderheid van de bezoekers aan FOK!sport zo bleek uit de gehouden poll.

Van de 671 uitgebrachte stemmen kozen er 416 (62%) voor dat Been niet op hoeft te stappen, omdat de club hier toch niks mee op zou schieten. het feit dat feyenoord geen nieuwe trainer zou kunnen betalen is voor 132 users (19.7%) reden dat Been mag blijven.

Slechts een minderheid vindt dat Been moet opstappen. 76 users (11,3) is van mening dat de trainer na de vertoning niet kan blijven. 47 users (7%) vindt dat er iets moet gebeuren bij Feyenoord, dus dan maar de trainer eruit.

Ook Boudibou vind dat Been kan blijven: "Been blijft gewoon bij Feyenoord. Hij heeft een afkoopsom, geen trainer zal het significant beter doen (wellicht niet met 10-0 verliezen, dat misschien).. uberhaupt is er geen trainer te vinden die met dit materiaal, met alle sportieve en financiêle perikelen, zonder geld, zonder aankopen en dergelijke aan de slag wil gaan."

Nog steeds geen bal op de tv

De schade opnemen, daar kwam ik dit jaar niet onderuit aan het begin van het nieuwe radio- en televisieseizoen. Het inkorten met een half uur van mijn favoriete doordeweekse avondprogramma op de radio, BNN Today hakte er meteen stevig in. Wegens zendtijduitbreiding voor de fors gegroeide ouderenomroep MAX moesten de jonge honden van BNN inschikken. Kennelijk voelen veel mensen zich tegenwoordig al vroeg oud.

Oppositie: Rutte draait in paspoortkwestie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zich dinsdag flink moeten verdedigen in de kwestie rond het dubbele paspoort van zijn staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

PvdA-leider Job Cohen (PvdA) wilde weten waarom Rutte in 2007 als fractievoorzitter van de VVD nog vond dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) haar Turkse paspoort moest inleveren, terwijl hij de Zweedse nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten geen probleem vindt.

Rutte antwoordde dat hij een verschil maakt tussen landen die zich bemoeien met onderdanen die in Nederland wonen en landen die dat niet doen. Zo zijn mannelijke Nederlanders met een Turks paspoort dienstplichtig en bemoeit Turkije zich met erfeniskwesties. Voor Zweden is dat niet het geval, daarom heeft hij geen problemen met de benoeming van Veldhuijzen van Zanten.

Rutte kreeg het moeilijk toen CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma vroeg of Rutte ook een staatssecretaris met een Turks paspoort had kunnen benoemen. "Dat zou onderwerp van discussie zijn geweest", zei Rutte. Hij zou daarover hebben overlegd met gedoogpartner Geert Wilders (PVV).

De premier voegde er wel aan toe dat benoeming uiteindelijk geen probleem zou zijn geweest, wanneer de loyaliteit niet ter discussie staat, zoals het geval was bij Albayrak. Rutte benadrukte dat hij in 2007 niet twijfelde aan haar loyaliteit.

Hierop werd Rutte fel aangevallen door de oppositie. "Ik zag de premier net op een gênante manier draaien", zei Femke Halsema (GL). Volgens Pechtold ging de premier 'hopeloos nat'. Emile Roemer (SP) sprak van 'pure discriminatie'. "U maakt een wezenlijk onderscheid tussen een Turks en een Zweeds paspoort."

Buma eiste daarop de verzekering dat het kabinet mensen gelijkwaardig behandelt. "Dat is voor ons essentieel. Het is niet acceptabel dat de ene nationaliteit anders wordt gewogen dan de andere."

Rutte herhaalde dat hij alleen een onderscheid maakt tussen landen die verplichtingen opleggen aan hun onderdanen die een Nederlands paspoort hebben en landen die dat niet doen. En de tweede nationaliteit van een Turkse kandidaat zou geen probleem zijn geweest, omdat loyaliteit uiteindelijk het criterium is, niet de dubbele nationaliteit. Hiermee nam Van Haersma Buma genoegen.

Wilders was niet op de hoogte van het tweede paspoort van de staatssecretaris. Hij maakt geen onderscheid tussen een Zweeds en een Turks paspoort. "Wij zijn tegen alle dubbele nationaliteiten." Hij viel Rutte bij en stelde dat Rutte als formateur een staatssecretaris met een Turks paspoort gewoon had kunnen benoemen, omdat de wet dat niet verbiedt. "Ik had me uiteraard wel verzet bij de formateur."

Uitslagen Eredivisie (27/10/2010) II

Vanavond stonden er om 21:00 in de Eredivisie drie duels op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

Feyenoord

3 - 0

VVV-Venlo

 65' Wijnaldum
 83' Bahia
 90+1' Wijnaldum
 
 
 Gele kaart: De Cler, Castaignos (Feyenoord), Timisela, Boymans (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Dijk
De Vrij
Martins Indi
Bahia
De Cler
El Ahmadi (Smolov/72)
Bruins
Mokotjo
Schaken (Biseswar/44)
Castaignos (Van Haaren/84)
Wijnaldum
  Gentenaar
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren
Leemans (Nkume/85)
Josué (Uchebo/60)
Tóth
Viana (Verbeek/77)
Boymans
Ahahaoui


Vitesse

0 - 2

PSV


   32' Reis
 61' Dzsudzsák (pen)
 
 Gele kaart: Büttner (Vitesse), Afellay (PSV)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.148
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
Sprockel (Van Ginkel/46)
Rajkovic
Büttner (Caldirola/69)
Pröpper
Van der Struijk
Matic
Jenner (Pedersen/69)
Nilsson
Aissati
  Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma (Rodríguez/83)
Pieters
Afellay (Bakkal/55)
Toivonen
Engelaar
Lens
Reis (Berg/75)
Dzsudzsák


FC Utrecht

2 - 0

Excelsior

 6' Mulenga
 90+4' Van Wolfswinkel
 
 
 Gele kaart: Wuytens, (FC Utrecht), Fernandez, Watamaleo, Van Steensel, (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut (Keller/46)
Wuytens
Nesu
Duplan (Demouge/90)
Nijholt (Sarota/46)
Mulenga
Silberbauer
Mertens
Van Wolfswinkel
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Van Steensel (Ramsteijn/78)
Nelom
Vincken (Lagouireh/46)
Klasie
Koolwijk
Wattamaleo
Bergkamp
Fernandez (Isoufi/78)

Rechtbank verbiedt bouw boomhut

Een gezin uit het Belgische Brugge mag geen boomhut in de tuin bouwen. Dat heeft de rechtbank bepaald. Eerder moest de familie al een boomhut slopen op last van de rechter.

De achterburen van de familie vrezen namelijk voor hun privacy. De kinderen zouden vanuit de boom in hun huis kunnen kijken en geluidsoverlast veroorzaken. De rechter sluit zich daarbij aan. Wel is het gezin erop gewezen dat op een andere plek in de tuin wel een boomhut mag worden gebouwd mits die ver genoeg staat van de buren. Het betrokken gezin is teleurgesteld in de uitspraak.

Zoon Bob Marley wil reggaezanger uit cel

Stephen Marley doet er alles aan om collega reggaezanger Buju Banton uit de gevangenis te krijgen. De 38-jarige zoon van Bob Marley stelt zijn huis in Florida beschikbaar als borg voor diens vrijlating. Banton zit sinds december vast voor een drugsdelict.

Banton belandde in de gevangenis omdat hij cocaïne wilde kopen van een man, die een undercoveragent bleek te zijn. Tijdens een zitting woensdag beslist de rechter of de zanger eventueel vrij kan komen.

De Jamaicaanse Banton en Marley werkten onder meer samen aan de single Poor Old Man. Banton won in zijn carrière vier Grammy's, Marley zes.

Medewerker woonstichting drukt ton achterover

Een medewerker van woonstichting Patrimonium in Veenendaal heeft bijna honderdduizend euro achterovergedrukt. De medewerker is op staande voet ontslagen. Patrimonium heeft aangifte gedaan, heeft de woonstichting woensdag bekendgemaakt.

De medewerker wist het geld weg te sluizen door beveiligings- en controleprocedures te omzeilen. De stichting is van plan het ontvreemde bedrag terug te vorderen. Er is inmiddels beslag gelegd. Patrimonium verwacht dat het geld uiteindelijk grotendeels terugkomt.

Directeur van Patrimonium Piet de Vrije is aangeslagen door het voorval. "Dit had nooit mogen gebeuren", zegt hij.

Storing in communicatiesysteem kernwapens VS

Een storing in computerapparatuur heeft er dit weekeinde op een luchtmachtbasis in de Amerikaanse staat Wyoming voor gezorgd dat de communicatie tussen vijftig kernraketten en de lanceerinstallatie verloren ging. De luchtmacht heeft echter nooit de totale controle over de kruisraketten verloren. Dat heeft woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie Dave Lapan woensdag gezegd.

Volgens woordvoerder van de luchtmacht Todd Vician ontstonden de problemen zaterdagmorgen en duurden ze niet langer dan een uur. Dinsdagmorgen werd het Witte Huis op hoogte gebracht van de storing.

De luchtmacht en het Amerikaanse Strategic Command zijn inmiddels een onderzoek gestart naar de storing. Er wordt aangenomen dat de storing is veroorzaakt door een falend computeronderdeel. "Afgaande op wat we nu van de situatie weten en zoals de luchtmacht deze heeft beschreven, was er geen sprake van een significante storing; het was een technisch probleem", aldus Lapan. Er was geen sprake van opzet.

Italië begint onderzoek naar Google Street View

Italiaanse aanklagers hebben woensdag een onderzoek geopend naar Street View van internetgigant Google. Het internetnetbedrijf wordt verdacht van het schenden van de privacy.

Het onderzoek naar Google werd aangekondigd enkele dagen nadat een Italiaanse privacywaakhond Google had gevraagd er voor te zorgen dat de auto's die foto's nemen duidelijk te herkennen zijn.

Google zei woensdag in een verklaring mee te zullen werken met de autoriteiten en heeft zijn excuses aangeboden voor het verzamelen van persoonlijke gegevens via onbeveiligde draadloze netwerken.

Verschillende landen hebben zorgen geuit over het Street View-programma, dat foto's van straten en wijken toont. De foto's worden gebruikt in Google Earth en Google Maps. Google heeft eerder al toegegeven dat de onderzoekers van het bedrijf via onbeveiligde netwerken privégegevens van mensen hebben verzameld, waaronder e-mails, wachtwoorden en internetpagina's die de eigenaren van de netwerken bezochten.


Schending van de privacy? (Foto: Novum)

Wozniacki onderuit tegen Stosur

Caroline Wozniacki heeft verrassend haar tweede partij verloren tijdens de WTA Championships in Doha. De Deense verloor met 4-6 en 3-6 van Samantha Stosur.

Wozniacki domineerde aanvankelijk in de rally's, maar ze verzuimde om haar kansen te benutten. Hierdoor kon Stosur op 5-4 op haar eerste breekkans toeslaan.

Bij Wozniacki was het beste van het spel er, op een vroege break, in de tweede set wel af. Stosur bleef aanvallend spelen, serveerde zeer sterk en dwong Wozniacki tot het maken van fouten.

Mainz en HSV blameren zich in Duitse beker

1. FSV Mainz 05 en Hamburger SV zijn vanavond allebei uitgeschakeld in de achtste finales van de strijd om de Duitser beker. Mainz, koploper in de Bundesliga, ging met 2-1 in Aken onderuit bij tweededivisionist Alemannia Aachen.

Hamburger SV, met Joris Mathijsen in de basis, verloor met 5-2 ruim van Eintracht Frankfurt. Ruud van Nistelrooy, Eljero Elia en Romeo Castelen ontbraken bij HSV vanwege blessures.

Witwassers geplukt in Deventer

De politie heeft dinsdag in Deventer twee mannen van een aantal waardevolle spullen ontdaan in een witwasonderzoek. Na een melding dat de mannen van 46 en 51 jaar zichtbaar boven hun stand leefden, werd hun financiële achtergrond onderzocht.

De recherche doorzocht twee woningen en een caravan aan de Stalpaert van der Wielenstraat en nam vier auto's, een caravan en een camper met een totale waarde van ongeveer honderdduizend euro in beslag. Ook werd beslag gelegd op hun bankrekeningen en twee recreatiewoningen in Olst ter waarde van een ton.

In een schuur van de 51-jarige werd een lege wietkwekerij aangetroffen. De winst die met de oogst van de kwekerij zijn behaald, wordt hem afgenomen als dat mogelijk is.

De mannen krijgen nog een nader financieel onderzoek aan hun broek, dat naar verwachting zal leiden tot meer aanhoudingen. De politie IJsselland zegt criminelen te willen raken waar het het meeste pijn doet: in de portemonnee.

Uitslag Willem II - FC Twente

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Willem II en FC Twente. Hieronder vind je de uitslag.

Willem II

1 - 3

FC Twente

 15' v. Zaanen
   28' De Jong
 37' Douglas
 64' De Jong
 
 Gele kaart: Halilovic, (Willem II), Rosales, tiendalli, (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.400
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Lampi
Biemans
Halilovic (Vossebelt/46)
Swinkels
Landgren (Sheotahul/71)
v.d.Heijden
Lasnik
Pereira
Rigters
v.Zaanen
  Michailov
Rosales
Bengtsson
Douglas
Tiendalli
Landzaat
De Jong (Parker/90 1)
Janssen
Ruiz
Janko
Chadli (Bruggink/73)

PSP-games maken is dom door piraterij

Ru Weerasuriya, creative director bij Ready At Dawn - de studio die elk moment God of War: Ghost of Sparta loslaat op de markt - zegt dat de hoogtij vierende piraterij op de PSP er voor zorgt dat het dom is om games voor het platform te ontwikkelen.

Hij zet zijn uitspraak kracht bij door te stellen dat een hoop ontwikkelaars er last van hebben. "It's getting to the point where it doesn't make sense to make games on it, if the piracy keeps on increasing. It's a tough call right now to say what's going to happen to it and where it's going to go, but it definitely hurts a lot of developers out there who are trying to make great games." 

Weerasuriya beweert dat piraterij op de handhelds een groter probleem is dan op de PC. "The PC market has had connectivity and multiplayer, which brings down the piracy, and a lot of the PC games right now, the big ones at least, require you to be logged into a specific network - like Battlenet, when I used to work at Blizzard - that controls it, and has made it easy to curb some of that."

Het is bedroevend om te zien dat een game-platform aan dit probleem ten onder kan gaan, maar het ziet er naar uit dat het de harde realiteit gaat worden.

Nederland verdeeld over rol staatshoofd

Nederlanders zijn verdeeld over het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om koningin Beatrix voortaan een puur ceremoniële functie te geven. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Van de ondervraagde mensen vindt 48 procent het een goed idee om het staatshoofd niet langer onderdeel te laten zijn van de regering; 46 procent verzet zich er tegen. Het zijn vooral kiezers die PVV, VVD, D66 en SP stemmen die Wilders steunen; CDA- en PvdA-stemmers zijn in meerderheid tegen.

Het kabinet ziet overigens niets in het plan; Wilders komt nu zelf met een initiatiefwet. De kans dat die wordt aangenomen is klein, omdat de Grondwet moet worden gewijzigd. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

De regeringsverklaring van premier Mark Rutte (VVD) krijgt verder een 6,3 van de ondervraagden. Positief zijn vooral PVV- en VVD-kiezers, die de verklaring bijna een 8 geven; CDA'ers houden het op bijna een zeven. Bij de oppositiepartijen scoort Rutte minder goed: de kiezers van de drie linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks geven de premier respectievelijk een 4,7, 4,8 en een 4,3.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de Nederlanders (54 procent) hoopt dat het kabinet de rit uitzit; overigens denkt 35 procent dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

OM berust in vonnis Wesam al D.

Het Openbaar Ministerie berust in het vonnis van de rechtbank in Rotterdam in de zaak tegen Wesam al D. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket woensdag gezegd.

De rechtbank zette twee weken geleden de straf van 25 jaar cel die Al D. eerder in de VS kreeg opgelegd, om in een gevangenisstraf van acht jaar. Hierdoor kwam hij diezelfde dag vrij, aangezien hij vijf jaar - meer dan twee derde - van zijn straf had uitgezeten.

Al D. was in de VS veroordeeld voor het plaatsen van bermbommen in zijn vaderland. De 37-jarige uit Irak afkomstige Al D. werd in 2005 in Amersfoort opgepakt. In 2007 werd hij uitgeleverd aan de VS, op voorwaarde dat hij weer terug naar Nederland zou komen.

Hij legde in de VS anderhalf jaar geleden een bekentenis af in ruil voor strafvermindering. Eind maart werd hij naar Nederland overgebracht om zijn straf verder uit te zitten.

Een van de redenen dat de rechtbank in Rotterdam twee weken geleden besloot Al D. acht jaar cel op te leggen, is dat de rechter oordeelde dat Al D. in de VS onder zeer slechte omstandigheden vastzat. Al D. stelde na zijn vrijlating onder meer dat hij in de gevangenis in de VS glas moest eten en dat hij maandenlang uit zijn slaap werd gehouden door een alarm dat de bewaking 's nachts liet afgaan.

De Amerikaanse autoriteiten lieten eerder al weten teleurgesteld te zijn dat Al D. in Nederland is vrijgelaten. Zeker het oordeel over de omstandigheden van zijn gevangenschap, schiet bij de VS in het verkeerde keelgat.

De woordvoerder van het Landelijk Parket stelt dat uitsluitend in cassatie kon worden gegaan bij de Hoge Raad aangezien het hier geen gewone strafzaak betreft. "Dan gaat het alleen over fouten bij de toepassing van het recht en daar zien wij geen gronden toe."

Huurling Bulykin voorziet problemen voor ADO

Dimitry Bulykin denkt niet dat hij na dit seizoen nog voor ADO Den Haag speelt. De Russische spits wordt gehuurd van Anderlecht.

Bulykin heeft bij Paarswit nog een contract tot 2012. In zijn korte tijd bij ADO heeft de Rus aangetoond dat hij nog niet afgeschreven moet worden. De aanvaller scoorde al acht competitietreffers voor ADO. De clubleiding van de Hagenaren liet eerder al weten dat er met Anderlecht zou worden onderhandeld over een definitieve overname.

"Dat heb ik gehoord, maar ik vraag me af of dat gaat lukken", zegt de 30-jarige Bulykin tegenover Voetbal International. "ADO moet er financieel uit zien te komen met Anderlecht en met mij. Dat wordt een probleem, verwacht ik", vervolgt de huurling, die zich prettig voelt in Den Haag. "Ik voel eindelijk weer het vertrouwen van een trainer en word goed bediend door mijn ploeggenoten."

"Mijn band met de supporters is ook geweldig. Ik ben gelukkig bij ADO en wil voorlopig al mijn opties open houden. Na dit seizoen wil ik in Europa blijven, dat is het enige wat ik zeker weet. Op dit moment laat ik alles over aan mijn manager, ik focus me volledig op spelen en scoren", besluit Bulykin, die door een hamstringblessure twee weken buitenspel staat.

Honkballers kloppen Thailand

De Nederlandse honkballers hebben op het intercontinental toernooi in Taiwan hun derde wedstrijd gewonnen. Oranje, dat al zeker is van de volgende ronde, klopte Thailand met 7-2.

Nederland kwam halverwege de wedstrijd op een 3-0 voorsprong tegen het nog puntloze Thailand, maar het Aziatische land kwam in de zevende inning terug tot 3-2. In de gelijkmakende slagbeurt waren driehonkslagen van Denny Rombly en Sharlon Schoop voldoende om het verschil definitief te maken. Vaste spelers Sidney de Jong, Eugene Kingsale, Raily Legito en Curt Smith deden vandaag niet mee.

Pro-Wilders-demonstratie in Amsterdam verplaatst

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil niet dat de extreemrechtse English Defence League (EDL) zaterdag demonstreert op het Museumplein. Hij heeft daarom woensdag het Westelijk Havengebied als demonstratieplek aangewezen.

De EDL gaat de straat op om PVV-leider Geert Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in zijn strafproces. Die wordt op 5 november verwacht. Volgens een woordvoerder van Van der Laan heeft de politie aanwijzingen dat Engelse en Nederlandse hooligans de demonstratie willen aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Ook hebben extreemlinkse actieclubs laten weten een tegendemonstratie te houden.

Van der Laan heeft daarom woensdagmiddag samen met politie en justitie besloten de demonstratie te verbannen naar het afgelegen haventerrein. Daar kan de politie de orde beter bewaken. "De demonstratie mag vooralsnog doorgaan, maar onder strikte voorwaarden", aldus de zegsvrouw.

Wilders zelf liet vorige week weten zich te distantiëren van de demonstratie. Hij zegt alles wat met geweld te maken heeft te verafschuwen en er niet aan te moeten denken dat er een veldslag wordt geleverd tussen voor- en tegenstanders.

PSN update 27 oktober

Genoeg voor iedereen in deze update van de PlayStationNetwork. Voor vechters is er korting op Dissidia voor sportfans is PES 2011 nu ook voor PSP te downloaden en zo zijn er veel interessante demo's zoals Need for Speed: Hot Pursuit, Majin and the Forsaken Forest. Voor mensen met een Move is er Time Crisis: Razing Storm om eens te proberen.

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)

Special Offers (geldig tot 10 november)
Voodoo Dice (van €9.99 voor €6.99)
Mahjong Tales: Ancient Wisdom – Booster Pack (van €3.99 voor €0.99)
Cuboid – Level Editor (van €3.99 voor €0.99)
Cuboid – Booster Pack (van €2.99 voor €0.99)
Dissidia: Final Fantasy (van €24.99 voor €19.99)
James Cameron’s Avatar: The Game (PSP) (van €29.99 voor €19.99)
Alien Zombie Death! (mini) (van €2.99 voor €1.99)
Supermarket Mania (mini) (van €4.99 voor €2.99)

Downloadable Games (PSP)
PES 2011 – Pro Evolution Soccer (€29.99)
Lunar – Silver Star Harmony (€19.99)

PSone Games (PS3 and PSP)
Missile Command (€4.99)

minis (PS3/PSP)
Boom Beats (€2.99)

Demos (PS3)
Time Crisis: Razing Storm
Majin and the Forsaken Kingdom
Need For Speed: Hot Pursuit Rating
Fist of the North Star: Ken’s Rage

Add-On Game Content (PS3)
Red Dead Redemption – Undead Nightmare (€9.99) (20% korting voor Plus abonnees)
Red Dead Redemption – Undead Nightmare Collection (€19.99) (bestaat uit Undead Nightmare pack, Legends and Killers pack, Liars en Cheats pack)
The Sims 3 - Online Pass (€9.99)
LittleBigPlanet – Halloween Mask (gratis) (alleen deze week)
Dead Rising 2 – Sports Fan Skill Pack (€1.99)
Super Street Fighter IV – Ultra Challengers Pack 1 (€3.99)
PAIN I, Probot Pinball Level Pack (€1.99)
PAIN Souxxie Character (€0.99)
Guitar Hero: Warriors of Rock
  The Rocky Horror Picture Show Track Pack (£4.39/€5.49) of los:
    ‘Hot Patootie’ (€1.99)
    ‘Sweet Transvestite’ (€1.99)
    ‘Time Warp’ (€1.99)

  ‘Birth Ritual’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Black Hole Sun’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Blow Up The Outside World’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Burden In My Hand’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Fell On Black Days’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Hands All Over’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Hunted Down’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘My Wave’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Outshined’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Rusty Cage’ By Soundgarden (€1.99)
  ‘Spoonman’ By Soundgarden (€1.99)

Rock Band Network
    ‘Cheat On The Church’ by Graveyard BBQ (€1.49)
    ‘Chiron Beta Prime’ by Jonathan Coulton (€1.49)
    ‘How We’d Look On Paper’ by The Main Drag (€0.79)
    ‘Life Unworthy Of Life’ by Warpath (€0.79)
    ‘Rip’Er’ by Lead the Dead (€0.79)

Add-On Game Content (PSP)
LittleBigPlanet PSP – KillZone Costume Pack (€0.99)

Avatars (PS3)
Kung Fu Rider (per avatar €0.25)
Avatar Bundle 1: Tobin (€1.49)
Super Street Fighter IV avatar( per avatar €0.25)
Uncharted Avatars Pack 5 (€0.99)
Uncharted Avatar Pack 6 (€0.99)

Dynamic Themes (PS3)
Disruptive Themes - Northern Lights (€1.49)

Premium Themes (PS3)
Red Dead Redemption – Undead Nightmare Theme (€0.99)
Von Chrono Themes
Clown (€1.49)
Creature Creations Collection 1 (€1.49)

Themes (PS3)
Dead Nation – City of the Dead Theme (gratis)

Videos (PS3)
Dead Nation Upgrades Trailer
Buzz! The Ultimate Music Quiz Trailer
MoH Danger Close Trailer
MoH Friends from Afar Trailer
MoH Gunfighters Trailer
MoH High Value Target Trailer
Nail’D Gamescom Trailer
Nail’D Environment Trailer
Nail’D Music Trailer

Videos (PSP)
Buzz! The Ultimate Music Quiz Trailer

Twaalf jaar cel en tbs geëist voor moord op kennis

Tegen een 45-jarige Rijnsburger is woensdag twaalf jaar cel en tbs geëist voor het ombrengen van een 37-jarige kennis. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de man van moord.

