Japan biedt twee miljard voor natuurbescherming

Redactie

Japan heeft woensdag twee miljard dollar aangeboden om ontwikkelingslanden te helpen bij het bereiken van de doelen wat betreft de bescherming van dier- en plantensoorten die worden vastgesteld op de conferentie van Verenigde Naties over biodiversiteit. Het is een stap die de vastgelopen gesprekken weer op gang zou kunnen helpen.

Drie dagen voor het einde van de conferentie hebben afgevaardigden van 193 landen weinig vooruitgang geboekt in het bereiken van consensus over de meest polemische onderwerpen. Op de twee weken durende conferentie moeten doelen voor 2020 worden gesteld om de alarmerende snelheid waarmee planten en dieren uitsterven tot staan te brengen of af te remmen. "We moeten dit enorme uitsterven nog in dit leven stoppen", zei de Japanse premier Naoto Kan op een conferentie in Nagoya waar hij het aanbod van zijn land bekendmaakte.

Russ Mittermeier, voorzitter van milieuorganisatie Conservation International, is blij met het bedrag en hoopt dat andere landen zullen volgen. "De timing is fantastisch", zei hij. "Japan wil echt dat dit een succes wordt."

Er zijn echter ook andere geluiden te horen. Tokyo heeft een dubieus imago als het gaat om maritiem beleid. Japan hielp veel maatregelen van de VN-conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten (Cites) om zeep. Deze maatregelen werden besproken op een bijeenkomst die eerder dit jaar plaatsvond en die de handel in tonijn, haai en andere zeedieren zou hebben beperkt.

Keiko Segawa, pr-directeur van het Japanse ministerie van milieu, verwierp elke kritiek daarover. "Als een eilandstaat omgeven door de oceaan, kennen we de reikwijdte van maritieme oceanologie."