Nederland verdeeld over rol staatshoofd

Nederlanders zijn verdeeld over het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om koningin Beatrix voortaan een puur ceremoniële functie te geven. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Van de ondervraagde mensen vindt 48 procent het een goed idee om het staatshoofd niet langer onderdeel te laten zijn van de regering; 46 procent verzet zich er tegen. Het zijn vooral kiezers die PVV, VVD, D66 en SP stemmen die Wilders steunen; CDA- en PvdA-stemmers zijn in meerderheid tegen.

Het kabinet ziet overigens niets in het plan; Wilders komt nu zelf met een initiatiefwet. De kans dat die wordt aangenomen is klein, omdat de Grondwet moet worden gewijzigd. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

De regeringsverklaring van premier Mark Rutte (VVD) krijgt verder een 6,3 van de ondervraagden. Positief zijn vooral PVV- en VVD-kiezers, die de verklaring bijna een 8 geven; CDA'ers houden het op bijna een zeven. Bij de oppositiepartijen scoort Rutte minder goed: de kiezers van de drie linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks geven de premier respectievelijk een 4,7, 4,8 en een 4,3.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de Nederlanders (54 procent) hoopt dat het kabinet de rit uitzit; overigens denkt 35 procent dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.