FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 oktober 2010

Politieoptreden ferm maar beheerst

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat de politie afgelopen vrijdag tijdens de uit de hand gelopen krakersdemonstratie 'ferm maar wel beheerst' heeft opgetreden.

Hij zei donderdag tegen de gemeenteraad dat hij geen aanleiding heeft om te twijfelen aan het feitenrelaas zoals de politie dat heeft opgesteld. De burgemeester deed dit verslag uit de doeken tijdens een vergadering van de raadscommissie openbare veiligheid. Volgens hem was een groep van 150 tot tweehonderd actievoerders, gekleed in zwarte beschermende kleding en bivakmutsen, uit op een confrontatie.

De betoging tegen de vrijdag in werking getreden antikraakwet, waar op het drukste moment ongeveer duizend mensen aan deelnamen, liep aan het begin van de avond volledig uit de hand in de Spuistraat.

Volgens Van der Laan trad de 'gewone' politie terug nadat in de straat twee koopappartementen waren gekraakt en agenten waren bedreigd. Vervolgens trok de groep betogers door richting het Spui, waarbij ze volgens het feitenrelaas de achterzijde van het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal bekogelden met blikjes, flessen en stenen. Daarop kwam de mobiele eenheid in actie, die de groep volgens de politie uiteen moest drijven.

De charges leidden tot veel geweld, zowel van de kant van de politie als die van de krakers. Een auto ging op zijn kant, op diverse plaatsen werden barricades opgeworpen. Agenten en actievoerders raakten gewond. "Het was een hele zware avond voor de politie en uiteindelijk ook voor de krakers", aldus Van der Laan.

Diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks en de SP, vroegen zich donderdag af hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. "Waarom is besloten de groep te verspreiden in zo’n smalle straat", wilde fractieleider van GroenLinks Marieke van Doorninck weten. Ook enkele krakers kwamen donderdag inspreken. Zij vonden dat de ME te veel geweld heeft gebruikt.

De VVD stelde voor als gemeente de schade die omwonenden en ondernemers in en om de Spuistraat hebben opgelopen op zich te nemen. De gemeente zou die dan op haar beurt moeten verhalen bij de krakers. Van der Laan zegde toe de mogelijkheid te bekijken.  Verder zei de burgemeester dat hij het tempo waarin kraakpanden worden ontruimd niet gaat versnellen, zoals enkele partijen graag zouden zien. "Ik ben geen gretige burgemeester maar een zorgvuldige."

'Justitie is lui in zaak tegen Wilders'

Het Openbaar Ministerie is te laks in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat stelt Ties Prakken, de advocaat van een aantal mensen die aangifte heeft gedaan tegen Wilders.

Prakken vindt dat het OM de zaak 'met ongepaste tegenzin' doet, schrijft zij in een donderdag verstuurde brief aan de officieren van justitie, Birgit van Roessel en Paul Velleman.

Het OM heeft geen getuigen opgeroepen en ook geen vragen aan Wilders gesteld. Ook ontbreken in de aanklacht 'de ergste en meest strafbare uitspraken' van Wilders, stelt Prakken. De aanklacht is volgens haar 'meer dan onbevredigend' en moet worden uitgebreid.

Prakken wijst onder meer op een citaat uit 2007. "Er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen", zei Wilders toen in een interview. Volgens Prakken riep Wilders hiermee op tot geweld, terwijl Wilders alleen wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.

Het OM had aanvankelijk besloten Wilders niet te vervolgen. Begin vorig jaar besloot het gerechtshof echter dat dat toch moest. Daar komt volgens Prakken de tegenzin van het OM vandaan.

Het OM heeft aan het tv-programma Nieuwsuur laten weten geen reden te zien om de aanklacht te veranderen. De opdracht van het hof om toch vervolging in te stellen is 'zo getrouw mogelijk opgevolgd'.


(Foto: Novum)

Niets staat kabinet nog in de weg

Volgens informateur Ivo Opstelten staat niets de totstandkoming van een kabinet van VVD en CDA nog in de weg. "Als informateur heb ik dat in uiterste zorgvuldigheid kunnen vaststellen." Hij zei dat donderdag in een toelichting op zijn eindverslag over de kabinetsformatie.

"In pakweg twee maanden is het dan toch gelukt", zei Opstelten over de formatie van een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV. Opstelten zei dat er sprake zal zijn van een stabiel kabinet. Twee keer kon hij constateren dat er unanieme steun was bij de drie fracties voor de akkoorden.

De tweede keer was deze donderdag na nieuwe uitlatingen van de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier over PVV-leider Geert Wilders. "In een gezamenlijke bespreking vandaag is herbevestigd dat de CDA-fractie de akkoorden unaniem steunt en ook de uitvoering van maatregelen in de akkoorden. Daarmee staat niets totstandkoming van een kabinet nog in de weg."

'Niets staat kabinet nog in de weg'
'Niets staat kabinet nog in de weg' (Foto: ANP)

Ook Sijsling door in Bergen

Ook Igor Sijsling heeft de kwartfinales bereikt van het challengertoernooi in het Belgische Bergen. Hij klopte de als derde geplaatste Belg Olivier Rochus.

Sijsling won de partij in twee sets, 6-3 en 6-3. In de kwartfinale treft hij de als achtste Dustin Brown uit Jamaica. Eerder bereikte ook Jesse Huta galung de kwartfinales, hij gaat het daarin opnemen tegen de ongeplaatste Fransman Adrian Mannarino.

Trapattoni bondscoach Vaticaanstad

Voor de diepgelovige Italiaan Giovanni Trapattoni  gaat een droom in vervulling. Later deze maand mag hij optreden als bondscoach van het Vaticaan.

Trappatoni, op dit moment ook bondcoach van Ierland, zal het team leiden tegen een selectie van de politie. Het team bestaat uit priesters, monniken en leden van de Zwitserse Garde.

Het Vaticaan neemt nooit deel aan grote toernooien en de kwalificaties daarvoor. Daardoor is de kans klein dat het ooit tegen bijvoorbeeld de Belgische Rode Duivels zal spelen. Slechts bij ontzondering speelt het tegen andere dwergstaten, zoals  zoals San Marino of Monaco.
 

Stop de laaghangende broek

In Amerika is vandaag een tiener in zijn kont geschoten door een 45-jarige landgenoot. De 45-jarige man heeft een verschrikkelijke aversie ontwikkeld tegen (jonge)mannen met een laaghangende broek. U kent dat fenomeen wellicht wel. De broek (lang of kort) hangt tot bijna onder de heupen, maar het ondergoed (over het algemeen een boxershort) is wel te zien. Deze man vond dit geen gezicht en heeft twee 17-jarige tieners gewaarschuwd dat ze hun broeken op moesten halen, hetgeen werd geweigerd.

Oranje vermoedelijk met Van der Vaart

Met Rafael van der Vaart naast aanvoerder Mark van Bommel op het middenveld begint het Nederlands elftal morgenavond waarschijnlijk aan de uitwedstrijd in de EK-kwalificatie bij Moldavië.

De kersverse spelmaker van Tottenham Hotspur vervangt vermoedelijk Nigel de Jong, die door bondscoach Bert van Marwijk gestraft is voor zijn harde tackle van zondag op tegenstander Hatem Ben Arfa.

De keuzeheer van Oranje wilde na de afsluitende training voor het derde duel van zijn ploeg in de EK-kwalificatie niet bevestigen dat hij met Van der Vaart op het middenveld start."Dat is niet om vervelend te doen, maar de jongens horen het ook pas vlak voor de wedstrijd."

Jochie rijdt 400 kilometer naar vriendin

Een 14-jarige Portugese jongen is in de auto van zijn moeder vierhonderd kilometer naar zijn internetliefde gereden. Dat meldde de Portugese krant Diário de Notícias donderdag.

De verliefde jongen vertrok maandag van zijn ouderlijk huis in Noord-Portugal. Hij nam niet alleen de auto van zijn moeder mee, maar ook de bankpas van zijn vader. De politie vond hem woensdag terug in Seixal, een voorstad van Lissabon.

De jongen was niet moeilijk te vinden, aangezien hij duidelijke aanwijzingen had achtergelaten. Op een wegenkaart die nog op zijn bed lag, had hij onder meer de tekst 'I love you' geschreven bij zijn reisdoel Seixal.

Nobelprijs overvalt Vargas Llosa

De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa voelt zich overvallen door de Nobelprijs voor literatuur. Zijn naam was vaak gevallen als potentiële winnaar, maar de laatste jaren niet meer.

"Het is volkomen onverwacht, een echte verrassing", zei hij donderdag tegen verslaggevers in New York. Hij zei veertig minuten te hebben gewacht om het nieuws tot zich te laten doordringen. Uiteindelijk voelt het als een erkenning van een beroep dat hem het gevoel geeft 'een burger van de wereld' te zijn. Ook grapte hij dat hij nu eindelijk naar Zweden kan reizen 'zonder de verdenking op mij te laden dat ik aan het lobbyen ben voor een prijs'.

De 74-jarige schrijver kreeg de Nobelprijs voor 'het in kaart brengen van machtsstructuren en zijn scherpe beelden van verzet, opstand en nederlaag van het individu'. Hij heeft meer dan dertig romans, toneelstukken en essays achter zijn naam staan, onder meer 'De oorlog van het einde van de wereld' en 'Het groene huis'. In 1995 kreeg hij de Cervantesprijs, de belangrijkste literaire prijs in de Spaanstalige wereld. Hij is de eerste Latijns-Amerikaanse auteur die de Nobelprijs voor de literatuur wint sinds de Colombiaan Gabriel García Márquez in 1982.

Vargas Llosa brak in 1960 internationaal door met de roman 'De stad en de honden'. Hij heeft in verschillende landen gewoond, maar nooit de banden met Peru verbroken. Hij volgt de ontwikkelingen in zijn geboorteland op de voet en laat zijn verhalen zich daar ook afspelen. Maar als schrijver 'voel ik mij als een burger van de wereld'.

"Niet op één plek opgesloten zijn, heeft mijn visie op de wereld zeer verrijkt en ook mijn idee van wat literatuur moet zijn", zei hij. "Niet opgesloten, provinciaals of regionaal, maar universeel, ook al heeft het diepe wortels op één plek."

Als jongeling was Vargas Llosa uitgesproken links, maar later omarmde hij het vrijemarktkapitalisme, iets wat hem van veel Latijns-Amerikaanse intellectuelen vervreemdde. In 1990 deed hij vergeefs een gooi naar het presidentschap in Peru, met de belofte falende staatsbedrijven af te stoten en vrijemarkthervormingen door te voeren.

Het was nooit zijn ambitie om de politiek in te gaan, zei Vargas Llosa, maar de gierende inflatie en andere problemen in Peru baarden hem zorgen. "Ik vind dat het de plicht van een schrijver is om zich in het publieke debat te mengen."


Mario Vargas Llosa (Foto: Novum)

Banenmarkt trekt fors meer bezoekers

De achtste editie van de Landelijke Banenmarkt van het UWV Werkbedrijf en gemeenten heeft donderdag veel meer bezoekers dan vorig jaar getrokken. Dit jaar kwamen 116.500 mensen af op de markt, tegenover honderdduizend vorig jaar. Dat heeft een woordvoerder van het UWV donderdag bekendgemaakt.

Een mogelijke verklaring voor het grote aantal bezoekers is dat de arbeidsmarkt is aangetrokken. Vergeleken met vorig jaar waren er twintig procent meer vacatures, vijftigduizend in totaal. "Het aantal mensen dat een baan zoekt is ongeveer even groot als vorig jaar. Mogelijk komt het doordat meer mensen vanwege de aangetrokken arbeidsmarkt van baan willen wisselen."

De banenmarkt vond donderdag op honderd locaties in het land plaats van 14.00 tot 20.00 uur. In totaal waren er zo'n tweeduizend standhouders.

Arts fotografeert wijdbeense patiŽnte

De Utrechtse politierechter heeft vandaag een bejaarde huisarts uit die stad veroordeeld wegens aanranding. Voor het maken van een foto tijdens een uitstrijkje, heeft hij de dokter een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Daarnaast moet hij de patiënte 250 euro schadevergoeding betalen voor het aangedane leed.

Het slachtoffer, een jonge vrouw, lag tweeënhalf jaar geleden met haar benen wijd op de behandeltafel toen ze ineens duidelijk hoorde dat er een foto werd gemaakt. Uiteindelijk bleek er inderdaad een zogeheten 'beavershot' op de camera van de huisarts te staan, die toebehoorde aan de patiënte.

De arts verdedigde zich door te zeggen dat hij geregeld foto's maakt van patiënten voor voorlichting of om deze te bespreken met collega's. Hij ontkende echter de bewuste foto te hebben gemaakt. Het toestel was waarschijnlijk kapot en had zelf een foto geschoten, opperde de advocaat van de dokter.

De rechter toonde zich opvallend mild. Omdat de arts zijn stethoscoop binnenkort aan de wilgen hangt, veroordeelde hij hem tot een maand voorwaardelijk en het betalen van smartengeld. Desondanks gaat de kijkdooskieker in hoger beroep tegen de uitspraak.

Voorbeschouwing Grand Prix van Japan

Dit weekend staat de Grand Prix van Japan weer op het programma. De race wordt op een echt rijderscircuit gehouden wat betekent dat een coureur hier echt het verschil kan maken. Dit jaar is de race bijzonder omdat er in de Formule 1 nog vijf titelkandidaten zijn. McLaren zal moeten winnen om nog in de race te blijven en een kans te hebben tegen Red Bull en Fernando Alonso. Vorig jaar was Red Bull-rijder Sebastian Vettel de beste, kan hij dit jaar weer? Wat kunnen Kamui Kobayashi en Sakon Yamamoto in eigen land en wat doen Williams en Force India in de strijd in het contructeurskampioenschap? We weten het zondagochtend.

Suzuka International Racing Course is in 1962 geopend en is een ontwerp van de Nederlander John Hugenholtz. De baan, die eigendom van Honda is, heeft een 8-vorm en kent enkele prachtige bochten. De bocht van het circuit is de 130R die alleen door de grote coureurs volgas werd genomen in het verleden.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.807 km
Aantal ronden: 53
Totale lengte: 307.471 km
Ronderecord: 1:31.540 (K. Räikkönen – McLaren MP4-20, 2005)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Mark Webber Red Bull Racing 202
2 Fernando Alonso Ferrari 191
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 182
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing 181
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 177
6 Felipe Massa Ferrari 128
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 122
8 Robert Kubica Renault 114
9 Adrian Sutil Force India F1 47
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 46
11 Rubens Barrichello Williams 39
12 Kamui Kobayashi Sauber 21
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams 17
15 Vitantonio Liuzzi Force India F1 13
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
21 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
22 Jarno Trulli Lotus F1 0
23 Nick Heidfeld Sauber 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Bruno Senna HRT F1 Team 0
26 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0
27 Christian Klien HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 383
2 McLaren-Mercedes 359
3 Ferrari 319
4 Mercedes Grand Prix 168
5 Renault 133
6 Force India F1 60
7 Williams 56
8 Sauber 27
9 Scuderia Toro Rosso 10
10 Lotus F1 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0


De eerste Grand Prix van Japan stond al in 1963 op het programma. Tot 1976 telde de wedstrijd niet mee als officiële race, maar dat jaar werd voor het eerst op Fuji garacet in een wedstrijd die meetelde in het kampioenschap. Daarna werd er van 1978 tot 1986 niet met Formule 1-bolides geracet in Japan. In 1987 waren de bolides terug in het land van de rijzende zon en won Gerhard Berger met een Ferrari.

In het verleden werd vaak de titelstrijd in Japan beslist. Zo won Mika Häkkinen in 1999 de race en de titel en zorgde een opgeblazen Ferrari-motor van Michael Schumacher er voor dat Fernando Alonso zijn tweede titel op rij kon pakken. Maar ook in andere jaren was het spannend. Zo moest Schumacher zich in 2003 de longen uit zijn lijf rijden om zeker te zijn van de titel. Hij spinde samen met zijn broer Ralf en had schade aan de voorvleugel na een aanrijding met Takuma Sato, maar de Duitser slaagde er toch in om achtste te worden en zo zeker te zijn van de titel.

De wedstrijd in 2004 was niet bijzonder, maar de kwalificatie wel omdat deze vanwege een tyfoon pas op de zondagochtend werd verreden. Michael Schumacher won de race voor zijn broer Ralf en Jenson Button. Jaguar-rijder Mark Webber kwam halverwege de race binnen en stapte uit omdat hij brandblaren kreeg nadat de onderzijde van zijn stoeltje gesmolten was.

Een jaar later was Kimi Räikkönen de snelste, maar het was Alonso die de aandacht op zich gericht wist omdat hij Michael Schumacher vlak voor de 130R passeerde en de deur voor de Duitser daar hard dichtgooide. In 2007 en 2008 reden de coureurs op Fuji, waarbij vooral in het laatstgenoemde jaar de strijd tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton veel stof op deed waaien.

Hamilton haalde de Braziliaan in, waarna die probeerde terug te komen en beide coureurs elkaar raakten. Hamilton spinde en moest achteraan aansluiten en was in het vervolg van de race niet meer in staat om punten te pakken. Zowel Hamilton als Massa kregen voor verschillende incidenten drive-through penalties en konden hierdoor hun posities niet verbeteren. Massa werd uiteindelijk zevende, maar ook dit ging niet zonder slag of stoot. De Braziliaan botste op twee derde van de race tegen de net de pits uitgekomen Sébastien Bourdais aan en spinde. Na afloop werd Bourdais zijn zesde plaats ontnomen omdat hij de Braziliaan gehinderd zou hebben. Tot op de dag van vandaag is dit voor vele volgers een zeer omstreden beslissing.

In 2009 mocht Sebastian Vettel van poleposition vertrekken voor Jarno Trulli en Lewis Hamilton. Opvallend was dat vele coureurs straffen kregen en teruggezet werden op de grid. Vettel behield na de start de leiding, voor Hamilton en Trulli. Voor Webber verliep de race in mineur, omdat hij in het begin last had van een loszittende hoofdsteun en een lekke band.

In de race was niet veel spanning te bekennen. Vettel won uiteindelijk eenvoudig voor Trulli die tweede kon worden nadat Hamilton bij het uitrijden van de pits een fout maakte. De Brit werd nog wel derde. Het enige opvallende was dat Jaime Alguersuari te wijd door de 130R ging, buiten de baan raakte en crashte.