Het lichaam van het slachtoffer werd 18 april gevonden door agenten, nadat de politie een melding had binnengekregen dat in een woning aan de Langevaart in Rijnsburg een man op de grond lag die niet reageerde. De 37-jarige man, de bewoner van de woning, bleek 34 steekwonden te hebben en was al overleden.

De verdachte heeft volgens het OM het slachtoffer zonder aanleiding in zijn rug gestoken terwijl die een cd opzette. Het mes dat hij hierbij gebruikte had hij meegenomen toen hij naar de kennis toeging, met als doel de man om te brengen.

Nadat hij zijn daad had gepleegd verving de 45-jarige verdachte volgens het OM zijn met bloedvlekken besmeurde broek door een andere broek. Eenmaal thuis gooide hij het mes, het complete messenblok, de bebloede kleding en andere voorwerpen die bloedspatten konden bevatten weg. Zijn jas en fiets waste hij.

De verdachte heeft bekend. Hij zegt zijn plaatsgenoot in een vlaag van woede te hebben omgebracht. De verdediging wil dat de zaak wordt aangehouden voor nader psychiatrisch onderzoek.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Uitslagen Eredivisie (27/10/2010) I

Om 19:00 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. De uitslagen en bijbehorende karakteristieken vind je hieronder terug. Om 21:00 uur gaan nog drie duels van start.

AFC Ajax

3 - 1

sc Heerenveen

 11' El Hamdaoui
 48' El Hamdaoui
 84' Anita
   24' Dost
 
 Gele kaart: Lindgren (AFC Ajax), Väyrynen, Koning (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.612
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
van der Wiel
Ooijer
Vertonghen
Anita
Enoh
de Jong (de Zeeuw/65)
Lindgren
Suárez
El Hamdaoui (Sulejmani/86)
Emanuelson
  Stuhr-Ellegaard
Koning
Breuer (Haglund/46)
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Elm
Väyrynen (Papadopoulos/77)
Beerens
Dost
Assaidi (Djuricic/64)


 

FC Groningen

3 - 1

ADO Den Haag

 48' Ivens
 58' Granqvist
 89' van der Laak
   12' Immers
 
 Gele kaart: García, Stenman (FC Groningen), Kum, Verhoek, Vicento (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla (Lachman/89)
García (Andersson/77)
Sparv
Tadic (van der Laak/81)
Matavz
  Coutinho
Ammi (Leeuwin/64)
Derijck
Bosschaart (Visser/84)
Kum
Radosavljevic
van der Bergh (Vicento/74)
Toornstra
Verhoek
Immers
Kubik


 

De Graafschap

2 - 1

AZ

 54' Poepon
 87' Bargas
   49' Pellè
 
 Gele kaart: Moreno, Klavan, (AZ)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.127
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Nalbantoglu
Wormgoor
J. Buijs
Fränkel
De Ridder
Jungschläger (Overgoor/86)
Rose
Meijer
Hersi
Poepon (Bargas/82)
  Romero
Marcellis (Sigthorsson/88)
Moisander
Moreno (Jaliens/30)
Klavan
Wernbloom
Falkenburg
Schaars
Holman
Jonathas (Pellè/46)
Martens

Man steekt zichzelf uit liefde in brand

Een jonge Chinees heeft zichzelf vorige week in brand gestoken. De man, genaamd Zhu, is met zware brandwonden opgenomen in het universitaire ziekenhuis van Xiamen. Naar nu blijkt heeft hij zichzelf in de fik gestoken uit liefde voor zijn ex.

Zhu leerde zijn ex-vriendin Lili kennen in 2008. Afgelopen maart verbrak de jonge vrouw de relatie echter na ruzie over de losse baantjes van Zhu. Een halfjaar later is Zhu zijn ex nog steeds niet vergeten. Vorige week dinsdag goot hij een vat benzine over zichzelf heen en stak het aan, alleen maar om Lili te bewijzen dat hij nog steeds van haar houdt.

Zhu, wiens lichaam voor tachtig procent is verbrand, is nu een doorbakken Chinese loempia geworden. Achteraf betreuren hij en Lili het incident. "Ik had hem tot stoppen moeten dwingen", vertelt een huilende Lili. "Ik houd ook nog steeds van hem."

Zwaarste ster ooit gevonden

De zwaarste ster ooit is gevonden. Dat meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) woensdag. De ster is twee keer zo groot als de zon en een theelepeltje van de materie weegt al meer dan 500 miljoen ton. Het onderzoek naar de ster werd gedaan met een telescoop in de Amerikaanse staat West Virginia. De Nederlandse astronoom Jason Hessels was betrokken bij het onderzoek naar de ster.

De vondst zet volgens NOVA verschillende theorieën binnen de natuur- en sterrenkunde op zijn kop. De zwaarste ster is een neutronenster. Dat is de ineengestorte kern van een zware ster, die overblijft als de ster aan het eind van zijn leven explodeert. De ster wordt samengeperst tot een bol. Hierdoor ontstaat een enorme dichtheid van materie en wordt de ster een natuurlijk laboratorium waar de meest extreme eigenschappen van materie onderzocht kunnen worden.

De meting heeft volgens het onderzoeksteam grote gevolgen voor het begrip van supercompacte materie en van veel aspecten van de nucleaire fysica. Hessels zegt dat het team 'veel mazzel heeft gehad' bij het onderzoek naar de zwaarste ster. Het resultaat wordt donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Hessels is co-auteur van het artikel.

Regering Roemenië overleeft motie van wantrouwen

De Roemeense regering heeft woensdag een motie van wantrouwen overleefd. Dat heeft parlementslid Dumitru Pardau gezegd. De oppositie kwam zeventien stemmen te kort voor de meerderheid die nodig was om de regering van premier Emil Boc tot opstappen te dwingen.

Terwijl er in het parlement gestemd werd, waren in de hoofdstad Boekarest zeker dertigduizend mensen op de been die demonstreerden tegen de bezuinigingen van de regering. Roemenië kreeg vorig jaar een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil voor de lening moest de regering strenge bezuiningingsmaatregelen treffen, snijden in de ambtenarensalarissen en de btw verhogen.

Avatar 2 en 3 officieel aangekondigd

James Cameron en filmstudio 20th Century Fox hebben een overeenkomst bereikt over de totstandkoming van Avatar 2 en 3. De vervolgen op de 3D-kaskraker Avatar moeten respectievelijk in december 2014 en december 2015 verschijnen.

Cameron liet direct na het verschijnen van Avatar al weten dat het verhaal nog niet helemaal verteld is. Het Amerikaanse filmvakblad Variety schrijft dat de 56-jarige regisseur begin volgend jaar aan de slag gaat met het script van de vervolgen. Later dat jaar hoopt hij van start te gaan met de opnamen. Cameron overweegt de films direct na elkaar op te nemen, maar neemt hierover pas een beslissing wanneer hij de scripts heeft afgerond.

De regisseur maakte voor de opnamen van Avatar gebruik van een aantal revolutionaire filmtechnieken. De film, die eind vorig jaar in de bioscopen verscheen, ontketende een ware 3D-rage in Hollywood en is met bijna 2,8 miljard dollar de film met de hoogste opbrengst aller tijden.


James Cameron (Foto: Novum)

Akkoord voor vijftienduizend extra studentenkamers

De komende vijf jaar moeten er vijftienduizend extra studentenkamers bijkomen. Dat hebben wethouders, studentenhuisvesters, universiteitsbestuurders en studentenbonden met elkaar afgesproken, zo hebben zij woensdag bekendgemaakt.

Het landelijke tekort aan studentenkamers loopt de komende vijf jaar naar verwachting op tot zo'n zestigduizend kamers. De partijen zijn daarom van plan te komen tot een Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting, dat moet leiden tot de vijftienduizend extra studentenkamers.

Door het akkoord worden de betrokken partijen gebonden aan een aantal maatregelen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het creëren van betaalbare bouwlocaties voor nieuwe projecten, de herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers en het aanpassen van bouwregels voor studentenhuisvesting, zodat bijvoorbeeld leegstaande kantoren kunnen worden omgezet in studentenwoningen.

Het akkoord wordt de komende maanden in elkaar gezet. De partijen willen dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) ook zijn handtekening eronder zet. "Zonder hulp vanuit het rijk komt de realisatie van voldoende kamers niet tot stand", stelt Vincent Buitenhuis van het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters Kences.

Onderzoek naar dood Nederlander op Sint Maarten

Justitie en politie op Sint Maarten onderzoeken de dood van de Nederlander Wouter-Jan Romeijn. De 41-jarige man kwam in de nacht van 15 op 16 oktober op het eiland om het leven. Justitie gaat uit van een misdrijf. Dat zei hoofdofficier Hans Mos woensdag.

Volgens Mos werd de man die nacht meer dood dan levend midden op een weg in het Franse deel van het eiland aangetroffen. Hij overleed niet veel later. Mos spreekt van 'verdachte omstandigheden'. Mogelijk is Romeijn uit een rijdende auto gegooid.

De autoriteiten op het eiland hebben nog geen idee wat het motief voor het misdrijf kan zijn. Volgens Mos was de Nederlander op doorreis en kwam hij wel vaker op het eiland, om op krachten te komen. Ook heeft hij er volgens de hoofdofficier een tijdje gewoond.

Voetballer wil arbiter overrijden na rode kaart

Sommige voetballers kunnen wel erg slecht tegen hun verlies. Een Britse amateurvoetballer was zo boos op de arbiter dat hij zijn auto pakte en het voetbalveld opscheurde.

De betreffende voetballer, Joseph Rimmer (28) uit Liverpool, kreeg een rode kaart van arbiter David Harkness en kroop vervolgens ziedend achter het stuur van zijn auto om het voetbalveld op te rijden. Harkness kon nog net op tijd wegspringen om een aanrijding te voorkomen.

De advocaat van Rimmer zegt dat de voetballer de arbiter niet wilde aanrijden maar dat hij enkel het veld opreed om de wedstrijd te laten afgelasten.

De rechtbank van Liverpool zal 19 november een oordeel vellen.

Youp van 't Hek versus T-Mobile

De zoon van Youp van ’t Hek wilde graag dat zijn mobiele telefoon gerepareerd zou worden. Net als bijna elke Nederlander. De zoon van Youp van ’t Hek probeerde daarom zijn provider te bellen, T-Mobile. Dit bleek een onmogelijke opgave, zoals voor elke Nederlander. Hij werd uren in de wacht gezet. Zoals dat bij elke Nederlander gebeurt. Zijn telefoon werd uiteindelijk opgestuurd om gerepareerd te worden, maar hij hoorde er niks meer over. Zoals elke Nederlander wel eens is overkomen.

Japan biedt twee miljard voor natuurbescherming

Japan heeft woensdag twee miljard dollar aangeboden om ontwikkelingslanden te helpen bij het bereiken van de doelen wat betreft de bescherming van dier- en plantensoorten die worden vastgesteld op de conferentie van Verenigde Naties over biodiversiteit. Het is een stap die de vastgelopen gesprekken weer op gang zou kunnen helpen.

Drie dagen voor het einde van de conferentie hebben afgevaardigden van 193 landen weinig vooruitgang geboekt in het bereiken van consensus over de meest polemische onderwerpen. Op de twee weken durende conferentie moeten doelen voor 2020 worden gesteld om de alarmerende snelheid waarmee planten en dieren uitsterven tot staan te brengen of af te remmen. "We moeten dit enorme uitsterven nog in dit leven stoppen", zei de Japanse premier Naoto Kan op een conferentie in Nagoya waar hij het aanbod van zijn land bekendmaakte.

Russ Mittermeier, voorzitter van milieuorganisatie Conservation International, is blij met het bedrag en hoopt dat andere landen zullen volgen. "De timing is fantastisch", zei hij. "Japan wil echt dat dit een succes wordt."

Er zijn echter ook andere geluiden te horen. Tokyo heeft een dubieus imago als het gaat om maritiem beleid. Japan hielp veel maatregelen van de VN-conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten (Cites) om zeep. Deze maatregelen werden besproken op een bijeenkomst die eerder dit jaar plaatsvond en die de handel in tonijn, haai en andere zeedieren zou hebben beperkt.

Keiko Segawa, pr-directeur van het Japanse ministerie van milieu, verwierp elke kritiek daarover. "Als een eilandstaat omgeven door de oceaan, kennen we de reikwijdte van maritieme oceanologie."

Rotterdamse politie schrapt zeshonderd banen

Ondanks dat het kabinet drieduizend extra agenten wil, moet het politiekorps Rotterdam-Rijnmond tot 2015 zeshonderd banen schrappen. Dat schrijft burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen.

Dat de Rotterdamse politie het met minder agenten moet gaan doen, komt door stijgende kosten en minder inkomsten vanuit het rijk, schrijft Aboutaleb. Het korps staat nu al onder preventief financieel toezicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. "De extra middelen die door het kabinet zijn toegezegd, vangen het huidige tekort bij de Nederlandse politie niet op", schrijft de burgemeester.

Het huidige eigen vermogen van het korps dekt de tekorten tot 2015, maar om in dat jaar te komen tot een sluitende begroting moeten er zeshonderd banen weg. Hierdoor blijven er uiteindelijk 4750 over. Om hiertoe te komen, moeten er volgend jaar al een kleine zeventig banen worden geschrapt.

Al sinds vorig jaar kent het korps een vacaturestop. Volgend jaar en indien nodig in 2012 neemt het korps geen aspiranten op, zo is met het ministerie van Veiligheid en Justitie afgesproken. Daardoor daalt het aantal banen bij het korps volgend jaar al door natuurlijk verloop. Ook bezuinigt het korps op materiële kosten en overwerk. Verder kan een mogelijke samenvoeging met het korps Zuid-Holland Zuid nog van invloed zijn op de sterkte van het korps.

De komende tijd gaat in regionaal verband worden gekeken waar de politie Rotterdam-Rijnmond zich vooral op gaat richten. Aboutaleb wil hierbij inzetten op handhaving van de capaciteit van de wijkpolitie, de recherche en de noodhulp.


Binnenkort 600 petten over in Rotterdam? (Foto: Novum)

Zware avondspits door regen en ongelukken

Het verkeer heeft woensdagavond te maken met een zware avondspits. Door de flinke regenval en enkele ongevallen stond er rond 17.45 uur bijna vierhonderd kilometer file. De avondspits is hiermee zwaarder uitgevallen dan vooraf was verwacht. De Verkeersinformatiedienst (VID) denkt dat het hoogtepunt met de vierhonderd kilometer file al is bereikt.

Het regengebied dat van west naar oost over het land trekt, heeft het verkeer volgens de VID flink gehinderd. Ook ongevallen op met name de A12 en de A15 zorgden voor files. De langste file stond volgens de VID op de A15 richting Ridderkerk. Daar stond negentien kilometer voor het knooppunt Vaanplein.


Regenval zorgt voor zware avondspits (Foto: Novum)

Trainer Dijkse Boys stapt op

Dijkse Boys moet op zoek naar een nieuwe trainer. Wim Swinkels stapte namelijk op bij de zondagtopklasser. Door het vertrek van geldschieter Leendert Gerrits ziet Swinkels geen perspectief meer in Helmond.

"Als er afspraken richting spelers niet worden nagekomen, wat kun je als trainer dan van je spelers eisen? Helemaal niets. Daarom heb ik besloten op te stappen als trainer. Ik weet niet of de club de klap van het vertrek van Gerrits te boven komt," licht Swinkels zijn vertrek toe. Assistent-trainer Tonnie van de Wetering zal naar alle waarschijnlijkheid de taken van Swinkels overnemen. Het is publiek geheim dat hij eigenlijk al de touwtjes in handen heeft, maar de vereiste diploma's mist.

Ondertussen overweegt een groot aantal spelers te vertrekken. Technisch directeur Jeroen Mommers hoopt dat zij als liefhebbers bij de club willen blijven, nu duidelijk is dat zij hun geld vermoedelijk niet zullen krijgen. Die kans lijkt klein, aangezien Dijkse Boys veel spelers lokte met hoge vergoedingen. Over de sportieve toekomst is Mommers nog in dubio: "Handhaving was het doel, maar we zullen ons erover gaan buigen of dat doel nog wel zo verstandig is."

Henk de Jong: "Cambuur mooie kans"

Henk de Jong gaat vanaf de zomer aan de slag als nieuwe trainer van SC Cambuur. Officieel zal De Jong, die geen diploma heeft om in het betaald voetbal te werken, assistent worden van een nog te benoemen opvolger van Stanley Menzo. De Jong liet onlangs weten na dit seizoen te vertrekken bij zaterdagtopklasser Harkemase Boys.

"Een mooie kans," zegt De Jong hierover tegen Topklasser.nl. De Jong zal in elk geval niet per 1 januari starten als assistent van interim-trainer Alfons Arts, tenzij Harkemase Boys hieraan medewerking wil verlenen: "Ik ga de trainersfuncties bij Harkema en Cambuur niet combineren. Ik wil dolgraag naar Cambuur toe, maar of dat per 1 januari is, is nog onduidelijk. Daar moeten de voorzitters eerst uitkomen." De Jong is voorts van plan om zich in te schrijven voor de cursus Coach Betaald Voetbal.

Stekelenburg in basis tegen Heerenveen

Maarten Stekelenburg staat vanavond in de thuiswedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen gewoon onder de lat. De doelman is voldoende hersteld van de afgelopen weekeinde tegen Excelsior opgelopen knieblessure. Stekelenburg trainde de afgelopen dagen apart van de groep.

Demy de Zeeuw moet genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Trainer Martin Jol geeft de voorkeur aan Rasmus Lindgren, die op het middenveld gezelschap krijgt van Siem de Jong en Eyong Enoh.

Bij Heerenveen verschijnt Bas Dost aan de aftrap. Zondag tegen VVV gaf trainer Ron Jans in de spits nog de voorkeur aan Michal Papadopulos.

Rutte: Verschil Turkse en Zweedse pas

Voor premier Mark Rutte is er een verschil tussen iemand die als tweede pas een Turkse heeft of een Zweedse. Dat bleek woensdag in het debat over de regeringsverklaring.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vroeg Rutte of hij onderscheid zou hebben gemaakt als formateur tussen een nieuwe staatssecretaris met een Nederlands-Zweedse of met een Nederlands-Turkse nationaliteit. Rutte gaf daarop naar eigen zeggen een "eerlijk" antwoord: "Dat zou onderwerp zijn geweest van discussie."

Volgens Rutte is dat 'geen discriminatie' omdat er een verschil is tussen hoe de Turkse overheid zich bemoeit met de eigen onderdanen in het buitenland en hoe de Zweedse regering dat doet. "Maar uiteindelijk is de enige toets die van loyaliteit en benoembaarheid. En die zou hier positief beantwoord zijn", aldus Rutte.

Discussieer hier ook mee over dit debat.

Bekijk het debat (vanaf 19:15) live op Politiek24

Zvonareva wint ook tweede duel in Doha

De Russin Vera Zvonareva heeft ook haar tweede duel in de WTA Championships in Doha gewonnen. Zvonareva versloeg de Wit-Russin Viktoria Azarenka met 7-6 en 6-4.

Azarenka, die afgelopen zondag het toernooi in Moskou won, wist in de tweede set tweemaal een break voor te komen. Zvonareva wist zich echter terug te vechten en sloeg in de tiebreak alsnog toe.

Ook de tweede set was van een goed niveau. Azarenka kwam 3-1 voor te staan, maar Zvonareva wist wederom terug te slaan en trok de set en dus de partij naar zich toe.

Rutte houdt vast aan kunstbezuinigingen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag vastgehouden aan de voorgestelde bezuiniging van tweehonderd miljoen euro op kunst en cultuur. Over de invulling hiervan valt best te praten, maar aan de hoogte van het bedrag wordt niet getornd, zo zei hij in de Tweede Kamer bij het debat over de regeringsverklaring.

De bezuinigingsplannen op kunst en cultuur hebben de afgelopen weken tot veel protesten geleid. D66-leider Alexander Pechtold vroeg daarom om een handreiking van Rutte om de plannen nog eens te herzien. "Dit is een wens die breed wordt gedragen in de maatschappij en in het parlement."

Rutte antwoordde dat eerst moet worden bezien waarop precies bezuinigd gaat worden. Daarna staat hij open voor alternatieven uit het parlement. "Dat is geen handreiking, maar een vingerkootje", vond PvdA-leider Job Cohen.

Oud-president Kirchner overleden

Néstor Kirchner, de voormalige president van Argentinië, is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. Kirchner overleed volgens de televisiezenders C5N en TodoNoticias aan een hartaanval. Zijn echtgenote, de huidige president Cristina Fernández, was bij hem toen hij stierf.

Kort voor zijn dood was hij met spoed opgenomen in een ziekenhuis van El Calafate, een stad in de provincie Santa Cruz. Kirchner, die zich waarschijnlijk weer kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, was op het moment van zijn dood secretaris-generaal van de Unasur (de unie van Zuid-Amerikaanse landen), lid van het Argentijnse congres en leider van de Peronistische partij. Van 2003 tot 2007 was Kirchner president van Argentinië, zijn vrouw volgde hem daarna op.

Kirchner sloot zich in zijn jeugd aan bij de peronistische beweging toen hij rechten studeerde in Buenos Aires. Tijdens de dictatuur (1976-1983) trouwde hij met Fernández en werd hij advocaat. Toen de democratie was hersteld, vervulde Kirchner verschillende functies, waaronder die van burgemeester van Rio Gallegos tussen 1987 en 1991. In dat laatste jaar werd hij gekozen tot gouverneur van die provincie. In 2003 ging hij de strijd aan voor het presidentschap van het land.

