Rotterdamse politie schrapt zeshonderd banen

Ondanks dat het kabinet drieduizend extra agenten wil, moet het politiekorps Rotterdam-Rijnmond tot 2015 zeshonderd banen schrappen. Dat schrijft burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen.

Dat de Rotterdamse politie het met minder agenten moet gaan doen, komt door stijgende kosten en minder inkomsten vanuit het rijk, schrijft Aboutaleb. Het korps staat nu al onder preventief financieel toezicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. "De extra middelen die door het kabinet zijn toegezegd, vangen het huidige tekort bij de Nederlandse politie niet op", schrijft de burgemeester.

Het huidige eigen vermogen van het korps dekt de tekorten tot 2015, maar om in dat jaar te komen tot een sluitende begroting moeten er zeshonderd banen weg. Hierdoor blijven er uiteindelijk 4750 over. Om hiertoe te komen, moeten er volgend jaar al een kleine zeventig banen worden geschrapt.

Al sinds vorig jaar kent het korps een vacaturestop. Volgend jaar en indien nodig in 2012 neemt het korps geen aspiranten op, zo is met het ministerie van Veiligheid en Justitie afgesproken. Daardoor daalt het aantal banen bij het korps volgend jaar al door natuurlijk verloop. Ook bezuinigt het korps op materiële kosten en overwerk. Verder kan een mogelijke samenvoeging met het korps Zuid-Holland Zuid nog van invloed zijn op de sterkte van het korps.

De komende tijd gaat in regionaal verband worden gekeken waar de politie Rotterdam-Rijnmond zich vooral op gaat richten. Aboutaleb wil hierbij inzetten op handhaving van de capaciteit van de wijkpolitie, de recherche en de noodhulp.


Binnenkort 600 petten over in Rotterdam? (Foto: Novum)