Concert: The Coral

Dinsdagavond stonden die Britse indierockers van The Coral in een uitverkocht Melkweg. Precies drie jaar geleden waren de heren ook al geboekt, maar toen ging het concert wegens persoonlijke redenen niet door.

 

The Coral

Foto Bart Heemskerk

 

Het duurde even voordat de zaal vol liep. Het voorprogramma, Neville Skelly, had de twijfelachtige eer het binnenstromende publiek te verwelkomen. De klanken uit zijn akoestische gitaar gecombineerd met zijn sporadische rauwe uithalen klonken totaal niet onaardig. Spijtig dat de beste man na slechts 20 minuten het podium alweer verliet.

 

9 uur precies beklommen de heren uit Liverpool het podium. Met 'More Than A Lover' van het nieuwe album Butterfly House werd de toon van de avond meteen gezet. Prachtig geluid en een uitstekende weergave van het nummer, met weinig poespas. Zo ook bij het volgende nummer. En het volgende.

 

In sneltreinvaart vlogen de nummers voorbij. De band heeft voor de avond gekozen voor een veilige setlist, zonder veel afwisseling. Ook op het podium blijft het rustig. De heren doen hun ding en daar blijft het grotendeels ook bij. Het publiek word zo nu en dan bedankt door zanger James Skelly, voordat aan weer het volgende nummer word begonnen. 

 

The Coral

Foto Bart Heemskerk

 

Het grootste deel van het nieuwe album komt langs, afgewisseld met oudere nummers en twee prachtige covers van o.a. The Beatles. Hoewel het publiek de muziek lijkt te waarderen blijft het rustig in de zaal. De set leent zich te weinig om de voetjes te laten bewegen.

 

Tegen het einde van het concert lijkt daar iets van veranderingen in te komen. Het laatste nummer voor de encore bevatte een virtuoos gitaarspel. De band laat eindelijk zien hoeveel plezier ze eigenlijk hebben op het podium van De Melkweg. Een ‘Thank you for that’ volgt en de heren verlaten het podium. Ondanks het enigszins vlakke optreden durft niemand de zaal te verlaten. De oplettende luisteraar heeft nog een nummer gemist: 'Dreaming Of You', de grootste hit van The Coral.

 

Het duurt even maar dan is daar de band weer met nog een paar laatste nummers, waaronder inderdaad 'Dreaming of You'. Het eerste nummer van de avond dat meegezongen lijkt te worden. Opnieuw volgt een bedankje van de band en dat was hem dan echt. 

 

De Melkweg is vanavond getrakteerd op goed geluid en een goede performance, maar het had allemaal wel een tikje spannender gemogen. De voorzichtige setlist maakte er een vlak, bij vlagen zelfs saai optreden van. Muzikaal was het optreden bijna perfect, maar na 7 albums is er voor The Coral nog steeds ruimte om te groeien. En dat is goed.