Het lukte Kirchner het land uit een diepe economische crisis te halen. Onder zijn leiding steeg het bruto nationaal product met meer dan acht procent per jaar, werd de staatsschuld aanzienlijk verminderd, namen armoede en werkloosheid af en werd de schuld van negen miljard dollar bij het Internationaal Monetair Fonds weggewerkt. Volgens analisten was de oorzaak van de groei van de Argentijnse economie een wereldwijde tendens in combinatie met lage salarissen en hoge internationale graanprijzen, een product waarvan Argentinië een van de grootste exporteurs ter wereld is.

Kirchners regering had als speerpunt de verbetering van de mensenrechten: schuldigen aan schending van de mensenrechten tijdens de dictatuur konden alsnog vervolgd worden en het congres en later het hooggerechtshof draaiden twee amnestiewetten uit de jaren tachtig en pardonregelingen uit de jaren negentig terug.

De dood van Kirchner is hard aangekomen in Argentinië. "Een groot patriot is overleden", zei Juan Carlos Dante Gullo, congresled van de regerende partij, op de staatstelevisie. "Dit laat een gapend gat achter in de Argentijnse politiek. We moeten zijn voorbeeld volgen. Argentinië is een van zijn grootste mannen verloren."


(Foto: Novum)

Zeven jaar cel voor hotelovervaller

Een 36-jarige Amsterdammer moet zeven jaar de gevangenis in voor een reeks overvallen op hotels in de hoofdstad.

De rechtbank legde hem deze straf woensdag op. Het Openbaar Ministerie tekende direct hoger beroep aan. De officier van justitie had twee weken geleden veertien jaar celstraf geëist tegen de overvaller en zijn 46-jarige medeverdachte. De Amsterdammer pleegde in een maand tijd tien overvallen op hotels. Hij verklaarde snel veel geld nodig te hebben. Volgens de officier van justitie waren het gewelddadige overvallen met een enorme impact op de slachtoffers.

Het OM vindt de strafmaat daarom niet passen bij het aantal en de ernst van de strafbare feiten. De advocaat van een medeverdachte heeft een wrakingsverzoek ingediend. De wrakingskamer van de rechtbank buigt zich hier donderdag over.

Prominente blanke boer Zimbabwe vermoord

Een prominente blanke boer in Zimbabwe is maandag bij een roofoverval in zijn huis doodgeschoten. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Volgens een boerenorganisatie is het geweld tegen blanke boeren de afgelopen maand toegenomen.

Volgens de politie verdwenen uit het huis van de 67-jarige boer, Kobus Joubert, twee pistolen, geld en huishoudelijke artikelen.De Commerciële Boerenbond, die ongeveer driehonderd blanke boeren vertegenwoordigt, zei dat de moord op Joubert laat zien dat er in aanloop naar de verkiezingen in agrarische gebieden een 'flagrante minachting van de wet' bestaat. Blanke boeren hebben al jaren te maken met gewelddadige overnames van hun boerderijen, waar al vierduizend blanke boeren slachtoffer van zijn geworden.

KNVB berispt MVV alsnog met achtste strafpunt

MVV zakt af naar de laatste plaats in de Jupiler League doordat het een punt in mindering krijgt. MVV krijgt toch nog een extra punt aftrek van de KNVB. Dat meldt de club op zijn website.

De club uit Maastricht moest het seizoen vanwege de financiële problemen met zeven punten in mindering beginnen en was tegen een achtste strafpunt in beroep gegaan. Dat beroep werd door de KNVB verworpen.

MVV staat momenteel voorlaatste met drie punten in de plus. Na aftrek van het punt komt het gelijk met Fortuna Sittard te staan. Beide clubs staan dan onderaan met twee punten.

Trio fraudeert voor 1,5 miljoen euro met tankpassen

Een 30-jarige Belg heeft de afgelopen maanden samen met twee kompanen in Nederland voor ten minste anderhalf miljoen euro gefraudeerd met tankpassen. Het Korps Landelijke Politiediensten vermoedt dat het slechts het topje van de ijsberg is.

De Belg, afkomstig uit Genk, is onlangs in België aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Inmiddels is hij weer vrij. Hij blijft hoofdverdachte. De politie is nog op zoek naar de twee medeverdachten die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

De fraudeurs kochten lege bv's of bv's die tegen een faillissement aanzaten op en zetten deze op naam van argeloze Nederlanders. Met deze gegevens vroegen ze tankpassen aan bij Nederlandse brandstofmaatschappijen.

De aanvraagformulieren voor die passen werden vervolgens van onjuiste gegevens voorzien. Met de verkregen tankpassen werden in korte tijd grote hoeveelheden brandstof getankt. Soms werden zelfs containers van duizend liter volgetankt. Als de gedupeerde brandstofmaatschappijen vervolgens de gemaakte kosten wilden innen, bleken de bedrijven niet meer te traceren.

In totaal zijn 56 aangiften gedaan. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachten ook vrachtauto's en computerapparatuur hadden gehuurd en nooit meer teruggebracht.


(Foto: Novum)

Santegoeds niet naar De Leeuw-show

Evert Santegoeds, de redacteur van het Telegraaf-pareltje de Privé, heeft een uitnodiging om langs te komen in Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow afgeslagen. De roddelnicht zei enkele weken geleden dat de VARA-talkshow vrijdag voor het laatst te zien zou zijn.

"Ik kreeg een uitnodiging voor die show, want ik heb een paar weken geleden geroepen dat het zou stoppen op 29 oktober. Ze vroegen of ik het licht uit wilde komen doen. Helaas zit ik dan in Los Angeles, anders had ik het zeker gedaan", zegt Santegoeds op Radio 538.

Nu De Leeuw voorlopig doorgaat met de MaDiWoDoVrijdagshow, blijken de uitspraken van de Privé-redacteur niet te kloppen. "Zo gek leek die inval toen niet. Paul de Leeuw had net in De Wereld Draait Door gezegd dat hij het nog een paar weken gaf", aldus Santegoeds.

Man veroordeeld voor moord zonder hard bewijs

In België is een man veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vader, moeder en zus in juni 2007. Opvallend is dat er geen hard bewijs was voor de schuld van Leopold Storme, maar dat alleen materiële aanwijzingen in zijn richting wijzen.

De lekenjury had gisteren de hele dag nodig om te komen tot de schuldigverklaring. Volgens de jury was Storme ten tijden van de moorden toerekeningsvatbaar en had hij geen last van een psychische stoornis. Het Openbaar Ministerie meent dat er voldoende harde aanwijzingen zijn voor een veroordeling. Op de plek van de moorden werden DNA-sporen en een voetafdruk van Storme gevonden.

Storme kampte bovendien met een drugsverslaving en had geen hechte relatie met zijn familieleden. De verdachte heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Zijn familie gelooft de man. Volgens Storme zijn zijn vader, moeder en zus vermoord door overvallers. Zelf zou hij erin zijn geslaagd om te vluchten. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van dertig jaar gevraagd.

Titel derde Batman-film eindelijk bekend

De titel van de opvolger van 'The Dark Knight' is bekend. Deze zal 'The Dark Knight Rises' gaan heten. Dit heeft regisseur Christopher Nolan vandaag zelf bevestigd tegenover Amerikaanse media.

De schurk in het laatste deel van de nieuwe Batman-trilogie is echter niet bekend. Velen dachten dat dit wel de Riddler zou zijn, maar dit heeft Nolan met klem ontkend: "Het wordt in ieder geval niet de Riddler", liet hij weten.

De premièredatum wilde hij wel prijsgeven. Op 20 juli 2012 kunnen de Amerikanen in ieder geval weer in de rij staan om de langverwachte opvolger van het vorige kassucces te kunnen aanschouwen.

Bejaarde vrouw aangereden door eigen scootmobiel

Een 85-jarige vrouw uit Oosterhout is dinsdagmiddag gewond geraakt toen ze door haar eigen scootmobiel werd aangereden. De politie spreekt van een bizar ongeluk.

De vrouw voelde zich niet lekker en had haar scootmobiel stilgezet op de oprit van de Bovensteweg met de waarschuwingslichten aan. De vrouw zelf stond in de berm, toen een passerende auto haar voertuig aanreed.

Door de klap kwam de scootmobiel in beweging. Het voertuig raakte de vrouw. Zij liep hierdoor een hoofdwond op. Haar verwondingen waren niet ernstig, maar een ambulance heeft haar naar een ziekenhuis gebracht, waar ze ter observatie is opgenomen.

[Upd][Video] Katjes geboren met bizarre afwijking

Op YouTube is een filmpje gepost met in de hoofdrol twee kittens met een bizarre afwijking. De beestjes vallen bij het minste of geringste flauw, om vervolgens een minuutje te blijven liggen.

"Charlie en Spike zijn twee kittens met myotonia congenita", aldus de poster van het filmpje en het baasje van de vrolijke poesjes. "Deze ziekte wordt ook wel het 'flauwvallende geit'-syndroom genoemd."

"Bij het geringste geluid reageren de kittens door ter aarde te storten en verstijfd te blijven liggen. Het duurt ongeveer een minuut voordat ze weer normaal worden." De kittens hebben een extreem zeldzame afwijking, die tot zover bekend nog nooit bij een kat is aangetroffen. Volgens de poster wordt de ziekte zelden gevonden bij honden, maar wordt het vaker bij geiten gediagnosticeerd.

"De kittens zijn in staat om te lopen", eindigt de katteneigenaar. "Ze kunnen echter niet rennen of springen. Verder zijn het heel gewone katten."

Update 17.35 uur:

De eigenaar van de katten heeft zojuist gemeld dat het zwart met witte katje inmiddels is overleden. Spike is gestorven aan problemen met zijn ademhaling.


Wie een scheet laat, laat de beestjes zich weer een minuutje koest houden

Wennemars, Friesinger en Ritsma analisten NOS

Erben Wennemars, Anni Friesinger-Postma en Rintje Ritsma analyseren komend seizoen de schaatswedstrijden bij de NOS. Dat maakte de omroep vandaag bekend.

De drie oud-schaatsers wisselen elkaar af. Wennemars, Friesinger-Postma en Ritsma volgen Ria Visser en Bart Veldkamp op. Visser stopte na afgelopen seizoen. Veldkamp is tegenwoordig assistent-trainer van TVM.

Wennemars neemt bij de NK afstanden van volgend weekeinde de eerste wedstrijd voor zijn rekening.

Geen akkoord Afellay met Atlético Madrid

Het gerucht dat Ibrahim Afellay een akkoord zou hebben bereikt met Atlético Madrid over een transfer, is onzin. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. Spaanse media berichtten woensdagochtend dat Atlético een miljoen euro zou betalen om de 24-jarige international aan het van het seizoen in te lijven. "Het klopt niet. We hebben nog geen enkel akkoord bereikt met welke club dan ook. Dus ook niet met Atlético Madrid."

Sinds zijn indrukwekkende optreden op 12 oktober in het shirt van Oranje tegen Zweden is de interesse voor Afellay flink aangewakkerd. Diverse topclubs uit alle windstreken van Europa zouden de aanvoerder van PSV op hun verlanglijstje hebben staan. "Sommige namen kloppen, andere niet", zegt Jansen.

"Ik laat me er niet over uit of Atletico een van de gegadigden is. Dat zou niet correct zijn", zegt Jansen op de website van zijn management Sport Promotion. "We zijn er druk mee bezig. Dat is de huidige stand van zaken. Maar besluiten zijn nog niet genomen."

Afellay maakte vorige week bekend zijn aflopende contract niet te verlengen. Hij speelde zondag tegen Feyenoord zijn 150e competitiewedstrijd in het shirt van PSV. Hij scoorde daarin 34 keer.


Ibrahim Afellay (Foto: Novum)

Rus strandt in eerste ronde Challenger

Tennisster Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het challengertoernooi in het Franse Poitiers te bereiken. De 19-jarige Delftse moest haar meerdere erkennen in Stephanie Cohen-Aloro: 2-6 en 4-6.

De Française, nummer 169 van de wereld, was met een wildcard tot het toernooi gelaten. Rus staat op de wereldranglijst ruim vijftig plaatsen hoger genoteerd.


Arantxa Rus (Foto: Novum)

Lords of Shadow was bijna afgelast

In een interview met Eurogamer heeft Dave Cox, de director van Castlevania: Lords of Shadow, verteld dat het project bijna was afgeblazen door Konami. Het team heeft doorgezet en na een demo voor de hoge piefen van Konami te hebben voorbereid kregen ze toch het groene licht.

Cox: "We were told we couldn't go ahead with it. I said, well, we've already prepared something. Can I at least come and show you this? And if you don't like it, fine. I flew to America and I showed this and then, thankfully, we got a stay of execution. They said go to prototype. It was a struggle."

Na het prototype en de zegen van Hideo Kojima leek het project eindelijk een zekerheid, maar makkelijk was het niet. Verhalen over de moeilijke coöperatie tussen westerse ontwikkelaars en Japanse uitgevers doen al langer de ronde, maar in dit geval lijkt het voor beide partijen positief te hebben uitgepakt.

In het interview zegt Cox ook dat het nooit zijn bedoeling was om een God of War kloon te maken. Volgens hem hebben de games wel raakvlakken, maar heeft Castlevania zijn eigen identiteit.

Alkmaar blijft bij sluiting prostitutieramen

De gemeente Alkmaar blijft erbij dat 92 prostitutieramen op de Achterdam dicht moeten. De gemeente heeft woensdag opnieuw besloten de vergunning voor de ramen, die allemaal van dezelfde exploitant zijn, niet te verlengen. Het gaat om ongeveer twee derde van alle prostitutieramen op de Achterdam.

In de zaak was een nieuwe beslissing van de gemeente nodig, nadat de rechtbank in Alkmaar een eerder besluit van de gemeente om de vergunning niet te verlengen van tafel veegde. Burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge had toen op grond van de Wet Bibob besloten de exploitatievergunning niet te verlengen.

De rechter achtte echter niet bewezen dat de exploitant de panden heeft aangekocht met drugsgeld en een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en oordeelde dat het door de exploitant aangetekende bezwaar gegrond was. De rechtbank bepaalde ook dat de burgemeester een nieuwe beslissing moest nemen.

Voor deze nieuwe beslissing heeft de burgemeester opnieuw advies gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob. Met de Wet Bibob kan de integriteit van ondernemers die een vergunning aanvragen worden bekeken en op basis van verdenkingen een vergunning worden geweigerd. Het bureau gaf een negatief advies af, omdat er een 'ernstige mate van gevaar' zou bestaan dat de aangevraagde vergunning 'mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen'.

De nieuwe beslissing betekent vooralsnog niets voor de ramen. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State, waar de gemeente in beroep is gegaan tegen het vonnis van de rechtbank. Ook het nieuwe besluit om de ramen te sluiten zal volgens een woordvoerder van de gemeente door de Raad van State worden bekeken. De Raad van State behandelt de zaak op 6 december.

Kolonisten: Israël vertraagt bouw appartementen

Het Israëlische ministerie van defensie vertraagt de bouw van 4300 appartementen op de Westelijke Jordaanoever. Dat hebben joodse kolonisten gezegd. Als de bewering van de groep kolonisten waar is, dan kan dat een teken zijn dat er sprake is van een informele bouwstop, ondanks de formele weigering van Israël de bouwstop in de nederzettingen te verlengen.

Volgens documenten van de kolonisten is er voor de 4300 appartementen wel een bouwvergunning verleend, maar heeft minister van defensie Ehud Barak nog geen toestemming gegeven de bouw voort te zetten.

Israël staat onder grote druk van de Verenigde Staten en de Palestijnen om de bouwstop in de nederzettingen, die in september afliep, te vernieuwen. De kwestie is een belangrijk obstakel in het vredesproces voor het Midden-Oosten.

Michael Jacksons Thriller wordt film?

Michael Jacksons hit Thriller gaat wellicht de basis vormen van een speelfilm. Productiebedrijf GK Films probeert momenteel de filmrechten van het in de jaren tachtig verschenen nummer in handen te krijgen.

De Amerikaanse filmwebsite Deadline schrijft dat High School Musical-regisseur Kenny Ortega zich al heeft verbonden aan het project. Hij tekent voor de regie van de film, die wordt geschreven door The Hangover-scenarist Jeremy Garelick.

Over de plot van de film is nog niets bekend. Het is dan ook onduidelijk of de film zal voortborduren op het verhaal uit de legendarische videoclip van Thriller, waarin Jackson een weerwolf vertolkt. De clip, geregisseerd door Blues Brothers-regisseur John Landis, duurde bijna een kwartier en kan worden omschreven als een horrormusical.

Wanneer de Thriller-verfilming moet verschijnen is nog niet bekend. Bronnen melden aan Deadline dat het budget wordt geschat op minder dan vijftig miljoen dollar.

Wordt Thriller nu een echte film? (Foto: Novum)

Rond tweeduizend reacties bij Van't Hek

Cabaretier Youp van 't Hek heeft woensdagmiddag tegen de tweeduizend reacties ontvangen naar aanleiding van zijn actie tegen de slechte service van telecombedrijven. "Het zijn allemaal langslepende kwesties", liet Van 't Hek weten. "En er is niemand die het niet met me eens is."

De cabaretier besloot de klachten over de helpdesks van grote bedrijven te bundelen nadat zijn zoon langdurig slechte ervaringen had met telecombedrijf T-Mobile. Mensen kunnen hun klachten mailen naar het e-mailadres van Van 't Hek bij NRC Handelsblad, de krant waar hij al jaren voor schrijft. De actie gaat voorlopig nog door, aldus de entertainer.

Angolees heeft grootste mond ter wereld

Francisco Domingo Joaquim mag zich gelukkig prijzen. De twintigjarige Angolees heeft officieel de grootste mond ter wereld.

Met een breedte van maar liefst zeventien centimeter is Francisco's mond opgenomen in het fameuze Guinness Book of Records. Dankzij deze grootte kan de jongeman uit Sambizanga een standaardblikje cola in zijn mond klemmen. Overdwars, welteverstaan.

De Angolees, die ook wel Chiquinho wordt genoemd, was onlangs te zien in een Italiaans televisieprogramma. Hier wist hij het publiek te verbazen door een blikje van 330 milliliter veertien keer in een minuut in en uit zijn mond te halen. Francisco heeft aangegeven dat zijn droom nu eindelijk is uitgekomen.


Graag hieronder geen grappen over negers en grote monden plaatsen a.u.b....

Van Gaal bedankt FIFA voor zege

De trainer van Bayern München Louis van Gaal heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter bedankt voor de 2-1 zege die zijn team gisteren boekte in de DFB Pokal. Bayern won de ontmoeting met Werder Bremen en had geluk dat op de stand van 1-1 een glaszuiver doelpunt van Sebastian Prödl vanwege een overtreding afgekeurd werd.

"Gelukkig heeft de heer Blatter het nog niet toegestaan voor scheidsrechters om technisch hulpmiddelen te gebruiken," zei een cynische Van Gaal die voorstander is en blijft van het inzetten van technologieën die de scheidsrechters moeten ondersteunen. De Nederlander zag dat zijn team via twee goals van Sebastian Schweinsteiger naar de volgende ronde gaan.

Hockeyinternationals verzekerd

Waar in de voetbalwereld nu over gesproken wordt is sinds vandaag in de hockeysport geregeld. De Nederlandse hockeybond (KNHB) en de clubs uit de hoofdklasse hebben een akkoord bereikt over het verzekeren van hun internationals.

De verzekering moet er voor zorgen dat mochten internationals geblesseerd naar hun club terugkeren de inkomstenderving gedekt is. De bond en de clubs betalen ieder de helft van de premie, waardoor de kosten in het geval van blessures gedeeld worden. "We verwachten nog dit jaar dat het akkoord definitief is," zei een woordvoerster van de club.

Berger: "Webber wilde rivaal uitschakelen"

Gerhard Berger denkt dat de botsing tussen Mark Webber en Nico Rosberg in Zuid-Korea voorkomen had kunnen worden. De Oostenrijker vermoedt zelfs dat Webber met opzet terug de baan is opgerold om één van de titelrivalen in de Formule 1 uit te schakelen.

Webber spinde in de achttiende ronde nadat hij met zijn achterwielen over een natte kerbstone was gegaan. De Australiër raakte de muur en reed met zijn Red Bull achterwaarts weer de baan op waarbij hij Rosberg raakte die geen kant meer op kon. De Duitser zag zo een kans op een podiumplaats door de neus geboord worden.

Volgens Berger raakte Webber hiermee niet de juiste. "Hij botste Rosberg uit de race, maar dat was de verkeerde. Ik denk dat hij eigenlijk Alonso of Hamilton wilde raken. Hij vloog van de baan en wist dat het voorbij was. Op zo’n moment ben je gefrustreerd en gaan er duizenden gedachten door je hoofd," zei Berger tegen Servus TV.

"Hij had op zijn remmen kunnen gaan staan en tot stilstand kunnen komen tegen de muur. Misschien had hij problemen met zijn remmen, maar dat denk ik eigenlijk niet. Het is heel duidelijk: je kan zien dat zijn wielen niet blokkeren."

Screens van Aya Brea in 3rd Birthday

Er wordt al heel wat nieuws vrijgegeven via twitter tegenwoordig. Een goed voorbeeld hiervan is de 3rd Birthday twitter van Square Enix. De makers van de game releasen via dit platform informatie en screenshots over de game. Omdat het bij twitter om korte snelle berichtjes draait is dit voor veel ontwikkelaars een perfect medium om de mensen warm te houden.

Druppelsgewijs wordt er steeds meer informatie vrijgegeven over het nieuwe avontuur van Aya Brea. Ze kan bijvoorbeeld verschillende kostuums dragen, waaronder die van Lightning uit Final Fantasy XIII, en deze zullen gaandeweg steeds verder afscheuren en kapot gaan. Er zijn weer nieuwe screenshots gereleased van de gameplay waarin de verschillende kostuums te zien zijn.

The 3rd Birthday moet in het eerste kwartaal van 2011 uitkomen in Europa.

3rd Birthday 3rd Birthday

3rd Birthday 3rd Birthday

3rd Birthday 3rd Birthday

Sneijder topfavoriet voor Gouden Bal

Voeballer Wesley Sneijder heeft de beste papieren om op 11 januari in Zürich de Gouden Bal in de wacht te slepen. Dat blijkt uit cijfers van het Engelse wedkantoor Unibet. De 26-jarige middenvelder van Oranje staat bovenaan een lijst met kanshebbers genoteerd. Sneijders grootste concurrenten lijken Xavi en regerend FIFA-wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi. De spelers van Barcelona volgen op plaats twee en drie.

Sneijder verkeerde vorig seizoen in de vorm van zijn leven. Hij won met zijn club Inter de landstitel, de nationale beker en de Champions League. Bovendien haalde hij met Oranje in Zuid-Afrika de WK-finale, waarin Spanje te sterk was. Marco van Basten was in 1992 de laatste Nederlander die de Gouden Bal won.


Wesley Sneijder (Foto: Novum)

Omstreden CDA'er terug in Eerste Kamer

De in opspraak geraakte CDA'er Paul Russell keert terug in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt hij geïnstalleerd. Vorig jaar stapte Russell nog op uit de senaat, nadat de Hoge Raad had geoordeeld dat hij btw had moeten betalen over een tekening van Rembrandt die hij vanuit de Verenigde Staten had ingevoerd.

Russell, die in 2003 voor het eerst in de Eerste Kamer kwam, kocht de tekening ter waarde van 335.750 dollar in 2002 in New York. Bij invoer vanuit de VS meldde hij niet dat hij iets aan te geven had.

