Nog steeds geen bal op de tv

Maurits (perikles)

De schade opnemen, daar kwam ik dit jaar niet onderuit aan het begin van het nieuwe radio- en televisieseizoen. Het inkorten met een half uur van mijn favoriete doordeweekse avondprogramma op de radio, BNN Today hakte er meteen stevig in. Wegens zendtijduitbreiding voor de fors gegroeide ouderenomroep MAX moesten de jonge honden van BNN inschikken. Kennelijk voelen veel mensen zich tegenwoordig al vroeg oud. Tussen 8 en half 9 laat MAX sinds enkele weken zien wat radio was in de tijd toen de bejaarden van nu, de 50 plussers, zelf de BNN leeftijd hadden. Kon niet missen, het is ouwehondenradio geworden. 2 dingen heet het nieuwe MAX-programma dat het nieuws brengt op een manier die geschikt wordt geacht voor ouderen. Bedaard, kalm, rustig. Ik wacht met smart tot het half negen is en de jonge honden komen opdraven. Altijd snel, spannend, ad rem, grappig, slim, oneerbiedig, speels, zeer goed geïnformeerd en scherp. Daar kunnen ze bij Max nog wat van leren.

 

Helemaal nieuw in het omroepbestel is WNL. Omroep Wakker Nederland heeft de KRO afgelost bij het maken van Goedemorgen Nederland. En omdat een andere omroep het maakt is er ook een andere naam. Ochtendspits. Dat het programma net zo nieuw is als de naam en de omroep kan je moeilijk zeggen. Een beetje opgeleukt, een beetje sneller maar het blijft ontbijttv. Nederlandse ontbijttv nog wel. Het nieuws wordt herkauwd op een manier die ook kijkers die net wakker zijn kunnen behappen. Alles even herkenbaar zodat ook de slaperigste geesten de weg niet kwijtraken. Rubriekjes, vaste gasten op vaste dagen. Daarom keek ik niet naar Goedemorgen Nederland en daarom kijk ik ook niet naar Ochtendspits. Als er een ochtendspits is, moet er natuurlijk ook een avondspits zijn. Avondspits is de WNL bijdrage aan Radio 1, elke doordeweekse avond een half uurtje om half 7. Een soort BNR nieuwsradio is het, overgoten met een sausje hup Holland hup, VOC mentaliteit. Hier valt de schade dus mee. Om die tijd luisterde ik toch al zelden naar Radio 1.

 

Nog een nieuwkomer. Powned, Geen Stijl op tv. Het tv programma dat ze maken heet Pownews. Onderzoeksjournalistiek naar zaken die geen zinnig mens interesseren omdat ze met hetzelfde journalistieke focus gemaakt zijn als Hart van Nederland. Het focus van een bijziende. Zo was het bij Powned groot nieuws toen ze bij een actie van de internationale antibontorganisatie Peta een jongen ontmaskerden die zogenaamd tot inkeer was gekomen en zijn bontjas had afgezworen. Hij bleek gewoon te zijn ingehuurd om de rol van toevallige voorbijganger te vervullen. Lekker belangrijk! Maar van mij krijgt Powned voorlopig toch het voordeel van de twijfel en dat is te danken aan een hilarische reportage over een bijeenkomst van Ufo gelovigen. Niet alleen geloofden ze in Ufo's, ze waren er stuk voor stuk van overtuigd aliens te zijn. De een verklaarde bloedserieus van Sirius te komen, een ander kwam van Mars. Het leek wel Star Trek. Alleen heten de Klingons in Ufo-kringen Reptilians, een beetje de Marokkanen onder de ruimtebewoners. Ook onder Ufoliefhebbers wordt het nooit zo gezellig als met een vijandbeeld. Zo mag Powned van mij doorgaan.

 

Over het nieuwste format van Paul de Leeuw heb ik geen mening omdat ik het al jaren zonder Paul de Leeuw stel, en dat zo probeer te houden. Dat Brandpunt terug is vind ik geruststellend in een tijd dat alles van kwaad tot erger lijkt te gaan. Er komt heus altijd een moment dat de slinger de andere kant weer opzwaait. Omdat hij niet anders kan.