Interview: The Coral

Dinsdagavond stond The Coral in De Melkweg, Amsterdam. FOK! had de kans om voor het concert een paar vragen te stellen aan James Skelly, zanger van de band.

 

James Skelly

 

Jullie hebben je tijd genomen met het nieuwe album. Moesten jullie even opladen na het eindeloze touren?

 

Eigenlijk was het meer om muzikale redenen. Nadat Bill de band had verlaten gingen we op zoek naar een nieuwe dynamiek. We vonden dat we een paar van de vorige albums wat hadden gehaast. Eigenlijk hebben we alles wat gehaast gemaakt! We waren op zoek naar een ‘plek’ die we nu eindelijk hebben gevonden.

 

Toen jullie vorige album, The Singles CollectionI, uitkwam, waren veel fans bang dat het jullie creatieve dood betekende. Maar Butterfly House klinkt origineel, fris en bovenal; het album klinkt alsof jullie er erg veel lol in hebben gehad.

 

Ja, zeker! Ik zag The Singles Collection eigenlijk als een kans om de studio in te duiken zonder de druk te voelen van het maken van een nieuw album. Persoonlijk wou ik al jaren alle originele hits masteren, omdat ik het gevoel had dat het beter kon. Dat hebben we nu gedaan. Eigenlijk hebben we een lange pauze kunnen nemen, zonder in vergetelheid te vervallen.

 

Een aantal van jullie nieuwe nummers heeft een bepaalde dynamiek, ze klinken alsof ze niet in een studio zijn bedacht.

 

Dat klopt ook. 'Green Is The Colour' en 'North Parade' bijvoorbeeld hebben we geschreven en eerst een aantal keer live gezongen voordat we ermee de studio indoken. Eigenlijk lagen die nummers al een tijd in de kast, maar ik vond ze niet goed op onze vorige albums passen. Het heeft ook te maken met het thema van Butterfly House. Een idee waar ik al jaren mee rondloop, over een plek waar je onderbewustzijn overheerst. Magische, mysterieuze muziek.

 

Butterfly House, album nummer 7 alweer. Wat gaat de toekomst brengen voor The Coral?

 

Ik hoop dat we als band nog sterker zullen worden. We vinden het belangrijk om onszelf op het podium nog te verbeteren. Ons doel is om een geweldige liveband te worden. Verder gaan we binnenkort alweer aan de slag met een nieuw album, waarop we wat meer willen experimenteren met elektrische gitaren. Om eens iets anders te doen, iets ruigers. En vanaf daar zien we het wel weer.

 

Is dat voor jullie belangrijk, om gezien te worden als een fantastische liveband?

 

Absoluut. We worden ook steeds beter live, zelfverzekerder, en dat willen we op het volgende album ook laten horen. Onze grootste inspiratiebronnen zijn The Beatles en Tom Petty and The Heartbreakers, twee geweldige livebands. Bands die enkel goede albums hebben uitgebracht. Ik hoop dat mensen later ook zo over The Coral praten. 

 

Jullie hebben een tour gedaan met Oasis en met Artic Monkeys. Band die seks, drugs en rock & roll uitstralen. Dat hebben jullie minder. Jullie lijken heel normaal gebleven.

 

Haha, voor ons is het alleen de rock & roll! Ik hecht niet echt waarde aan zo’n imago. Voor ons is muziek het belangrijkst. Rock & roll is voor mij altijd geweest: je beklimt het podium en blaast iedereen omver. Je muziek uitstralen. Dat is mijn drug, het schrijven van muziek, albums opnemen en optreden. Ik zou niets anders kunnen doen. Ik ben hiervoor geboren.

 

Zin in vanavond, jullie concert in De Melkweg?

 

Tuurlijk! Het belooft leuk te worden! Drie jaar geleden zouden we hier ook al staan, maar toen gingen we door een moeilijke periode, ook met Bill. Daarom hebben we toen een aantal optredens afgezegd. Tegenwoordig is alles weer goed, zijn we er helemaal klaar voor. Eigenlijk tien jaar te laat, maar we zijn nog jong!