NJR: Stef Blok grootste zwetser

VVD-fractievoorzitter Stef Blok is door de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad (NJR) uitgeroepen tot 'grootste zwetser van de Tweede Kamer'. Aanleiding is zijn optreden tijdens het debat over de regeringsverklaring. Beste spreker was Emile Roemer (SP); hij krijgt de Klare Taalprijs.

De NJR legt ieder jaar tijdens de Algemene Beschouwingen de retorische vaardigheden van de fractievoorzitters langs de meetlat. En Blok heeft de Zwetsprijs 'dubbel en dwars verdiend', stelt 'jargonbrigadier' Ariska Bosch. "Met zijn liefde voor afkortingen, oudbollige uitdrukkingen, monotone manier van spreken en ontwijkende antwoorden was het moeilijk hem te volgen."

Bosch struikelde vooral over de term als 'uitverdieneffecten'. "Misschien duidelijk voor Blok, maar ons zei het niet zo veel."

Roemer was daarentegen goed op dreef en wist een ingewikkeld debat begrijpelijk te maken. Lof krijgt hij voor het gebruik van 'heldere opsommingen, humor en goede non-verbale communicatie', stelt de Jargonbrigade. "Zo weet hij een levendig en duidelijk verhaal neer te zetten."


Klare Taalprijs gaat naar Roemer (Foto: Novum)