Regels zijn er voor anderen

Inderdaad is mijn hond niet aangelijnd. Hij loopt los, omdat mijn hond geen vlieg kwaad doet. Ik weet wat mijn hond doet, daar hoef je niet bang voor te zijn. En als hij jou iets aan zou doen, dan komt het doordat je iets raars gedaan hebt. Honden zijn simpel wat dat betreft. Als jij hen niet lastigvalt dan laten zij jou met rust. Zo simpel is dat. En als je niet weet wat je met een loslopende hond moet doen dan raad ik je aan om je er eens in te verdiepen. Dat kan geen kwaad lijkt me. Ik ben niet de enige, er zijn veel meer mensen met honden. Als je bang bent voor je kinderen moet je die misschien ook leren hoe ze met honden om moeten gaan. En vind je het lastig dat hij in je tuin komt? Nou, dan doe je het hek toch dicht? Dat deurtje zit er niet voor niets.

Als ik mijn knipperlicht aan doe dan ga ik van richting veranderen ja. Nu ja. Niet over vijfhonderd meter, anders had ik over vijfhonderd meter mijn knipperlicht wel aangedaan. Het is niet mijn probleem dat jij vindt dat er te weinig ruimte tussen jou en je voorganger zit voor mij om in te voegen. Als ik zie dat het past dan ga ik. Als jij denkt dat het niet kan dan moet je meer afstand bewaren. Zo moeilijk is dat toch niet? Je twijfelt toch zeker niet aan mijn inschattingsvermogen, of wel? Ik ga geen domme dingen doen natuurlijk.

Nee, kilometers lang op de derde baan van een vierbaansweg blijven hangen is niet domme dingen doen. Ik weet dat ik verderop waar de weg zich splitst de twee linkerbanen moet hebben. Dan ga ik niet helemaal rechts rijden en pas laat invoegen. Dan wordt het een zooitje en zo ontstaan files. Er is  toch nog een baan links van me vrij? Dan kan je lekker daar inhalen. Bovendien kun je zelf ook wel bedenken dat als ik daar rij dat ik straks naar links moet. Dan kan je er veilig rechts langs, ik ga niet opeens opzij. Wat? Je weet niet dat de weg zich daar splitst? Kijk, dat is dan toch echt jouw fout. Je mag best wel een beetje op de hoogte zijn van de route die je af gaat leggen. Weten wat je kan verwachten. Door dergelijke desinteresse ontstaan er gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken.

Wat is gevaarlijk? Mijn auto voor de deur van de supermarkt zetten omdat ik haast heb? Hoezo? Er mankeert je toch niets aan je ogen? Als je niet ziet dat mijn auto daar staat dan denk ik dat je nodig eens naar een opticien toe moet. Of je nu loopt, fietst of met de auto bent, als je mijn auto daar niet ziet staan dan hoor je niet op de openbare weg thuis. Mijn auto hoort daar misschien niet nee, maar dat maak ik altijd zelf nog wel uit. En of hij daar nu wel of niet hoort heeft niets te maken met het wel of niet zien. Het is inderdaad niet zo ver om even naar zo'n parkeerhaventje te rijden en hiernaartoe te lopen, maar ik zei je al dat ik haast heb. En de tijd die ik net gewonnen heb met mijn auto hier neer te zetten heb ik nu al zowat verloren doordat ik jou uit moet leggen waarom ik hier sta.

En nu moet ik weg want ik moet nog pinnen. Dat bonnetje? Ja daar vraag ik altijd om. En dan zijn er twee mogelijkheden. Of ik laat hem in het uitgiftegleufje steken, of ik haal hem eruit en laat hem vallen. Waarom? Dat hoef ik jou niet uit te leggen, ik weet heus wel wat ik doe. Maar omdat ik ook niet de beroerdste ben zal ik het je zeggen. Omdat er geen afvalbak naast die pinautomaten hangt. Waarom ik dan zo'n bonnetje wil? Omdat ik graag wil weten of ze het juiste bedrag afschrijven. Hoezo dat kan ik zien op mijn afschrift? Flikker toch op met je gezeik. Ik hoef jou niet uit te leggen waarom ik wat doe. Ik weet heus wel wat goed is voor mij. Let jij nou maar op jezelf.

Wat is dat?! Wacht even. Ik moet nu stoppen. Iemand laat zijn hond tegen mijn hek aan pissen. Het moet toch niet gekker worden. Sommige mensen hebben ook helemaal geen gevoel voor anderen in hun donder.