Russell, die advocaat is van beroep, had echter 17.239 euro btw moeten betalen, stelde de Hoge Raad. Zelf vond Russell van niet, omdat hij de tekening slechts bij het Rijksprentenkabinet wilde laten onderzoeken en dus niet definitief Nederland binnenbracht. Eerst trof Russel een schikking met het Openbaar Ministerie, maar later vocht hij vervolging alsnog aan. In april vorig jaar kreeg hij bij de Hoge Raad ongelijk, waarna hij zich terugtrok als Eerste Kamerlid. Hij wilde zijn fractie niet belasten met de kwestie, verklaarde hij destijds. Het is onduidelijk waarom hij anderhalf jaar later zijn plaats weer inneemt.

Het CDA was niet bereikbaar voor commentaar.

Horner: "Vettel zit krap in de motoren"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner hoopt dat Sebastian Vettel genoeg heeft aan de acht motoren die hij voor dit Formule 1-seizoen toebedeeld heeft gekregen. De Duitser viel in de Grand Prix van Zuid-Korea uit met een opgeblazen Renault-krachtbron, waardoor de andere motoren langer mee moeten gaan.

Dit Formule 1-seizoen telt nog twee races, maar Vettel zit in de problemen omdat de motoren die hij nog ter beschikking heeft vrij hoog qua kilometers zitten. De motor die in Zuid-Korea plofte had er 1.600 kilometer op zitten en had nog 400 kilometer mee moeten gaan. De Duitser kan mogelijk in de laatste twee races daarom in de trainingen net als vorig jaar weinig ronden rijden.

"Het is duidelijk geen ideale situatie," zegt Horner. "Hopelijk heeft het voor hem slechts een verwaarloosbaar effect."

Tientallen doden bruiloft door instorten dak

Tientallen mensen zijn in het noorden van Afghanistan om het leven gekomen tijdens een bruiloft toen een dak instortte en bovenop de feestgangers terechtkwam. Volgens Munshi Abdul Majid, de gouverneur van de provincie Baghlan, zijn er zeker veertig doden gevallen. Hamid Niazi, hoofd van hulporganisatie de Afghaanse Halve Rode Maan, repte van ongeveer zestig doden.

De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Circa veertig mensen raakten gewond door het incident in een dorp in Baghlan. Het trouwfeest werd gehouden in een woning van drie verdiepingen.

'Toenadering China en VS over handel'

China en de Verenigde Staten hebben de basis gelegd voor een akkoord in hun valutaconflict. Dat zei een belangrijke adviseur van de Chinese centrale bank woensdag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens econoom Li Daokui is op de G20-top van ministers van Financiën afgelopen weekeinde goede vooruitgang geboekt. De discussie gaat niet langer alleen maar over de waarde van valuta, maar over de onevenwichtigheden in de internationale handel, stelde hij.

Daokui doelde op het Amerikaanse plan om grenzen te stellen aan de handelsoverschotten of -tekorten die landen mogen hebben. China verzet zich tot nu toe tegen plannen die de export van het land kunnen schaden. Volgens de econoom is de Chinese economie inmiddels echter sterk genoeg om een concreet doel te stellen voor de mate waarin het handelsoverschot wordt verkleind.

Werkstraf wegens zoenen minderjarige meisjes

Een 32-jarige oud-politieambtenaar van het korps Rotterdam-Rijnmond is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur wegens het op de mond zoenen van meisjes van 12 en 15 jaar oud.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van 289 dagen, gelijk aan het voorarrest van Martijn V. Het OM vond dat V. niet langer in de gevangenis hoefde te zitten omdat hij 'veel gevolgen heeft ondergaan' van zijn daden. De rechtbank in Den Haag was het daarover met justitie eens, maar legde hem nog wel een werkstraf op.

De oud-politieambtenaar werd ervan verdacht zich tussen eind mei 2008 en juni 2009 te hebben vergrepen aan de twee meisjes. Hij zou ze hebben gedwongen tot 'vergaande seksuele handelingen' op een manege in Nootdorp, waar hij vrijwilliger was. De Haagse rechters achtten alleen het het zoenen op de mond van de slachtoffers bewezen.

V. was administratief medewerker bij de politie. Hij had een tijdelijk contract en is inmiddels ontslagen.

Tiësto's nieuwste clip bestaat uit gamebeelden

De nieuwste videoclip van DJ Tiësto is volledig samengesteld uit beelden uit de game DJ Hero 2. De Nederlandse dj is het gezicht van de game waarin gamers kunnen ervaren hoe het is een dj te zijn. De videoclip van het nummer Speed Rail is sinds woensdag te bekijken op de Facebookpagina van Tiësto.

In de videoclip is een digitale versie van de Nederlandse dj te zien. De Nederlander had game-uitgever Activision om beelden gevraagd van zijn digitale beeltenis. "Toen ik de beelden tijdens mijn shows liet zien, reageerde het publiek enthousiast", zei Tiësto. Daarop besloot de dance-dj om het nummer Speed Rail, dat speciaal voor de game geschreven is, te voorzien van een officiële video gemaakt uit gamebeelden.

Tiësto is momenteel derde op de lijst van beste dj's ter wereld. De Nederlander Armin van Buuren staat op de eerste plaats, gevolgd door de Fransman David Guetta.


De game-Tiësto in actie.

Bayern stapt mogelijk naar Europese Commissie

Bayern München wil mogelijk naar de Europese Commissie stappen om er voor te zorgen dat een zaak zoals momenteel rond Arjen Robben speelt in de toekomst voorkomen wordt. Dit zei de voorzitter van Der Rekordmeister Karl-Heinz Rummenigge vandaag.

Bayern hoopt zo er voor te zorgen dat de FIFA en UEFA verzekeringen afsluiten voor spelers die uitgeleend worden aan de nationale elftallen. De Duitse club zag Arjen Robben geblesseerd terugkomen van het WK in Zuid-Afrika en had de afgelopen interlanddagen veel te klagen omdat ook Mark van Bommel en Miroslav Klose zich geblesseerd in München meldden.

"Om in de toekomst een herhaling van de zaak-Robben te voorkomen, is het goed als dit soort zaken Europees geregeld wordt," zei Rummenigge die ook voorzitter van het orgaan van Europese clubs ECA is.

VS met tiener in finale Fed Cup

De Verenigde Staten zal in de finale van de Fed Cup de pas 18-jarige Coco Vandeweghe op gaan stellen. Bondscoach van de tennisster Mary Joe Fernandez heeft voor de wedstrijd die begin november in San Diego op het programma staat ook Melanie Oudin, Bethanie Mattek-Sands en dubbelspecialiste Liezel Huber.

Fernandez kan niet beschikken over de Williams-zusjes die met verschillende blessures hun seizoen al afgesloten hebben. Daarom wordt een beroep gedaan op de nummer 115 van de wereld Vandeweghe.

Ook Italië heeft de selectie bekend gemaakt. Vorig jaar won het team van de Verenigde Staten in de finale. Roland Garros-winnares Francesca Schiavone, Flavia Penetta, Roberta Vinci en Sara Errani zullen de finale gaan spelen.

[Video] Doelpunt van eigen helft velt Hertha BSC

TuS Koblenz zorgde dinsdagavond voor een stunt in de Duitse beker. De club uit de derde divisie versloeg Hertha BSC uit de tweede Bundesliga.

Michael Stahl leidde de 2-1 overwinning in met een fantastisch afstandschot. De 23-jarige middenvelder scoorde van 61 meter. Stahl ramde de bal in het bekerduel met Hertha BSC van grote afstand over de te ver voor zijn doel staande Marco Sejna.

'Osama bin Laden richt zich tot Frankrijk'

De voortvluchtige, Saudische terrorist Osama bin Laden heeft volgens het Arabischtalige televisiestation al-Jazeera kritiek geuit op Frankrijk. De nieuwszender berichtte woensdag dat Bin Laden een boodschap aan de Fransen heeft verspreid.

Daarin stelde hij onder meer dat de recente ontvoering van vijf Fransen in het Afrikaanse land Niger een gevolg is van de discriminatie van islamieten in Frankrijk en van het Franse beleid. De ontvoering is volgens Bin Laden een waarschuwing. Frankrijk zou die moeten aangrijpen om zich uit Afghanistan terug te trekken.

Gorbatsjov: 'Succes Afghanistan onmogelijk'

Michael Gorbatsjov, voormalig leider van de Sovjet-Unie, heeft gewaarschuwd voor een 'tweede Vietnam' in Afghanistan. Hij vertelt de NAVO dat een overwinning onmogelijk is.

De voormalig president van de Sovjet-Unie moest in 1989 zelf zijn militairen weghalen uit Afghanistan. "Een overwinning is onmogelijk in Afghanistan. Obama heeft gelijk als hij zijn troepen terugtrekt, hoe moeilijk dat ook zal zijn," vertelde hij aan de BBC. Hij voegde daaraan toe dat de VS militante strijders aan het trainen waren toen de Sovjetroepen Afghanistan verlieten. "Dat zijn dezelfde mensen die nu Afghanistan, en in steeds hogere mate ook Pakistan, terroriseren."

Hierom is volgens Gorbatsjov terugtrekking bemoeilijkt. "Maar was is het alternatief? Een tweede Vietnam? Dat gaat niet werken." De opmerkingen van de voormalig Sovjetleider komen tegelijk met het nieuws dat Dimitri Medvedev volgende maand een NAVO-top zal bezoeken, waar hij een plan om Russische troepen naar Afghanistan te sturen zal bespreken.

"Die top kan een nieuwe start markeren tussen de NAVO en Rusland," aldus Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO. "Hopelijk zullen we het eens worden over een breed scala aan maatregelen, waardoor praktische samenwerking op het gebied van counter-terrorisme en drugsbestrijding kunnen worden ontwikkeld."

Redding kost doelman zaadbal

Ene Mario Smodlaka moet het voortaan met een testikel minder stellen. De keeper van de Kroatische club Smodlaka Dugopolje wist zondag in Medjimurje een ingeschoten bal te stoppen. Helaas voor hem kwam de schutter er achteraan.

Tijdens de redding botste ene Marijo Garba bovenop de doelman. Smodlaka werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hier bleek een van zijn testikels niet meer te redden en moest tijdens een operatie worden verwijderd. Gisteren is hij weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Gelukkig voor Garba is Smodlaka niet uit op wraak. "Het was een ongeluk", vertelde de onfortuinlijke keeper in een interview. "Ik neem Marijo Garba niets kwalijk, alles gebeurde in het heetst van de strijd. Ik hoop dat ik nu snel kan herstellen en weer onder de lat kan staan."

Artiesten schreeuwen tegen bezuinigingen

Tientallen artiesten hebben zich inmiddels aangesloten bij de manifestatie Nederland schreeuwt om cultuur, die cabaretier Freek de Jonge samen met vakbond FNV Kiem op 22 november organiseert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Onder meer het Metropole Orkest, Moke, Kyteman, Carel Kraayenhof, Brigitte Kaandorp, Wim de Bie, Ernst Daniël Smid, Wende Snijders en Waylon betreden die avond het podium om zich hard te maken tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur.

"De aanleiding voor de manifestatie is in en in treurig. Maar dit wordt geen sombere avond en zeker geen protestavond, zoals veel mensen misschien verwachten", aldus De Jonge. "We zullen de inspirerende kracht van de kunst benadrukken. Het wordt een ode aan de cultuur die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving ervaren worden."

Asielzoekers slechter af dan criminelen

Vreemdelingen die het land uit moeten, worden nog steeds onder slechtere omstandigheden opgesloten dan criminelen. Dat constateert de Inspectie voor de Sanctietoepassing in een woensdag verschenen rapport over de zogeheten vreemdelingendetentie.

Illegalen en afgewezen asielzoekers krijgen in tegenstelling tot gewone gevangenen geen werk of andere vormen van dagbesteding aangeboden. Dat leidt tot ledigheid en verveling, stelt de inspectie. Ook worden vreemdelingen doorgaans met meer personen op een cel gezet, terwijl eenpersoonscellen in reguliere gevangenissen de norm zijn.

Tegelijkertijd stelt de Inspectie voor de Sanctietoepassing, een onderdeel van het ministerie van Justitie, dat er veel is verbeterd sinds er enkele jaren geleden ophef ontstond over de slechte omstandigheden op de zogeheten detentieboten. Die zijn inmiddels afgeschaft. De medische zorg is verbeterd, net als de veiligheid. Ook worden gedetineerden nu respectvoller behandeld.

Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgesloten omdat het vaak lang duurt voordat ze uitgezet kunnen worden naar het land van herkomst. De overheid wil voorkomen dat ze in de tussentijd verdwijnen en illegaal in Nederland blijven. Nederland krijgt geregeld kritiek van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties vanwege het feit dat vreemdelingen worden opgesloten, terwijl ze geen misdrijf hebben gepleegd.

Het kabinet heeft vorig jaar toegezegd dat de omstandigheden voor vreemdelingen zouden worden verbeterd. Volgens de inspectie is daar nog niet voldoende werk van gemaakt.

Alguersuari aast op stoeltje van Webber

Formule 1-coureur Jaime Alguersuari wil na volgend seizoen de overstap maken van Scuderia Toro Rosso naar Red Bull Racing. De jonge Spanjaard heeft toegegeven dat hij het stoeltje dat Mark Webber nu bezet houdt wel ziet zitten. Sebastian Vettel is de andere coureur bij het Oostenrijkse team.

Red Bull-teambaas Christian Horner gaf eerder al aan dat de Formule 1-carrière van Webber zich in een laat stadium bevindt. Hierdoor zou het stoeltje naast Vettel in 2012 vrij kunnen komen. "Ik ga niet ontkennen dat het zeer aantrekkelijk is," zei Alguersuari. "Er bestaat geen twijfel over dat ik voor hun zou willen rijden. Voor mij behoren Red Bull en Toro Rosso tot dezelfde familie en ze hebben me gesteund sinds ik vijftien was en hebben me toen ik geen Formule 1-ervaring had het vertrouwen gegeven."

"Ik wil liever een titel met Red Bull dan met Ferrari of McLaren, omdat dit team in mijn hart zit en de mensen me geholpen hebben om zo ver te komen." zei Alguersuari tegen Diaro Sport.

'SBS in paniek'

Fons van Westerloo heeft zich in de Telegraaf kritisch uitgelaten over SBS. "Succes is niet altijd blijvend. Tegenslag mag echter niet tot paniek leiden en alles wijst erop dat SBS aan panikeren is. In hoog tempo programma's zeer vroegtijdig stoppen en verschuiven is daar een teken van", aldus de voormalig directeur van RTL en SBS, en tegenwoordig voorzitter van Omroep WNL.

Van Westerloo reageert hiermee onder andere op de dramatisch slechte kijkcijfers van de laatste tijd. Zo haalde de SBS-zenders afgelopen vrijdag een marktaandeel van maar 13 procent. Van Westerloo: "September 2010 werd door SBS afgesloten met een marktaandeel van 23,9 procent, nog onder dat van het gemiddelde van 2003. RTL zit zwaar in de lift met een marktaandeel van maar liefst 35,5 procent in de afgelopen maand."

De televisiemaker hoopt echter wel op betere tijden voor SBS: "Ik gun SBS uiteraard alle goeds. De reclamemarkt voor tv-spots is op dit moment booming dus kan SBS het zakelijk wel even uitzitten. Ik zou van die tijd gebruik maken om maar eens met John de Mol te praten, die met zijn Talpa graag aan iedereen levert."


Voormalig RTL- en SBS-directeur Fons van Westerloo: SBS in paniek

Prostituees dragen fluorescerend hesje

Prostituees die in de Noord-Spaanse stad Els Alamus langs de kant van de weg staan, dragen sinds kort een reflecterend hesje om boetes te voorkomen. Dat heeft de burgemeester van de stad, José María Bea, gezegd.

Bea zei dat zo'n tien prostituees die bij een snelwegrotonde nabij Els Alamus staan, de fluorescerende hesjes dragen sinds de politie deze maand is begonnen met het uitdelen van bekeuringen van veertig euro. Dat is de boete die iedereen krijgt als hij of zij langs de snelweg staat of loopt -zoals bij autopech- zonder een reflecterend hesje. Volgens Bea is het voor zowel de vrouwen als automobilisten gevaarlijk als de prostituees niet goed zichtbaar zijn.

Seks is een enorme bedrijfstak in Spanje. Pooien is illegaal, maar prostitutie niet, hoewel sommige steden het in de openbare ruimte beperken of verbieden.

Opta herkent beeld van Van't Hek

Telecomwaakhond Opta stelt dat het beeld dat Youp van 't Hek schetst over de slechte service van telecombedrijven, klopt. "We zien dat aan de hand van de klachten die binnenkomen bij ConsuWijzer", aldus een woordvoerster van de Opta woensdag. ConsuWijzer is een instantie waar mensen klachten kunnen deponeren over telecom- en energiebedrijven en vragen kunnen stellen over hun rechten als consument.

De Opta spreekt bedrijven wel aan als er veel klachten binnenkomen, maar kan niet afdwingen dat bijvoorbeeld wachttijden aan de telefoon worden verkort. "Als er extra druk komt van Youp, moedigen we dat alleen maar aan. Het beeld dat hij neerzet, zien wij ook wel."

Opta herkent beeld van Van't Hek
Opta herkent beeld van Van't Hek (Foto: ANP)

Politie Israël slaags met demonstranten

De Israëlische politie is woensdag vlak voor een mars van joodse extremisten in een Arabisch stadje in het noorden van Israël slaags geraakt met demonstranten.

Honderden agenten werden gestationeerd in het stadje Umm el-Fahm nadat het Israëlische hooggerechtshof had beslist dat ultranationalistische joden een mars door het stadje mochten houden. De extremisten zijn aanhangers van Meir Kahane, een in de Verenigde Staten geboren rabbijn die preekt dat de Palestijnen uit Israël en de Westelijke Jordaanoever moeten worden gezet.

Enkele van de ongeveer 350 Israëlische Arabieren die zich langs de route van de mars hadden opgesteld dachten abusievelijk dat de mars al was begonnen en begonnen met stenen naar de politie te gooien. De politie sloeg de menigte vervolgens met traangas en schokgranaten uiteen. Diverse mensen werden gearresteerd.

Courier Davis Cup-captain Verenigde Staten

Jim Courier is de nieuwe bondscoach van het Amerikaanse Davis Cup-team. De voormalig tennisser volgt Patrick McEnroe op die begin september zijn vertrek aankondigde.

Onder McEnroe pakte de Verenigde Staten in 2007 voor de 32e keer de Davis Cup. De inmiddels 40-jarige Courier won zelf als speler twee maal de cup. In maart zal hij tegen Chili voor het eerst in zijn nieuwe baan in actie mogen komen.

Uitbraak dodelijke infectieziekte in Brazilië

De verspreiding van een antibioticaresistente bacterie heeft in en om de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan ten minste achttien mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

De verspreiding van Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) in Brasilia volgt op eerdere uitbraken van de infectieziekte in Israël in 2007 en in Puerto Rico in 2008.

Het Braziliaanse bureau voor volksgezondheid zegt dat het dodental momenteel op achttien staat en dat er 183 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. In de periode van januari tot oktober werden 108 gevallen gemeld, wat betekent dat er de afgelopen drie weken een toename van zeventig procent plaatsvond.

De Braziliaanse minister van volksgezondheid José Temporao maande de bevolking vorige week tot kalmte. "Dit is een situatie die alleen in ziekenhuisomgevingen en bij verzwakte patiënten ontstaat."

KPC-bacteriën produceren een enzym dat de effectiviteit van moderne antibiotica tenietdoet. Vaak worden mensen geïnfecteerd die een operatie hebben ondergaan en op de intensive care liggen. De infectie is moeilijk te bestrijden en in veertig procent van de gevallen dodelijk.

Skiseizoen begint op hoogste berg Duitsland

Met de val van de eerste sneeuwvlokken op de hoogste berg van Duitsland, is de winter begonnen. Zaterdag slepen vier skiliften de eerste skiërs de berg Zugspitze op.

Tachtig centimeter aan poedersneeuw bedekt de top van de 2962 meter hoge Beierse berg, tot genoegen van de beheerder van de berg. "We zijn blij dat we ook dit jaar gezegend zijn met vroege sneeuwval en daarom ook nu weer als eerste de winter als begonnen kunnen verklaren", aldus woordvoerster Eva-Maria Greimel.

Skiseizoen begint op hoogste berg Duitsland
Skiseizoen begint op hoogste berg Duitsland (Foto: ANP)

OM eist twee jaar tegen afperser Van Barneveld

Justitie heeft woensdagochtend een celstraf van twee jaar geëist tegen een 26-jarige Rotterdammer die zou hebben geprobeerd darter Raymond van Barneveld af te persen. De man zou Van Barneveld telefonisch hebben bedreigd en tienduizend euro hebben geëist.

Het OM verdenkt de Rotterdammer van poging tot afpersing in vereniging. Volgens een woordvoerder zijn er indicaties dat er nog iemand bij betrokken is geweest. Er zijn echter geen aanknopingspunten om verder onderzoek te doen. "We denken de hoofdverdachte te hebben en dat is het belangrijkste", aldus de zegsvrouw.

"Denk aan je kinderen! En vrouw! Scholen zijn bekend en dergelijke", zou de Rotterdammer Christopher P. hebben gedreigd. Hij stuurde ook sms'jes en hield zich op in de buurt van Van Barneveld. P. had gezegd dat als de tienduizend euro niet zou worden betaald, hij een sekstape van Van Barneveld met een andere vrouw op internet zou zetten. Onbekend is of de darter heeft betaald.

Dit voorjaar werd bekend dat Van Barneveld een stalker had die hem probeerde af te persen. Mede daardoor presteerde hij naar eigen zeggen slecht op het sportieve vlak.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.


Van Barneveld afgeperst met sextape. (Foto: Novum)

Film: The Social Network

Facebook is vijfhonderd miljoen leden rijk. De wereldbevolking telt zes miljard mensen. Kortom, één op de twaalf mensen heeft een Facebook-account. Je buurmeisje staat erop, je vroegere schoolvrienden, je vakantieliefde. Facebook is ooit begonnen door een student op Harvard in de VS met als doel het studentenleven online vast te leggen. De oprichter van de site is Mark Zuckerberg en was dus in den beginnen begonnen als een site alleen voor de Harvard Universiteit.

[Upd] Menzo vertrekt bij Cambuur

Stanley Menzo lijkt zijn langste tijd als trainer van Cambuur Leeuwarden te hebben gehad. De positie van de oefenmeester staat al enige tijd onder druk omdat Cambuur in de Jupiler League met een negende plaats een matige start van het seizoen kent.

Vanmiddag om 12.30 uur zal er in Leeuwarden een persconferentie gehouden worden om de situatie toe te lichten. Mocht Menzo ontslagen worden dan hoeft hij waarschijnlijk niet lang te wachten op een nieuwe baan, want de voormalige keeper zou bij Vitesse in beeld zijn om daar als assistent van Albert Ferrer aan de slag te gaan.

Update

Stanley Menzo is per direct vertrokken als hoofdtrainer bij Cambuur. Hij gaat naar een club uit de Eredivisie, maar wilde de naam nog niet bekend maken. "Ik mag niet meedoen aan speculaties," zei Menzo die antwoorde dat hij trainer wordt.

Het moment dat hij vertrekt bij Cambuur is voor Menzo ongelukkig omdat de ploeg uit Leeuwarden in een sportieve crisis lijkt te verkeren. In de laatste vijf wedstrijden werden slechts twee punten gepakt. "Het moment had misschien beter gekund, maar dit kon ik niet weigeren. Ik kan nu gehoor geven aan mijn ambities als trainer."