Vrijdag 8 oktober 2010
03:00 - 04:30 vrije training 1
07:00 - 08:30 vrije training 2

Zaterdag 9 oktober 2010
04:00 - 05:00 vrije training 3
07:00 - 08:00 kwalificatie

Zondag 10 oktober 2010
08:00 2010 Formula 1 Japanese Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 9 oktober 06.55-08.15 uur RTL GP: Formule 1 - Japan - Kwalificatie
Zo 10 oktober 07.00-07.55 uur RTL GP: Formule 1 - Japan - Pre-show
Zo 10 oktober 07.55-10.00 uur RTL GP: Formule 1 - Japan - Race
Zo 10 oktober 20.00-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - Japan - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 9 oktober 06.00-08.30 uur BBC1: Formule 1 - Japan - Kwalificatie
Zo 10 oktober 07.10-10.00 uur BBC1: Formule 1 - Japan - Race
Zo 10 oktober 20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Japan - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 19 °C 23 °C 60 % 's middags regen
Zaterdag 19 °C 20 °C 80 % regen
Zondag 16 °C 23 °C 60 % buien
Bron: The Weather Channel

Trucker gepakt met 3000 kilo radioactief materiaal

Hoewel radioactief materieel zo zorgvuldig mogelijk dient te worden vervoerd, lapte een Roemeense vrachtwagenchauffeur alle veiligheidsregels aan zijn laars. De trucker had de radioactieve lading gewoon achterin de wagen liggen, verstopt onder een partij houtblokken.

De 52-jarige Roemeen werd gisteren door de Italiaanse politie betrapt op het vervoeren van maar liefst drieduizend kilo radioactief materiaal. De vrachtwagenchauffeur vervoerde reserveonderdelen voor antennes en mobiele telefoons, maar bij controle in het zuiden van Italië bleek deze lading sterk radioactief te zijn.

De trucker had uiteraard geen vergunning om de lading te vervoeren. De Italiaanse politie heeft hem hierop direct gearresteerd.

Supporters Heerenveen mogen toch spandoeken ophangen

Supporters van SC Heerenveen mogen toch spandoeken ophangen in de Euroborg tijdens de derby tegen FC Groningen.

De clubleiding van Heerenveen besloot eerder de spandoeken te verbieden, omdat een groep fans zich had misdragen tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Emmen. De supportersgroepen reageerden woedend op het besluit.

De clubleiding en fans gingen in gesprek en daaruit kwam voort dat het verbod is opgeheven, zo bericht RTV Noord. De supporters vonden dat een kleine groep fans het voor de rest van de supporters verziekt.

De noordelijke derby wordt volgende week zondag gespeeld.

BraziliŽ klopt Iran in oefenduel

Brazilië heeft een oefenwedstrijd met 3-0 van Iran gewonnen. Dani Alves, Alexandre Pato en Nilmar vonden tijdens het duel in de Verenigde Arabische Emiraten het net.

Voor de nieuwe bondscoach Mano Menezes betekent het zijn tweede zege in evenveel duels nadat de Goddelijke kanaries in augustus al van de Verenigde Staten wonnen. Maandag oefent Brazilië in Engeland tegen Oekraïne. Menezes volgde Dunga op als bondscoach nadat de oud-verdediger het veld moest ruimen vanwege tegenvallende resultaten op het WK. Daarin verloor Brazilië in de kwartfinale van Nederland.

Iran leek in het duel al na vijf minuten op voorsprong te komen, maar het doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. In de veertiende minuut zorgde Alves vervolgens voor de openingstreffer namens de Brazilianen en de 1-0 stand bleef lang op de borden staan. Pato maakte er in de 69e minuut 2-0 van en pas in blessuretijd werd de eindstand op 3-0 bepaald door Nilmar.

School laat 6-jarig negertje KKK-muts maken

Een Amerikaanse handvaardigheidleraar op een basisschool ligt ernstig onder vuur om zijn nieuwste schoolopdracht. Hij heeft de leerlingen van de eerste klas, vergelijkbaar met groep 3, puntmutsen van de Ku Klux Klan (KKK) laten maken. Twee ouders zijn hier zo boos om geworden, dat ze hun zoon naar een andere school in een andere plaats sturen.

De zesjarige Dallas Smith kwam maandag terug van de Winfield-Scott in Fort Scott, in de staat Kansas, met een witte puntmuts op zijn hoofd. Het jongetje met een Afro-Amerikaans uiterlijk had het hoofddeksel gemaakt tijdens handenarbeid, zo vertelde hij. "Het lijkt sprekend op een Ku Klux Klan-muts", vindt Dallas' vader Barry. "Dat is een verschrikkelijk iets om een jochie van zes mee te laten lopen."

Het masker van de racistische groepering maakte deel uit van een kunstproject van leraar Russ Gordon, al weerlegt hij de bewering dat het een KKK-masker zou zijn. "Dat was nooit, ik herhaal nooit, de bedoeling van het project", beweert de handenarbeidleraar. Kunst is belangrijk voor Gordon, hij gebruikt het om kinderen de principes van vorm, symmetrie en textuur bij te brengen. Zo ook de opdracht van afgelopen maandag.

De leraar liet de kinderen hun eigen maskers ontwerpen van papier. Gordon liet de koters een poster zien met hierop maskers van over de hele wereld om hen te inspireren. De afgelopen dertig jaar dat hij deze opdracht gaf had er geen haan naar gekraaid.

"Het is gewoon een creatieve vorm waarmee de kinderen alle kanten op kunnen", verdedigt hij zich. "De een maakt een riddermasker, de andere wordt een prinses." Dallas gaf er zijn eigen draai aan, tot woede van zijn ouders. "Mijn vrouw was bang voor mijn zoon, alleen vanwege de symboliek die gepaard gaat met dit hoofddeksel", beweert Dallas' vader.

De volgende ochtend deed de vader van het ventje zijn beklag bij het schoolhoofd, dat hierop haar excuses aanbood. Hoewel de fröbeltherapeut nu zelfs overweegt een eind te breien aan zijn project, staat Smiths besluit vast. Dallas gaat naar een andere school, in een andere plaats.


'Goed ingeburgerd', aldus Wilders

Jol: "Lege sfeervak tegen Milan bracht ons van slag"

Ajax-trainer Martin Jol is erg blij dat vijftigduizend supporters wekelijks zijn team steunen. De oefenmeester beseft zich zeer goed dat de fans van vitaal belang zijn voor de prestaties van de ajacieden.

"De steun van het Ajax-publiek is essentieel", aldus Jol tegenover Ajax TV. "We merken duidelijk het verschil met thuis spelen en uit spelen bij bijvoorbeeld Feyenoord. In zo'n volle Kuip voel je je als speler toch knap alleen, dan moet je het zelf doen en proberen dat stadion stil te houden. Het is gebleken dat ons publiek heel belangrijk is, maar dat is natuurlijk niet alleen hier."

"En ik moet zeggen, ook als het wat minder gaat, blijven de fans ons steunen", ging Jol verder. "Tegen AC Milan was dat anders, omdat ons sfeervak bij het begin van de wedstrijd niet gevuld was. Dan weet je als speler niet waar je aan toe bent, of ze nog komen. Gelukkig kwamen ze uiteindelijk toch, het zijn natuurlijk de meest fanatieke supporters."

Jol werd net als zijn spelers verrast door het lege 'Vak 410'. "Ik vind dat ze dit beter van te voren met ons hadden kunnen bespreken. Ze hadden de directie kunnen bellen, dan hadden we erover kunnen praten. Desnoods met duizend supporters, dat interesseert me niet. Maar nu werden we verrast door het lege vak, dat heeft ons niet geholpen en dat is jammer", besluit Jol.

Romeinse helm voor 2,6 miljoen euro geveild

Een zeldzame Romeinse helm die in een veld in het Engelse graafschap Cumbria werd gevonden is donderdag door een veilinghuis in Londen geveild voor bijna 2,6 miljoen euro, ongeveer acht keer het bedrag dat werd verwacht. Zes bieders dreven de prijs van de helm op.

De helm werd in mei door een man met een metaaldetector gevonden. De bijna tweeduizend jaar oude cavaleriehelm is een van de drie helmen die in Groot-Brittannië zijn gevonden. De andere twee helmen bevinden zich in Britse musea.

Omdat de vondst niet viel onder de Britse schattenwet, konden de Britse musea geen aanspraak maken op het object.


Romeinse helm brengt 2,6 miljoen euro op (Foto: Novum)

Henkjan Smits hoopvol na verplaatsen Popstars

SBS 6 heeft de talentenjacht Popstars deze week verplaatst van de vrijdag- naar de maandagavond. Door het succes van het RTL 4-programma The Voice of Holland namen de kijkcijfers van Popstars een duikvlucht. "Als je wordt weggevaagd door de concurrentie, moet je je wonden likken en iets anders proberen", zegt Henkjan Smits donderdag in het AD.

De twee shows stonden op vrijdagavond tegenover elkaar. "The Voice zorgt voor meer reuring", denkt de 48-jarige presentator. Popstars trok ooit anderhalf miljoen kijkers maar in het weekeinde waren dat er slechts 661.000. Naar The Voice of Holland keken 2,7 miljoen mensen. Smits denkt dat de herprogrammering de talentenjacht goed doet.

"Ik verwacht rond de vijfhonderdduizend kijkers. Worden het er driehonderdduizend, dan word ik heel chagrijnig." De presentator denkt niet dat The Voice of Holland de laatste nieuwe talentenjacht is. "Welnee, ik zie nog allemaal nieuwe variaties aangeboden worden. De kijkcijfers bewijzen dat de kijker er nog lang geen genoeg van heeft."

Europol waarschuwt voor motorbendes

Europa heeft te maken met een explosieve toename van criminele motorbendes. Daarvoor waarschuwt de Europese politieorganisatie Europol donderdag na een conferentie van veiligheidsdeskundigen in het Kroatische Dubrovnik.

Motorbendes als de Hells Angels, de Bandidos en de Outlaws hebben de afgelopen vijf jaar meer dan honderdtwintig nieuwe 'chapters' opgericht. Het totale aantal motorclubs is daarmee gestegen tot boven de 425. De motorbendes, die veelal betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad, zijn in Europa inmiddels sterker vertegenwoordigd dan in de Verenigde Staten en Canada, waar op dit moment zo'n driehonderd chapters actief zijn.

Europol-directeur Rob Wainwright noemde de groei van de motorbendes 'zorgwekkend'. Een kenmerk van de motorclubs in Europa is de betrokkenheid bij zware criminaliteit. Europol houdt de bendes dan ook scherp in de gaten en meent dat de leden van de clubs geclassificeerd kunnen worden als een 'bedreiging van de nationale veiligheid'.

Grote zorg is er ook over de uitbreiding van de Hells Angels richting Oost-Europa. De politiekorpsen in dit deel van Europa hebben weinig ervaring met de motorclubs.

Vertegenwoordigers van de motorclubs hebben geregeld ontkend betrokken te zijn bij criminaliteit. Ze zeggen slechts interesse in het motorrijden te hebben. Europol waarschuwt echter dat deze beweringen met een korreltje zout moeten worden genomen. "Geweld en criminaliteit zijn al tientallen jaren onlosmakelijk verbonden met hun activiteiten", zo zei Europol.


Europol noemt groei motorbendes 'zorgwekkend' (Foto: Novum)

Jamaica heeft Bolt niet eens nodig

Ondanks de afwezigheid Usain Bolt komt de snelste sprinter bij de Gemenebest Spelen uit Jamaica. Landgenoot Lerone Clarke was vandaag de snelste in 10,12. Het wereldrecord van Bolt kwam bij lange na niet in gevaar, dat record staat op 9,58.

Bij de vrouwen verliep de race chaotisch. Laura Turner uit Engeland kreeg na een valse start te horen dat ze gediskwalificeerd werd. De Australische Sally Pearson won in eerste instantie goud, maar werd na beraad van de jury geschrapt uit de uitslag. De Engelsen achtte Pearson verantwoordelijk voor de valse start van Turner.

Later werd Osayemi Oludamola gekroond tot winnares van de sprint. Zij liep een tijd van 11,32.

Opstelten ziet voldoende basis voor kabinet

Er is voldoende basis voor een 'vruchtbare samenwerking' tussen het nieuwe kabinet en het parlement. Dat schrijft informateur Ivo Opstelten (VVD) in zijn eindverslag, dat hij donderdagavond heeft aangeboden aan koningin Beatrix.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft donderdag nog eens 'herbevestigd' dat de CDA-fractie unaniem achter het regeerakkoord en het gedoogakkoord staat, schrijft Opstelten. Dat gebeurde op verzoek van PVV-leider Geert Wilders en VVD-leider Mark Rutte.

Wilders en Rutte waren niet gerust op de opstelling van de twee 'dissidenten' in de CDA-fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Zij staakten maandag hun verzet, maar verklaarden een dag later op de radio dat zij ernaar streefden Wilders te 'ontmaskeren'.

Zoals verwacht raadt Opstelten de koningin aan om Rutte te benoemen tot formateur. Dat gebeurt naar verwachting donderdagavond nog. Rutte wordt om 21.00 uur verwacht op paleis Huis ten Bosch.


Opstelten ziet voldoende basis voor kabinet (Foto: Novum)

Ravard wint Parijs-Bourges

De Fransman Anthony Ravard heeft de wielerwedstrijd Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. De renner van AG2R toonde zich na ruim 193 kilometer de snelste in de massasprint.

Zijn landgenoot Romain Feillu van Vacansoleil werd tweede. De Deen Matti Breschel eindigde als derde. Robin Chaigneau kwam als zesde over de meet en was daarmee de beste Nederlander. Raymond Kreder eindigde kort daarachter als tiende.

De winst in Bourges was voor Ravard zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Nintendo pakt uit met rode Wii

Om het 25-jarig bestaan van Super Mario Bros te vieren brengt Nintendo een rode variant van de Wii op de markt. Vanaf 11 november gaat de rode console in de verkoop. De rode Wii moet 20.000 Yen gaan kosten, wat neerkomt op een kleine 175 euro.

Bij de verjaardagsconsole wordt de nieuwe Wii Remote Plus geleverd, welke ook vanaf 11 novemver los verkocht zal worden. Op de Wii zelf zal Super Marion Bros. geïnstalleerd staan. Nintendo heeft overigens ook bekend gemaakt dat de 25th Anniversary editie van Super Mario All-Stars vanaf 3 december in de schappen ligt.

red wii

25th anniversary Super Mario Bros. 25th anniversary Super Mario Bros.

Webber ziet zichzelf niet als favoriet voor de titel

Coureur Mark Webber ziet zichzelf niet als favoriet dit jaar voor de wereldtitel. Webber verdedigt momenteel een voorsprong van elf punten. De Australiër denkt dat de vier coureurs die vlak onder hem staan op zijn minst evenveel kans hebben op de titel als de leider.

De 34-jarige rijder heeft momenteel 202 punten. Zijn concurrenten Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Jenson Button staan allen op minder dan 25 punten. "Ik ben geen titelfavoriet. We maken allemaal nog ongeveer evenveel kans op de titel", aldus Webber in Suzuka na de Grand Prix van Japan. zei de Red Bull-rijder donderdag in Suzuka. "De situatie in het kampioenschap kan op dit moment nog heel snel veranderen. Ik ben zelf dus nog helemaal niet bezig met de titel. We hebben nog wat races te gaan en het gaat erom wie er na de laatste race bovenaan staat in het kampioenschap."

Leonardo: "Volgende week weer voetballen, denk ik"

Leonardo trainde donderdag voor zichzelf. De aanvaller van NAC Breda is uit de selectie gezet wegens herhaaldelijk wangedrag.

In Breda keek men afgelopen weekeinde weer vreemd op, nadat Leonardo bij zijn wissel in het duel met NEC direct doorliep naar de kleedkamer. Dat was de druppel voor het trainersduo Gert Aandewiel en John Karelse, die de Braziliaan terugzette naar de beloften.

Na zijn individuele training maakte hij echter een montere indruk. "Ik heb binnen getraind, lopen en zo. Ging goed", zegt hij tegen Voetbal International. Leonardo weet niet wat de toekomst hem gaat brengen. "Daarvoor moet je bij Jeffrey van As zijn. Ze hebben me niet verteld wat de bedoeling is, hoe het verder moet. Ik hoor wel van Jeffrey hoe het zit."

Leo houdt zich op de vlakte. "Maar ik ben nog steeds voetballer van NAC, toch? En ik heb een contract voor de A-selectie. Volgende week ga ik weer voetballen voor NAC, denk ik."

Rentree S. Williams in Linz

Serena Williams maakt volgende week haar rentree op de WTA-tour. De Amerikaanse tennisster doet dat in het Oostenrijkse Linz.

Williams stond sinds Wimbledon aan de kant omdat ze vlak na dat toernooi in glas was gaan staan en aan haar voet geopereerd moest worden. Donderdag bevestigde ze haar komst nadat ze eerder geplande deelnames aan toernooien in Tokio en Beijing moest afzeggen.

Mede door haar maandenlange afwezigheid raakte de jongste van de Williams-zusjes haar eerste plaats op de wereldranglijst vandaag kwijt aan Caroline Wozniacki. De Deense prijkt maandag voor het eerst bovenaan de lijst.

Boulahrouz is uitzichtloze situatie bij Stuttgart meer dan zat

Boulahrouz dreigt met een vertrek bij VfB Stuttgart. De verdediger komt niet of nauwelijks aan spelen toe en heeft het gehad met een rol als bankzitter.

Voor Boulahrouz is het 'uitstapje' met het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Zweden dan ook een welkome afleiding. In de Bundesliga is Stuttgart hekkensluiter en De Kannibaal raakte zijn basisplaats kwijt. "Ik ben het nu wel zat", aldus de verdediger tegen OnsOranje. "Het lijkt wel een soort vloek."

Sinds de komst van Boulahrouz speelt Stuttgart haast onherkenbaar. "Zo gaat het de laatste twee jaar, sinds ik voor de club speel, trouwens steeds in de eerste zes maanden. Na de winterstop winnen we dan ineens heel veel. In het eerste seizoen deden we daardoor op het eind zelfs nog mee om de titel en afgelopen seizoen plaatsten we ons nog voor Europees voetbal."

