Trio fraudeert voor 1,5 miljoen euro met tankpassen

Een 30-jarige Belg heeft de afgelopen maanden samen met twee kompanen in Nederland voor ten minste anderhalf miljoen euro gefraudeerd met tankpassen. Het Korps Landelijke Politiediensten vermoedt dat het slechts het topje van de ijsberg is.

De Belg, afkomstig uit Genk, is onlangs in België aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Inmiddels is hij weer vrij. Hij blijft hoofdverdachte. De politie is nog op zoek naar de twee medeverdachten die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

De fraudeurs kochten lege bv's of bv's die tegen een faillissement aanzaten op en zetten deze op naam van argeloze Nederlanders. Met deze gegevens vroegen ze tankpassen aan bij Nederlandse brandstofmaatschappijen.

De aanvraagformulieren voor die passen werden vervolgens van onjuiste gegevens voorzien. Met de verkregen tankpassen werden in korte tijd grote hoeveelheden brandstof getankt. Soms werden zelfs containers van duizend liter volgetankt. Als de gedupeerde brandstofmaatschappijen vervolgens de gemaakte kosten wilden innen, bleken de bedrijven niet meer te traceren.

In totaal zijn 56 aangiften gedaan. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachten ook vrachtauto's en computerapparatuur hadden gehuurd en nooit meer teruggebracht.


(Foto: Novum)