'Vergunning kerncentrale wel binnen paar jaar'

Energiebedrijven die met goede plannen komen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale kunnen daarvoor 'binnen een paar jaar' een vergunning krijgen. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag gezegd. De bewindsman sprak hiermee berichten tegen dat het afgeven van een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale nog jaren op zich laat wachten.

Uit een interne notitie van het ministerie van Vrom bleek onlangs dat het kabinetsvoornemen om al in 2013 goedkeuring te verlenen aan de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele 'volstrekt onrealistisch' zou zijn. De vergunning zou pas rond 2017 kunnen worden afgegeven en het zou dan nog tot zeker 2022 duren voordat de nieuwe centrale energie kan gaan leveren.

Verhagen zei dat eerst de bedrijven aan zet zijn. "Die moeten plannen indienen die de toets der kritiek kunnen doorstaan." Dan gaat het bijvoorbeeld om de veiligheid en de opslag van het kernafval.

Maar het is zeker niet zo dat het nog jaren duurt voordat een vergunning kan worden afgegeven. "Over de termijn kan ik nu niet direct iets zeggen, maar mensen die zeggen dat het twintig jaar gaat duren, daarvan zeg ik: het klopt niet. Als er goede plannen zijn, moet binnen een paar jaar een vergunning mogelijk zijn."

Het nieuwe kabinet juicht de bouw van nieuwe kerncentrales toe. Het zorgt niet alleen voor een reductie van de CO2-uitstoot, maar zorgt er ook voor dat Nederland de energiebehoefte voor de toekomst kan zeker stellen, aldus Verhagen. Energiebedrijf Delta zette in juni 2009 de procedure in gang voor de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele.