Gorbatsjov: 'Succes Afghanistan onmogelijk'

Michael Gorbatsjov, voormalig leider van de Sovjet-Unie, heeft gewaarschuwd voor een 'tweede Vietnam' in Afghanistan. Hij vertelt de NAVO dat een overwinning onmogelijk is.

De voormalig president van de Sovjet-Unie moest in 1989 zelf zijn militairen weghalen uit Afghanistan. "Een overwinning is onmogelijk in Afghanistan. Obama heeft gelijk als hij zijn troepen terugtrekt, hoe moeilijk dat ook zal zijn," vertelde hij aan de BBC. Hij voegde daaraan toe dat de VS militante strijders aan het trainen waren toen de Sovjetroepen Afghanistan verlieten. "Dat zijn dezelfde mensen die nu Afghanistan, en in steeds hogere mate ook Pakistan, terroriseren."

Hierom is volgens Gorbatsjov terugtrekking bemoeilijkt. "Maar was is het alternatief? Een tweede Vietnam? Dat gaat niet werken." De opmerkingen van de voormalig Sovjetleider komen tegelijk met het nieuws dat Dimitri Medvedev volgende maand een NAVO-top zal bezoeken, waar hij een plan om Russische troepen naar Afghanistan te sturen zal bespreken.

"Die top kan een nieuwe start markeren tussen de NAVO en Rusland," aldus Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO. "Hopelijk zullen we het eens worden over een breed scala aan maatregelen, waardoor praktische samenwerking op het gebied van counter-terrorisme en drugsbestrijding kunnen worden ontwikkeld."