Ecclestone: "Heb het geld nodig"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone peinst er niet over om te stoppen. De Brit wordt morgen 80 jaar en wil zolang hij kan nog doorgaan met de sport die hij al vrijwel zijn hele leven lang lief heeft.

Ecclestone is al sinds 1957 in de Formule 1 actief en heeft de sport in die jaren omgetoverd tot een sport met de nodige glitter en glamour en waar op jaarbasis miljarden in om gaan. "Ik stoppen. Waarom? Ik heb het geld nodig. Ik kan niet stoppen," zei de Brit die niet peinst over een vertrek. "Het gaat maar om leeftijd. De ene dag ben je 79 en dan een dag later ben je ineens 80. Ik voel in elk geval geen verschil."

Ecclestone lijkt actiever dan ooit om de Formule wereldwijd bekend te maken. In de afgelopen jaren boorde hij een markt aan in het Midden-Oosten met races en ook Maleisië, China en Zuid-Korea zijn er op de kalender bij gekomen. Een terugkeer naar de Verenigde Staten is aanstaande, evenals een eerste race in Rusland.

"Hij is een buitengewoon mens. Als je alleen al zijn leeftijd vergelijkt met de energie die hij uitstraalt. Dan denk je geen moment dat hij 80 jaar is. Over tien jaar loopt hij hier waarschijnlijk nog steeds. Het is zijn leven," zei McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

FIA-president Jean Todt is het met hem eens. "Als je ziet hoeveel energie hij in de sport steekt, denk je geen moment na over het feit dat hij al 80 is. Hij is gelukkig, hij is fit, hij is gemotiveerd. Ik hoop dat wanneer ik 80 word, ik dezelfde energie heb als hij," zei de Fransman.

Ecclestone heeft het eerste cadeau in ieder geval al binnen, want in Zuid-Korea kreeg hij van Red Bull Racing een snel looprek aangeboden. Sebastian Vettel overhandigde de Formule 1-baas het rek dat voorzien was van een voorvleugel, stuur en drinkbekers.

Ecclestone kon de grap waarderen. "Ik maak me ook nooit zorgen om mijn leeftijd. Het zegt namelijk niets. Ik lach altijd om mensen die alsmaar over het ene of het andere jaar praten. Ik ben net als Obama. Ik kijk liever vooruit."


Ecclestone met zijn looprek