Rutte: geen discussie over ontslagrecht en WW

Premier Mark Rutte (VVD) liet er woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring geen twijfel over bestaan: de komende kabinetsperiode valt niet te praten over versoepeling van het ontslagrecht en aanpassing van de WW. "Ik geef direct helderheid: op die twee terreinen is er geen ruimte voor alternatieve voorstellen."

Rutte pleitte voor de verkiezingen voor grote hervormingen op de arbeidsmarkt. In de coalitieonderhandelingen moest hij deze plannen echter inleveren. De hoop van onder meer Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) dat op de punten van het ontslagrecht en de WW toch nog te praten zou zijn blijkt echter ijdel, liet Rutte woensdag expliciet weten. "Dit staat niet in het regeerakkoord, omdat is besloten dat we hier niets aan gaan doen." Rutte voegde hier aan toe dat ook in andere coalities het niet mogelijk zou zijn geweest om op deze twee terreinen hervormingen door te voeren.

De oppositie was daar niet over te spreken en vroeg zich af wat de 'uitgestoken hand' die Rutte naar het parlement wil reiken, eigenlijk inhoudt. "Dit is niet 'u geeft een vinger en wij nemen een hand', maar 'u geeft een hand en we houden nog geen vinger over'", reageerde André Rouvoet (ChristenUnie). Ook Job Cohen (PvdA) vindt de ruimte die Rutte het parlement biedt om met eigen plannen te komen, te klein. "Dit is niet meer dan een muizengaatje".