Boulahrouz denk zelf aanspraak te maken op een plek in de startende elf. "Ik heb op het WK bewezen dat ik een hoog niveau aankan. Dat wil ik ook bij Stuttgart laten zien. Maar als die kans niet komt, dan wordt het tijd om aan mezelf te denken. Ik ben nu 28 jaar. Ik moet mezelf ook respecteren. Ook al heb ik nog een contract tot 2012, als ik niet speel de komende weken, dan wil ik in de winterstop naar een andere club. Ik ben het nu wel een beetje zat."

Killzone 3 beta vanaf 25 oktober

Vanaf 25 oktober start de multiplayer beta van Killzone 3. Sony heeft vandaag bekend gemaakt dat 10.000 leden van PlayStation Plus de beta kunnen spelen.

De multiplayer beta is alleen toegankelijk voor een handvol media partners en voor PlayStation Plus leden. Om mee te kunnen doen kun je vanaf 19 oktober een Killzone 3 XMB thema downloaden uit het Plus-gedeelte in de PlayStation Store. De eerste 5.000 SCEA Plus-leden en de eerste 5.000 SCEE Plus-leden die dit thema downloaden krijgen toegang tot de multiplayer beta. Nadat je het thema gedownload hebt en je ook bij de eerste 10.000 zit dan krijg je op 25 oktober een e-mail met de code en verdere instructies om deel te nemen aan de beta.

Het doel van ontwikkelaar Guerrilla is om fouten uit Killzone 3 te halen en om spelers goed kennis te laten maken met de game die net als zijn voorgangers exclusief uitkomt op de PlayStation 3. Je kunt de game overigens op 22 februari 2011 in de schappen van uw lokale gamesboer verwachten.

Vrouw haalt secondelijm en oogdruppels door elkaar

Een Amerikaanse vrouw heeft donderdag per ongeluk een van haar ogen met secondelijm dichtgeplakt. De vrouw had kortgeleden een staaroperatie ondergaan en wilde het oog druppelen. Ze pakte echter het verkeerde flesje en had direct in de gaten dat er iets mis was toen ze een branderig gevoel in het oog kreeg.

De vrouw, Irmgard Holm, probeerde vervolgens de lijm uit haar oog te spoelen, maar het sneldrogende goedje deed waarvoor het gemaakt was en de oogleden van de vrouw plakten stevig aan elkaar. Holm haastte zich daarop naar het ziekenhuis waar artsen de hardgeworden lijm van het ooglid sneden. Toen het oog van de vrouw eenmaal geopend was, spoelden doktoren het oog goed uit om schade te voorkomen.

50-plusser trouwt met 13-jarig meisje

Een recent geval van uithuwelijking heeft in Saoedi-Arabië tot ophef geleid. Een dertienjarig meisje is onlangs in het huwelijksbootje gestapt met een man van boven de vijftig jaar, tot woede van een Arabische mensenrechtenorganisatie. Ook de opa van het meisje staat het huilen nader dan het lachen, zo berichtte een lokale krant vandaag.

Het meisje heeft aan een moslimgeestelijke verklaard achter het huwelijk met de pensionaris te staan, zo weet de Arabische krant Al Watan. De krant beschrijft het huwelijk in de zuidelijke provincie Najran, dichtbij de Jemenitische grens, als 'een nieuw dieptepunt'. "De vader van het meisje heeft het huwelijk ingezegend, ondanks dat de bruidegom de vijftig inmiddels is gepasseerd. Haar grootvader maakte echter wel bezwaar tegen het huwelijk en zei dat hij niets te maken heeft met het gedrag van zijn zoon."

In Saoedi-Arabië klinkt de roep om kindhuwelijken de kop in te drukken steeds luider. De Shura, het parlement van streng islamitische land, heeft vorige week gedebatteerd over dit onderwerp en heeft besloten te overwegen wetten uit te vaardigen om dergelijke huwelijken een halt toe te roepen.

Onderzoek Herculesramp niet heropend

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heropent het onderzoek naar de Herculesramp niet. Dat heeft de raad donderdag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van het boek 'Vergeten ramp' dat vorig jaar uitkwam over de crash heeft de raad gesproken met onder anderen de schrijver van het boek en een deskundige. Volgens de Onderzoeksraad zijn er echter geen nieuwe feiten naar voren gekomen die een heropening van het onderzoek zouden rechtvaardigen.

De Herculesramp vond plaats op 15 juli 1996 op vliegveld Welschap in Eindhoven. Daar stortte het Belgische Herculesvliegtuig neer met leden van het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht aan boord. Er kwamen 34 mensen om het leven. Zeven inzittenden van het vliegtuig overleefden de ramp.

Constitutionele Raad Frankrijk bekrachtigt boerkaverbod

De Constitutionele Raad in Frankrijk heeft donderdag de omstreden wet bekrachtigd die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt. De Raad heeft echter wel twijfels geuit over het handhaven van de wet in gebedshuizen.

De raad uitte eerder zijn zorgen over de grondwettelijkheid van de wet, maar na bestudering oordeelde de raad donderdag dat de wet niet in strijd is met de grondwet.

Sommigen vrezen dat de wet moslims, zelfs gematigde moslims, stigmatiseert. Voorstanders van de wet zeggen echter dat deze ervoor zorgt dat Franse kernwaarden zoals vrouwenrechten en de scheiding van kerk en staat behouden blijven.

Frankrijk is het eerste Europese land dat het dragen van gezichtssluiers verbiedt, hoewel ook bijvoorbeeld België overweegt dergelijke wetgeving in te voeren. Op het dragen van een sluier in het openbaar staat een boete van honderdvijftig euro.

Agustien alsnog naar Swansea City

Kemy Agustien heeft alsnog een transfer naar Swansea City te pakken. De 24-jarige middenvelder tekent voor twee seizoenen in Wales. Agustien, die sinds zijn contract bij AZ deze zomer werd ontbonden transfervrij was, liep in de voorbereiding op dit seizoen al stage bij Swansea. Een knieblessure gooide toen roet in het eten.

Afgelopen maand werkte Agustien bij Swansea aan zijn herstel. Nu de voormalig jeugdinternational weer fit is en een medische keuring doorstaan heeft, had de club uit het Engelse Championship nog steeds een plekje voor hem. Bij Swansea treft hij landgenoten Dorus de Vries, Ferry Bodde en Cedric van der Gun.

Agustien begon zijn profcarrière in 2004 bij Willem II. Na 55 wedstrijden in twee seizoenen trok hij naar AZ. In zijn eerste seizoen werd hij verhuurd aan Roda JC, maar in de jaargang 2007/2008, waarin AZ slechts elfde werd, kon Agustien regelmatig op een basisplaats rekenen. In het kampioensjaar van de Alkmaarders werd Agustien verhuurd aan Birmingham City. Vorig jaar verhuurde AZ de middenvelder aan RKC Waalwijk.

Opa en zijn tomatentuin

An old Italian man lived alone in New Jersey. He wanted to plant his annual tomato garden; but it was very difficult work as the ground was hard.
His only son, Vincent, who used to help him, was in prison. The old man wrote a letter to his son and described his predicament:


Dear Vincent,
I am feeling pretty sad, because it looks like I won’t be able to plant my tomato garden this year. I’m just getting too old to be digging up a garden plot. I know if you were here my troubles would be over. I know you would be happy to dig the plot for me, like in the old days.

Love, Papa


Gesprekken TNT Post en bonden naderen ontknoping

De gesprekken tussen TNT Post en de vakbonden naderen de ontknoping, nu de bonden TNT nog een week de tijd hebben gegeven om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken.

TNT Post heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd, vanwege dalende volumes in de postmarkt. Elfduizend arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, waarbij volgens TNT maximaal 4.500 gedwongen ontslagen zullen vallen. De bonden vinden dat te veel en noemen het getal bovendien onrealistisch. Zij verwachten dat het aantal ontslagen tot 8.000 kan oplopen.

De bonden eisten daarom in een brief aan TNT Post maatregelen om het aantal ontslagen te beperken. Donderdag spraken de partijen over deze brief, maar de bonden werden daar 'niet erg enthousiast' van, zegt Paul Jekkers, bestuurslid van postvakbond BVPP, tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "We hebben gezegd dat we meer van TNT willen", aldus Jekkers.

TNT gaat de voorstellen van de bonden daarom nogmaals doorrekenen, waarna de partijen donderdag 14 oktober verder zullen praten. Volgens Jekkers zal TNT dan met iets beters moeten komen. "Als ze in dit tempo hun plannen blijven aanpassen, is het echt onvoldoende."

Eerder dreigden de bonden al met acties als werkonderbrekingen als TNT niet aan hun eisen voldoet. TNT was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eurlings garandeert extra treinen bij Almere

Hoewel de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Almere er voorlopig niet in zit, zullen er toch veertien treinen per uur in beide richtingen gaan rijden. Die garantie gaf demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de bereikbaarheid van Amsterdam en Almere. Behalve de aanleg van extra asfalt was het de bedoeling om de Flevolijn op enkele plaatsen te verdubbelen, om zo de extra reizigersgroei te kunnen opvangen.

De uiteindelijke kosten vallen echter hoger uit dan gedacht. Zo is ongeveer honderd miljoen euro extra nodig voor geluidswerende maatregelen. Dat is het gevolg van de aanleg van de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad, waardoor ook meer treinen richting Almere gaan rijden.

Verschillende partijen eisen dat het spoor alsnog wordt verbreed. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent is samen met de FNV een actie gestart. Van Gent vindt het 'onbegrijpelijk' dat wordt afgezien van de verdubbeling. "Nu al zitten veel treinen overvol en loopt het vast op het tracé. Dat wordt nog erger als de Hanzelijn eind 2012 wordt opgeleverd." Het gemeentebestuur van Almere wil ook maatregelen om de toenemende stroom treinreizigers een plek te bieden.

Dat de spoorverbreding niet doorgaat is 'vervelend', maar het is niet anders, zei Eurlings. Niettemin kondigde hij een oplossing aan voor het probleem. In samenspraak met de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail is besproken op bepaalde plekken de seinen korter op elkaar te zetten.

Daardoor kunnen treinen dichter op elkaar gaan rijden, zonder de veiligheidsmarges te schenden. "Dan bereiken we binnen het budget toch de veertien treinen per uur per richting", zei Eurlings. "Het gaat niet om het aantal bielzen, het gaat om het aantal treinen."

Eurlings denkt dat ook op andere trajecten op deze manier meer treinen kunnen gaan rijden. GroenLinks, de ChristenUnie en PvdA reageerden terughoudend op Eurlings' oplossing. De Kamerleden denken dat problemen ontstaan bij de stations wanneer er meer treinen gaan rijden, zonder dat extra spoor wordt aangelegd. VVD'er Charlie Aptroot is er nog niet van overtuigd dat het spoor niet kan worden verdubbeld, hij eiste een second opinion.

Van Gent gaat door met haar actie, kondigde zij aan het eind van het debat aan. "Dit is gewoon geen goede zaak."

Celstraf geŽist voor spuiten pepperspray in disco

Tegen een 28-jarige man uit Anna Paulowna die vorig jaar in een discotheek in Schagen een bijtende stof over het publiek heeft gespoten is donderdag een celstraf van vier maanden geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie in Alkmaar dat de man een taakstraf van tweehonderd uur krijgt opgelegd wegens poging tot zware mishandeling.

Het incident vond plaats tijdens het jaarlijkse Schagense evenement Paasvee. Toen de bijtende stof, pepperspray of een daarop gelijkend goedje, over het publiek werd gespoten waren zo'n 1500 bezoekers aanwezig in de discotheek. Ruim dertig mensen kregen last van branderige ogen, een brandende huid, hadden moeite met ademhalen of last van mond en slijmvliezen.

In de discotheek brak paniek uit, mede doordat het zicht beperkt was omdat de rookmachines op de dansvloer aanstonden. Als de machines niet direct waren uitgeschakeld of als mensen of meubilair zouden zijn gevallen, had het volgens justitie veel erger kunnen aflopen. "Mensen in paniek die proberen te vluchten zouden elkaar hebben kunnen vertrappen", aldus het OM.

Negen mensen hebben zich door aanwezige EHBO'ers laten behandelen. Twee werden naar een ziekenhuis gebracht. De overige slachtoffers werden naar een politiebureau vervoerd en daar afgespoeld en behandeld door een huisarts.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

UFO legt opnieuw vliegverkeer plat

Nu 2012 met rasse schreden nadert, neemt ook het buitenaardse vliegverkeer zienderogen toe. In nog geen half jaar tijd, heeft een ufo het Chinese vliegverkeer driemaal platgelegd.

Aan het begin van onze vermeende zomer werd het eerste ruimtevaartuig gesignaleerd boven Hongkong. Op woensdag 7 juli vond de tweede waarneming plaats. Deze ufo zorgde ervoor dat de luchthaven van Xiaoshan zelfs een paar dagen moest sluiten.

Het meest recente geval dateert van september. Het ruimteschip werd ontdekt door de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Hoot, de Binnen-Mongolische hoofdstad. De ufo cirkelde een poosje boven het vliegveld en loste ineens op in het niets.

Om een botsing tussen passagiersvliegtuigen en ET te vermijden, besloot men het vliegverkeer om te leiden naar een naburig vliegveld. "Om de veiligheid te garanderen moesten vliegtuigen elders landen", vertelde een woordvoerster. "Anders zou het tot een botsing hebben kunnen komen."


Naar verluidt zou het gaan om bewoners van de planeet Qwpyrz (bij Hoevelaken linksaf)
De Qwpyrznezen onthouden zich echter van ieder commentaar

Skil-Shimano begint vrouwenploeg

Vanaf komend seizoen heeft Skil-Shimano ook een vrouwenploeg. Onder de naam Skil-Koga rijden onder anderen Regina Bruins, Suzanne de Goede, Roxane Knetemann en Amy Pieters dan hun races. Oud-renster Sharon van Essen wordt de ploegleider van de nieuwe equipe. Sissy van Alebeek, voormalig Nederlands kampioen en commercieel manager van Skil-Shimano, krijgt het management van de ploeg in handen.

Met de nieuwe vrouwenploeg treedt Skil in de voetsporen van andere grote ploegen die zowel een mannen- als een vrouwenploeg hebben, zoals HTC-Columbia en Cervélo. Die laatste ploeg wordt, net als een deel van de mannenploeg overgenomen door Team Garmin.

De Skil-Koga-ploeg wil de rensters optimale mogelijkheden bieden voor de Olympische Spelen van 2012. Een tweede doel is vervolgens het WK in Valkenburg in de najaar van dat jaar. Directeur Iwan Spekenbrink van de Skil-Shimano-ploeg noemt 2012 dan ook de rode draad. "Dit is een mooi en bijzonder project waarmee we een mooie link tussen de wielersport voor mannen en vrouwen leggen."

Biseswar: "Ik wil mijn voeten laten spreken"

Diego Biseswar baalt van het feit dat Mario Been en Cor Pot het in de media oneens zijn met elkaar over zijn persoon.

"Ik vind het niet prettig dat er in de media door de trainers over mij gesproken wordt", zegt de Feyenoord-aanvaller in gesprek met RTV Rijnmond. "Deze extra aandacht had ik liever niet gehad."

Biseswar werd vorig weekend buiten de selectie gelaten van Feyenoord voor het duel met De Graafschap. Tot de verbazing van Been werd zijn pupil echter wel opgenomen in de selectie van Jong Oranje, dat twee keer uitkomt tegen Oekraïne.

"Ik wil mijn voeten laten spreken", vervolgt Biseswar. "Vroeger gooide ik mijn kont in de krib, nu ben ik verstandiger geworden. Ik ga keihard werken en laten zien aan de trainer dat ik wil spelen."

Columbia stopt sponsoring wielerploeg

Team HTC-Columbia neemt na dit seizoen afscheid van co-sponsor Columbia. Dit meldt de Deense website Feltet.dk. De Amerikaanse producent van outdoorkleding was sinds 2008 verbonden aan de gelijknamige wielerploeg.

"We willen de ploeg bedanken voor alle successen en de bijdrage die ze geleverd hebben aan Columbia Sportswear, maar na het seizoen 2010 is de sponsoring over", liet Regina Cirmon van Columbia in een reactie weten. "Dat hadden we al besloten toen we in 2008 de overeenkomst sloten."

De verwachting is dat Team HTC-Columbia vanaf het nieuwe seizoen verder gaat als Team HTC-HighRoad.

Rabobank presenteert selectie Parijs-Tours

Maarten Tjallingii en Joost Posthuma nemen komend weekend deel aan de klassieker Parijs-Tours. Dit heeft de Rabobank-wielerploeg vandaag bekend gemaakt. De Nederlandse formatie wees Oscar Freire aan als kopman.

Tjallingii en Posthuma zijn voldoende hersteld van de blessures, die zij eerder deze week opliepen. Beide renners waren tijdens de Memoria Frank Vandenbroucke betrokken bij een valpartij.Selectie Rabobank:
Oscar Freire, Jos van Emden, Rick Flens, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Nick Nuyens, Joos Posthuma en Maarten Tjallingii

Brit filmt onder rokjes

Een 23-jarige Brit is in een supermarkt betrapt op het filmen onder rokjes van dames. Hij deed dat met een iPhone terwijl hij zachtjes de track 'Don`t Stop Me Now' van Queen zong. 

Carl Underdown, zoals de man in kwestie heet, was in de supermarkt om te zoeken naar het volgende slachtoffer om te filmen en het vervolgens op YouTube te zetten. Bij de broodafdeling zag hij de 21-jarige moeder Lori Nelder samen met haar 2-jarige dochter Lily. Carl pakte direct zijn camera en begon te zingen. Lori kwam daar vrij gauw achter en belde naar het alarmnummer.

De rokkenjager werd direct ingerekend, er hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd. Hij had verder nog video's van vijftien andere dames op zijn iPhone staan.

 

S. de Jong paar weken buitenspel

Ajax kan in de komende periode geen beroep doen op Siem de Jong. De middenvelder liep gisteren, tijdens de training van Jong Oranje, een blessure op.

Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat het om een scheurtje in zijn rechterhamstring gaat. Deze kwetsuur zorgt ervoor dat de speler twee tot vier weken niet in actie kan komen.

Door deze blessure mist De Jong in elk geval de competitieduel tegen NAC Breda (16 oktober) en het Champions League-treffen met AJ Auxerre (19 oktober).

Tennisster Hogenkamp verslaat Rus

Richel Hogenkamp heeft tijdens het ITF-toernooi van Barnstaple voor een grote verrassing gezorgd door Arantxa Rus uit te schakelen. De tennisster had drie sets nodig om haar landgenote, die op de wereldranglijst 150 plaatsen hoger staat, te verslaan: 3-6, 7-5 en 7-6(5).

Hogenkamp plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en zal het in de kwartfinale op moeten nemen tegen de Zweedse Johanna Larsson. Zij was in haar partij met 4-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor Michaëlla Krajicek, die er opnieuw niet in slaagde om de tweede ronde van een toernooi te overleven.

Blessure Mertens valt mee

De blessure van Dries Mertens, die hij tijdens een training van het Belgische elftal opliep, valt mee. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de middenvelder van FC Utrecht een middenvoetsbeentje heeft verzwikt.

Mertens zal de interland tegen Kazachstan in elk geval moeten missen. Zaterdag a.s. keren de Rode Duivels weer terug naar België. Vervolgens zal de kleine middenvelder, die voor het eerst geselecteerd was, een MRI-scan ondergaan. Daaruit moet dan blijken hoelang de voetballer niet in actie kan komen.

Colombiaanse dode niet Tanja Nijmeijer

De dode vrouw die werd gevonden na een aanval op een kamp van de Colombiaanse rebellenbeweging Farc is niet Tanja Nijmeijer. Dat blijkt uit onderzoek, hebben de Colombiaanse autoriteiten donderdag kenbaar gemaakt aan de Nederlandse ambassade in het land.

"Het staat nu honderd procent vast dat zij het niet is", zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de aanval op het kamp kwam de prominente Farc-leider Mono Jojoy om het leven. Nijmeijer stond lange tijd onder zijn bevel, maar was overgeplaatst. Haar nieuwe commandant, Mauricio, kwam echter ook om bij de aanval.

Colombia had vingerafdrukken en gebitsgegevens van Nijmeijer opgevraagd. Eerder concludeerde het forensisch instituut Medicina Legal al dat Nijmeijer het slachtoffer niet was. Dat het om de 32-jarige Nederlandse zou gaan, lag ook al niet voor de hand omdat de fysieke kenmerken van de gevonden vrouw volgens de Colombiaanse minister van defensie niet overeenkwamen met die van Nijmeijer.

Onbekend is waar de 'revolutionair' zich momenteel bevindt.


'Colombiaanse dode niet Tanja Nijmeijer' (Foto: Novum)

Witte Huis ontkent laag houden cijfers olielek

Het Witte Huis verwerpt aantijgingen dat de regering van de Amerikaanse president Barack Obama wetenschappers heeft verboden de bevolking te vertellen hoe erg het olielek in de Golf van Mexico had kunnen zijn.

Volgens perschef Robert Gibbs heeft het Witte Huis altijd geprobeerd de bevolking 'de meest accurate en actuele informatie' te geven over de hoeveelheid olie die in de Golf van Mexico lekte.

Uit documenten, die woensdag werden vrijgegeven door leden van een panel dat is aangesteld om de olieramp te onderzoeken, blijkt dat de regering wetenschappers ervan weerhouden heeft open kaart te spelen. Bovendien zou de regering nog meer fouten hebben gemaakt, die vragen doen rijzen over de competentie van de regering tijdens de crisis.

Relletjes bij 'vreedzame' demonstratie Molukkers

Bij de demonstratie van Molukkers op het Malieveld in Den Haag zijn donderdagmiddag onlusten uitgebroken. Demonstranten vielen politiebusjes aan. Of er arrestaties zijn verricht en of er mensen gewond zijn geraakt, is onduidelijk. Een politiewoordvoerder wil hierover vooralsnog niets kwijt.

Vanwege de demonstratie werd de A12 van Utrecht richting Den Haag tussen het centrum en het Malieveld tussen 17.00 en 17.30 uur afgesloten. De afsluiting was volgens de Verkeersinformatiedienst preventief om grotere problemen te voorkomen.

De demonstratie vond vanaf ongeveer 14.00 uur plaats. De bedoeling was dat de demonstratie vreedzaam zou verlopen. Volgens president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) John Wattilete deden ongeveer duizend mensen mee. De politie schat dit aantal lager in.

Met de demonstratie wilde de RMS de schendingen van mensenrechten in Indonesië onder de aandacht brengen. Volgens Wattilete zitten in Indonesië 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de RMS.

Het protest zou aanvankelijk vooral gericht zijn tegen de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die een staatsbezoek zou brengen aan Nederland. Hij zegde het bezoek echter op het laatste moment af vanwege een kort geding dat Wattilete tegen hem had aangespannen om hem gearresteerd te krijgen. Yudhoyono zei zich beledigd te voelen door een aanklacht door Molukkers in Nederland. De rechter bepaalde woensdag dat de Indonesische president niet gearresteerd hoeft te worden.

Wattilete sprak de betogers donderdag tijdens de demonstratie toe. Volgens de president was het een 'goede demonstratie'. "Ik denk dat onze boodschap goed duidelijk is gemaakt." Van onlusten zegt de president niets te hebben meegekregen.

Moeder hoort van moord op dochter in tv-show

Een Italiaanse moeder heeft woensdagavond in een live televisie-uitzending te horen gekregen dat haar dochter is vermoord door haar zwager en dat haar lijk waarschijnlijk was gevonden. De show werd uitgezonden vanuit het huis van de dader.

De vrouw, Concetta Serrano, mompelde na het schokkende nieuws 'mijn zwager is onschuldig' en 'ik kan het niet geloven'. Vervolgens verliet de vrouw samen met de presentator het huis.

De dochter van Serrano, de 16-jarige Sarah, verdween 26 augustus. Ze was op weg naar het huis van haar oom, waar ze met een familielid had afgesproken. Volgens berichten in de media heeft de oom, Michele Misseri, haar daar gewurgd nadat ze niet in wilde gaan op zijn seksuele avances.

De oom wekte ongeveer een week geleden argwaan toen hij met de mobiele telefoon van Sarah naar de politie ging. Hij beweerde de telefoon te hebben gevonden. Woensdag -enkele uren voor de uitzending- besloot de politie de man te ondervragen, die daarop bekende de moord te hebben gepleegd. Op aanwijzing van de man werd donderdag het lichaam van een meisje gevonden in een regenton. DNA-onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om Sarah gaat.

Aanklager Franco Sebastio weigerde in te gaan op berichten dat het meisje zou zijn misbruikt. Hij wilde alleen kwijt dat uit een eerste onderzoek is gebleken dat het meisje 'niet heeft geleden' voordat ze werd gewurgd.

RiccÚ wint Coppa Sabatini

Riccardo Riccò heeft zijn eerste overwinning geboekt in het shirt van Vacansoleil Pro Cycling Team. De Italiaan was de sterkste in de Coppa Sabatini.

Vacansoleil nam in de finale de koers in handen en stuurde resoluut aan op een groepssprint op de lastige aankomsstrook. Deze liep de laatste kilometer fors omhoog en was dus gemaakt voor de rappe mannen Marcato en Riccò. De ploeg zette Marcato en Riccò perfect af op 500 meter van de streep waarna Marcato de sprint aantrok voor Riccò die deze sprint overtuigend won. Marcato toonde zijn klasse door nog 2e te worden.

De Nederlander Wout Poels reed zijn eerste koers na het Wereldkampioenschap in Australië. Nog niet helemaal bekomen van de jetlag stapte hij anderhalf uur voor het einde van de koers uit de wedstrijd met het oog op de koers van zaterdag, de GP d'Emillia.

CDA kiest nieuwe fractievoorzitter

Het CDA in de Tweede Kamer vergadert donderdagmiddag over de keuze voor een nieuwe fractievoorzitter. Er moet een opvolger komen voor Maxime Verhagen, die vicepremier wordt in het nieuwe kabinet.

Verhagen is sinds de verkiezingen zowel fractievoorzitter als demissionair minister van Buitenlandse Zaken, maar kan het ministerschap niet blijven combineren met zijn functie in de Tweede Kamer.

Woensdag koos de VVD al een opvolger voor fractievoorzitter Mark Rutte, die minister-president wordt. Bij de VVD viel de keuze op Kamerlid Stef Blok.


CDA kiest opvolger Maxime Verhagen

Krul baalt van beenbreuk Ben Arfa

Tim Krul denkt dat Newcastle United het zonder Hatem Ben Arfa een stuk lastiger krijgt om zich te handhaven in de Premier League. De ploeggenoot van de Nederlandse doelman staat enkele maanden aan de kant met een dubbele beenbreuk. Die liep hij zondag hij op na een zware overtreding van Nigel de Jong.

"Dit is natuurlijk zwaar triest voor Newcastle", zegt de jeugdinternational, die het incident vanuit de verte zag gebeuren, aan Novum Nieuws. "Ik stond er ver vandaan en heb Nigel na de wedstrijd ook niet meer gesproken. Ben Arfa is volgens Krul een van de belangrijkste spelers van de club. "Hij is iemand die vier man uit kan spelen en dan ook nog eens kan scoren. Zonder hem wordt het moeilijker om ons doel, handhaving in de Premier League, te bereiken.

Zelf beleeft Krul in Newcastle momenteel mooie tijden. Door een blessure van Steve Harper is de 22-jarige Hagenaar de laatste weken eerste keus onder de lat. "Het is fantastisch dat ik elke week in de Premier League keep. Daar heb ik jaren op gewacht. Het is alleen jammer dat we de laatste twee wedstrijden hebben verloren."

Momenteel is Krul even terug in Nederland om zich met Jong Oranje voor te bereiden op de dubbele confrontatie tegen Oekraïne. De winnaar plaatst zich voor het jeugd-EK van volgend jaar. "Oekraïne heeft veel goede technische spelers", weet de keeper, die al een dvd van de komende tegenstander heeft bekeken. "Ze laten zich gemakkelijk vallen, soms zelfs zonder dat ze worden aangeraakt. Het wordt nog een zware klus."

World of Warcraft bereikt twaalf miljoen spelers

De grootschalige online game World of Warcraft heeft de magische grens van twaalf miljoen spelers doorbroken. Deze mijlpaal is na de Chinese release van het tweede uitbreidingspakket Wrath of the Lich King bereikt. Dat laat ontwikkelaar Blizzard donderdag in een officiële reactie weten.

De release van de tweede uitbreiding heeft in China veel vertraging opgelopen. Doordat de Chinese overheid entertainmentproducten erg streng censureert, heeft Blizzard veel werk moeten verrichten om Wrath of the Lich King op de Chinese markt te krijgen. Zo zijn alle skeletten en lijken uit het spel gehaald om het spel door de keuring te krijgen. Dat was een hele uitdaging omdat de grote eindbaas in Wrath of the Lich King een leger zombies aanvoert.

"Het enthousiasme en de steun die we van gamers blijven ontvangen, versterken onze veronderstelling dat we een van de beste entertainmentproducten ter wereld leveren", aldus Blizzard mede-oprichter Mike Morhaime in een reactie op de website van Blizzard. "We willen de game nog veel verder uitbouwen en kunnen niet wachten om dit met de aankomende uitbreiding Cataclysm te bewijzen."

World of Warcraft: Cataclysm komt op 7 december uit. In deze derde uitbreiding wordt de originele spelwereld Azeroth met de grond gelijkgemaakt door de kwaadaardige draak Deathwing.


World of Warcraft: meer dan twaalf miljoen spelers (Foto: Novum)

Tekenaar van Douwe Dabbert overleden

Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond overleden. Hij overleed na een lang ziekbed in Leidschendam. Hij is 81 jaar geworden. Dat heeft medeauteur Thom Roep van de bekende strip Douwe Dabbert donderdag bekendgemaakt.

Wijn ging als 18-jarige werken voor Toonder Studio's. Daar werkte hij een tijdje op de tekenafdeling, waarna in 1948 zijn eerste strip De Zwarte Hertog in het Tom Poes Weekblad verscheen. Een jaar later ging hij als freelancer werken en schreef hij onder meer de tekststrip Aram van de Eilanden. Ook tekende hij voor de Donald Duck en Tina.

Wijn is vooral bekend om de serie Douwe Dabbert, die verhaalt over een dwerg met een magische knapzak. Wijn tekende de strips, Roep bedacht het scenario. De strips verschenen in het weekblad Donald Duck, waarvan er 23 delen ook als album verschenen.

In 1986 kreeg Wijn een hersenbloeding. Hij leerde zichzelf vervolgens aan met links te tekenen. "Hij had zijn hele leven met rechts getekend, maar een halfjaar na zijn hersenbloeding ging hij met links verder en je kon geen verschil zien. Heel bijzonder", zegt Roep.

Vervolgens kreeg hij een tweede hersenbloeding. Op dat moment was het laatste deel van Wijn over Douwe Dabbert in de maak. Als een 'soort eerbetoon' tekende Dick Matena het toen af. "Piet heeft daarna nog drie jaar geprobeerd zijn werk weer op te pakken, maar dat lukte hem helaas niet meer."

Automobilist dood na val van viaduct

Een 93-jarige automobilist uit Zuidoostbeemster is donderdag om het leven gekomen toen hij op een afslag van de A7 de macht over het stuur verloor en van een viaduct tuimelde. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Het ongeluk gebeurde rond 12.00 uur.

De hoogbejaarde bestuurder wilde de A7 verlaten bij de afslag Volendam en verloor toen de controle over zijn voertuig. Hij stortte enkele meters naar beneden en kwam onderaan het viaduct tot stilstand. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken.

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Zorgverzekeraar CZ mag vanaf vrijdag 15 oktober de scores van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg publiceren. De rechter in Breda heeft dat donderdag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

CZ mag criteria opstellen op grond waarvan zij ziekenhuizen al dan niet contracteert, aldus de rechter. De ziekenhuizen moeten wel eerst de gelegenheid krijgen om op de onderzoeksresultaten te reageren.

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren
CZ mag scores borstkankerzorg publiceren (Foto: ANP)

Zweeds museum merkt diefstal kunstwerken niet op

Het Malmö Art Museum in het Zweedse Malmö was zich er niet van bewust dat er drie schilderijen, waaronder een kunstwerk van de Noorse expressionist Edvard Munch, misten uit de collectie, totdat de politie op de doeken stuitte bij een ander onderzoek. Dat heeft het museum donderdag gezegd.

Directeur van het museum Goran Christenson zei dat de politie de doeken woensdag aantrof en het museum op de hoogte stelde.

De gestolen kunstwerken, het schilderij Twee vrienden van Munch met een geschatte waarde van ruim een miljoen euro en twee schilderijen van Zweedse kunstenaars, werden twee weken geleden in een tijdelijke opslag opgehangen. Het is onduidelijk wanneer en hoe de doeken vervolgens gestolen zijn.

Lady Gaga machtiger dan Madonna en Beyoncť

Lady Gaga heeft meer macht dan Madonna en Beyoncé. Hoewel de showbizzcarrière van de jonge zangeres nog in de kinderschoenen staat, is de 24-jarige door zakenblad Forbes op de zevende plaats gezet in de lijst van invloedrijkste vrouwen ter wereld.

"De zangeres heeft de popmuziek en -cultuur in haar eentje nieuw leven ingeblazen", schrijft Forbes op zijn website. "Haar liedjes zijn als snoepjes voor het brein, verslavend en plakkerig." Madonna moet genoegen nemen met de 29e plaats en Beyoncé staat twee plaatsen onder Lady Gaga.

De invloedrijkste vrouw is Michelle Obama. De 46-jarige presidentsvrouw stoot daarmee de Duitse bondskanselier Angela Merkel van de eerste plaats. Gisele Bündchen, die sinds jaar en dag de Forbes-lijst van best verdienende modellen aanvoert, moet collega-model Heidi Klum boven zich dulden in de lijst van meest gezaghebbende vrouwen. Bündchen staat op de 72e plaats terwijl Klum de 39e plaats bezet.


Lady Gaga (Foto: Novum)

Sega wil slechte Sonic-games zo snel mogelijk vergeten

Sonic-gamers waren de afgelopen jaren niet zo blij: Sega had besloten om het oude Sonic-idee eens compleet op z'n kop te zetten en kwam met games als Sonic and the Secret Rings, Sonic and the Black Knight en Sonic Unleashed. Deze games scoorden slecht en fans verlangden al snel terug naar het oude Sonic-tijdperk.

Sega heeft het besluit genomen om de bovengenoemde games volledig van de aarde te laten verdwijnen. Sega's senior vice president van EMEA-landen heeft gezegd dat ze Sonic 'opnieuw uitvinden' en dat ze er een goed merk van willen maken. Hiermee willen ze niet herinnnerd worden aan de slechte Sonic-games.

Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 en Sonic Colors moeten het oude vertrouwde Sonic-gevoel weer oppakken. Sonic the Hedgehog 4 verschijnt 13 oktober in Xbox Live, WiiWare en het PSN, en is nu al verkrijgbaar in de App Store. Sonic Colors verschijnt op 12 november in de winkels.

 

 

Sonic Colors

Hoogspringster Vlasic atlete van het jaar

Hoogspringster Blanka Vlasic is uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De 26-jarige Kroatische werd verkozen boven de Britse meerkampster Jessica Ennis en de Duitse sprintster Verena Sailer. Vlasic won dit jaar goud op het EK outdoor in Barcelona en schreef alle zeven Diamond League-wedstrijden op haar naam.

Bij de door de Europese atletiekbond georganiseerde verkiezing mochten nationale bonden, fans, journalisten en een panel van experts hun stem uitbrengen. Bij de mannen viel de keuze eerder deze week op de Franse sprinter Christophe Lemaître, die Europees kampioen werd op de 100, 200 en de 4x100 meter estafette.


Blanka Vlasic (Foto: Novum)

Nobelprijs Literatuur voor Mario Vargas Llosa

De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar toegekend aan de Peruaanse schrijver en oud-politicus Mario Vargas Llosa (74). Dat heeft de Zweedse Academie donderdag bekendgemaakt.

Hij is de eerste Peruaan die de prijs heeft gekregen. De laatste Spaanstalige schrijver aan wie de prijs werd toegekend, was in 1990 de Mexicaan Octavio Paz.

De prijs, waaraan een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (1,5 miljoen euro) is verbonden is aan Vargas Llosa toegekend voor 'de manier waarop hij machtsstructuren in kaart brengt en zijn scherpzinnige beelden van het verzet, de opstandigheid en de nederlaag van het individu'. Vargas Llosa is de elfde Spaanstalige winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. De eerste was de Spanjaard José Echegaray in 1904. Andere Spaanstalige winnaars waren onder anderen Pablo Neruda (1971) en Gabriel Garcia Márquez (1982).

