Oud-president Kirchner overleden

Néstor Kirchner, de voormalige president van Argentinië, is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. Kirchner overleed volgens de televisiezenders C5N en TodoNoticias aan een hartaanval. Zijn echtgenote, de huidige president Cristina Fernández, was bij hem toen hij stierf.

Kort voor zijn dood was hij met spoed opgenomen in een ziekenhuis van El Calafate, een stad in de provincie Santa Cruz. Kirchner, die zich waarschijnlijk weer kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, was op het moment van zijn dood secretaris-generaal van de Unasur (de unie van Zuid-Amerikaanse landen), lid van het Argentijnse congres en leider van de Peronistische partij. Van 2003 tot 2007 was Kirchner president van Argentinië, zijn vrouw volgde hem daarna op.

Kirchner sloot zich in zijn jeugd aan bij de peronistische beweging toen hij rechten studeerde in Buenos Aires. Tijdens de dictatuur (1976-1983) trouwde hij met Fernández en werd hij advocaat. Toen de democratie was hersteld, vervulde Kirchner verschillende functies, waaronder die van burgemeester van Rio Gallegos tussen 1987 en 1991. In dat laatste jaar werd hij gekozen tot gouverneur van die provincie. In 2003 ging hij de strijd aan voor het presidentschap van het land.

Het lukte Kirchner het land uit een diepe economische crisis te halen. Onder zijn leiding steeg het bruto nationaal product met meer dan acht procent per jaar, werd de staatsschuld aanzienlijk verminderd, namen armoede en werkloosheid af en werd de schuld van negen miljard dollar bij het Internationaal Monetair Fonds weggewerkt. Volgens analisten was de oorzaak van de groei van de Argentijnse economie een wereldwijde tendens in combinatie met lage salarissen en hoge internationale graanprijzen, een product waarvan Argentinië een van de grootste exporteurs ter wereld is.

Kirchners regering had als speerpunt de verbetering van de mensenrechten: schuldigen aan schending van de mensenrechten tijdens de dictatuur konden alsnog vervolgd worden en het congres en later het hooggerechtshof draaiden twee amnestiewetten uit de jaren tachtig en pardonregelingen uit de jaren negentig terug.

De dood van Kirchner is hard aangekomen in Argentinië. "Een groot patriot is overleden", zei Juan Carlos Dante Gullo, congresled van de regerende partij, op de staatstelevisie. "Dit laat een gapend gat achter in de Argentijnse politiek. We moeten zijn voorbeeld volgen. Argentinië is een van zijn grootste mannen verloren."


(Foto: Novum)