Omstreden CDA'er terug in Eerste Kamer

De in opspraak geraakte CDA'er Paul Russell keert terug in de Eerste Kamer. Dinsdag wordt hij geïnstalleerd. Vorig jaar stapte Russell nog op uit de senaat, nadat de Hoge Raad had geoordeeld dat hij btw had moeten betalen over een tekening van Rembrandt die hij vanuit de Verenigde Staten had ingevoerd.

Russell, die in 2003 voor het eerst in de Eerste Kamer kwam, kocht de tekening ter waarde van 335.750 dollar in 2002 in New York. Bij invoer vanuit de VS meldde hij niet dat hij iets aan te geven had.

Russell, die advocaat is van beroep, had echter 17.239 euro btw moeten betalen, stelde de Hoge Raad. Zelf vond Russell van niet, omdat hij de tekening slechts bij het Rijksprentenkabinet wilde laten onderzoeken en dus niet definitief Nederland binnenbracht. Eerst trof Russel een schikking met het Openbaar Ministerie, maar later vocht hij vervolging alsnog aan. In april vorig jaar kreeg hij bij de Hoge Raad ongelijk, waarna hij zich terugtrok als Eerste Kamerlid. Hij wilde zijn fractie niet belasten met de kwestie, verklaarde hij destijds. Het is onduidelijk waarom hij anderhalf jaar later zijn plaats weer inneemt.

Het CDA was niet bereikbaar voor commentaar.