Nobelprijs Literatuur voor Mario Vargas Llosa
Nobelprijs Literatuur voor Mario Vargas Llosa (Foto: ANP)

Tentoonstelling verboden voor kinderen

De gemeente Parijs is donderdag onder vuur komen te liggen, nadat het minderjarigen de toegang had ontzegd tot een tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst. In het museum is een tentoonstelling te zien over het werk van Larry Clark. Onderdeel van de expositie zijn expliciete seksueel getinte foto's van tieners.

Critici noemden het verbod gelijk aan censuur. De Franse Liga voor de Mensenrechten noemde het besluit van de gemeente 'achterlijk en reactionair'.

De gemeente heeft zorgen geuit over mogelijke rechtszaken als het minderjarigen toestaat de expositie te bezoeken. Een Franse wet uit 2007 verbiedt het tonen van pornografische afbeeldingen aan kinderen onder de achttien. De straffen voor het schenden van de wet kunnen oplopen tot drie jaar celstraf en een boete tot 75.000 euro. De strenge interpretatie van de wet heeft echter geleid tot verbazing.

Clark, die bekend werd met zijn film 'Kids' uit 1995, noemde het verbod in een interview met de Franse krant Libération 'belachelijk'. "Ik zie dit als een aanval op de jeugd, op tieners", zo zei hij. "Deze foto's zijn voor hen bedoeld."

Rusland betaalt Iran terug voor rakettendeal

Rusland gaat de aanbetaling die Iran heeft gedaan voor de levering van luchtverdedigingsraketten terugbetalen. Dat heeft Sergei Chemezov, het hoofd van het Russische staatsbedrijf dat de S-300 raketten zou leveren, donderdag gezegd. In totaal gaat het om een bedrag van 166,8 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro).

Iran heeft volgens Chemezov verder niets te goed van Rusland, omdat het contract voor de levering van de raketten werd ontbonden vanwege VN-sancties tegen Iran. Door de sancties werd de levering van wapens verboden.

Iran heeft kritisch gereageerd op het ontbinden van de overeenkomst en beschuldigde de Russen ervan te buigen onder de druk van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten en Israël hebben sterk geprotesteerd tegen de wapendeal.

Erotische kalender voor premier Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin wordt vandaag achtenvijftig jaar oud, en dat blijkt reden voor een feestje. Verschillende studentes besloten ter ere van zijn verjaardag een erotische kalender te maken, waarin ze in verschillende lingeriesetjes poseren.

De kalender is getiteld 'Vladimir Vladimirovich, we houden van je. Fijne verjaardag Mr. Putin'. De vrouwen zijn allemaal studentes Journalistiek, en staan in vuur en vlam voor hun premier. Zo wenst Lena Gornostayeva, Miss Maart, haar premier een fijne verjaardag met de boodschap: "U doofde de bosbranden, maar ik sta nog steeds in brand."

De woordvoerster van de faculteit is niet blij met de kalender, en noemt het een 'werk van erotische wansmaak'. De modellen poseerden gratis. Maxim Perlin (22) zette de kalender in elkaar: "Het idee van de kalender was om niet zomaar meisjes die honderd dollar wilden verdienen te fotograferen, maar juist zij die al wat hebben bereikt en een mening hebben over politiek."

Waarom de dames dan in lingerie zijn gefotografeerd? "Naar mijn mening is dat mooier en interessanter." Perlin werkt voor een pro-Kremlin site, genaamd Russia.ru. Hij ontkent lid te zijn van welke pro-Kremlin organisatie dan ook en stelt dat 'negentig procent van de meisjes vriendinnen zijn'.

Benieuwd? Check hier de foto's!

Kwart priesters geremder in omgang met kinderen

Een kwart van de Nederlandse priesters voelt zich door de seksschandalen van de afgelopen tijd geremd in de omgang met kinderen. Ruim vier op de tien willen dat de discussie over het celibaat wordt heropend. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het Radio 1-programma Dit is de Dag en het Katholiek Nieuwsblad onder 124 rooms-katholieke pastors.

Priesters mogen niet trouwen van het Vaticaan. Het celibaat wordt geregeld gezien als een factor die een rol speelt bij de misbruikschandalen met kinderen die de afgelopen maanden aan het licht kwamen in katholieke instellingen.

Tachtig procent van de priesters zegt dat de negatieve berichtgeving over de kerk op hen afstraalt. Twee derde wordt erop aangesproken en veertig procent ziet het aantal afhakers in de kerk toenemen. Een enkele pastoor past zijn kleding aan en draagt soms geen boordje op straat.

Een op de zeven van de ondervraagde priesters heeft incidenten in hogere kerkelijke regionen in de doofpot zien verdwijnen, blijkt volgens de EO uit de peiling.

NBA Elite komt toch nog deze maand uit

Nadat eerder Electronic Arts het spel NBA Elite voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld, zal de iPhone versie toch nog deze maand uitkomen. NBA Elite zou ook voor de Xbox 360 en de PS3 vandaag uitkomen, maar dankzij de vele fouten die spelers tijdens de demo hebben gezien, is het nog niet duidelijk of het spel uberhaupt nog komt.

EA komt met nog meer spellen voor in de App Store, zo is FIFA 11 net gelanceerd en zal binnenkort EA MMA ook erbij komen. Naast de sportspellen komt er ook een mobiele versie van Battlefield Bad Company 2. Wanneer je in het bezit bent van een iPad is het mogelijk om ergens deze maand Sim City Deluxe te downloaden.

nba elite

Eetcafť krijgt twee Michelinsterren

Een eetcafé met achttien tafeltjes in de New Yorkse wijk Brooklyn heeft donderdag twee Michelinsterren gekregen. De directeur van de Michelin Guide to New York Jean-Luc Narret noemde het eetcafé, dat gevestigd is in een kruidenierswinkel, 'een van de driehonderd beste restaurants ter wereld'.

Het eetcafé serveert gerechten uit de Franse keuken met Mediterraanse en Japanse invloeden. De prijs van het eten is echter niet zo nederig als het café zelf: voor een menu moet 135 dollar (bijna honderd euro) worden neergelegd.

Chefkok Cesar Ramirez zei niet te verwachten dat een dergelijke eer hem ten deel zou vallen. Hij zei erg blij te zijn met de erkenning die Brooklyn krijgt. "Het gaat altijd maar om Manhattan", zei hij. Ramirez sprak zijn grote dank uit aan zijn mentor, David Bouley, die het moest doen met één ster.

Wozniacki naar eerste plaats op wereldranglijst

Tennisster Caroline Wozniacki is vanaf maandag de nieuwe nummer één van de wereld. De 20-jarige Deense bereikte donderdag de kwartfinale van het toernooi in Beijing en verzamelde daarmee voldoende punten om de eerste plaats over te nemen van Serena Williams. Het is voor het eerst dat Wozniacki de wereldranglijst aanvoert.

Sinds de invoering van de WTA-ranglijst is Wozniacki de twintigste speelster die de eerste plaats bereikt. Nooit eerder mocht een Deense tennisster zich de beste van de wereld noemen. Recordhoudster is de Duitse Steffi Graf, die in totaal 377 weken de bovenste plaats bezet hield.

Wozniacki profiteerde de afgelopen maanden van een voetblessure van Williams, die daardoor nog altijd aan de kant zit. Vorige week won de Deense het toernooi van Tokio, waardoor de eerste plaats heel dichtbij kwam. Een 6-3 en 6-2 overwinning op de Tsjechische Petra Kvitova in de kwartfinale van Beijing was donderdag voldoende om de mijlpaal te bereiken.


Caroline Wozniacki (Foto: Novum)

[Upd] Twee doden gevonden in Rijswijkse woning

In een woning aan de Mandolinestraat in Rijswijk zijn donderdagmorgen twee doden gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf.

Ze zijn door geweld om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw en har 4-jarig zoontje. Dat liet de politie weten.

Update 16.00 uur:
Agenten troffen de lichamen aan tijdens een deurwaardersbezoek aan de woning. Na aanbellen werd niet opengedaan, waarna de agenten zich toegang tot het huis verschaften.

Hoelang de doden al in de woning lagen, is onbekend. Of er nog meer mensen op het adres wonen, wil de politie niet zeggen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Sojoez-capsule beschadigd tijdens vervoer

Een Russisch ruimtevaartuig dat gebruik wordt voor het vervoeren van kosmonauten van en naar het internationale ruimtestation ISS is tijdens het vervoer beschadigd geraakt. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie donderdag gezegd.

Twee componenten van de Sojoez TMA-20 zijn verschoven tijdens het treinvervoer naar het Kosmodroom van Baikonoer, een ruimtevaartcentrum in Kazachstan. De beschadigingen waren het gevolg van schendingen van de veiligheidsvoorschriften.

De Sojoez-capsules worden in een fabriek buiten Moskou gefabriceerd en daarna per trein zo'n tweeduizend kilometer vervoerd.

Rusland test met succes kernraket

De Russische marine heeft donderdag met succes een geavanceerde ballistische raket afgevuurd met een kernonderzeeër. De test was de dertiende in een serie over de afgelopen jaren, waarvan de meeste jammerlijk mislukten.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie zei dat de Boelava intercontinentale raket in de Witte Zee werd gelanceerd vanuit de kernonderzeeër Dmitri Donksoi. De kernkoppen van de raket troffen met succes een doelwit op het uiterste einde van het schiereiland Kamtsjatka, in het oosten van Rusland.

Nu nucleaire raketten uit het Sovjet-tijdperk worden vervangen, moet de Boelava op den duur de hoeksteen worden van het Russische kernarsenaal. De Boelava is zo ontworpen dat defensiesystemen tegen raketten kunnen worden ontweken door een snelle start en de mogelijkheid tot het uitvoeren van ongebruikelijke manoeuvres in de lucht.

InHolland moet diplomabonussen terugbetalen

Hogeschool InHolland moet zeker anderhalf miljoen euro aan onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de staat. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter een motie van deze strekking van de SP.

Aanleiding voor de motie waren de bevindingen van de commissie-Leers, die onderzoek deed naar diplomafraude bij de hogeschool. InHolland heeft te gemakkelijk een diploma gegeven aan studenten die lang over hun studie deden, concludeerde de commissie onlangs.

Voor elke afgestudeerde student krijgt een hbo-instelling een bonus van de overheid. "InHolland heeft voor minstens 150 diploma's onterecht een bonus ontvangen van ruim 10.000 euro", zegt de indiener van de motie, SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

De anderhalf miljoen euro moet volgens Van Dijk worden gebruikt om de studenten met een onterecht verkregen diploma alsnog een goede opleiding te geven.

Greenpeace demonstreert tegen kernafval

Ongeveer zestig actievoerders van Greenpeace hebben donderdag een deel van het hoofdkwartier van het Europees Parlement in Brussel omsingeld. Zij willen daarmee protesteren tegen het gebruik van nucleaire technologie.

De activisten brachten vier monsters mee van radioactief afval die de organisatie zou hebben verzameld op een openbare plek vlakbij opwerkingsfabrieken in Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook brachten ze monsters mee van radioactieve grond die verzameld werd in Niger en België.

Het Europees Parlement overweegt nieuwe wetgeving voor kernafval en Greenpeace wil laten zien dat kernafval niet goed verwerkt kan worden en dat het eeuwen in het milieu blijft, of het nu opgeslagen wordt of niet.

In memoriam Kamerling bij RTL 4

RTL 4 zendt donderdagavond een in memoriam over Antonie Kamerling uit. Dit programma vervangt de reguliere uitzending van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), meldde de zender.

RTL Nederland zei in een reactie geschokt te zijn door het plotselinge overlijden van Kamerling. In 1990 brak hij door met zijn rol als Peter Kelder in de soapserie van RTL 4.

Ook het programma RTL Boulevard staat stil bij de dood van Kamerling. Op de website van GTST kunnen mensen hun medeleven betuigen.

In memoriam Kamerling bij RTL 4
In memoriam Kamerling bij RTL 4 (Foto: ANP)

Euro weer boven de $1,40

De euro is donderdagmiddag weer boven de 1,40 dollar per euro gestegen, de hoogste stand sinds januari dit jaar. Beleggers zijn steeds meer bevreesd dat de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve opnieuw de geldpersen aanzet om de zwakke Amerikaanse economie opnieuw aan te zwengelen.

Ook zijn economische macrocijfers in het eurogebied de laatste tijd fors beter dan in Amerika. Zo werd donderdag bekend dat de Duitse industriële productie in augustus met 1,7 procent op maandbasis is gestegen, fors hoger dan economen vooraf hadden verwacht.


Euro weer boven de $1,40

Zeer grote brand op industrieterrein Zaandam

Op een industrieterrein in Zaandam woedt donderdag een zeer grote brand. Het vuur ontstond rond 11.30 uur in een bedrijfspand aan de Noorder IJ- en Zeeweg. Dat meldt de politie. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het gaat om een bedrijf waar onder meer plantaardige oliën worden verwerkt. De brandweer had de brand rond 14.15 uur onder controle en laat het gebouw gecontroleerd uitbranden. Het hele industrieterrein is afgezet voor verkeer als gevolg van de grote rookontwikkeling. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Opstelten donderdagavond naar koningin

Informateur Ivo Opstelten (VVD) gaat donderdagavond naar koningin Beatrix om zijn eindverslag aan te bieden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Opstelten wordt om 19.00 uur verwacht bij Paleis Huis ten Bosch. Na afloop geeft hij een persconferentie in het gebouw van de Eerste Kamer. Naar verwachting wordt na zijn bezoek VVD-leider Mark Rutte benoemd tot formateur.

Aanvankelijk zou Opstelten woensdag al naar de koningin gaan, maar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders en nieuwe kritiek van de twee dissidenten binnen het CDA zorgden voor vertraging.

Nadat Ad Koppejan en Kathleen Ferrier eerder deze week hun verzet tegen deelname aan het rechtse minderheidskabinet hadden gestaakt, lieten zij zich opnieuw kritisch uit over politieke samenwerking met de PVV. Zo zei Koppejan dat het doel bleef om Wilders te 'ontmaskeren'. Die eiste daarop duidelijkheid voordat Opstelten zijn eindverslag kon gaan aanbieden aan het staatshoofd.

Dat gesprek tussen het duo en VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en CDA-Kamerlid Ank Bijleveld vond donderdagochtend plaats. Koppejan en Ferrier hebben daarbij verklaard dat zij alle maatregelen in het gedoogakkoord steunen. "En daar ging het mij om", zei Wilders.

Rutte, Verhagen en Wilders kwamen daarna opnieuw bijeen in de Eerste Kamer om samen met Opstelten een definitieve versie van het eindverslag op te stellen.

Wiimote Plus vanaf november in Japan

Nintendo heeft bekend gemaakt dat de nieuwe Wiimote Plus vanaf 11 november te koop zal zijn, daarnaast zal vanaf die datum de Wiimote Plus ook als standaard Wiimote geleverd worden bij de Wii-console. De controller is verkrijgbaar in vijf kleuren: Wit, Zwart, Rood, Blauw en Roze.

De nieuwe Wiimote zal ongeveer €33,- gaan kosten. Vanaf 11 november zal er ook naast een zwarte en witte nun-chuck ook een rode verkrijgbaar zijn die ongeveer €15,- zal gaan kosten. De nieuwe Wiimote Plus zal dezelfde grootte als de oude controller zonder de motion-plus-uitbreiding krijgen. Wanneer de nieuwe Wiimote naar Europa komt is nog niet bekend.

PlusChuck

"Van der Sar stopt na dit seizoen"

De keeperstrainer van Manchester United, Eric Steele, heeft vandaag onthuld dat Edwin van der Sar na dit seizoen zijn carrière als prof zal beëinigden. De voormalig international van het Nederlands elftal bereikt op 29 oktober de leeftijd van 40 jaar.

"Ik denk dat Edwin alles op een rijtje heeft gezet en heeft besloten dat dit zijn laatste jaar is", liet Steele weten. "Hij is een verstandig en intelligent man. Ik denk niet dat hij mij of trainer Alex Ferguson nodig heeft om tot de conclusie te komen wanneer de tijd rijp is om te stoppen."

"Als Van der Sar tot Kerstmis de tijd krijgt en hij en de coach denken dat het moet, nemen we dan een besluit", ging Steele verder. "Het ligt eraan hoe Edwin zich voelt en hoe hij presteert. Als prestaties achterwege blijven zal de trainer beslissen, maar dat zal Edwin dan eveneens doen."

Van der Sar debuteerde in het seizoen 1990/1991 voor Ajax en zou vervolgens negen jaar bij de Amsterdammers blijven. Vervolgens trok de doelman naar Juventus, Fulham en Manchester United. Bij de laaststgenoemde club staat de Nederlander nog altijd onder contract.

Kok Astana bevestigt verklaring Contador

Paco Ollala, de kok van Astana, heeft het verhaal van Alberto Contador vandaag bevestigd. Hiermee zegt hij dus dat het verhaal van de besmette biefstuk waar is. Daarnaast liet hij ook weten dat de Kazachstaande wielerformatie de bonnetjes zelfs nog heeft.

Ollala, die nooit had gedacht nog eens zoveel aandacht te krijgen, deed zijn uitspraken in de Spaanse krant El Diario de Burgos. "Astana waarschuwde me al dat ik in de hotels geen gebruik mocht maken van de keuken", aldus de kok. "Maar op de inmiddels beruchte dag van de steak was dat de enige keer dat dat ook daadwerkelijk zo was."

"Het was mijn verantwoordelijkheid om de maaltijden te bereiden en op die dag mochten we niet in de keuken werken. Dus ik heb gevraagd aan een goede vriend of hij een steak kon meenemen, omdat het vlees in Frankrijk niet hetzelfde is. En dat is wat er gebeurd is. Een serie toevalligheden heeft geleid tot deze rotzooi", besloot hij.

Super Mario All-Stars 25th Anniversary Edition heeft een datum

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Super Mario All-Stars 25th Anniversary Edition 3 december te koop zal zijn in Europa. Weten we gelijk wat we aan Sinterklaas moeten vragen. Niet dat de Nintendo-fan iets te klagen had, want op die dag zal ook Donkey Kong Country Returns in de schappen liggen.

De speciale editie van All-Stars zal Super Mario Bros. 1, 2 en 3 bevatten en dan gaat het dus om de westerse telling. De Japanse Super Mario Bros. 2 zal toegevoegd worden onder de naam ‘The Lost Levels’. Verder is ook een CD toegevoegd met muziek van de serie en een speciaal boek dat alles over de geschiedenis van Mario vertelt.


Romafamilie uit Nieuwegein uit huis gezet

Een Romafamilie uit Nieuwegein is woensdag uit huis gezet. De reden was een huurachterstand, meldt een woordvoerder van woningbouwvereniging Mitros donderdag.

Het gaat om het gezin van Rade Duric, die eerder in de media liet weten dat hij met de gemeente in gesprek is over integratieproblemen van Roma in Nieuwegein. Hij bood aan om met twintig Romagezinnen uit Nieuwegein te vertrekken, voor honderdduizend euro per gezin. De gemeente Nieuwegein keurt dit voorstel af. "Het is geen optie", laat een woordvoerder weten.

De burgemeester van Nieuwegein wil Roma etnisch gaan registreren. Dat is niet om ze gemakkelijker uit te kunnen zetten, aldus de woordvoerder. "We willen de gegevens van Roma hebben om ze bijvoorbeeld te kunnen helpen met scholing en schuldsanering. We zijn nog aan het uitzoeken in hoeverre dat wettelijk mogelijk is."

Ivanovic naar laatste acht Peking

Ana Ivanovic heeft zich bij de laatste acht van het WTA-toernooi in Peking geschaard. De Servische had twee tiebreaks nodig om haar opponente, de Russin Elena Dementieva, op de kniëen te krijgen.

Ivanovic kwam in de eerste set op een uitstekende 5-2 voorsprong, waarna Dementieva terug wist te komen tot 5-5. In de tiebreak bleef de Servische uiteindelijk aan de juiste kant van de score en won met 7-2. In de tweede set kreeg de Russin een setpoint, maar wist deze niet te benutten. Uiteindelijk eindigde ook deze set met een tiebreak, waarin Ivanovic de beste bleek te zijn.

Broer Amsterdamse juwelier doodgeschoten

Bij een overval op een juwelier in Amsterdam-West is donderdag een 66-jarige medewerker overleden. De man werd neergeschoten door de overvallers en overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De daders zijn voortvluchtig.

Twee overvallers drongen rond 11.00 uur de zaak aan de Jan Evertsenstraat binnen en bedreigden de eigenaar en zijn broer. Kort daarop schoot een van de overvallers. De broer raakte ernstig gewond, werd direct gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later alsnog overleed.

De overvallers vluchtten op een scooter in de richting van de Admiralengracht. De politie heeft een groot team op de zaak gezet en is op zoek naar getuigen.

Liga nieuwe sponsor 'Team Timmer'

De nieuwe schaatsploeg rond Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer wordt in het nieuwe seizoen door koekjesfabrikant Liga gesponsord. Dit maakte de formatie vandaag, middels een persconferentie, bekend.

De oorsprong van de nieuwe schaatsploeg lag in het feit dat het trio de Control-ploeg de rug toekeerde. Met de komst van de sponsor heeft het team ook een naam, namelijk Team Liga. Het is de bedoeling dat de formatie zich op het NK schaatsen (november) en het WK sprint (januari) van zijn beste kant laat zien.

"Liga is ons letterlijk op het lijf geschreven", aldus Timmer in een reactie. "We willen met elkaar pieken op het NK en op het WK sprint in januari. Het is onze droom om met het complete Team Liga op het podium te staan."

"Het was een rommelige, onzekere zomer", blikte Gerritsen terug. "Maar na verloop van tijd hebben we goed kunnen trainen en we staan er fysiek goed voor. Ik ben benieuwd waar we staan, komende winter."

Timmer, Gerritsen en Boer kregen enige tijd later nog gezelschap van Floor van den Brandt. Liga zal zich voor de duur van twee jaar aan de schaatsploeg verbinden. Daarnaast heeft de fabrikant van koekjes nog een optie tot verlenging tot de Olympische Spelen in 2014.

J. Verhoek beste speler eerste periode Jupiler League

John Verhoek heeft de laatste nog uit te delen Bronzen Stier in de wacht gesleept. De speler van FC Den Bosch werd vandaag namelijk uitgeroepen tot beste speler van de eerste periode in de Jupiler League.

Verhoek kreeg uiteindelijk 43% van de stemmen, waarmee hij Bruno Andrade (24%) en Arne Slot (19%) op een forse achterstand zette. De top vijf werd gecompleteerd door Derk Boerrigter (9%) en Johan Voskamp (5%).

De andere Bronzen Stieren voor de eerste periode gingen naar FC Zwolle (ploeg), Ernest Faber (trainer), Rochdi Achenteh (talent) en Johan Voskamp (topscorer).

Mercedes GP legt Schumacher ultimatum op

Mercedes GP heeft Michael Schumacher een ultimatum opgelegd. Mocht de Duitser ook komend seizoen maar een beetje aanmodderen in de Formule 1, dan wordt zijn contract voortijdig beëinigd. Dit heeft de Duitse boulevardkrant Bild vandaag gepubliceerd.

Nico Rosberg, ploeggenoot van Schumacher bij Mercedes GP, presteert op dit moment beter dan zijn landgenoot. "We zijn tevreden met de prestaties van Nico. Nu is het wachten op Michael, die zijn beste niveau nog niet heeft gehaald. Ik verkies dat mijn twee piloten elkaar het vuur aan de schenen leggen, niet dat er één bovenuitsteekt", aldus Ross Brawn, teambaas van het Formule 1-team.

Schumacher vergaarde tot dusver pas 46 punten en staat daarmee op de tiende plaats in de stand om het wereldkampioenschap. Rosberg doet het veel beter met 122 punten en een zevende stek. Het beste resultaat van de zevenvoudig wereldkampioen behaalde hij dit seizoen in Barcelona en Istanbul. Toen werd de Duitser namelijk vierde.

'Ronaldo gebruikte doping bij PSV'

Een biografie over Ronaldo heeft opnieuw stof doen opwaaien over zijn vermeende dopinggebruik in zijn tijd bij PSV. Bernardo Santi, coördinator van de anti-doping-afdeling van de Braziliaanse bond, zegt dat Ronaldo in zijn tijd bij PSV anabolen heeft gekregen van de club. Zo kon hij in korte tijd gespierder worden.

Ronaldo heeft de beschuldigingen inmiddels zelf ook gelezen. "Wat een idioot!", was de eerste reactie die weinig aan onduidelijkheid over liet. Santi baseert zich op bronnen binnen de Eindhovense club.

Twee jaar geleden beweerde Santi hetzelfde verhaal. In een nieuw verschenen biografie herhaalt hij die. "In Nederland zijn ze begonnen Ronaldo anabolen te geven. Zijn spierstructuur destijds is zo veranderd en verhield zich in geen enkel opzicht met de botgroei in zijn knieën. Ze gaven Ronaldo vitaminesupplementen, maar daar zaten ook anabolen-achtige middelen in. Hij is daardoor sneller gegroeid dan de natuur voorzien had. Pas op zijn twintigste is een man volgroeid. Hij was op zijn zeventiende al in behandeling in Nederland."

Labyad uit Oranje onder 19 gezet

Zakaria Labyad is uit de selectie van het Nederlands elftal onder 19 jaar verwijderd. De reden is dat de PSV'er in de toekomst uit wil gaan komen voor Marokko en zich bij die voetbalbond gemeld heeft. De regels van de KNVB schrijven voor dat een speler niet voor Nederland uit kan komen als een dergelijke aanvraag aan de orde is, bericht Voetbal International.

Wim van Zwam heeft Labyad daarop uit de selectie gezet en is tegenover VI duidelijk. "De zaak is vrij simpel. Het lijkt me vrij logisch dat een speler bij behandeling van zo'n aanvraag niet in actie kan komen." Hij wil niet te diep ingaan op de zaak. "Maar als je 1 en 1 bij elkaar optelt kun je denk ik wel invullen hoe ik over deze zaak denk." Later vandaag licht de KNVB het incident verder toe.

Renault ontkent beweringen RšikkŲnen

Het Formule 1-team van Renault ontkent de beweringen van Kimi Räikkönen dat het alleen maar de naam van de Fin gebruikte om het imago te verbeteren. The Iceman zei eerder deze week dat hij volgend jaar niet voor Renault zal gaan racen en was teleurgesteld dat de renstal naar buiten bracht dat ze met hem in gesprek waren.

"We wilden helemaal niet profiteren van Kimi's imago, zoals hij beweerde in de media," zei de teambaas van Renault Eric Boullier tegen Autosport. "De manager van Räikkönen nam na Spa contact met ons op en wij zeiden: 'heb even geduld. We voelen ons vereerd dat je contact met ons hebt opgenomen, maar we willen eerst de potentie van Vitaly Petrov evalueren en als we een conclusie hebben getrokken nemen we weer contact op.' Zo ging het."

"Sinds die tijd hebben we nog niet met hen gesproken, omdat de evatuatie Vitaly nog niet afgerond hebben. Ik heb nooit de media ingeschakeld en ik zie er het voordeel ook niet van in om te zeggen dat Kimi interesse in ons heeft. De media was zeer geïnteresseerd en in de afgelopen weken is er veel over geschreven. Ik denk dat er over niets anders viel te schrijven en ik denk dat Kimi het niet leuk vond dat alles in de media besproken werd."

"Ik hou altijd mijn woord en toen het bekend werd was ik eerlijk en beleefd. Ja, we voelden ons gevleid dat er contact met ons werd opgenomen, maar meer heb ik niet gezegd. Nu is alles hoop ik duidelijk voor hem en voor mij en is de discussie ten einde."

Bullock onderhandelt over hoofdrol in Gravity

Sandra Bullock onderhandelt over een rol in de sciencefictionthriller Gravity. Regisseur Alfonso Cuaron heeft haar op het oog nu Natalie Portman definitief heeft afgezegd voor het project, schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

De Mexicaanse regisseur Cuaron, die samen met zijn zoon Jonas het script schreef, is al maanden op zoek naar een vrouwelijke hoofdrolspeler die tegenover Robert Downey Jr. komt te staan.

De eerste keuze van de producenten van Gravity was Angelina Jolie, maar zij hield de boot af. Daarna werden Scarlett Johansson en Marion Cotillard gevraagd. Na hun afzeggingen kwam Jolie weer in beeld, maar de Amerikaanse actrice verliet het project om financiële redenen, waarop Cuaron zijn pijlen richtte op Portman. Hij was onder de indruk van haar prestaties in het balletdrama Black Swan.

Gravity gaat over twee astronauten die bij een ruimtestation aan het werk zijn als brokstukken van een kapotte satelliet het station raken. Hierdoor komen de andere crewleden om het leven en hebben de twee nog maar enkele uren de tijd om terug te keren naar de aarde. De film moet in 2012 in de bioscoop verschijnen.


(Foto: Novum)

Wilders achter ontkennend 'kopstoot-Kamerlid'

PVV-leider Geert Wilders staat vooralsnog achter zijn Kamerlid Marcial Hernandez, die vorige week een nacht in de cel doorbracht omdat hij iemand een kopstoot zou hebben gegeven.

"Hij heeft tegen mij gezegd dat hij het niet heeft gedaan", zei Wilders donderdag. "Ik moet een collega op zijn woord geloven, in elk geval totdat het tegendeel is bewezen." De PVV-leider sprak van een 'heel onverkwikkelijke zaak'.

De 36-jarige Hernandez zou vorige week bij een ruzie in een café op het Plein in Den Haag een kopstoot hebben uitgedeeld aan een 30-jarige Hagenaar. Volgens onbevestigde berichten had Hernandez de vriendin van het slachtoffer beledigd.

Wilders had tot nu toe niet gereageerd op het incident.

De politie Haaglanden heeft het onderzoek naar de kwestie afgerond. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te besluiten of Hernandez wordt vervolgd.


(Foto: Novum)

Geschokte reacties op overlijden Kamerling

Het onverwachte overlijden van acteur en zanger Antonie Kamerling heeft donderdag veel heftige reacties opgeroepen in de entertainmentwereld. Kamerling maakte woensdagmiddag zelf een einde aan zijn leven. Hij zou al langere tijd gebukt gaan onder depressies. De 44-jarige Kamerling laat zijn vrouw, actrice Isa Hoes, en twee kinderen achter.

De dood van de blonde acteur domineerde donderdag de hele ochtend het microblog Twitter. In de lijst van tien meest getwitterde onderwerpen wereldwijd waren er zes gerelateerd aan Kamerling.

Kamerling brak begin jaren negentig door als acteur in de tv-serie Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), waarin hij de rol van Peter Kelder vertolkte. Olga Madsen, creative producer van de soapserie en ontdekker van Kamerling: "Antonie was een heel bijzonder, talentvol mens. Juist de meest talentvolle mensen kunnen waanzinnig emotioneel zijn. Hun fantasie schiet alle kanten op, en soms de verkeerde kant."

GTST-collega Babette van Veen liet via Twitter weten: "Wat een verdriet, ben er stil van... zo'n mooie man met zoveel geluk en succes, vrienden, super vrouw en prachtige kinderen, hoe kan zoiets?"

Joop van den Ende, producent van de musical Sunset Boulevard waarin Kamerling een hoofdrol speelde: "Verschrikkelijk, we zijn geschokt. We kennen hem als de meest sympathieke collega die er is."

Het RTL-programma Koffietijd werd donderdag onderbroken nadat de dood van Kamerling bekend werd. Presentatrices Quinty Trustfull en Loretta Schrijver waren dusdanig onder de indruk van het bericht dat zij de uitzending stopten. SBS 6 past donderdagavond de programmering aan. Om zes uur wordt een extra editie van Shownieuws uitgezonden en de reguliere uitzending van Shownieuws staat geheel in het teken van de dood van de acteur.


Antonie Kamerling (1966 - 2010)

NAC lijdt 4,2 miljoen euro verlies

Voetbalclub NAC Breda heeft bekendgemaakt dat het over het seizoen 2009-2010 een verlies van 4,2 miljoen euro geleden heeft. Hierdoor is het eigen vermogen van de ploeg van 0,6 miljoen euro positief gedaald naar 3,6 miljoen euro negatief.

Het verlies is hoger dan NAC vooraf ingeschat had. Afgelopen zomer werkte de club al aan vele maatregelen om te snijden in de kosten en om de opbrengsten omhoog te krijgen. Aflopende contracten werden niet meer verlengd, de selectie ingekrompen, bonussen niet uitgekeerd, de premieregeling versoberd en waar mogelijk andere kosten geschrapt.

Opvallend is dat er niet slechts één post is aan te wijzen voor het verlies. Over de hele lijn zijn de kosten hoger uitgevallen dan verwacht. Zo is er aan de selectie 1,7 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot, vielen de huisvestingskosten 500.000 euro hoger uit en waren de kosten voor de wedstrijden 470.000 euro hoger. Verder maakte de ploeg fiscale en juridische kosten en vielen de inkomsten uit televisiegelden en uit de horeca tegen. Deelname aan de voorronde van de Europa League leverde een positief resultaat van 300.000 euro op.

Een belangrijke veroorzaker van de extra kosten was de verbouwing van het Rat Verlegh Stadion. Deze was pas in januari dit jaar gereed, waardoor de club extra kosten moest maken om onder meer de veiligheid te kunnen blijven garanderen. Ook waren hierdoor de opbrengsten voor de horeca lager.

Door alle problemen onstond er bij NAC een betalingsachterstand bij de belastingdienst, maar hierover zijn nu afspraken gemaakt. Ook betaalde de club de premies niet meer bij het spelersfonds CFK en kreeg hiervoor puntenaftrek, maar deze achterstand is nu ingelopen. Momenteel loopt er nog wel een zaak tegen de voormalig speler Archil Arveladze, maar daarin lijkt NAC dankzij een uitspraak van het hooggerechtshof geen risico meer te lopen.

Voor dit seizoen heeft NAC de kosten met 2,5 miljoen euro teruggebracht en is aan de KNVB een sluitende begroting gepresenteerd. De ploeg uit Breda hoopt zo schoon schip te hebben en in de toekomst haar licentie te kunnen behouden.

Hushovd toont regenboogtrui in ItaliŽ

Thor Hushovd komt dit seizoen toch nog in actie. De kersverse wereldkampioen toont zijn regenboogtrui volgende week in de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije aan het publiek. Hushovd zou direct na het WK een punt zetten achter zijn seizoen om zich aan zijn schouder te laten opereren, maar heeft dat nu uitgesteld.

"Ik zie het als een eer om namens Cervélo nog enkele wedstrijden in mijn regenboogtrui te rijden", zegt de 32-jarige Noor, die volgend seizoen voor het Amerikaanse Garmin rijdt, op de site van zijn ploeg. Cervélo maakte onlangs bekend niet verder te gaan als hoofdsponsor.

Hushovd gaat nu direct na de Ronde van Lombardije onder het mes. Bij de Noor moet een ijzeren plaatje worden verwijderd dat werd geplaatst nadat hij bij een val op de training vijf maanden geleden zijn sleutelbeen brak.


(Foto: Novum)

Rutte is 'heel zeker' van steun 76 zetels

VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte weet 'heel zeker' dat zijn aanstaande minderheidskabinet van VVD en CDA de parlementaire steun zal hebben van alle 76 zetels die horen bij VVD en CDA en gedoogpartij PVV.

Rutte zei dat donderdag naar aanleiding van nieuwe onrust rond de voormalige CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

Rutte bevestigde dat er donderdagochtend een gesprek is geweest tussen hem, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, CDA-onderhandelaar Ank Bijleveld en Koppejan en Ferrier. Hun uitlatingen over Wilders hadden opnieuw tot twijfels geleid over de steun van de nieuwe coalitie. Over de inhoud van het gesprek wilde hij niets zeggen.

Rutte zei te begrijpen dat er binnen partijen spanningen bestaan. "We hebben altijd geweten dat dit een ingewikkelde formatie zou zijn. Maar ik ben heel blij met alle zetels van de schragende partijen die het regeer- en gedoogakkoord steunen", aldus Rutte.

Waarom hij zo zeker is van de voltallige steun van de betrokken fracties, wilde Rutte niet zeggen. "Dat is het geheim van de smid."

Rutte is'heel zeker' van steun 76 zetels
Rutte is 'heel zeker' van steun 76 zetels (Foto: ANP)

[MotoGP] Pedrosa racet niet in MaleisiŽ

Dani Pedrosa zal niet mee gaan doen aan de MotoGP-race in Maleisië. De Spanjaard brak vorige week tijdens de eerste vrije training in Japan een sleutelbeen en wil eerst herstellen voordat hij weer aan de start van een race verschijnt.

