Zwaarste ster ooit gevonden

De zwaarste ster ooit is gevonden. Dat meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) woensdag. De ster is twee keer zo groot als de zon en een theelepeltje van de materie weegt al meer dan 500 miljoen ton. Het onderzoek naar de ster werd gedaan met een telescoop in de Amerikaanse staat West Virginia. De Nederlandse astronoom Jason Hessels was betrokken bij het onderzoek naar de ster.

De vondst zet volgens NOVA verschillende theorieën binnen de natuur- en sterrenkunde op zijn kop. De zwaarste ster is een neutronenster. Dat is de ineengestorte kern van een zware ster, die overblijft als de ster aan het eind van zijn leven explodeert. De ster wordt samengeperst tot een bol. Hierdoor ontstaat een enorme dichtheid van materie en wordt de ster een natuurlijk laboratorium waar de meest extreme eigenschappen van materie onderzocht kunnen worden.

De meting heeft volgens het onderzoeksteam grote gevolgen voor het begrip van supercompacte materie en van veel aspecten van de nucleaire fysica. Hessels zegt dat het team 'veel mazzel heeft gehad' bij het onderzoek naar de zwaarste ster. Het resultaat wordt donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Hessels is co-auteur van het artikel.