Bij Cambuur zal Henk de Jong per 1 januari de nieuwe trainer worden. Hij is momenteel nog actief in de Topklasse bij de Harkemase Boys. Tot de komst van De Jong zal assistent-trainer Alfons Arts de honeurs waarnemen.

Diba mag spelen voor FC Twente

Anouar Diba is eindelijk speelgerechtigd voor FC Twente. De 27-jarige Marokkaan tekende half september al een eenjarige verbintenis, maar zijn oude club Al Nasr weigerde hem vrij te geven. De FIFA heeft woensdagochtend groen licht geven, meldt een woordvoerder van de club.

Diba zegde afgelopen zomer zijn contract in Dubai op, nadat hij twee maanden geen salaris had ontvangen. Hij speelde een seizoen voor Al Nasr, daarvoor kwam hij twee jaar uit voor Al Wakrah. Die club uit Qatar nam hem in de zomer van 2007 over van NAC Breda, waar hij in zeven seizoenen tot 113 optredens kwam. Daarin was hij zestien maal trefzeker.

Of de eenvoudig Marokkaans international woensdagavond al zijn debuut voor de landskampioen kan maken in de uitwedstrijd bij Willem II, hangt nog af van de KNVB. Normaal moet een speler een dag voor de wedstrijd aangemeld zijn, maar de voetbalbond onderzoekt of voor Diba een uitzondering gemaakt kan worden.

Ook NAC-spelers kampten met buikloop

Het toilet in Almelo heeft het gisteravond zwaar te verduren gehad. Enkele spelers van NAC hadden namelijk last van diarree. Opvallend was dat ook veel spelers van NEC last hadden van buikkrampen en hierdoor ook de wc vaak moesten opzoeken.

"Wij moesten ook poepen voor de wedstrijd", vertelde NAC-speler Leonardo na de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Heracles tegenover NUsport. "Het was niet normaal. Ik zat rustig in de voorbereiding en ineens moest ik naar het toilet. Ik dacht dat ik alles kwijt was, maar toen ik op de massagetafel lag, zei ik: 'sorry masseur maar ik moet wéér'."

"Ik denk dat ik voor de wedstrijd wel vijf keer ben geweest. Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens de wedstrijd moet, zoals laatst bij Kees Luijckx gebeurde. Het was druk voor de pot, want ook Matthew Amoah, Donny Gorter en volgens mij nog een paar jongens moesten veel naar de wc."

De oorzaak is Leonardo onbekend. "Het is heel raar, volgens mij zit er iets in de lucht. In ieder geval zit het nu in het toilet van Heracles. Degene die dat schoon moet maken, krijgt een zware dag", zegt de aanvaller.

Schaatser Nuis wil olympisch kampioen worden

Eén van de schaatsers waar dit seizoen naar gekeken zal worden is Kjeld Nuis. De 20-jarige Control-rijder stond eind vorig seizoen bij de finale van de wereldbeker op de 1.500 meter op het podium naast Shani Davis en Denny Morrison, wat voor hem naar meer smaakt.

Nuis heeft één doel voor ogen in de komende jaren, zo zei hij tegen NUsport. "Wat ik wil? Wat ik al vanaf mijn derde wil: olympisch kampioen worden! Mark achterna!"

In Vancouver werd Mark Tuitert olympisch kampioen op de 1.500 meter en hij beseft dat hij in de komende jaren een concurrent heeft in de vorm van zijn Control-teamgenoot. "Kjeld is één van de allergrootste talenten waarmee ik ooit heb getraind. Hij is echt serieus met zijn sport bezig. Ik ga het nog heel lastig met hem krijgen."

Ook coach Jac Orie heeft alle vertouwen in Nuis die in de komende jaren uit kan groeien tot een wereldtopper. "Hij ontpopte zich aan het einde van het vorige seizoen al behoorlijk, ik denk dat hij komend seizoen echt een speler gaat worden in het veld."

Minder sigaretten verkocht door crisis

Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT), bekend van Lucky Strike, Pall Mall, Kent en Dunhill, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar minder sigaretten verkocht. Door de crisis en de hogere accijnzen is de verkoop in veel landen afgenomen. Dat maakte BAT woensdag bekend.

Het volume (exclusief overnames en desinvesteringen) daalde met 3 procent tot 526 miljard sigaretten. Door de crisis en de gestegen tabaksaccijnzen stappen veel rokers over op goedkopere merken. Ook had BAT last van concurrentie van nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in landen als Turkije, Roemenië en Zuid-Afrika.

Daarnaast kampte BAT met de gevolgen van de overstromingen in Pakistan, waar het bedrijf naar schatting 6 procent van het volume verkoopt. Door de overstromingen is de distributie in Pakistan ontregeld geraakt.

Voor heel 2010 denkt de op een na grootste tabaksproducent ter wereld dat het volume met 3 procent zal dalen. Het concern is wel positief over de winstontwikkeling en gaat voor dit jaar uit van een goede winstgroei.

Minder sigaretten verkocht door crisis
Minder sigaretten verkocht door crisis (Foto: ANP)

Lange Frans: "Schieten geeft rust"

Vorige week stond het AT5-programma Awick in het teken van Lange Frans. Tegen presentator Frank Awick sprak de rapper toen enthousiast over de nieuwe hobby van hem en zijn vrouw: schieten.

"We zijn er net mee begonnen en gaan er nu fanatiek mee verder. Het geeft zo'n rust, het is geweldig!", aldus Lange Frans.

Het echtpaar kwam op de schietbaan terecht via een vriend, die de sport al langer beoefent. Volgens Lange Frans heeft vooral zijn vrouw Daniëlle er talent voor. "Je moet tussen je hartslagen in proberen te schieten, omdat het anders de baan van je schot beïnvloedt. Zo ver was ik zelf nog niet, maar Daniëlle lukt dat al wel."

Volgens de laaiend enthousiaste rapper kan weinig tippen aan het gevoel dat schieten je geeft. "Op het moment dat je door die loop staat te kijken, ben je nergens anders meer mee bezig. Dat hebben we allebei ervaren. Het is een soort meditatie."

Een week na de uitzending werd Daniëlle met haar moeder gearresteerd toen ze in overspannen toestand verhaal wilde halen bij Baas B. Ze beschuldigt de oud-compagnon van haar man van oplichting. In de auto van de twee vrouwen werd een geladen pistool gevonden. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar zijn nog wel verdachte.

Sony: Playstation Phone plaatjes "nep"

Sony Europe heeft gezegd dat de gelekte plaatjes van de Playstation Phone "nep" zijn. Een voorlichter van het bedrijf heeft de validiteit van de beelden ontkend. Sony Europe en Sony Ericsson geven echter geen commentaar op "geruchten en speculatie", dus het lijkt erop dat er binnen het bedrijf wat onduidelijkheid is.

We zullen moeten afwachten om te zien of het een bluf is of niet.

Peuter (2) beroofd in Den Haag

Een jongetje van 2 jaar uit Den Haag is dinsdagmiddag van zijn ketting en armbandje beroofd toen hij aan het spelen was. De dader is nog voortvluchtig. De politie spreekt van een laffe straatroof en is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer was met zijn 13-jarige broer en drie vriendjes aan het spelen in de Looijerstraat, toen er een jongen naar hen toe kwam lopen. De jongen vroeg aan de broertjes of een van hen een ketting had, waarop de 2-jarige zijn ketting toonde. Hij rukte het kettinkje vervolgens van de nek van de peuter, terwijl hij de oudste broer bedreigde. Daarna trok hij ook het armbandje van de pols van de 2-jarige en doorzocht de zakken van de oudere broer.

Daarna ging de dader, volgens de politie tussen de 15 en 20 jaar, ervandoor. De twee kinderen zijn erg geschrokken.

Ecclestone: "Heb het geld nodig"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone peinst er niet over om te stoppen. De Brit wordt morgen 80 jaar en wil zolang hij kan nog doorgaan met de sport die hij al vrijwel zijn hele leven lang lief heeft.

Ecclestone is al sinds 1957 in de Formule 1 actief en heeft de sport in die jaren omgetoverd tot een sport met de nodige glitter en glamour en waar op jaarbasis miljarden in om gaan. "Ik stoppen. Waarom? Ik heb het geld nodig. Ik kan niet stoppen," zei de Brit die niet peinst over een vertrek. "Het gaat maar om leeftijd. De ene dag ben je 79 en dan een dag later ben je ineens 80. Ik voel in elk geval geen verschil."

Ecclestone lijkt actiever dan ooit om de Formule wereldwijd bekend te maken. In de afgelopen jaren boorde hij een markt aan in het Midden-Oosten met races en ook Maleisië, China en Zuid-Korea zijn er op de kalender bij gekomen. Een terugkeer naar de Verenigde Staten is aanstaande, evenals een eerste race in Rusland.

"Hij is een buitengewoon mens. Als je alleen al zijn leeftijd vergelijkt met de energie die hij uitstraalt. Dan denk je geen moment dat hij 80 jaar is. Over tien jaar loopt hij hier waarschijnlijk nog steeds. Het is zijn leven," zei McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

FIA-president Jean Todt is het met hem eens. "Als je ziet hoeveel energie hij in de sport steekt, denk je geen moment na over het feit dat hij al 80 is. Hij is gelukkig, hij is fit, hij is gemotiveerd. Ik hoop dat wanneer ik 80 word, ik dezelfde energie heb als hij," zei de Fransman.

Ecclestone heeft het eerste cadeau in ieder geval al binnen, want in Zuid-Korea kreeg hij van Red Bull Racing een snel looprek aangeboden. Sebastian Vettel overhandigde de Formule 1-baas het rek dat voorzien was van een voorvleugel, stuur en drinkbekers.

Ecclestone kon de grap waarderen. "Ik maak me ook nooit zorgen om mijn leeftijd. Het zegt namelijk niets. Ik lach altijd om mensen die alsmaar over het ene of het andere jaar praten. Ik ben net als Obama. Ik kijk liever vooruit."


Ecclestone met zijn looprek

Na Kirby mogelijk ook andere Epic Yarn-versies

Takasi Ikegami, manager bij Hal Labs, is tevreden over het resultaat van Kirby's Epic Yarn, en daarom denkt hij dat het goed mogelijk is dat het "yarn"-thema verder uitgebreid wordt. Er zou bijvoorbeeld ooit een Mario Epic Yarn kunnen komen. 
 

"Toen ik dit voor het eerst zag, dacht ik meteen dat het ideaal was voor Kirby. Maar ik denk ook dat het zeker potentie heeft om dit uit te breiden naar andere series. Je zou dan bijvoorbeeld aan Mario's Epic Yarn kunnen denken," aldus Ikegami.

"De basis is gewoon goed. En ik ben blij dat Kirby de eer heeft gekregen gekozen te worden uit alle beschikbare karakters."

Kirby's Epic Yarn, te spelen op de Wii, is al uitgebracht in de VS en Japan, en zal in het eerste kwartaal van 2011 ook in Europa verschijnen. Het spel draait om Kirby, die door een tovenaar weggetoverd wordt naar een wereld waarin alles gemaakt is van wol (yarn), ook Kirby zelf. Daardoor beschikt Kirby ook niet meer over zijn krachten, en wordt het een uitdaging om terug te komen naar de bekende wereld.

Doorzetters succesvoller dan slimmeriken

Eerlijke, ordelijke studenten hebben meer kans op hoge cijfers en afstuderen dan studenten die deze kwaliteiten niet hebben, ook al zijn die een stuk slimmer. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Anita de Vries. Zij promoveert binnenkort aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bij onderwijsinstellingen heerst het idee dat intelligentie de belangrijkste factor is voor studiesucces. Ten onrechte, zegt De Vries. De persoonlijkheid van studenten speelt ook een heel belangrijke rol.

De Vries zegt niet dat alle doorzetters hun studie succesvol afronden, maar vindt wel dat onderwijsinstellingen en studenten zich bewust moeten worden van de rol die persoonlijkheid bij studiesucces speelt. "Onderwijinstellingen kunnen hier ook meer aandacht besteden bij de inrichting van hun studiebegeleiding", stelt De Vries.

Champions Online wordt gratis

Atari Europe en Cryptic Studios hebben laten weten dat hun superhelden massively multiplayer online-game (MMO), Champions Online, vanaf het eerste kwartaal volgend jaar gratis te downloaden en te spelen zal zijn.

De 'free-to-play' versie heeft uiteraard zijn beperkingen, maar heeft voor nieuwkomers toch een hoop te bieden. De gratis versie bevat volgens Cryptic Studios het volgende:

Unlimited Play Time: Je kunt dus zonder beperkingen zoveel en zolang spelen als jij wilt.

Your Own Hero, Your Own Story: Maak je eigen superheld en bereik het maximum level.

Play Your Way: Je kan in een webwinkel of de ingame winkel extra content kopen om zo te bepalen wat jij belangrijk vind.

Uiteraard is het nog wel mogelijk om een abonnement af te sluiten, de Gold Membership, om zo veel 'extra' content te kunnen spelen en bijvoorbeeld meer mogelijkheden hebben wat betreft het ontwerpen van jouw held. Spelers die op dit moment al betalen, blijven hun huidige content en status behouden.

John Needham, CEO van Cryptic Studios had het volgende te zeggen waarom zij deze stap nemen: "Transitioning Champions Online to the free-to-play model is a great opportunity to reach a whole new audience of PC gamers that view subscription fees as a barrier to entry. By taking care of our current subscription-based community and welcoming the addition of new players through free-to-play, Champions Online is poised to build upon its success and to establish a new leadership position as the first free-to-play superhero".

Het feit dat Atari en Cryptic Studios deze stap nemen is op zich niet vreemd, veel betaalde MMO games hebben geen kans op de markt door de grote aanhang binnen World of Warcraft.Bovendien zijn games als Lord of the Rings Online en Everquest II zijn ook al gratis te spelen.

Champions

Rutte: geen discussie over ontslagrecht en WW

Premier Mark Rutte (VVD) liet er woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring geen twijfel over bestaan: de komende kabinetsperiode valt niet te praten over versoepeling van het ontslagrecht en aanpassing van de WW. "Ik geef direct helderheid: op die twee terreinen is er geen ruimte voor alternatieve voorstellen."

Rutte pleitte voor de verkiezingen voor grote hervormingen op de arbeidsmarkt. In de coalitieonderhandelingen moest hij deze plannen echter inleveren. De hoop van onder meer Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) dat op de punten van het ontslagrecht en de WW toch nog te praten zou zijn blijkt echter ijdel, liet Rutte woensdag expliciet weten. "Dit staat niet in het regeerakkoord, omdat is besloten dat we hier niets aan gaan doen." Rutte voegde hier aan toe dat ook in andere coalities het niet mogelijk zou zijn geweest om op deze twee terreinen hervormingen door te voeren.

De oppositie was daar niet over te spreken en vroeg zich af wat de 'uitgestoken hand' die Rutte naar het parlement wil reiken, eigenlijk inhoudt. "Dit is niet 'u geeft een vinger en wij nemen een hand', maar 'u geeft een hand en we houden nog geen vinger over'", reageerde André Rouvoet (ChristenUnie). Ook Job Cohen (PvdA) vindt de ruimte die Rutte het parlement biedt om met eigen plannen te komen, te klein. "Dit is niet meer dan een muizengaatje".

Minder voetbalrellen dankzij fanpas in Italië

De invoering van een zogenoemde fanpas heeft het geweld in Italiaanse voetbalstadions aanzienlijk teruggebracht. "De fanpas is een groot succes", zei minister Maroni van Binnenlandse Zaken tijdens een bezoek aan de voetbalbond in Milaan.

"Het aantal duels waarbij veiligheidsbeambten gewond zijn geraakt, is met 50 procent gedaald", vertelde de minister. Het aantal meldingen van verwondingen van toeschouwers nam zelfs met 90 procent af. Voor het huidige seizoen voerde de regering de identiteitskaart voor voetbalfans in. Er zouden er inmiddels zo'n 750.000 in omloop zijn. Maroni kondigde aan dat ordebewakers in de stadions meer bevoegdheden krijgen. Zo mogen ze in de toekomst fans die zich misdragen, aanhouden zonder inmenging van de politie.

Minder voetbalrellen dankzij fanpas in Italië
Minder voetbalrellen dankzij fanpas in Italië (Foto: ANP)

'FIFA moet beslissing WK uitstellen'

De internationale voetbalbond FIFA moet de beslissing over toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 uitstellen vanwege de corruptiebeschuldigingen. Dat vindt Gerhard Mayer-Vorfelder, voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond.

"De beslissing moet worden uitgesteld omdat de affaire niet is opgelost en dat ook de komende weken niet lijkt te gebeuren", zei Mayer-Vorfelder woensdag in het magazine Sport Bild. "Het uitvoerend comité van de FIFA is geen haard van corruptie", verzekerde de Duitser, ooit deel uitmakend van dat comité.

Nederland en België zijn gezamenlijk kandidaat voor de organisatie van het WK van 2018. De FIFA schorste onlangs twee leden van het uitvoerend comité op verdenking van corruptie. Beiden zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden voor de verkiezing.

'FIFA moet beslissing WK uitstellen'
'FIFA moet beslissing WK uitstellen' (Foto: ANP)

Ex-Capcom producer werkt aan Move-game

Voormalig Capcom-producer Funamizu (what's in a name) heeft in een interview met Famitsu (een Japans tijdschrift) aangegeven dat hij aan een nieuwe Move-game gaat werken. Funamiza is een bekende binnen Capcom. In vroegere tijden was hij de chief creative talent van de Street Fighter-reeks.

Volgens Funamizu kan hij niet veel loslaten over het spel. Zelfs de titel is nog niet bekend.

"I'm actually working on a PS Move game at the moment," aldus Funamizu. "The title hasn't been announced yet, though, so don't ask me for too many game details right now. The Move doesn't seem like all that useful a device at first glance, but paired with the tilt sensor it's got inside, it's a very well-done motion controller -- you can make controls feel very precise with it."

Funamizu heeft ook een tijdje mogen spelen met de Nintendo 3DS en volgens eigen zeggen is hij een groot fan geworden. 

"As a portable game system, the 3DS is just powerful enough, and that's what I find so attractive about it. It's not too weak, but not too overpowered, either -- it seems easy to develop for. There's this idea I had that was too complex for the DS, but wasn't really suited for the PSP either, and I'd like to try tackling it again."

 

 

Brawn: "Het begint te lopen bij Mercedes"

Volgens Ross Brawn begint het eindelijk te lopen bij Mercedes Grand Prix. De renstal behaalde in de afgelopen twee races met Michael Schumacher een vijfde en een vierde plaats en had met Nico Rosberg in Zuid-Korea mogelijk zelfs het podium kunnen halen als de Duitser niet door Mark Webber uit de race gereden was.

Mercedes was een van de teams die in Zuid-Korea de auto's na de rode vlag op de grid aanpaste aan de natte omstandigheden. Hierdoor wist Rosberg toen de race vrij was gegeven Lewis Hamilton in te halen en pakte ook Schumacher enkele plaatsen. "We komen nu op het punt waar we willen zijn. Het heeft wat langer geduurd dan we hadden verwacht maar we zien op vele punten vooruitgang en dat nemen we mee naar volgend jaar."

Dat Mercedes met de MGP W01 nog vooruitgang boekt is opvallend omdat de ontwikkeling van de bolide al stil is gelegd. Teambaas Brawn denkt dat het komt omdat de renstal steeds beter begrijpt hoe het maximale uit de auto te halen. "We zijn nu beter in staat alles goed te laten werken. De F-duct is goed en we hebben nu de snelste auto op het rechte stuk. We veranderen niet veel zaken, maar we begrijpen nu welke set-up de auto moet hebben."

Scarecrow in DC Universe Online

Door de film ‘Batman Begins’ en natuurlijk het sublieme ‘Batman Arkham Asylum’ is Scarecrow zo ongeveer bij iedereen wel bekend. Niet gek dus dat The Scarecrow zijn opwachting zal maken in DC Universe Online.

Deze MMO, die zal verschijnen voor de PC en PS3, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2011 en de mediamolen is dan ook in werking gezet. Verwacht dus meer van dit soort aankondigingen de komende tijd. Voor mensen die nog nooit van deze gestoorde vogelverschrikker hebben gehoord. Scarecrow is een psychiater met een obsessie voor angst. Zijn kennis hierover (in samenwerking met een fictieve drug) stellen hem in staat zelfs de meest dappere kerel in zijn broek te laten pissen.

Hoe men dit gaat gebruiken in de game is nog maar de vraag. Hij ziet er in ieder geval weer lekker creepy uit!

BA-topman klaagt over veiligheidseisen luchthavens

De Verenigde Staten stellen buitensporige eisen door te verlangen dat vliegtuigpassagiers op de luchthaven hun schoenen voor controle uittrekken en hun laptops laten doorlichten. Dergelijke veiligheidsregels zijn namelijk niet ingesteld voor binnenlandse Amerikaanse vluchten. Dat heeft Martin Broughton, de voorzitter van British Airways, dinsdag gezegd.

Dergelijke maatregelen zijn 'volledig overbodig', aldus de topman. "Amerika doet intern niet veel zaken waarvan ze eisen dat wij ze doen", zei Broughton. "Dat moeten we niet toelaten. We moeten zeggen: 'We doen alleen die zaken die wij essentieel achten en die jullie Amerikanen essentieel achten'."

Volgens Broughton moeten de Britse autoriteiten niet 'iedere keer buigen voor de Amerikanen als zij iets willen'. "We weten allemaal dat er een groot aantal elementen in het veiligheidsprogramma volledig overbodig is en die moeten worden weggefilterd."

"Neem de iPad: ze hebben nog altijd niet besloten of het een laptop is of niet. Dus op sommige vliegvelden vinden ze dat je hem tevoorschijn moet halen en op andere niet."

De veiligheid op luchthavens wordt gehandhaafd volgens regels die door de Amerikaanse, Europese en binnenlandse autoriteiten zijn vastgesteld. "Er zijn aspecten die voor iedereen frustrerend zijn, maar iedereen begrijpt dat we de veiligheid van de passagiers moeten waarborgen", aldus Colin Matthews, directeur van BAA PLC, het bedrijf dat de luchthaven Heathrow bezit.

Alan West, de minister van veiligheid in het vorige Britse kabinet, onderschreef de klachten van Broughton echter en zei dat een multinationale overeenkomst de controles 'veel minder bezwaarlijk' kan maken. "De ene eis werd op de andere eis gestapeld en ik moet nog overtuigd worden van het belang van al deze lagen", zei hij tegen de BBC.

"Ik denk dat er nog eens goed over nagedacht moet worden, omdat ik denk dat we veel te ver zijn gegaan. Er zijn te veel lagen, te veel tegenstrijdigheden."

Vissersboot in brand voor Britse kust

Een vissersboot met 111 mensen aan boord staat voor de zuidweskust van Engeland, in de Atlantische Oceaan, in brand. Dat heeft de Britse kustwacht woensdag gezegd. Inmiddels zijn 81 personen aan boord van reddingsboten geklommen, maar dertig anderen bevinden zich nog aan boord van de vissersboot Athena.

In de buurt varende vrachtschepen hebben hun koers verlegd en zijn onderweg naar de Athena. Het brandende schip ligt op 370 kilometer ten zuidwesten van de Scilly Eilanden.