Het nieuws van Pedrosa is goed nieuws voor kampioenschapsleider Jorge Lorenzo. De Spanjaard heeft op het circuit van Sepang genoeg aan een tiende plaats om zijn eerste wereldtitel in de MotoGP binnen te slepen. Pedrosa heeft lang gewacht met het nemen van een besluit, omdat hij afgelopen zaterdag al geopereerd is.

Coureurs: "Veiligheid Suzuka niet optimaal"

De Formule 1-coureurs vinden de veiligheid op het circuit van Suzuka niet optimaal. Volgens Rubens Barrichello moet de baan enkele verbeteringen ondergaan om te voldoen aan de huidige standaarden, maar desondanks blijft het circuit een van de favorieten voor de coureurs.

"Je rijdt telkens op de limiet en de coureurs houden er van. Het werk aan de veiligheid heeft geholpen, maar bijvoorbeeld de Esses zien er wat ouderwets uit en daar zouden nog wat meer uitloopstroken moeten komen. Je kunt er op twee manieren naar kijken. Als racecoureur word je altijd wat boos en hierdoor wil je de adrenaline verhogen en de muren dicht om je heen hebben. De normale mensen willen echter meer asfalt hebben omdat de crashes in die gebieden niet de gemakkelijkste zijn," zei Barrichello.

Robert Kubica is het met hem eens. "De veiligheid op Suzuka voldoet niet aan de hoogste standaard. Voor mij is Suzuka op het droog beter te rijden, omdat de bochten echt uitdagend zijn en vooral het eerste gedeelte voelt als een achtbaan waarbij je van bocht naar bocht gaat. In de regen ga je veel langzamer en zijn de G-krachten lager."

Paul de Leeuw heft Twitter-account op

Paul de Leeuw heeft zijn Twitter- en Hyves-account opgeheven. De jolige VARA-presentator heeft het helemaal gehad met de sociale media. Op Twitter was De Leeuw zeer populair met meer dan 100.000 volgers. Hij maakte ruim 4.000 keer een tweet.

De Leeuw: "Ik krijg de laatste tijd vele kankers toegewenst, van homokanker tot algehele kanker. Ik ben er klaar mee. En als je op Twitter iets zegt, dan zeggen ze toch: 'Het is niet waar.' Dus ik dacht: ik stop met die hele meuk. Ik heb bij Twitter 'delete account' gedaan en bij Hyves ook. Ik heb geen contact meer met mijn achterban, maar het geeft niet."

"De druppel was dat een jongetje van 12 op Hyves zei: 'Krijg toch de kanker, vuile homo.' Toen stopte ik ermee", aldus de tv-maker.


Paul de Leeuw heft Twitter-account op

Wilders gerustgesteld over dissidenten

PVV-leider Geert Wilders is gerustgesteld over de opstelling van de twee CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Dat heeft hij donderdag gezegd.

VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en CDA-Kamerlid Ank Bijleveld hebben donderdagochtend een gesprek gehad met Koppejan en Ferrier, zei Wilders. De twee kritische CDA'ers hebben daarbij gezegd dat zij alle maatregelen in het gedoogakkoord steunen. "En daar ging het mij om", zei Wilders.

Koppejan en Ferrier staakten begin deze week hun verzet tegen het nieuwe, rechtse kabinet, maar stelden kort daarop desondanks dat het hun doel bleef om Wilders te 'ontmaskeren'. Die was daar 'niet echt verheugd' over, en wilde duidelijkheid voordat informateur Ivo Opstelten zijn eindverslag zou gaan aanbieden aan koningin Beatrix.

Nu Wilders is gerustgesteld, gaat Opstelten zijn eindverslag mogelijk later donderdag aanbieden. De koningin zal Rutte vervolgens benoemen tot formateur, waarna hij kan beginnen met het zoeken naar bewindslieden. Ook volgt er mogelijk nog een Kamerdebat met Opstelten. PvdA-leider Job Cohen wil dat dit debat donderdag nog wordt gehouden.

Hoe was je weekendwip? (Deel 2)

Ze kijken nog wat televisie, maar om tien uur begint Michael te geeuwen. “Gaan we naar bed?” vraagt hij. “Nou al?” vraagt Monique. “Het is vrijdagavond hoor, morgen kan ik uitslapen. Ik ga de hele week al op tijd naar bed.” “Een bed is niet alleen bedoeld om te slapen,” zegt Michael met een knipoog. “Als mijn collega’s na het weekend vragen hoe mijn weekendwip was, dan moet ik toch kunnen zeggen dat het fantástisch was!”

Tientallen agenten na 'coup' Ecuador opgepakt

In Ecuador zijn ruim vijftig politieagenten in hechtenis genomen op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige opstand van vorige week donderdag. Wat een protest van politiemensen tegen het schrappen van bonussen leek was in werkelijkheid een poging tot staatsgreep, zei minister van binnenlandse zaken Gustavo Jalkh. Jalkh zei dat er bandopnames zijn van gesprekken waaruit dat blijkt.

Volgens de minister zijn 46 agenten in hechtenis genomen. Een advocaat sprak van 57 gearresteerden, die zijn vastgezet in het trainingscentrum voor politiehonden en met niemand contact mogen opnemen.

Bij de opstand kwamen vijf mensen om het leven. President Rafael Correa werd in een ziekenhuis belaagd door woedende agenten en moest worden ontzet door het leger. Correa sprak van 'de treurigste dag van mijn leven'.

Correa en minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino wezen met een beschuldigende vinger naar ex-president Lucio Gutierrez, die in 2000 de leiding had over de coup waarbij de toenmalige president Jamil Mahuad werd afgezet. Gutierrez ontkende tot geweld te hebben aangezet.

Presidenten in de regio hebben hun steun aan Correa betuigd. Correa's ambtgenoten in Chili, Bolivia, Peru, Uruguay, Colombia en Venezuela waarschuwden dat als de constitutionele orde in Ecuador opnieuw wordt bedreigd, direct de grenzen en de luchtruimen worden gesloten, de handel wordt stilgelegd en de energieleveringen worden opgeschort.

Ook de Verenigde Staten waarschuwden diegenen die de democratie van Ecuador bedreigen, dat president Correa de volledige steun van Washington heeft.


(Foto: Novum)

Laura Dekker deed zelfmoordpoging

Laura Dekker was zo wanhopig dat ze niet aan haar wereldreis mocht beginnen dat ze een paar keer in haar polsen heeft gesneden. Dat vertelt het 14-jarige meisje in haar boek dat vandaag in de winkels ligt.

"Ik heb echt even het gevoel gehad dat ik dood wilde", zegt Dekker."Ik wilde dat mijn familie echter niet aandoen", zegt ze. "Daarom was de keuze: dood of weg. Daarop besloot ik om naar Sint Maarten te vertrekken".

Dekker kwam in het nieuws toen ze als 13-jarige een solozeiltocht wilde maken van 2 jaar. Bureau Jeugdzorg kwam daarop in actie. Dekker mocht onlangs alsnog vertrekken.

Wie worden de nieuwe ministers?

Nu de CDA-fractie heeft ingestemd met het regeerakkoord, kan Mark Rutte beginnen met zijn formatie. Eerst moet hij nog langs koningin Beatrix, wat naar verwachting vandaag gaat gebeuren, waarna zij waarschijnlijk Rutte tot formateur zal benoemen. Dan kan de beoogde premier aan de slag.

Ministeries
Eerst zal Rutte op zoek gaan naar zijn bewindslieden voor de ministeries. Gisteren werd al bekend hoe de ministeries verdeeld zullen worden tussen de twee coalitiepartijen CDA en VVD. De VVD krijgt, behalve Algemene Zaken (het departement van de premier), ministers op Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Sociale Zaken, Ruimte (een samenvoeging van Verkeer en Waterstaat en VROM) en Justitie. Dit laatste ministerie krijgt de politie erbij en gaat mogelijk Veiligheid heten. Het CDA levert ministers voor de departementen Financiën, Economische Zaken (waaronder straks ook Landbouw valt), Onderwijs, Binnenlandse Zaken en Defensie. Het CDA levert ook een minister voor Immigratie, maar die krijgt geen eigen ministerie.

Zekerheidjes
Er worden verschillende namen gekoppeld aan de ministersposten in het nieuwe kabinet. Zo zal Mark Rutte (VVD) uiteraard de honneurs waarnemen op het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast zullen Jan Kees de Jager (CDA), Marja van Bijsterveldt (CDA) en Edith Schippers (VVD) respectievelijk Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid gaan leiden. Verschillende bronnen zijn het daar over eens.

Twijfelgevallen
Meerdere namen doen de ronde als het gaat om de andere departementen. Elsevier en De Telegraaf noemen Hans van Baalen, nu europarlementariër, als minister van Buitenlandse Zaken, maar het AD meldt dat ook Frans Engering (VVD) nog in de race is. De meeste kranten zijn het erover eens dat ABP-baas Dick Sluimers Sociale Zaken gaat doen, terwijl het nieuwe 'Ruimte' of voor Melanie Schultz of Henk Kamp (beiden VVD) is. De laatste wordt ook genoemd voor Veiligheid, maar daar lijkt ook Ivo Opstelten (VVD) nog een kans te maken.

Maxime Verhagen en René Smit (CDA) zijn allebei in de race voor Economische Zaken, maar de eerste wordt ook genoemd voor Integratie en Immigratie. Daar worden echter ook Gerd Leers (CDA) of Sybrand van Haersma Buma (CDA) nog een kans toegedicht. De Telegraaf noemt Hans Hillen (CDA) als nieuwe man op Defensie, maar ook Gerda Verburg (CDA) maakt volgens het AD nog kans. Tenslotte zal Piet Hein Donner (CDA) waarschijnlijk minister van Binnenlandse Zaken worden.

Zodra de posten verdeeld zijn, komen de bewindsleiden bijeen in een constituerend beraad. Hierin wordt het regeerakkoord onderschreven en worden de portefeuilles verdeeld. Als alles goed gaat, kan de koningin het kabinet volgende week beëdigen.

Veel zwemmers ziek bij Gemenebest Spelen

De Gemenebest Spelen worden geteisterd door tegenslagen. De organisatie in New Delhi is wederom in verlegenheid gebracht nu blijkt dat veertig Engelse en twaalf Australische zwemmers ziek zijn geworden na enkele baantjes in het Mukherjee Aquatics.

De organisatie heeft beloofd een onderzoek in te stellen. "Als het water onveilig is, kun je er niet in zwemmen. Dat moge duidelijk zijn," zei voorzitter Mike Fennell van de Commonwealth Games Federation. De organisatie vermoedt dat niet het wedstrijdbad maar het opwarmbad de oorzaak is van alle problemen.

Willem II op zoek naar nieuwe directeur

Willem II moet alsnog op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Ed Busselaar zou die functie per 20 oktober gaan bekleden, maar ziet daar nu van af. "In de laatste weken is hem duidelijk geworden dat de werkbelasting zodanig is, dat die niet valt te combineren met zijn andere bezigheden", meldt de Tilburgse club in een verklaring.

Busselaar was sinds juni in dienst als mededirecteur van Paul Bottelier, die op interim-basis is aangesteld. Hij blijft wel beschikbaar als adviseur en zal de lopende zaken afhandelen. Willem II gaat zich op korte termijn beraden over het aantrekken van een nieuwe algemeen directeur.

Nederlandse inflatie stijgt licht in september

De Nederlandse inflatie is in september licht gestegen, maar blijft lager dan de inflatie in de eurozone, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 1,6 procent, tegen een stijging van 1,5 procent in augustus.

Vooral de gestegen benzineprijs heeft de inflatie verhoogd, stelt het CBS. Benzine was in september 8,3 procent duurder dan een jaar eerder.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 1,4 procent. De inflatie in de eurozone steeg volgens Eurostat in september naar 1,8 procent.

Identiteitskaart voortaan gratis verstrekt

Gemeenten moeten identiteitskaarten voortaan gratis verstrekken. Ze mogen geen kosten meer in rekening brengen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald. Het belang van zo'n kaart zou voor de overheid groter zijn dan voor burgers.

Volgens het hof wordt een identiteitskaart steeds vaker gebruikt voor identificatie en steeds minder voor privédoeleinden. Zo moeten mensen zich verplicht identificeren als zij ergens gaan werken, een uitkering aanvragen of gaan stemmen. Het enige privébelang is om binnen de Europese Unie te mogen reizen.

Omdat het overheidsbelang van de kaart voorop staat mogen gemeenten geen leges rekenen, oordeelt het hof. Gemeenten brengen maximaal 43 euro in rekening voor de identiteitskaart. De beslissing van het hof geldt niet voor paspoorten en rijbewijzen.

Turnfederatie schorst Noord-Koreaanse bond

De internationale turnfederatie FIG heeft de Noord-Koreaanse turnbond voor dertig dagen geschorst. Hierdoor kan het land niet meedoen aan het WK dat komende week in Rotterdam gehouden zal worden. Aanleiding voor de schorsing is een disciplinaire procedure tegen de bond en tegen turnster Hong Su Jong.

De turnster kwam voor Noord-Korea tussen 2004 en 2010 in vele wedstrijden uit. In die tijd is verschillende malen met haar leeftijd gesjoemeld. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene en het WK in 2006 in Aarhus werd ze geboren in 1985. Bij de Asia Games in 2006 en op het WK 2007 in Stuttgart was ze geboren in 1986 en voor het komende WK in Rotterdam stond het geboortejaar 1989 achter haar naam.

Daarom stelt de FIG een onderzoek in en heeft de turnbond en de turnster vanaf 6 oktober voor 30 dagen geschorst. De Koreanen hebben vijf dagen de tijd om tegen het besluit in beroep te gaan.

Halladay werpt perfecte wedstrijd in MLB

Werper Roy Halladay van Philadelphia Phillies is de eerste sinds 1956 die een perfecte honkbalwedstrijd heeft gespeeld in de play-offs van de Amerikaanse Major League Baseball.

De 33-jarige pitcher stond geen enkele honkslag toe in het duel met Cincinnati Reds, een zogeheten no-hitter.

De prestatie was evenzeer opmerkelijk omdat Halladay zijn debuut maakte in de play-offs. Hij moest er 13 jaar op wachten. Philadelphia Phillies won de wedstrijd met 4-0.

Halladay herhaalde de stunt van Don Larsen, die 54 jaar geleden de perfecte wedstrijd wierp voor New York Yankees in de World Series tegen Brooklyn Dodgers.

Van Beukering ziet debuut voor IndonesiŽ geblokkeerd worden

Jhon van Beukering kan niet voor Indonesië uitkomen. De aanvaller wilde met dat land tegen Uruguay spelen. De FIFA heeft echter een stokje gestoken voor het debuut van Van Beukering, die Indonesische roots heeft. Hij blijkt echter helemaal niet over een Indonesisch paspoort te beschikken.

"We hebben net bericht van de FIFA gehad. Op de een of andere manier staan ze het niet toe om te spelen voor een nationaal elftal als je geen paspoort hebt", vertelt broer Dennis van Beukering op Omroep Gelderland.

De aanvaller, die momenteel geen club heeft, trainde al enkele keren mee met de selectie van Indonesië.

Goede hoop op redden MO-overleg

Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hopen een impasse te doorbreken om te voorkomen dat het Midden-Oostenoverleg op een mislukking uitdraait nog voordat het goed en wel van start is gegaan. Een bron binnen het Amerikaanse onderhandelingsteam zei woensdag dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bereid is water bij de wijn te doen om de gesprekken gaande te houden.

Als er geen compromis wordt bereikt over het bouwen in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever lijken de vredesonderhandelingen gedoemd te mislukken. In het Witte Huis in Washington, dat beide partijen weer aan de onderhandelingstafel kreeg, wordt koortsachtig gewerkt. Er wordt druk uitgeoefend en er worden voorstellen en beloftes gedaan. Tenzij de Verenigde Staten en Israël overeenkomen de bouw in de nederzettingen opnieuw stil te leggen, is de verwachting dat de Palestijnen zich uit de onderhandelingen terugtrekken.

In Ramallah vertrouwden de Palestijnen er woensdag op dat de VS Israël tot een compromis weet te bewegen voordat vrijdag de Arabische Liga bijeenkomt om de kwestie te bespreken.

Volgens de Palestijnen heeft de Amerikaanse regering Israël voorgesteld de bouwstop met twee maanden te verlengen. Bronnen binnen de Israëlische regering zeiden dat Netanyahu de leden van zijn kabinet het voorstel heeft voorgelegd. Vier van de zeven ministers zouden echter hebben aangegeven tegen de verlenging te zijn.

Amerikaanse diplomaten zeggen ondertussen niet te weten wat Netanyahu van plan is. Voor sommige politici in zijn kabinet zou het goed uitkomen als de gesprekken op niets uitlopen en de schuld hiervoor bij de VS en de Palestijnen kan worden gelegd. Israël zou daarnaast meer concessies willen van Washington alvorens in te stemmen met verlenging van de bouwstop.

De la Rosa test voor Pirelli

Pedro de la Rosa heeft deze week voor het eerst voor Pirelli getest. De Spanjaard reed dinsdag en woensdag op het circuit van Valencia en testte daar de intermediates en de natweerbanden die volgend jaar in de Formule 1 gebruikt gaan worden.

"Het is geweldig om nu voor Pirelli te werken en eindelijk deze banden uit te kunnen proberen. We hebben tijdens onze eerste testsessie alles gedaan wat we wilden doen en hebben nu een beter idee hoe we verder moeten met de ontwikkeling van de banden," zei De la Rosa die vorige maand zijn racestoeltje bij Sauber kwijtraakte en van baan verwisselde met Nick Heidfeld.

Onduidelijkheid over vervolg formatie

Het is nog niet duidelijk hoe de kabinetsformatie donderdag verdergaat. De volgende stap is dat informateur Ivo Opstelten zijn eindverslag aanbiedt aan koningin Beatrix, maar wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.

Opstelten moet zijn eindverslag nog bespreken met de fractieleiders van VVD, PVV en CDA. Mogelijk moeten er nog plooien worden gladgestreken die zijn veroorzaakt door uitspraken van de twee 'dissidenten' in het CDA, de Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

De twee kritische CDA'ers hebben ingestemd met het kabinet, maar zeiden desondanks dat zij Wilders willen 'ontmaskeren'. Ze moesten woensdag bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen op het matje komen.

