Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt

De twee films die regisseur Peter Jackson over The Hobbit wil maken, worden toch in Nieuw-Zeeland gefilmd. De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Zijn regering heeft afspraken met filmmaatschappij Warner Bros gemaakt om de productie voor Nieuw-Zeeland te behouden. De maatschappij keek uit naar een ander land omdat vakbonden van acteurs in Nieuw-Zeeland opriepen tot een boycot van deze onderneming vanwege een conflict over lonen.

De films worden vanaf februari gemaakt naar het boek The Hobbit or There and Back Again van de Engelse schrijver J.J.R. Tolkien (1892-1973). De première van de film zal in Nieuw-Zeeland zijn.

Een reeks Nieuw-Zeelandse ministers heeft twee dagen lang in de ambtswoning van Key onderhandeld met een delegatie van Warner Bros over het filmproject van 360 miljoen euro. Donderdag introduceert Key's regering nieuwe wetgeving die de rechtspositie van werknemers in de filmindustrie duidelijk definieert. De onduidelijkheid hierover leidde tot conflicten die de filmmaatschappij afschrikten. "De nieuwe wetgeving neemt de bezwaren van de filmonderneming gegarandeerd weg", aldus premier Key. Nieuw-Zeeland geeft de filmmaatschappij ook belastingverlaging

Maandag gingen in Nieuw-Zeeland duizenden mensen de straat op om Warner Brothers over te halen de film in Nieuw Zeeland op te nemen. Veel Nieuw-Zeelanders beschouwen het als goede reclame voor hun land en vinden dat The Hobbit net als eerder de filmtrilogie Lord of The Rings, naar een aanverwant boek van Tolkien, in hun land thuishoort. Die films werden ook door de Nieuw-Zeelander Jackson gemaakt.

Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt
Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland gemaakt (Foto: ANP)