Zittingen rechtbank Haarlem verplaatst na brand

Allen zittingen van de rechtbank in Haarlem zijn woensdag verplaatst na een brand in de parkeergarage bij het gerechtsgebouw. Bij de rechtbank is behalve de parkeergarage zelf onder meer beveiligingsapparatuur voor de cellen en de fietsenstalling beschadigd. In de rest van het gebouw is lichte brand- en rookschade.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank worden de zittingen verplaatst naar andere vestigingen in Haarlem of op Schiphol. In het gebouw aan De Appelaar waarbij de brand woedde, wordt wel gewoon gewerkt, maar vanwege de problemen met de beveiliging en de garage kunnen er geen zittingen plaatsvinden.

Hoelang er geen zittingen kunnen plaatsvinden in het gerechtsgebouw is nog niet bekend. De rechtbank hoopt later op de dag meer te kunnen zeggen over de zittingen na woensdag.

De brand in de ondergrondse parkeergarage brak om 20.00 uur uit en was pas rond 02.30 onder controle. Het nablussen duurde nog uren.

[NBA] Slecht begin topfavoriet Miami Heat

De basketballers van Miami Heat hebben bij de seizoensopening van de NBA een valse start gemaakt. De ploeg die door de komst van LeBron James en Chris Bosh geldt als de torenhoge favoriet voor de titel, verloor zijn eerste duel. Boston Celtics was in eigen huis met 88-80 te sterk. Aanwinst James maakte een redelijk debuut. Hij werd met 31 punten topscorer van de wedstrijd.

De Los Angeles Lakers maakten geen fout. De regerend kampioen won in een ware thriller met 112-110 van Houston Rockets. Lakers-forward Pau Gasol was met 29 punten topschutter, op twee punten gevolgd door zijn ploeggenoot Kobe Bryant.

Uitslagen dag 1

Thuis Uit Uitslag
Boston Celtics Miami Heat 88-80
Portland Trailblazers Phoenix Suns 106-92
LA Lakers Houston Rockets 112-110

Sacha Baron Cohen weer aangeklaagd om Brüno

Sacha Baron Cohen is voor de zoveelste keer aangeklaagd in verband met de film Brüno. Een cameraman diende dinsdag in Los Angeles een aanklacht in tegen de acteur en zijn gevolg omdat hij door de filmploeg van Brüno zou zijn geduwd en bedreigd. De man eist 25 duizend dollar wegens fysieke en emotionele schade.

Cameraman Mike Skiff filmde in november 2008 een demonstratie in Los Angeles voor het homohuwelijk toen Baron Cohen ineens opdook met zijn crew. De acteur was in bezig met opnamen voor zijn komedie Brüno, over een Oostenrijkse homoseksuele modejournalist.

De acteur werd herkend door Skiff, die zelf homo is, en de cameraman begon Baron Cohen te filmen. Dat kon zijn crew niet waarderen en Skiff werd naar eigen zeggen opzij geduwd en bedreigd met het houten demonstratiebord dat Baron Cohen bij zich droeg. De cameraman beweert dat zijn burgerrechten zijn geschonden.

Het is niet de eerste keer dat een claim wordt ingediend tegen de Britse komiek. Een scenarist beweerde eerder dat een scène uit Brüno werd gekopieerd uit zijn script. Een rechter bepaalde in augustus dat deze klacht ongegrond is.

In mei won Baron Cohen een rechtszaak tegen een vrouw die beweerde dat Brüno haar bingospelletje had geruïneerd tijdens filmopnames. Een Palestijn begon een zaak, omdat hij ten onrechte zou zijn neergezet als terroristenleider.

Bruno interviewt Amerikaanse pastoor.

Nog vijf aanhoudingen voor antihomogeweld Sittard

De politie heeft de afgelopen weken nog vijf verdachten aangehouden voor betrokkenheid van geweld tegen drie homo's in Sittard. Daarmee komt het aantal verdachten in de zaak op twaalf. Van hen zitten alleen twee van de drie hoofdverdachten nog vast, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

In augustus werden drie homoseksuele mannen in chatsessies naar Sittard gelokt en afgetuigd. Een van de mannen brak een oogkas. Een ander slachtoffer werd in de kofferbak van zijn eigen auto ontvoerd, maar uiteindelijk vrijgelaten. De auto werd teruggevonden in Duitsland.

De verdachten zijn tussen de 16 en 20 jaar. Aanvankelijk ging het om drie minderjarige verdachten, maar een van hen is inmiddels 18 jaar. De hoofdverdachten (17 en 18 jaar) zitten al een paar weken vast en worden verdacht van poging tot moord, zware mishandeling en diefstal van onder meer de auto van een van de slachtoffers.

De overige verdachten worden verdacht van minder ernstige vergrijpen. Volgens de woordvoerder van het OM is er sprake van een band tussen de verdachten, maar worden ze niet verdacht van lidmaatschap van een bende.

[Video] Vrouw met miskraam wijdbeens vastgebonden achtergelaten

Een 22-jarige vrouw uit het Chinese Shenzhen heeft vorige week drie uur lang vastgebonden op de operatietafel gelegen. De dokter eiste namelijk meer geld voor de behandeling, maar de vrouw weigerde hier gehoor aan te geven.

De vrouw was zes maanden zwanger toen ze vermoedde een miskraam te hebben. Ze ging naar een kliniek genaamd Runzhen om haar baarmoeder te laten reinigen. Nadat de dokter haar had verdoofd, bond hij haar wijdbeens vast aan de operatietafel en bracht een eendenbek naar binnen.

Ineens eiste hij maar liefst tienduizend Taiwanese dollars (235 euro-red.) extra van de weerloze vrouw. Toen de vrouw vertelde niet meer te kunnen betalen, vertrok de arts en liet hij haar drie uur vastgebonden liggen. Uiteindelijk wist de vrouw haar vriend te bereiken. Hij belde de politie die haar weldra uit haar benarde positie bevrijdde. Hierna volgde een groot onderzoek, maar de inspectie voor de gezondheidszorg heeft helaas niets illegaals kunnen ontdekken.


Dit filmpje maakt het allemaal nog even duidelijker...

'Atlético betaalt PSV één miljoen euro voor Afellay'

Diverse Spaanse media schrijven woensdag dat Atlético Madrid een akkoord heeft bereikt met Ibrahim Afellay over een contract van vijf seizoenen.

Gemeld wordt dat de club uit de Primera Division de afgelopen dagen enkele malen met zaakwaarnemer Rob Jansen om de tafel heeft gezeten. Afellay heeft een aflopend contract bij PSV, maar toch lijkt de club geld over te houden aan de deal. De Oranje-international maakt het seizoen af en in ruil voor de handtekening van Afellay ontvangt PSV een miljoen euro.

"Ik zou het geweldig vinden om op korte termijn duidelijkheid te hebben over waar ik volgend jaar speel en daarnaast de mogelijkheid te krijgen om nog een keer met PSV kampioen te worden", zei de aanvoerder van PSV vorige week nog.

Afellay is een gewilde speler. Afgelopen zomer was Hamburger SV al in de markt voor de speler. Ook Liverpool, Valencia, Inter, Juventus, Zenit St. Petersburg, Everton en Shakthar Donetsk werden in verband gebracht met Afellay.

Blizzard: "Diablo III geschikt voor de console"

Afgelopen weekend was het Blizzcon-event, een evenement van Blizzard waar een hoop game-nieuws over hun games uitkomt. Zo was Diablo III ook flink vertegenwoordigd en wat opmerkelijk is dat hoofd-ontwikkelaar Jason Bender dit aangaf "Ik denk dat het geschikt is voor de console"

Bender is hoofd-ontwikkelaar bij Diablo III en geeft daarna wel aan dat ze nu bezig zijn met de PC-versie maar dat het wel vraag is die vaak gehoord wordt. Bender geeft aan dat ze zich richten op wat ze voor zich hebben liggen maar hij vind het moeilijk om aan te geven wat de toekomst zal brengen.

Het originele Diablo is nog uitgekomen op de PlayStation maar Diablo II niet, wie weet maakt Diablo III wel een verschijning op de consoles.

Wekelijkse releaselijst week 43

Releaselijst week 43, 25-10-2010 t/m 31-10-2010, Europese retailgames.

Oktober is game-maand en dat is goed te merken want deze week komt er een hoop uit, Rock Band 3, Smackdown vs Raw 2011, Ivy the Kiwi?, The Force Unleashed II, Super Scribblenauts en nog veeeeeeeel meer.


PSP

  • WWE SmackDown! vs. RAW 2011
  • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
  • Patapon 3
  • Buzz: The Ultimate Music Quiz
  • Pro Evolution Soccer 2011
  • Bakugan: Battle Brawlers - Defenders of the Core
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest

DS

  • Super Scribblenauts
  • Monopoly
  • Star Wars: The Force Unleashed II
  • So Blonde: Back to the Island
  • The Sims 3
  • Sports Collection
  • Bakugan: Battle Brawlers - Defenders of the Core
  •  Ivy the Kiwi?
  • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
  •  Doctor Who: Evacuation Earth
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest

PS3

  • The X Factor
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest
  • Tony Hawk: Shred
  • Rock Band 3
  • Battle vs. Chess
  • Star Wars: The Force Unleashed II
  • The Sims 3
  • WWE SmackDown! vs. RAW 2011
  • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
  • Hasbro Family Game Night 3
  • Bakugan: Battle Brawlers - Defenders of the Core
  • BlazBlue: Continuum Shift
  • CSI: Crime Scene Investigation - Fatal Conspiracy
  • TV Superstars
  • The Shoot
  • Two Worlds II
  • Shaun White Skateboarding
  • Rapala Pro Bass Fishing

Xbox 360

  • Fable III
  • Rock Band 3
  • Arcania: Gothic 4
  • Hasbro Family Game Night 3
  • Your Shape: Fitness Evolved
  • Two Worlds II
  • The X Factor
  • CSI: Crime Scene Investigation - Fatal Conspiracy
  • WWE SmackDown! vs. RAW 2011
  • Deadly Premonition
  • The Sims 3
  • Tony Hawk: Shred
  • Star Wars: The Force Unleashed II
  • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction
  • Raiden Fighters: Aces
  • Shaun White Skateboarding
  • Bakugan: Battle Brawlers - Defenders of the Core
  • Battle vs. Chess
  • BlazBlue: Continuum Shift
  • Rapala Pro Bass Fishing

Wii

  • The X Factor
  • Sprint Cars
  • Shaun White Skateboarding
  • Hasbro Family Game Night 3
  • Rally Racer
  • Rock Band 3
  • Super Truck Racer
  • So Blonde: Back to the Island
  • Ivy the Kiwi?
  • Doctor Who: Return to Earth
  • Star Wars: The Force Unleashed II
  • Rapala Pro Bass Fishing
  • Pro Evolution Soccer 2011
  • Bakugan: Battle Brawlers - Defenders of the Core
  • Super Karts
  • Tony Hawk: Shred
  • CSI: Crime Scene Investigation - Fatal Conspiracy
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest
  • WWE SmackDown! vs. RAW 2011
  • The Sims 3
  • GP Classic Racing
  • Combat Wings: The Great Battles of World War II

PC

  • Battle vs. Chess
  • The Sims 3: Late Night
  • Two Worlds II
  • CSI: Crime Scene Investigation - Fatal Conspiracy
  • Arcania: Gothic 4
  • Shaun White Skateboarding
  • Star Wars: The Force Unleashed II
  • FIFA Manager 11

PS2

  • Pro Evolution Soccer 2011
  • WWE SmackDown! vs. RAW 2011
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest
  • Ben 10: Ultimate Alien - Cosmic Destruction

Oppositie hekelt invloed Wilders

Het woord in de Tweede Kamer is woensdagochtend aan premier Mark Rutte. Na de kritiek van de oppositie op de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring krijgt Rutte nu de kans te reageren en zijn kabinetsplannen toe te lichten. Daarnaast heeft hij de gelegenheid te tonen dat de invloed van Wilders op de kabinetsplannen niet zo groot is als de oppositie beweert. Zo noemde D66-leider Pechtold Wilders 'de echte leider, de gedoger, de gijzelnemer'.

De oppositie toonde zich vooral kritisch over de manier waarop de miljardenbezuinigingen uitpakken voor zwakkeren in de samenleving. Ook is er kritiek op het gebrek aan hervormingen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. PVDA-leider Job Cohen liet gisteren weten dat Rutte 'niet lichtvaardig' hoeft te rekenen op zijn steun. "Wij lenen ons niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren, of de scheuren van Wilders op te vegen."

Een van de zaken waar Rutte ook op in zal moeten gaan, is de dubbele nationaliteit van zijn staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. PVV-leider Geert Wilders wil dat ze haar Zweedse paspoort weg doet. Rutte pleitte in 2007 als VVD-fractievoorzitter voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden 'als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden'.

Ondanks de kritiek blijft de premier kansen zien voor samenwerking met de oppositie. Na afloop van de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer was zijn oordeel 'niet negatief'. Hij wees erop dat geen van de partijen op voorhand afspraken met het nieuwe kabinet afwijst alleen maar omdat ze er zelf niet inzitten. "Dat is winst".

Volg het debat over de regeringsverklaring hier, en discussieer mee op ons forum. 

Het woord is aan premier Rutte
Het woord is aan premier Rutte (Foto: ANP)

Opnieuw vrijspraak voor wurgmoord Alphen a/d Rijn

De 41-jarige Jacob G. is opnieuw vrijgesproken van de moord op Tamara Wolvers in 2006. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde woensdag in hoger beroep dat er onvoldoende bewijs is. De rechtbank kwam in juli 2008 tot dezelfde conclusie.

Het Openbaar Ministerie had 14,5 jaar cel geëist. Justitie stelde dat G. het 28- jarige slachtoffer heeft geprobeerd te wurgen, haar heeft gestoken en uiteindelijk laten stikken door een plastic tas over haar hoofd te trekken en vast te snoeren.

Wolvers werd in juli 2006 met een mes in haar borst gevonden in de woning van haar ouders in Alphen aan den Rijn. Ze was drie keer gestoken met het mes voordat ze stikte. De vrouw had een plastic tas over haar hoofd en een kabelbinder om haar keel. De Alphense woonde tijdelijk in het huis aan de Maasstraat. Haar ouders waren met vakantie.

Op de vloer naast het slachtoffer werden afdrukken van slippers aangetroffen, die volgens het OM van G. zijn. Ook werden op het lichaam en de badjas van het slachtoffer haren en ander DNA-materiaal van G. gevonden, stelt justitie. Het gerechtshof achtte dit echter niet bewezen. De rechtbank oordeelde ook al dat al het bewijs ondersteunend is en dus alleen vrijspraak kan volgen. Het OM had in hoger beroep onder meer de sporen op de badjas opnieuw laten onderzoeken.

Het motief voor de misdaad is onbekend. G., die met een tante van Wolvers getrouwd is geweest, ontkent de moord te hebben gepleegd.

Moeder houdt zoontje (8) als seksslaaf

Een Duitse moeder heeft haar eigen zoon bijna een jaar lang misbruikt als seksslaaf. Het achtjarige ventje moest de meest perverse handelingen uitvoeren bij zijn moeder. Bij deze daden werd hij ook nog eens gefilmd.

Het misbruik begon met seksspelletjes met het jongetje. Hierbij moest hij zijn moeder aanraken en strelen. Later dwong zijn moeder, een verpleeghulp, hem zelfs tot seks. Toen haar vriend met zijn vrachtwagen onderweg was, werden de handelingen zelfs per webcam naar zijn cabine gestreamd opdat de stiefvader kon meegenieten. Op zijn beurt zou hij het ventje volgens de aanklacht zelfs hebben verkracht terwijl zijn moeder alles filmde.

Om het jongetje, met de gefingeerde naam Kevin, te laten zwijgen werd hij vooraf volgestopt met slaapmiddelen. Het bleef echter niet alleen bij hem. Ook een achtjarig vriendje van hem en een veertienjarig nichtje zouden door het stel zijn misbruikt.

Moeder Rosemarie K. liet in de rechtbank haar bekentenis voorlezen door haar advocaat: "In de gevangenis besefte ik geleidelijk, wat ik voor slechte daden heb gedaan. Ik hoop dat ik mijn zoon en andere kinderen het op een dag kan uitleggen." Men vermoedt dat de feeks met haar betoog hoopt op een mildere straf. Haar en haar vriend hangt namelijk vijftien jaar cel boven het hoofd.

Alonso: "Red Bull is de favoriet"

Fernando Alonso gaat na de Grand Prix van Zuid-Korea aan de leiding in het Formule 1-kampioenschap met 231 punten, maar de Spanjaard denkt toch dat Red Bull Racing de titelfavoriet is. Mark Webber staat op elf punten tweede, terwijl ook Sebastian Vettel met 25 punten achterstand niet kansloos is.

In Zuid-Korea viel Webber uit door een rijdersfout en zag Vettel zijn motor ploffen, waarna Ferrari-rijder Alonso eenvoudig met 25 punten op zak naar Italië terug kon keren. Hij is er van overtuigd dat hij nog niet van Red Bull af is en dat hij alleen vanwege pech van het Oostenrijkse team op het Yeongam-circuit kon winnen. "Ze hebben daar laten zien dat ze sterker zijn dan wij en dat zal ook in Brazilië en Abu Dhabi het geval zijn," zei de Spanjaard tegen El Pais.

Alonso weet dat Ferrari tot het uiterste moet gaan om Red Bull van zich af te houden, maar ook dat het vanaf nu niet alleen meer het harde werken is wat telt. Daarom voert hij de druk op de rivalen op. "Snelheid, betrouwbaarheid en geluk gaan nu allemaal meespelen," zei de Spanjaard die denkt dat het in Brazilië niet beslist gaat worden. "Er is een kans dat het gebeurt, maar tenzij Red Bull het vliegtuig mist is het niet waarschijnlijk. Red Bull heeft nog steeds de beste papieren. Ik heb me er in Zuid-Korea alleen maar van verzekerd dat ik nog tot en met Abu Dhabi in de race ben."

Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt

De twee films die regisseur Peter Jackson over The Hobbit wil maken, worden toch in Nieuw-Zeeland gefilmd. De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Zijn regering heeft afspraken met filmmaatschappij Warner Bros gemaakt om de productie voor Nieuw-Zeeland te behouden. De maatschappij keek uit naar een ander land omdat vakbonden van acteurs in Nieuw-Zeeland opriepen tot een boycot van deze onderneming vanwege een conflict over lonen.

De films worden vanaf februari gemaakt naar het boek The Hobbit or There and Back Again van de Engelse schrijver J.J.R. Tolkien (1892-1973). De première van de film zal in Nieuw-Zeeland zijn.

Een reeks Nieuw-Zeelandse ministers heeft twee dagen lang in de ambtswoning van Key onderhandeld met een delegatie van Warner Bros over het filmproject van 360 miljoen euro. Donderdag introduceert Key's regering nieuwe wetgeving die de rechtspositie van werknemers in de filmindustrie duidelijk definieert. De onduidelijkheid hierover leidde tot conflicten die de filmmaatschappij afschrikten. "De nieuwe wetgeving neemt de bezwaren van de filmonderneming gegarandeerd weg", aldus premier Key. Nieuw-Zeeland geeft de filmmaatschappij ook belastingverlaging

Maandag gingen in Nieuw-Zeeland duizenden mensen de straat op om Warner Brothers over te halen de film in Nieuw Zeeland op te nemen. Veel Nieuw-Zeelanders beschouwen het als goede reclame voor hun land en vinden dat The Hobbit net als eerder de filmtrilogie Lord of The Rings, naar een aanverwant boek van Tolkien, in hun land thuishoort. Die films werden ook door de Nieuw-Zeelander Jackson gemaakt.

Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt
Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt (Foto: ANP)

[NHL] Flames winnen derde op rij

Na een wisselvallige start met drie overwinningen en drie nederlagen hebben de Calgary Flames nu de laatste drie wedstrijden op rij gewonnen. In de shootout werden de jonge Edmonton Oilers, vorig seizoen nog de slechtste ploeg in de NHL en ook dit jaar vertoevend in de onderste regionen, verslagen met 5-4.

De Flames begonnen goed aan de wedstrijd en gingen rusten met een 2-1 voorsprong door twee powerplay-goals. Veteraan Brendan Morrison, die overkwam van de Washington Capitals, opende de score. Edmonton deed na acht minuten spelen nog wel wat terug via een powerplay-goal van verdediger Kurtis Foster, maar de Flames maakten twintig seconden voor het einde van de periode de 2-1. Verdediger Jay Bouwmeester scoorde, wederom in de powerplay.

In de tweede periode liepen de Flames uit naar een 4-1 voorsprong door goals van Curtis Glencross en wederom Morrison. De laatste was nota bene shorthanded. Vlak voor het einde van de periode deden de Oilers nog wat terug door de 4-2 te maken, maar de wedstrijd leek gespeeld.

Niets was minder waar, want in de derde periode maakte rookie Magnus Paajarvi de 4-3 en kreeg vervolgens verdediger Tom Gilbert het publiek stil door zelfs de 4-4 te maken. Doordat er in de overtime periode niet werd gescoord was er een shootout nodig. Daarin maakte Alex Tanguay de enige goal waardoor de Flames aan de leiding blijven in de Northwest Division.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Calgary Flames Edmonton Oilers 5-4 (SO)
Toronto Maple Leafs Florida Panthers 3-1
Philadelphia Flyers Buffalo Sabres 6-3
Ottawa Senators Phoenix Coyotes 5-2
Dallas Stars Anaheim Ducks 2-5
Vancouver Canucks Colorado Avalanche 4-3 (OT)

Fries rijdt water in en overlijdt

Een 39-jarige man uit Drachten is dinsdagnacht overleden nadat zijn auto in het water terecht was gekomen. Het voertuig raakte rond middernacht door nog onbekende oorzaak te water op de Loswal in de Friese plaats.

Getuigen die een klap hoorden, zagen de auto in het water drijven en waarschuwden de hulpdiensten. Duikers van de brandweer ontdekten even later het levenloze lichaam van de man in het water.

De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

Vloet: "Spelers hadden maagproblemen"

Wiljan Vloet koesterde gisteren het punt dat N.E.C. Nijmegen tegen Roda JC haalde. De oefenmeester gaf na afloop van de wedstrijd tegen Eredivisie Live aan dat veel van zijn spelers met buikloop kampten en dat hij hierdoor voor de aftrap weinig vertrouwen in een goede afloop had.

"Het was in de pauze niet te harden in de kleedkamer. Iedereen zat op de wc. Het rook zo onfris dat ik de kleedkamer maar ben uitgelopen. Veel spelers hadden last van de maag, dus wat dat betreft ben ik extra gelukkig met het punt," zei Vloet die zag dat de stand bij rust 0-0 was en dat er na 90 minuten de 1-1 eindstand op de borden prijkte.

Het uitvallen van John Goossens was evenwel een domper voor de Nijmegenaren. "Hij heeft een blessure opgelopen, waarschijnlijk door het vele vocht dat hij verloren heeft op het toilet. Dan krijg je eerder spierblessures. Het is zijn hamstring, de ernst moeten we nog afwachten."

"Het is te hopen dat we een toilet in de bus hebben, maar het belangrijkste is dat er een luchtverfrisser is," zei Vloet die de trip van Kerkrade naar Nijmegen vreesde. Of die vrees gegrond was is niet bekend.

Civilization V DLC beschikbaar

De eerste grote patch van Civilization V is vorige week online gegaan en de eerste DLC van het spel is vanaf vandaag beschikbaar. De DLC van Civ V is het Mongol-Pack die gratis te verkrijgen is en een Babylonian-Pack die €3.49 kost. De Babylonian pack was inbegrepen bij de Digital Deluxe Edition van het spel en is hier te verkrijgen.

In beide DLC-packs neem je een beschaving onder je en ga je de strijd aan met de andere beschavingen. Civilization V kreeg een 9 in de review van Kevin.

CIV V

Cancellara wint Velo d'Or

Fabian Cancellara is winnaar geworden van de prestigieuze Velo d'Or. De Zwitser werd door journalisten uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Hij dankt de prijs aan het winnen van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook won Spartacus zijn vierde titel bij het WK tijdrijden.

Cancellara is na Tony Rominger de tweede Zwitser die de in 1992 ingestelde prijs wint. De afgelopen jaren was Tourwinnaar Alberto Contador de beste, maar hij moest dit jaar genoegen nemen met een ereplaats. Andy Schleck werd verkozen tot grootste talent (wielrenners tot 25 jaar).

Ook eigen glossy voor Wilders

Velen gingen hem voor. Na blijvertjes als de Linda en eenmalige uitgaven als de Youp krijgt ook Geert Wilders een zogenoemde ego-glossy. Vanaf donderdag ligt de Geert in de schappen. Dat liet het journalistencollectief dat het blad maakt woensdag weten.

De makers, naar eigen zeggen 'een keur van journalisten, fotografen en illustratoren', vonden het hoog tijd voor een blad over de PVV-voorman. "Juist de man om wie het in Nederland draait, moest het tot nu zonder stellen. Is het geen schande dat daarmee 1,5 miljoen lezers werden weggezet?"

Geert biedt alles wat de lezer over de politicus wil weten, aldus de makers. De 'glossy met de zachte g' is vanaf donderdag te koop bij 8000 verkooppunten voor 5,95 euro.


Ook eigen glossy voor Wilders (Foto: Novum)

Van Gelder veroorzaakte ongeluk dag voor beslissing turnbond

Opnieuw een nieuw hoofdstuk in de soap rond Yuri van Gelder. De 'Lord of the Rings' zou een dag voordat hij door de Nederlandse turnbond uit de selectie werd gezet een auto-ongeluk hebben gehad. Dat impliceert misdaadjournalist H.J. Korterink op zijn weblog.

De bron van het verhaal op zijn site vertelt dat de politie Brabant-Noord een melding kreeg van een aanrijding waar bij de bestuurder was doorgereden. Na het controleren van de opgegeven nummerplaat bleek de wagen op naam van de ringenspecialist te staan.

De agenten zijn daarop naar het huis van Van Gelder vertrokken. Daar stond de auto op de oprijlaan met een sporttas op de achterbank, maar er werd na aanbellen niet open gedaan. De volgende dag heeft de vader van Yuri van Gelder melding gemaakt bij de politie van de aanrijding, waarbij hij naar eigen zeggen bestuurder zou zijn geweest. Yuri's vader kon echter geen antwoord geven op de vraag van de politie wat er op de achterbank stond.

Korterink: "Ik zeg niet dat dit de ultieme waarheid is over het verhaal Yuri van Gelder, maar persoonlijk durf ik hier mijn hand en andere kwetsbare lichaamsdelen wel een eindje voor in het vuur te steken."

Feyenoord haalt geld op

Feyenoord zal morgen de eerste 24% van de aandelen in de verkoop doen. De verwachting is dat de Rotterdammers hiermee een bedrag van vijftien miljoen euro op gaan halen. De noodlijdende club heeft een schuldenlast van 40 miljoen en wil met het opgehaalde geld de schulden af gaan lossen.

De clubleiding van Feyenoord wil in totaal 49% van de aandelen verkopen mocht de verkoop van de eerste 24% een succes zijn. Hierdoor blijft de clubleiding de baas en heeft de club dankzij de nieuwe aandeelhouders een lagere schuld, waardoor de financiële armslag in de toekomst weer groter moet worden.

Man verkoopt houten Ferrari-motor

Nog op zoek naar een leuk cadeau voor in je schoen? Een Australiër heeft waarschijnlijk de oplossing. Een man uit Sydney biedt namelijk een volledig houten Ferrari motor te koop aan.

"Dit is een zeldzame, handgemaakte houten Ferrari V12 motor" beschrijft de verkoper op eBay. "De hele motor, met inbegrip van het spruitstuk, is handgemaakt uit hout. De motor is gebaseerd op de Ferrari 365GTB V12 motor. Het is ongeveer even groot als de originele motor en weegt ongeveer 25 kilogram."

Voor een bedrag van zesduizend dollar, zo'n 4342 euro, is die van jou. De koper heeft het liefst dat je het kleinood ophaalt uit Sydney. Hij kan hem uiteraard ook versturen, maar dan komen er een paar honderdjes aan verzendkosten bij. Het verzendbedrag van 25 dollar, zoals bij de advertentie staat, dien je te negeren.

Ferrarimotor
Leuk cadeautje. Meer foto's zijn hier te zien

Dode na achtervolging in Noord-Brabant

Na een achtervolging door de politie is woensdagochtend een automobilist overleden. Een andere inzittende raakte zwaargewond. Hun auto botste rond 03.30 uur op een boom op de Gouverneursweg in het Brabantse Heeswijk-Dinther.

Een getuige had melding gemaakt van een verdachte situatie, waarna de politie de omgeving afzette. De bestuurder negeerde een stopteken in Berlicum, en agenten zetten de achtervolging in.

Door het snelheidsverschil raakte de politie de auto kwijt. "Ze namen een stuk meer risico, en eindigden tegen een boom", zegt een politiewoordvoerder. Hij kan niet zeggen of de inzittenden op het inbrekerspad waren.

De zwaargewonde man is naar een ziekenhuis vervoerd. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

DeathSpank en Shank nu ook voor PC

DeathSpank en Shank kwamen beide deze zomer uit voor het PlayStation Network en Xbox Live Arcade, nu zijn beide games ook beschikbaar voor de PC. De games zijn beide via Steam te downloaden voor €12,99 per stuk, bekijk hieronder iedergeval een filmpje van elke game.

Voor DeathSpank kwam vlak na de release in de zomer al een vervolg uit, deze is nog niet besckikbaar op Steam en er is ook nog niet bekend of deze beschikbaar gaat worden. DeathSpank is een actie-RPG die veel wegheeft van Diablo en Shank is een 2D side-scrolling beat 'm up waarin je de vijanden met onder andere een kettingzaag te lijf kan gaan.

Onduidelijkheid over aanstelling scheidsrechter NAC-De Graafschap

Na de aanstelling van VVV-er Ed Janssen bij Feyenoord-VVV doet zich nu eenzelfde situatie voor bij NAC - De Graafschap. Op de officiële aanstellingslijst vanuit de scheidsrechterscommissie van de KNVB prijkt de naam Jeroen Sanders.

Sanders is afkomstig uit Doetinchem en zou normaal gesproken geen wedstrijd mogen fluiten van het uit Doetinchem afkomstige De Graafschap. De onduidelijkheid wordt nog groter nu op de website van de KNVB Tom van Sichem staat genoemd als fluitist.

Brand centrum Haarlem onder controle

De brand die dinsdagavond uitbrak in een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Haarlem is onder controle. Dat zei een woordvoerder van de brandweer tegen de NOS. De brand heeft nog de hele nacht gewoed. In de garage stonden zo'n 275 auto's. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

De brand in de parkeergarage Appelaar brak rond 20.00 uur uit. Enkele omliggende panden, waaronder twee hotels, zijn uit voorzorg en vanwege de rook ontruimd. De hotelgasten zijn opgevangen in andere hotels in de stad. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

De ondergrondse brand was moeilijk te bestrijden. Brandweerlieden konden de garage niet goed betreden. De garage is deels volgepompt met water.

Quebec kandidaat WK wielrennen 2015

Quebec heeft zich kandidaat gesteld voor het organiseren van het wereldkampioenschap wielrennen van 2015. Dit maakte de Canadese wielerbond CCA gisteren bekend. Tot 7 november hebben ook andere steden in Canada de mogelijkheid zich kandidaat te stellen, waarna de CCA één kandidaat naar voren zal schuiven.

De UCI maakt tijdens het WK van 2011, dat in Kopenhagen wordt verreden, bekend waar het wereldkampioenschap van 2015 gehouden zal worden. Canada was tot nu toe twee keer eerder gastheer van de mondiale titelstrijd; in 1975 reden de renners in Montreal, terwijl in 2003 Hamilton de gastheer was.

De PlayStation-phone is een feit

De PlayStation-phone is een feit en zal waarschijnlijk redelijk snel op de markt te vinden moeten zijn. De telefoon zal waarschijnlijk het nieuwste Android 3.0 OS draaien, ook wel bekend als Gingerbread. Daarnaast zal er op de telefoon ook een speciale Sony Marketplace komen voor games die ontwikkeld zijn voor de telefoon.

Voor de mensen die van specs houden, hieronder een aantal kleine dingen;

  • 1GHz Qualcomm MSM8655
  • 512MB RAM
  • 1GB ROM
  • Scherm wordt 3.7 tot 4.1 inches
  • Langwerpig Touchpad (waarschijnlijk multitouch)
  • Schouderknoppen (bekend van de PSP)
  • MicroSD-support

Er is nog geen precieze datum bekendt maar er wordt verwacht dat hij de feestdagen niet zal halen en in begin 2011 uit zal komen. Bekijk hieronder plaatjes van het prototype.

PlayStation PhonePlayStation Phone

PlayStation PhonePlayStation Phone

PlayStation PhonePlayStation Phone

Meeusen sterkste in Nacht van Woerden

De internationale veldrit van Woerden is gewonnen door de jonge Belg Tom Meeusen. In de wedstrijd, die gisterenavond bij kunstlicht werd verreden, kwam Meeusen solo over de streep. Hij bleef Rabobank-renners Bart Aernouts en Gerben de Knegt voor.

De toppers Zdenek Stybar, Sven Nys en Niels Albert waren afwezig bij de Nacht van Woerden. Zij vonden de koers niet in hun programma passen.

'Cruijff-adept Ferrer trainer bij Vitesse'

Albert Ferrer wordt de nieuwe trainer van Vitesse. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De 40-jarige Cruijff-adept en verdediger van het Dream Team van Barcelona zou op het punt hebben gestaan om in Engeland te tekenen, maar liet zich door de steenrijke Georgische eigenaar van Vitesse Merab Jordania overhalen om naar Arnhem te komen.

Ferrer heeft nog geen ervaring als trainer. De afgelopen jaren werkte hij vooral als analist in Spanje. In dat vakgebied werd hij gezien als een van de besten.

De kersverse Spaanse coach maar deed zijn trainersopleiding samen met zijn oud-ploeggenoot Pep Guardiola, die vanuit het niets Barcelona onder zijn leiding kreeg en naar succes begeleidde. In de krant wijst Ferrer zelf ook naar de goede prestaties van zijn Barça-vriend. "Hij knalde in één keer door naar de top."

De nieuwe coach heeft een moderne tactiek voor ogen die draait om dynamiek, ruimte zoeken en het rondspelen van de bal. "Het is een stijl die al decennia het fundament is voor het voetbal van Barcelona."

Ferrer won bij Barcelona in de jaren negentig alles wat er te winnen viel. Hij werd vijf keer kampioen van Spanje, won de Europa Cup I, de Europa Cup II, twee bekers, vier nationale en twee Europese super cups. Hij kwam 36 keer uit voor het Spaanse nationale elftal speelde twee WK's en werd in 1992 Olympisch Kampioen.

Wanneer Ferrer in Arnhem tekent en voor hoelang is niet bekend. Hij volgt Theo Bos op, die vorige week de laan uit werd gestuurd wegens tegenvallende resultaten.

Real stelt teleur bij derdeklasser Murcia

Ondanks de waarschuwingen van trainer José Mourinho is Real Madrid er niet in geslaagd in de Copa del Rey te winnen bij Real Murcia. Het duel eindigde doelpuntloos. De Portugees, die zijn B-keus opstelde, had zijn reservespelers nog gewaarschuwd maatregelen niet te schuwen als de Koninklijke er niet in slaagde af te rekenen met de Spaanse derdeklasser.

Mourinho speelde in Murcia zonder Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho, Mesut Özil en Xabi Alonso. Onder andere Karim Benzema kreeg een kans in de basis, maar de Fransman werd na een uur spelen naar de kant gehaald. Ook met zijn vervanger Gonzalo Higuain slaagde Real er niet in te scoren.

Over twee weken krijgt Real een herkansing als de return volgt in het Bernabéu. Real Madrid werd vorig jaar uitgeschakeld door Alcorcon, dat in dezelfde klasse uitkomt als Murcia.

Doden bij brand in Praag

Een brand in een afbraakpand in Praag heeft dinsdagnacht aan acht mensen het leven gekost. Twee mensen konden worden gered. Het gaat bij de slachtoffers vermoedelijk om zwervers. Dit heeft de brandweer van de Tsjechische hoofdstad woensdag bekendgemaakt.

De brand brak kort na middernacht uit. Het uit twee verdiepingen bestaande huis, dat op de nominatie stond om gesloopt te worden, stortte in elkaar voordat de brandweer iets tegen het vuur kon uitrichten.

CD/DVD: Mogwai - Special Moves

Veel bands komen na 15 jaar muziek maken met een 'Best of' plaat, ééntje die hen vaak ook nog eens opgedrongen wordt door een platencontract. Niet dat dat altijd vervelend uitpakt, maar het kan afbreuk doen aan de intenties en sfeer die een band wil neerzetten. Neem de 'Best of' van Radiohead enkele jaren terug, prachtige muziek maar bij die band hoort geen commerciële verzamelaar. Zo is het ook bij Mogwai, een post-rock ensemble met behoorlijke staat van dienst en prachtige albums die het moeten hebben van sfeerscheppingen, overgangen en een uitgesponnen brei van muziek. Dat kan je niet met recht samenvatten in een aaneenschakeling van singles. Toch bezorgt Mogwai je met de uitgave van Special Moves een soort van historisch overzicht van de band voor, en wel op de enige manier die recht doet aan hetgeen Mogwai produceert, een live-album. Eindelijk zullen velen misschien zeggen na zes studio-albums en een flinke stapel EP's.

Ruim 476.000 kijkers voor Kamerdebat

Ruim 476.000 mensen keken dinsdagmiddag op Nederland 1 naar de liveregistratie van het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Dat bleek uit woensdagochtend gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Tegen tien uur 's ochtends schakelden al 229.000 mensen in om te zien hoe premier Mark Rutte namens het nieuwe kabinet de regeringsverklaring presenteerde. Aan het begin van de middag volgde het Kamerdebat over de verklaring.

Ruim 150 doden door vloedgolf bij Sumatra

Als gevolg van de aardbeving van maandag ten zuidwesten van het Indonesische Sumatra zijn zeker 154 doden gevallen. Vierhonderd mensen worden nog steeds vermist. Dit zei woensdag de leider van de provinciale rampenbestrijding van West-Sumatra. Hij zei dat er nog veel hulpgoederen voor de overlevenden nodig zijn. Tal van dorpen zijn volledig weggevaagd.

De aardbeving onder de zeebodem veroorzaakte een tsunami die tegen de Mentawai-eilanden sloeg. Vooral het zuidelijke eiland Zuid-Pagai is door de vloedgolf zwaar getroffen. De eilanden liggen ongeveer 150 kilometer voor de kust van het centrale deel van Sumatra en behoren tot de Indonesische provincie West-Sumatra.

Ruim 150 doden door vloedgolf bij Sumatra
Ruim 150 doden door vloedgolf bij Sumatra (Foto: ANP)

Veroordeelde 'horrortandarts' werkt nu in Spanje

De in Nederland veroordeelde 'horrortandarts' Ben V. is in Spanje gewoon weer aan het werk als tandarts. Hij opende een praktijk in Marbella gericht op Nederlandse gepensioneerden. De officier van justitie die hem in 2008 voor de rechter bracht stuitte bij toeval op reclame voor zijn Spaanse praktijk, zegt hij woensdag in het AD.

Een medewerker van de officier die in Spanje op vakantie was kreeg een huis-aan-huisblad onder ogen met een advertentie van V. Hij trok bij terugkomst direct aan de bel. De tandarts zou al behandelingen hebben uitgevoerd, maar of hij slachtoffers heeft gemaakt is niet bekend.

In Nederland is V. twee jaar geleden veroordeeld voor mishandeling en oplichting. Hij was in 2001 al onbevoegd verklaard als tandarts, maar ging in louche praktijken gewoon verder onder de identiteit van zijn tweelingbroer die ook tandarts is. Hij boorde kiezen kapot, trok onnodig tanden en liet noodzakelijke behandelingen achterwege.

Justitie in Nederland heeft via Spaanse collega's de inspectiediensten in Marbella gewaarschuwd. Die bekijken de zaak.

Tony Hawk: Shred toont bewegend huis

Tony Hawk, de bekende skateboarder, heeft al jaren een game op zijn naam staan en komende week komt daar weer een nieuwe titel bij. Tony Hawk: Shred zal uitkomen en net als het vorige deel gebruik gaan maken van de board die bij het vorige deel, Tony Hawk: Ride, meegeleverd is.

De board kreeg vorig jaar toen hij uitkwam veel kritiek te verduren, volgens Hawk zelf niet terecht maar de cijfers liegen er niet om. In het nieuwe spel is er naast skateboarding ook de mogelijkheid tot snowboarding. Bekijk hieronder de Amerikaanse-commercial. Het spel komt uit op de Wii, PS3 en Xbox 360.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een koninklijke paspoortkwestie.

De PVV wil dat in de toekomst de koning(in) geen deel meer uitmaakt van de regering. Groot gelijk. Meedoen aan het landsbestuur moet gebeuren op grond van bekwaamheid, van bepaalde vaardigheden. En natuurlijk ligt in deze mediacratie het gevaar op de l;oer dat niet de inhoudelijk beste, maar een vlotgebekte en goed gekapte man of vrouw het tot minister of premier schopt. Maar dat is nog altijd beter dan dat iemand zonder een greintje talent ons staatshoofd wordt, eenvoudig door het feit dat mama dat ook al was.

Persona 2: Innocent Sin naar PSP

In het populaire tijdschrift Famitsu uit Japan wordt deze week onthuld dat de populaire rpg-serie Persona een nieuw deel zal krijgen op de PSP. Het zal gaan om Persona 2: Innocent Sin dat in 1999 uitkwam op de PlayStation. Het eerste deel in de Persona-serie is afgelopen augustus in Europa op de PSP uitgekomen.

Het tweede deel zal net als deel één een re-make zijn van het originele deel op de PlayStation. Er is nog geen datum bekend gemaakt wanneer het spel uit zal komen. In de game speel je met een middelbare scholier die een bijna dood-ervaring heeft en daardoor opeens een soort mythologisch wezen kan oproepen, de Persona, en dat is een klassiek recept voor avontuur.

Persona 2

Noord-Korea eist hervatting voedselhulp

Noord-Korea eist dat Zuid-Korea zijn grootschalige voedselhulp aan Pyongyang hervat en ook weer meedoet aan gezamenlijke economische projecten. Pas dan is Noord-Korea bereid op geregelde tijden herenigingsbijeenkomsten toe te staan van familieleden die door de Korea-oorlog (1950-1953) van elkaar gescheiden werden.

De Noord-Koreaanse eis kwam dinsdag ter tafel op de eerste dag van tweedaags overleg over de kwestie van de familieherenigingen. Sinds 2000 zijn dergelijke bijeenkomsten zo nu en dan georganiseerd. Inmiddels hebben ruim twintigduizend Koreanen elkaar -korte tijd- kunnen weerzien.

Zuid-Korea zou dergelijke bijeenkomsten het liefst iedere maand laten plaatsvinden. De Noord-Koreanen zijn eventueel bereid tot een frequentie van drie of vier keer per jaar, maar pas als Seoul zijn grootschalige humanitaire hulp aan het noorden hervat.


(Foto: Novum)

Heineken verkoopt meer bier dankzij Femsa

Bierbrouwer Heineken heeft in het derde kwartaal 24 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde net als in het voorgaande kwartaal vooral van de overname van de bieren van het Mexicaanse Femsa. Afgezien van die overname werd ruim 2 procent minder bier verkocht.

Heineken meldde woensdag een omzet van 4,62 miljard euro over het afgelopen kwartaal. Dat was 13 procent meer dan een jaar eerder. In totaal verkocht de brouwer 43,8 miljoen hectoliter bier. Heineken boekte hierbij een nettowinst van 520 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (beia) groeide daarbij volgens Heineken met ongeveer 5 procent. Het concern handhaafde de verwachting dat de nettowinst in 2010 op organische basis met minstens 10 procent groeit

Heineken verkoopt meer bier dankzij Femsa
Heineken verkoopt meer bier dankzij Femsa (Foto: ANP)

Nederlanders laks bij voorkomen cybercrime

Nederlanders zijn niet erg alert op het voorkomen van identiteitsdiefstal en cybercrime. Bij winkelen en bankieren via internet verliezen veel consumenten de veiligheid van hun gegevens uit het oog. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek door IT-dienstverlener Unisys. Het merendeel van de Nederlanders (71 procent) gebruikt een simpel wachtwoord dat zij ook nog eens zelden veranderen.

Uit de tweejaarlijkse Unisys Security Index blijkt dat 57 procent van de onderzochte consumenten aangeeft het gemak van online winkelen en bankieren te verkiezen boven waarborg van de privacy. Unisys houdt het onderzoek over de hele wereld om bedrijven en overheden inzicht te geven in de houding van consumenten ten opzichte van nationale, financiële, internet- en persoonlijke veiligheid. Nederland is het meest relaxte land in Europa, blijkt uit de peiling.

Hoewel Nederlanders vaak laks zijn om zich te beschermen, maken ze zich het meest zorgen over identiteitsdiefstal, creditcardfraude en cybercrime. Zij nemen wel enkele maatregelen. Zo gebruikt 72 procent regelmatig antivirus software-updates en beperkt 63 procent de toegang van derden tot zijn persoonlijke informatie op socialenetwerksites.

Volgens een woordvoerder van Unisys staan Nederlanders te weinig stil bij voorzorgsmaatregelen om zichzelf te beschermen tegen diefstal van identiteit en creditcardfraude. Hij raadt consumenten aan zich hier beter in te verdiepen.

Nederlanders laks bij voorkomen cybercrime
Nederlanders laks bij voorkomen cybercrime (Foto: ANP)

Ontmoet de echte Trip van Enslaved

Collegaredacteur Nebo omschreef in zijn review het vrouwelijke personage van Enslaved op subtiele manier: 'Een zeer pientere jongedame waar menig gamer spontaan verliefd op kan worden.' Nu rest de vraag, wie is Trip nu echt? Lindsey Shaw is haar naam, die samen met Andy 'Gollum' Serkis de motioncapture van Trip en Monkey verzorgt.

De action-adventure game is momenteel uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Nebo heeft 'm trouwens een mooie 8,5 gegeven.

'Groei industrie valt terug'

De Nederlandse industrie groeit volgend jaar aanzienlijk minder sterk dan dit jaar. Industriële bedrijven blijven profiteren van de internationale handel, maar zien de groei van de export afvlakken. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een overzicht van de Nederlandse economie dat woensdag wordt gepubliceerd.

De industrie profiteerde vooral in de eerste helft van dit jaar van een inhaaleffect, doordat bedrijven hun voorraden weer aanvulden na de diepe recessie. Daarnaast nam de internationale handel sterk toe, dankzij de maatregelen die overheden namen om hun economie te stimuleren.

Die effecten zijn inmiddels uitgewerkt, waardoor de groei van de export volgens ING volgend jaar afvlakt. Doordat bedrijven nog altijd weinig investeren en consumenten weinig uitgeven, valt de groei van de industrie naar verwachting terug van 6 procent in 2010 naar 2 procent in 2011.

Ook andere sectoren die sterk afhankelijk zijn van internationale handel, zien de groei volgend jaar terugvallen. Zo groeit de transportsector naar verwachting met 2,4 procent, terwijl de activiteit er dit jaar waarschijnlijk nog met 3,5 procent toeneemt. De groothandel ziet de geschatte groei terugvallen naar 2,5 procent, tegen 4 procent in 2010.

De detailhandel en de horeca laten in 2011 de jaren van krimp waarschijnlijk achter zich. Door het langzaam opkrabbelende consumentenvertrouwen zien zij de bestedingen weer licht toenemen. De enige sector waar de activiteit verder krimpt, is de bouw. Na een achteruitgang van bijna 8 procent in 2010, zakt de productie daar volgend jaar waarschijnlijk met nog eens 1 procent.

ING verwacht dat de hele Nederlandse economie volgend jaar met 1,4 procent groeit. Voor dit jaar voorspellen de economen van de bank een plus van 1,7 procent.

'Groei industrie valt terug'
'Groei industrie valt terug' (Foto: ANP)

Doden door uitbarsting vulkaan Merapi

De uitbarsting van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost. Onder de doden is een oude man die bij de dorpelingen bekend stond als de 'geestelijke poortwachter' van de Merapi, ofwel de Berg van Vuur.

De vulkaan begon dinsdag wolken hete as en stenen uit te braken. Volgens de Indonesische hoofd-vulkanoloog Subandriyo is het ergste mogelijk nog niet voorbij. De druk die zich heeft opgebouwd onder de lava kan tot een nog veel krachtiger uitbarsting leiden, groter dan de erupties van de afgelopen jaren.

Bij de Merapi wonen meer dan elfduizend mensen. Hun was aangeraden een veilig heenkomen te zoeken. Sommigen hebben dinsdagnacht weliswaar in de noodopvang doorgebracht, maar waren van plan woensdag weer naar hun dorp terug te keren. Zij willen hun huizen en gewassen niet onbeheerd laten uit angst voor plunderaars.

De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De laatste keer dat de Merapi tot uitbarsting kwam was in 2006. Er vielen toen twee doden.


(Foto: Novum)

Grote steden slaan alarm over plannen kabinet

De vier grote steden verwachten grote problemen door de bezuinigingsplannen van het kabinet en luiden de noodklok. Dat schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een brandbrief aan premier Mark Rutte, meldt het AD. Ze rekenen erop dat de plannen leiden tot aanzienlijk meer armoede en werkloosheid.

Volgens Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Aleid Wolfsen (Utrecht) worden de grote steden het zwaarst getroffen door de snoeiplannen. Naast de drie PvdA'ers is ook VVD'er Van Aartsen teleurgesteld in het regeerakkoord van VVD en CDA met steun van PVV.

Naast de armoede en werkloosheid klagen de burgemeesters ook over de plannen om schuldhulpverlening te versoberen. Ook laken ze de veiligheidsplannen die niet tot de beloofde drieduizend nieuwe agenten zouden leiden.

De steden zijn volgens de vier burgemeesters 'de dragers van onze economische vooruitgang'. Maar om met de Randstad de stap te zetten naar een structurele plek in de top vijf van de Europese regio's is volgens hen meer ambitie nodig. Ze willen daarvoor meer eigen bevoegdheden en meer samenwerken met andere regio's.

Bungie was bijna van Apple

Als je in de theorie van multiversa gelooft waarin er een oneindigheid van verschillende universa bestaan dan zou je in zo'n ander universum wel eens Halo op je iMac en iPad aan het spelen kunnen zijn in plaats van op je Xbox. Hoezo? Omdat het niet veel had gescheeld of Bungie zou zijn verkocht aan Apple.

Tuncer Deniz, ex-project leader bij Bungie heeft hier meer over los gelaten. In de tijd dat het nog niet zo goed ging met Bungie zochten ze een bedrijf aan wie ze zichzelf zouden kunnen verkopen. Phil Schiller, Apples senior vice president of worldwide product marketing kreeg dit te horen en besloot om met Steve Jobs rond te tafel te gaan zitten maar deze was in eerste instantie niet enthousiast.

"Schiller asked Steve, who said no, but after a week, Steve said yes. Schiller calls Bungie, but Bungie had already consummated the deal with Microsoft”


Een week later bleek Steve Jobs wel geïnteresseerd maar toen Schiller Bungie hierover wilde bellen, hadden deze net een deal gesloten met Microsoft. Het had dus niet veel gescheeld of Bungie was eigendom geweest van Apple. Deze overname speelde zich af in het verleden maar gisteren werd bekend dat Steve Jobs met 51 miljard dollar in zijn portemonnee op zoek is naar een strategische investering. Deze investering zou wel eens het opkopen kunnen zijn van een succesvol bedrijf in de gamesindustrie.

apple

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

VN wil onderzoek martelclaims Wikileaks

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, wil dat de VS en Irak onderzoek doen naar mogelijke gevallen van marteling. Die kwamen onlangs via klokkenluiderssite Wikileaks naar buiten. Het Pentagon beweert dat er geen schendingen onder de pet zijn gehouden.

Volgens Pillay suggereren de documenten onder meer dat de VS verdachten aan de Iraakse autoriteiten uit bleef leveren, ondanks aanwijzingen dat ze zouden worden gemarteld. Eerder zei VN-rapporteur Manfred Nowak al dat lidstaten verplicht zijn om indicaties van martelingen te onderzoeken en te vervolgen. De VS zegt dat de publicatie van de geheime informatie militairen en burgers in gevaar brengt.

Generaal George Casey, van 2004 tot 2007 bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, stelt dat alle militairen opdracht hadden om melding te maken van beschuldigingen van mishandeling. Dat lijken soldaten, gegeven de openbaarmakingen via Wikileaks, weliswaar te hebben gedaan, maar dergelijke meldingen zouden niet verder zijn onderzocht.

 Soldaten VS bij beeld SaddamHet Pentagon ontkent martelingen door de vingers te hebben gezien, maar volgens Pillay wijzen de Wikileaks-documenten op wijdverbreide schendingen van internationaal recht in Irak. De VS en Irak moeten er alles aan doen om martelingen, standrechtelijke executies en andere mensenrechtenschendingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten, aldus de VN-commissaris. Ze krijgt hierin bijval van de Britse vice-premier Nick Clegg, aldus The Guardian.

Overigens vindt VN-rapporteur Novak dat de VS niet enkel moet kijken naar wat er in Irak is gebeurd. Beschuldigingen dat de VS verdachten overdroeg aan onder meer Egypte, Marokko en Syrië, in de wetenschap dat ze zouden worden mishandeld, dienen volgens hem ook te worden onderzocht.

Novak zegt verder dat er onder VS-president Obama weliswaar veel minder martelclaims binnenkomen dan onder zijn voorganger Bush, maar dat ook hij privé-interviews met gevangenen verbiedt. Bovendien zet Obama het beleid voort wat het vanwege geheimhoudingsrechten onmogelijk maakt voor mensen die gemarteld zouden zijn, om civiele rechtszaken te voeren.

Rutte ziet steun voor zijn kabinet

Het nieuwe kabinet kan in beginsel rekenen op de steun van de Tweede Kamer. Dat concludeerde premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond na afloop van de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring.

De oppositiepartijen gingen weliswaar flink tekeer tegen de plannen van het rechtse minderheidskabinet, maar dat viel volgens Rutte te verwachten. "Alle partijen hebben ook gezegd dat zij het kabinet niet op voorhand afwijzen. Dat vind ik winst."

De premier komt woensdagochtend voor het eerst zelf uitgebreid aan het woord. Dan reageert hij op alle kritiek van de oppositiepartijen. Ook gaat hij in op het dubbele paspoort van zijn staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Gedoogpartner Geert Wilders (PVV) wil dat zij haar tweede paspoort inlevert, terwijl Rutte geen problemen heeft met haar Zweedse nationaliteit.

Kleding van Bershka verschijnt in spel

Een deel van de najaarscollectie van modewinkelketen Bershka verschijnt binnenkort in het Nintendo DS-spel Style Boutique. De virtuele kledingstukken zijn vanaf vrijdag te downloaden. In Style Boutique kunnen spelers een eigen winkel beheren en zelf kleding ontwerpen. De kleding van Bershka kunnen spelers in het assortiment opnemen van hun eigen virtuele winkel.

Het Bershka-assortiment voor in het spel bestaat uit een legerbroek, rok met hartopdruk, hoge sportschoenen, een met kant afgewerkt t-shirt en geflatteerde broek. De kledingstukken zijn gratis te downloaden.

Zuid-Afrikaan Khumalo naar de Spurs

Tottenham Hotspur heeft Bongani Khumalo aangetrokken. De 23-jarige Zuid-Afrikaanse verdediger komt per 1 januari over van Supersport United, waarmee de Spurs een samenwerkingsverband heeft. De verdediger moet nog wel een werkvergunning krijgen. Khumalo kost de Londense club ongeveer twee miljoen euro.

Khumalo speelde dit jaar tijdens het WK in eigen land alle groepswedstrijden voor Bafana Bafana in de basis. In de 2-1 zege op Frankrijk nam hij bovendien een treffer voor zijn rekening.

Tottenham, tegenstander van FC Twente in de Europa League, heeft dit seizoen in de achterste linie de nodige problemen. Met de transfer van Khumalo speelt manager Harry Redknapp in op het blessureleed van Michael Dawson en Jonathan Woodgate.

Van Dijk: "Een gezapig potje zal het zeker niet worden"

Waar Feyenoord enkele rumoerige dagen kende, was in Venlo ook niet alles pais en vree. Jan van Dijk, die weer het vertrouwen heeft van het VVV-bestuur, treft vandaag de Rotterdammers.

Zowel VVV als Feyenoord bivakkeert in de onderste regionen van de Eredivisie, iets waar Van Dijk uit wil ontsnappen. De oefenmeester onderstreept het belang van de wedstrijd en verwacht een heet avondje. Zoals bekend verloor Feyenoord zondag met 10-0 van PSV.

"Ik weet niet hoe die spelers uit die nederlaag zijn gekomen, ze hebben in ieder geval een tik gehad, vergis je niet. Het kan zijn dat ze daardoor nu zeggen: 'we gaan helemaal los nu, de dood of de gladiolen'", stelt Van Dijk. "Maar het kan ook andersom zijn. Een gezapig potje zal het zeker niet worden."

In De Kuip kan Van Dijk weer beschikken over Michael Timisela, hetgeen betekent dat Ferry de Regt naar een plek centraal in de defensie verhuist en dat Alex Nkume weer op de bank plaatsneemt. Diogo Viana vervangt zijn geschorste landgenoot Jorge Chula.

Garage Haarlem onder water gezet

De brandweer in Haarlem heeft de onderste laag van de parkeergarage De Appelaar aan de Damstraat dinsdagavond onder water gezet met waterkanonnen vanwege een grote brand op de tweede ondergrondse laag van de garage.

Bij de brand was zoveel rookontwikkeling dat de brandweerlieden er niet bij konden. Ook bij een aantal naastgelegen panden die in verbinding staan met de ondergrondse parkeergarage, zoals de rechtbank, het theater Philharmonie en de Toneelschuur was rookontwikkeling. Die panden werden ontruimd. De rechtbank blijft woensdag dicht, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ook een aantal horecegelegendheden, waaronder twee hotels, werden ontruimd. De hotelgasten zijn elders in Haarlem ondergebracht.

In De Appelaar stonden ongeveer 275 auto's geparkeerd. Autobezitters die niet bij hun auto konden door de brand konden bij een café op de Grote Markt terecht voor informatie van de gemeente. Die heeft ook een speciaal nummer voor omwonenden en belangstellenden geopend.

De brandweer verwacht dat de bluswerkzaamheden nog de hele nacht gaan duren.

Parkeergarage Haarlem onder water gezet
Parkeergarage Haarlem onder water gezet (Foto: ANP)

VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag (plaatselijke tijd) voor de zoveelste keer het Amerikaanse embargo tegen Cuba veroordeeld.

187 van de 192 lidstaten stemden voor de resolutie, die het handels- en reisembargo hekelt. Alleen de VS en Israël stemden tegen. Drie bondgenoten van de Amerikanen - de Marshalleilanden, Micronesia en Palau - onthielden zich van stemming.

Het embargo werd een halve eeuw geleden ingesteld, nadat Fidel Castro met zijn revolutie op Cuba een Amerikaans marionettenregime had verdreven. Het is een van de ingrijpendste overblijfselen van de Koude Oorlog.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het embargo "het meest alomvattende en langdurige systeem van sancties en dwangmaatregelen, dat ooit tegen een land is gebruikt". Cuba heeft naar eigen zeggen al voor honderden miljarden euro's schade geleden door het embargo.

De Amerikaanse delegatie wees erop dat het embargo de afgelopen jaren is versoepeld. Zo hebben de VS vorig jaar voor honderden miljoenen euro's landbouwproducten en hout verkocht aan Cuba, evenals voor enkele miljoenen euro's aan medicijnen en medische apparatuur. Ook zijn familiebezoeken onbeperkt mogelijk gemaakt en mogen Amerikanen meer humanitaire goederen naar Cuba sturen.

VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS
VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS (Foto: ANP)

Engeland verbood al drie keer demo's EDL

De demonstraties van de English Defense Leaque zijn in Engeland al tot drie keer toe verboden. De EDL komt zaterdag naar Amsterdam voor een Pro-Wilders betoging.

Gezien hun gewelddadige reputatie in Engeland vreest de gemeente voor ongeregeldheden en rellen. Dominic Casciani, journalist van de BBC, deed onderzoek naar de EDL. Volgens hem is het duidelijk dat de EDL nauwe banden heeft met extreemrechts en met  groeperingen en dat hooligans er een onderdeel van uit maken. 


Vooral de aanwezigheid van hooligans, maakt de kans op rellen extra groot. Dit zijn, inmiddels bijna bekende beelden van youtube, waarop te zien is hoe een demonstratie in het Engelse Birmingham, uit de hand loopt. Dat is de reden dat de Engelse overheid al meerdere keren acties van de EDL op voorhand verboden heeft. Volgens Casciani is het in Engeland heel ongebruikelijk dat demonstraties verboden worden.

Burgemeester Van der Laan staat dus voor een fikse uitdaging. Als het zaterdag uit de hand loopt, zal er automatisch naar hem worden gekeken. Als hij de demonstratie verbiedt, zal hij eigenlijk ook de linkse tegendemonstratie moeten verbieden, om niet van partijdigheid te worden beticht. Een klassiek dilemma dus. Woensdagmiddag moet duidelijk worden welke maatregelen de burgemeester gaat nemen.

Paay ontvlucht stad uit verdriet om hondje

Patricia Paay is zo ziek van het verlies van haar hondje, dat ze de stad is ontvlucht.

Dat zegt haar manager tegen AT5. "Patricia is er echt kapot van. Ze is daarom even weg, de stad uit."

Paay's geliefde chihuahua Charlie liep vorige week weg. Sindsdien zit de beroepsdiva in zak en as. Gisteren loofde ze in RTL Boulevard een beloning van 10.000 euro uit voor wie het beestje aan haar terugbezorgt. Ook schakelde ze twee paragnosten in. Tot nu toe tevergeefs.

Stelende kinderen onder toezicht

De drie jonge kinderen die vorige week in Eindhoven werden aangehouden voor diefstal bij verschillende ouderen in de wijk Vaartbroek, komen onder gezag van de kinderbescherming. Hun ouders moeten meewerken aan hulpverlening, anders worden de kinderen mogelijk uit huis geplaatst.

De woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel heeft dat dinsdagavond gezegd naar aanleiding van een persverklaring over de zaak. De rechter heeft inmiddels toestemming gegeven voor de zogenoemde kinderbeschermingsmaatregel.

De meisjes (9 en 10 jaar) en de jongen (10 jaar) uit twee gezinnen bekenden vorige week dat ze bij ouderen portemonnees en sleutels hebben gestolen. Zo wisten ze onder meer een scootmobiel mee te nemen. Een bejaarde vrouw werd bespuugd en geslagen.

5900 jaar oude rok gevonden

Wetenschappers hebben in Armenië een rok gevonden die mogelijk meer dan 5900 jaar oud is. Dat heeft de Armeense archeoloog Pavel Avetisian dinsdag gezegd. De vondst is mogelijk een van de oudste van riet vervaardigde kledingstukken in de wereld.

Een fragment van de rok werd gevonden bij een opgraving in een grot in het zuidoosten van het land. Eerder werd op dezelfde plek al eens een schoen van 5500 jaar oud gevonden.

Naast de rok werd ook een gemummificeerde geit van eveneens 5900 jaar oud gevonden. Het dier is duizend jaar ouder dan de oudste gemummificeerde dieren die in Egypte zijn opgegraven.

PSPgo zakt in prijs

De draagbare spelcomputer PSPgo zakt per 1 november in prijs. De spelcomputer van Sony ligt dan voor een adviesprijs van 179,99 euro in de winkels. De PSPgo wordt nog steeds geleverd in combinatie met tien gratis games. Dat heeft Folkert Langeveld, marketing manager van Sony Computer Entertainment Benelux, bevestigd tegenover Novum Nieuws.

De PSPgo is een draagbare spelcomputer die volledig afhankelijk is van gedownloade spellen. Spellen kunnen online gekocht worden en op de PSPgo geïnstalleerd worden. Het gebruik van schijfjes is bij de PSPgo niet langer mogelijk, in tegenstelling tot de PSP-3000 die ook nog gewoon in de winkel ligt. De PSP-3000 zakt niet in de prijs. Deze spelcomputer blijft 169,99 kosten.

De prijs van de PSPgo is met zeventig euro gedaald. Deze verlaging is in lijn met een nieuwe marketingcampagne waarbij de PSP en de PSPgo interessanter moeten worden voor een jong publiek. Ook games zijn tegenwoordig goedkoper. Door games opnieuw uit te geven onder de noemer Essentials biedt Sony de populairste spellen voor een lagere prijs aan.

NJR: Stef Blok grootste zwetser

VVD-fractievoorzitter Stef Blok is door de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad (NJR) uitgeroepen tot 'grootste zwetser van de Tweede Kamer'. Aanleiding is zijn optreden tijdens het debat over de regeringsverklaring. Beste spreker was Emile Roemer (SP); hij krijgt de Klare Taalprijs.

De NJR legt ieder jaar tijdens de Algemene Beschouwingen de retorische vaardigheden van de fractievoorzitters langs de meetlat. En Blok heeft de Zwetsprijs 'dubbel en dwars verdiend', stelt 'jargonbrigadier' Ariska Bosch. "Met zijn liefde voor afkortingen, oudbollige uitdrukkingen, monotone manier van spreken en ontwijkende antwoorden was het moeilijk hem te volgen."

Bosch struikelde vooral over de term als 'uitverdieneffecten'. "Misschien duidelijk voor Blok, maar ons zei het niet zo veel."

Roemer was daarentegen goed op dreef en wist een ingewikkeld debat begrijpelijk te maken. Lof krijgt hij voor het gebruik van 'heldere opsommingen, humor en goede non-verbale communicatie', stelt de Jargonbrigade. "Zo weet hij een levendig en duidelijk verhaal neer te zetten."


Klare Taalprijs gaat naar Roemer (Foto: Novum)

'Vergunning kerncentrale wel binnen paar jaar'

Energiebedrijven die met goede plannen komen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale kunnen daarvoor 'binnen een paar jaar' een vergunning krijgen. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag gezegd. De bewindsman sprak hiermee berichten tegen dat het afgeven van een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale nog jaren op zich laat wachten.

Uit een interne notitie van het ministerie van Vrom bleek onlangs dat het kabinetsvoornemen om al in 2013 goedkeuring te verlenen aan de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele 'volstrekt onrealistisch' zou zijn. De vergunning zou pas rond 2017 kunnen worden afgegeven en het zou dan nog tot zeker 2022 duren voordat de nieuwe centrale energie kan gaan leveren.

Verhagen zei dat eerst de bedrijven aan zet zijn. "Die moeten plannen indienen die de toets der kritiek kunnen doorstaan." Dan gaat het bijvoorbeeld om de veiligheid en de opslag van het kernafval.

Maar het is zeker niet zo dat het nog jaren duurt voordat een vergunning kan worden afgegeven. "Over de termijn kan ik nu niet direct iets zeggen, maar mensen die zeggen dat het twintig jaar gaat duren, daarvan zeg ik: het klopt niet. Als er goede plannen zijn, moet binnen een paar jaar een vergunning mogelijk zijn."

Het nieuwe kabinet juicht de bouw van nieuwe kerncentrales toe. Het zorgt niet alleen voor een reductie van de CO2-uitstoot, maar zorgt er ook voor dat Nederland de energiebehoefte voor de toekomst kan zeker stellen, aldus Verhagen. Energiebedrijf Delta zette in juni 2009 de procedure in gang voor de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele.

Ontsnapte gevangene Roermond opgepakt

Een 21-jarige gevangene die eerder deze maand vanaf een politiebureau in Roermond wist te ontsnappen, is dinsdagavond opgepakt. De man werd even na 18.00 uur door een speciaal team van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in de kraag gevat, meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket.

Ook dit keer probeerde de man te ontsnappen, nu zonder resultaat. De man wordt verdacht van een aantal overvallen. Hij zat in voorarrest, maar wist 8 oktober vanaf de achterplaats van een politiebureau in Roermond over een muur te springen. Hij was de dag ervoor opgepakt en was net terug van een voorgeleiding om weer in het bureau aan de Andersonweg in een politiecel te worden gezet.

De politie begon na de ontsnapping een grote zoekactie met onder meer politiehonden en een helikopter. De actie leverde echter niet het gewenste resultaat op. Hoe de politie hem nu toch op het spoor is gekomen, is onbekend. De man is weer in een cel gezet.

Duizenden handtekeningen voor petitie natuurbehoud

Een petitie van Natuurmonumenten voor natuurbehoud is binnen 24 uur door meer dan twintigduizend mensen via internet of sms ondertekend. Dat heeft de natuurorganisatie dinsdag bekendgemaakt.

Natuurmonumenten roept het kabinet-Rutte en de Tweede Kamer op niet af te zien van eerdere plannen om belangrijke natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden. "Nu stoppen met investeren zorgt ervoor dat diersoorten uitsterven", zegt directeur Jan Jaap de Graeff.

In het regeerakkoord worden belangrijke natuurmaatregelen geschrapt, zoals het onderling verbinden van natuurgebieden. Vorige kabinetten hebben juist geïnvesteerd in het tot stand brengen van een groen netwerk. "Zo'n netwerk is absoluut nodig voor het herstel van de natuur in ons land, die zwaar onder druk staat", aldus De Graeff.

Natuurmonumenten zegt 'ongelooflijk blij' te zijn met de handtekeningen. "Binnen 24 uur ruim twintigduizend handtekeningen is een krachtig signaal vanuit de samenleving." De organisatie zegt begrip te hebben voor noodzakelijke bezuinigingen, maar roept het kabinet met de actie Als je van natuur houdt, kom je nu in actie op om de handen niet af te trekken van de natuur.

Het nieuwe kabinet wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het natuurbudget. Natuurmonumenten noemt de korting van veertig procent van het totale budget 'onverantwoord'.


Duizenden handtekeningen voor natuurbehoud (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.