Na het gesprek met Verhagen zei Koppejan donderdag dat hij niets van zijn woorden terugnam. Hij zal kritisch blijven, kondigde hij aan. "Laat men daar maar aan wennen, ook de heer Wilders. Het zal de komende jaren wel meer gebeuren."

Als Opstelten zijn eindverslag heeft ingeleverd bij de koningin, zal zij VVD-leider Mark Rutte benoemen tot formateur. Hij moet dan ministers en staatssecretarissen gaan zoeken voor het nieuwe kabinet. Volgende week zou de nieuwe regering dan op het bordes van paleis Huis ten Bosch kunnen staan.

Herstel woningmarkt zet niet door

Het herstel op de Nederlandse woningmarkt laat op zich wachten. In het derde kwartaal van 2010 is het aantal verkochte woningen in Nederland gedaald met 13 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt donderdag bij de presentatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In het achterliggende kwartaal werden in totaal 28.500 woningen verkocht. NVM-makelaars waren goed voor 21.605 woningverkopen, 13 procent minder dan een kwartaal eerder. Hoewel het aantal verkopen in het derde kwartaal vanwege de vakantieperiode traditiegetrouw 4,5 procent lager ligt dan het kwartaal ervoor is een daling met 13 procent ronduit slecht, stelt de makelaarsvereniging.

De NVM wijt de teruggang aan de voortdurende onzekerheid bij consumenten, vanwege het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen het afgelopen kwartaal. "We zien dat het lichte herstel in de eerdere kwartalen van 2010 nog niet doorzet, terwijl we dat wel hadden gehoopt", aldus Ger Hukker, de voorzitter van de makelaarsvereniging.

"Natuurlijk zien we in deze cijfers over het derde kwartaal nog niet de verwachte positieve effecten van de komst van het nieuwe kabinet, dat heeft aangegeven de hypotheekrente ongemoeid te laten. Dat geeft mogelijk enige rust op de woningmarkt, zodat consumenten weer durven bewegen", aldus Hukker. "Het vierde kwartaal van 2010 laat hopelijk een beter resultaat zien."

Hoewel de NVM blij is dat het komende kabinet de hypotheekrente ongemoeid laat, is de organisatie niet gerust over de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Zo duurt het erg lang voordat een hypotheekaanvraag wordt gehonoreerd. "De doorlooptijd van een hypotheekaanvraag is toegenomen van zes naar acht weken", aldus Hukker. "Dit heeft een stagnerend effect op de woningmarkt."

De tegenvallende verkoopcijfers staan volgens de NVM in schril contrast met de sterk verbeterde betaalbaarheid op de woningmarkt. De zogenaamde Betaalbaarheidsindex van de branchevereniging staat momenteel op een niveau van 137 punten, een van de hoogste standen in de afgelopen tien jaar. "In twee jaar tijd zijn de woonlasten voor koopwoningen met bijna 20 procent gedaald", aldus de makelaarsvereniging. "De koper is zich hier echter nauwelijks van bewust."

Tevens daalden het afgelopen kwartaal de prijzen van alle woningtypen, waarmee het verwachte herstel van de prijzen zich, na een opgaande lijn in de eerste zes maanden van 2010, in het derde kwartaal van 2010 niet doorzette. De prijs van een verkochte woning bedroeg gemiddeld 233.000 euro, 1,3 procent lager dan een kwartaal eerder. Met een gemiddelde verkoopprijs van 176.000 euro kwam de prijs voor appartementen het afgelopen kwartaal 0,2 procent lager uit.

De gemiddelde prijs voor vrijstaande woningen en twee-onder-eenkapwoningen daalden in het tweede kwartaal naar respectievelijk 380.000 euro en 233.000 euro met achtereenvolgens 2,1 procent en 2,0 procent.

Speciale DS voor Pokemon Black en White

Nintendo is erg blij met de pokemon franchise en daarom hebben ze besloten een speciale DSi uit te geven met een pokemon-look. Er zullen twee versies komen, een zwarte en een witte en die zullen gebundeld worden met de laatste pokemon-games pokemon black en pokemon white.

De DSi zal zo'n 19.800 yen gaan kosten en dat is rond de €171,-, hij ligt vanaf 20 november in de Japanse winkel.

DSi

Roddick naar laatste acht in Tokyo

Andy Roddick heeft op het tennistoernooi van Tokyo de kwartfinale bereikt. De als tweede geplaatste Amerikaan had het alleen in de tweede set lastig tegen zijn Franse opponent Jérémy Chardy: 6-4 en 7-6 (4). Zijn volgende tegenstander komt uit de ontmoeting tussen Gaël Monfils en Andreas Seppi.

Roddick komt in Japan voor het eerst sinds zijn pijnlijke uitschakeling in de tweede ronde van de US Open weer in actie. Tegen Chardy kon de Amerikaan vooral rekenen op zijn stabiele service. Hij werd geen enkele keer gebroken en trok na precies anderhalf uur spelen de overwinning naar zich toe.


Andy Roddick (Foto: Novum)

Barrichello: "Williams doet me denken aan Ferrari"

Rubens Barrichello prijst de snelheid waarmee Williams dit jaar haar Formule 1-bolide heeft ontwikkeld. De Braziliaan vergelijkt de renstal zelfs met Ferrari dat in het verleden ook een goed ontwikkeltempo tentoon spreidde.

Williams zat er in het begin van het Formule 1-seizoen niet bij, maar door enkele sterke aerodynamische verbeteringen doet de renstal uit Grove goed mee en staat op het punt om Force India in te halen in het constructeurskampioenschap. "Ga een paar maanden terug en kijk naar Istanbul: daar was de auto onbetrouwbaar en slecht, we waren helemaal nergens. Maar in die moeilijke periode maakte niemand elkaar verwijten. Het was een goede tijd, waarin we een paar sterke onderdelen hebben ontwikkeld," zei Barrichello.

In Singapore was de Braziliaan in de kwalificatie zesde achter de vijf titelkandidaten en wist ook op die plaats te eindigen. "Begin dit jaar hebben we gezegd dat we in Singapore met de laatste verbetering aan de auto zouden komen en ons dan zouden richten op volgend jaar. En toch heeft het team nog een extra aerodynamisch onderdeel meegebracht naar Japan. Dat maakt me heel trots."

"Toen ik bij Ferrari werkte, ging dat ook zo. Het was verbazingwekkend hoe ze de auto konden verbeteren. Ik denk dat het hier bij Williams op eenzelfde niveau zit. Ik ben erg trots op wat we dit jaar bereikt hebben."

Koppejan ontkent spreekverbod

CDA-Kamerlid Ad Koppejan is niet van plan zich de mond te laten snoeren. Woensdag had hij samen met Kathleen Ferrier een gesprek met de fractieleiding van het CDA. Dat de twee voormalige dissidenten een spreekverbod opgelegd hebben gekregen, zoals media berichtten, ontkent Koppejan stellig.

"We hebben geconstateerd dat iedereen zijn punt heeft kunnen maken. We hebben nu behoefte aan rust. Ik in ieder geval wel. Het is erg hectisch geweest de afgelopen tijd", laat Koppejan weten.

Hij is echter niet van plan om een toontje lager te gaan zingen. "Ik heb niets van mijn woorden teruggenomen. We hebben ons de afgelopen dagen kritisch uitgelaten in de media. Laat men daar maar aan wennen, ook de heer Wilders. Het zal de komende jaren wel meer gebeuren."

Deze woordkeuze is opmerkelijk. Geert Wilders zei in augustus, toen hij door CDA-senator Hans Hillen werd bekritiseerd vanwege zijn aanwezigheid bij het protest tegen het islamitisch centrum nabij Ground Zero in New York: "Ach, laat hem er maar vast aan wennen. Ik ga gewoon en ik ga zeggen wat ik wil."

Gewonde bij kettingbotsing op A7

Bij een kettingbotsing in dichte mist op de A7 tussen Groningen en de Duitse grens zijn maandagochtend twaalf tot vijftien auto's en een vrachtwagen betrokken geraakt. De truck reed door de middenberm en kwam in botsing met auto's die in tegengestelde richting reden. Bij het ongeluk raakte een persoon lichtgewond, meldt een woordvoerder van de politie.

Vijf tot zes auto's zijn zwaar beschadigd, de rest van de auto's liep blikschade op. De A7 is afgesloten tussen Westerbroek en Foxhol. Dit kan nog tot het middaguur duren. Een speciale kraan moet de vrachtwagen van zijn plek halen.

Misstap arts moet openbaar worden

Patiënten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing, berisping of schorsing heeft gekregen. Volgens de Vara steunt een meerderheid van de Tweede Kamer dit voorstel van het Vara-programma De Ombudsman.

In de uitzending van vrijdag pleiten VVD, PvdA, GroenLinks en de SP voor een wetswijziging. Informatie over het verleden van artsen zou volgens de partijen zo transparant mogelijk moeten zijn.

Momenteel is alleen de informatie dat een arts gedeeltelijk of volledig geschorst is openbaar. De partijen willen dat ook waarschuwingen en berispingen op te vragen zijn.

Force Unleashed 3 niet geannuleerd

Julio Torres, de projectleider van Star Wars: The Force Unleashed II, heeft de geruchten keihard neegesabeld over de eventuele mogelijkheid dat het derde deel in de serie geannuleerd is.

Op dit moment wordt er over nagedacht hoe het spel in elkaar komt te steken. Hoe eindigt deel twee en hoe kunnen we deel drie binnen de Star Wars-tijdlijn laten vallen? Dat zijn vragen die Torres op dit moment 's nachts uit z'n slaap houden.

“Well I can’t tell you how the game ends because that would ruin it for you, but I can tell you that the timeframe for The Force Unleashed and TFU II is about a year, and there’s still, between that and Episode IV, a couple of years for us to play with”, zegt Torres.

“So that means no matter how the game ends for Starkiller and Vader for TFU II, we still have some time to figure out how we solidify the canon so that everything makes sense for IV.” 

“Obviously, if that were to be exposed, it would most likely be a TFU III. I’m just afraid I can’t share what that could be yet because we’re still figuring it out. I cautioned that…the key is that, that time is still left.”

“If we had finished TFU II and we were up against the timeframe, we would probably have been done.”

Star Wars: The Force Unleashed II komt 29 oktober uit op de DS, PS3, Wii en Xbox 360. Een demo van het spel wordt volgende week verwacht voor PSN en XBL.

Gears of War 2 volgende week op Games on Demand

Vanaf volgende week is het mogelijk om Gears of War 2 te downloaden vanaf Microsofts platform Games on Demand. Op 12 oktober staat het spel klaar om binnengehaald te worden.

Het deel ervoor, Gears of War, staat al sinds de kerst van 2009 op de Games on Demand-service. Epic heeft vorige week bekendgemaakt dat Gears of War 3 verschoven is naar april 2011, omwille van 'bedrijfsbeslissingen', wat dat ook moge inhouden.

Di Montezemolo: "Massa nog steeds nummer ťťn"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft gereageerd op de uitspraken van Felipe Massa dat hij bij het Italiaanse team niet de tweede coureur wil worden. Di Montezemolo noemde de Brazilaan een nummer één coureur die weet wat zijn taken zijn.

Voor dit jaar zal Massa Fernando Alonso bij moeten staan die momenteel tweede staat in de titelstrijd. "Felipe is nog altijd een nummer één-coureur bij Ferrari en zal dat blijven. Ik verwacht prestaties die bij een dergelijke positie horen. In de komende races en volgend jaar op de andere banden," zei Di Montezemolo die hoopt dat de Braziliaan dit jaar belangrijke punten bij zijn rivalen weg kan houden.

De Italiaan blikte ook vooruit naar de Grand Prix van Japan. "Fernando is bijzonder geconcentreerd en vastberaden, net als het hele team. Het zijn belangrijke tijden en ik ben er zeker van dat iedereen alles zal geven om ons doel te bereiken."

Ongeveer twee meter ruimte nodig voor Kinect

Om goed gebruik te kunnen maken van Kinect, heb je voor jezelf minstens één meter en tachtig centimenter afstand tussen jou en de camera nodig. Voor een tweede speler komt daar nog eens zestig centimeter bij, wat afgerond neerkomt op 2.40 meter.

Dat is te lezen in de ingescande handleiding die VG24/7 heeft geüploadet op haar site. Deze informatie zal naar vermoeden minder spelers overhalen om Kinect straks in huis te halen, aangezien een grote groep gamers niet beschikt over deze ruimte.

Antonie Kamerling (44) pleegt zelfmoord

Acteur en zanger Antonie Kamerling is op 44-jarige leeftijd overleden. Zijn management heeft het trieste bericht bevestigd.

Over de omstandigheden van zijn overlijden zijn geen details bekendgemaakt. Wel hebben zijn vrouw Isa Hoes en zijn zwager Albert Verlinde in een reactie laten weten dat Antonie Kamerling heeft besloten zijn leven zelf te beëindigen.

"In diverse interviews liet hij eerder al doorschemeren aan depressies te lijden. Helaas heeft de geboden hulp niet mogen baten," aldus Verlinde en Hoes.

Het levenloze lichaam van de acteur werd in de nacht van woensdag op donderdag gevonden.

Zijn doorbraak beleefde Kamerling in 1990, met de rol van 'Peter Kelder' in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Hij speelde later nog in de series 'Windkracht 10', 'ONM', en 'Voetbalvrouwen'.  Voor zijn rol in de film 'De kleine blonde dood' werd Kamerling genomineerd voor een Gouden Kalf.

Kamerling laat vrouw Isa Hoes, zoon Merlijn en dochter Vlinder achter.

antonie kamerling ANP
Antonie Kamerling (1966-2010) (foto: ANP)

Condoleren kan hier.


Sonic 4 iPod-trailer

Sega heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Sonic the Hedgehog 4: Part 1. Wat opvalt zijn de scherpe graphics die bar weinig verschillen met de downloadbare console-versies.

Ook is te zien dat Sega wederom dezelfde levels aanbiedt. Er is een Green Hill en Casino Zone en ook lijken de deuntjes rechtstreeks uit den ouden doosch te komen. Maar vinden we dat erg? Vanaf vandaag kun je hem binnenhalen op de je iPhone, iPod of iPad.

Consument denkt dat firmware update goed is voor 3D

Online onderzoek over 3D-technologie van marktanalist Interpret heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de consumenten denkt dat 3D-functies per direct beschikbaar zijn na het updaten van de console firmware.

Ook kwam uit het onderzoek dat er maar bar weinig mensen zijn die verder dan tweedimensionaal gamen en films kijken willen gaan. Slechts dertien procent kijkt regelmatig de prijzen na van 3D-sets en al tien procent heeft aangegeven nooit over te zullen stappen.

In totaal gaat het om 63 procent van de consumenten die denkt dat er op één of andere magische wijze een normale televisie omgetoverd wordt tot een 3D-model. Het moge duidelijk zijn dat je op z'n minst een 3D-TV nodig hebt en eventueel een 3D-bril.

Daarnaast denkt 83 procent van de ondervraagde gamers dat je verplicht zo'n maf brilletje moet dragen om het 3D-effect te kunnen zien. Dan heeft er iemand niet op zitten letten tijdens de E3-presentatie van Nintendo.

 

Van der Vaart: "Bergkamp paar treetjes hoger"

Rafael van der Vaart is vereerd door de vergelijking in de Engelse media met Dennis Bergkamp. "Maar hij staat toch echt een paar treetjes hoger", zegt Van der Vaart bescheiden. De middenvelder kende een vliegende start bij zijn nieuwe werkgever Tottenham Hotspur. Vergeleken met de vorige interlandperiode een heel verschil.

Toen ontstond er een relletje nadat Van der Vaart zijn ongenoegen uitte over een wissel. Nog één wissel heeft hij nodig om een record te vestigen. "Hoe goed het gesprek met de bondscoach ook was", lacht Van der Vaart. "Dat kan zo maar gebeuren."

De positie van Nigel de Jong is nu vrijgekomen. "Ik kan zeker op die positie spelen", zegt Van der Vaart desgevraagd tegen De Telegraaf. "Volgens mij moet je tegen Moldavië gewoon de bal hebben. Dan komt het allemaal goed. Ja, dat kan dinsdag ook tegen Zweden."

Chinees bedrijf beboet voor dopinghandel

Het Chinese bedrijf GeneScience Pharmaceutical heeft schuld bekend aan het verhandelen van verboden middelen. Het bedrijf zette deze via internet af in de Amerikaanse markt. Dit is verboden omdat de middelen alleen via artsen en vanwege bijzondere omstandigheden te verkrijgen zijn.

Directeur Lei Jin bracht het groeihormoon Jintropin aan de man en moet hiervoor 4,5 miljoen dollar voor betalen. Ook moet hij 2,7 miljoen dollar in een fonds stoppen dat het gebruik van doping bestrijdt.

Enorme 'dode zones' in water Golf van Mexico

Duikers hebben in de Golf van Mexico ontstellende ontdekkingen gedaan aangaande de maritieme gevolgen van de olieramp die er dit jaar plaatsvond. Hoewel het lek inmiddels al tweeënhalve maand is gestopt, wordt nu pas stukje bij beetje duidelijk wat de gevolgen voor het zeeleven in de Golf inhouden.

Vanaf vijftig kilometer van de plaats van het lek lijkt het zeeleven onaangetast in diep water, maar dichterbij het wateroppervlak is al het koraal dood, alsmede veel van het zwemmende gedierte. Hoe dichter de duikers de kusten van vijf getroffen Amerikaanse staten naderen, hoe dieper de 'dode zone' zich uitstrekt.

"Tot twintig meter diepte is alles dood"
Een duikster die rond een diepe, verticale structuur die tot boven het wateroppervlak uitstak heeft gesnorkeld vertelt: "Er was een zeer duidelijke scheidslijn tussen het getroffen en niet getroffen gebied. Tot precies twintig meter diepte was het koraal op elke paal dood."

Onderzoekers en wetenschappers vermoeden dat de dode zone mettertijd dieper zal worden, en zich over de Golfregio uit zal spreiden, maar tasten in het duister over de oorzaken ervan. Ook de schaal van de impact van het probleem op de (financiële) gezondheid van de kustbewoners is nog niet duidelijk.

"Chemische reactie tussen olie en chemicaliën de schuldige"
Sommigen geloven dat het te maken zou kunnen hebben met de chemische reactie tussen de gelekte olie en de chemicaliën die de Amerikaanse overheid nog dagelijks over de Golfwateren verspreidt om de olie te doen oplossen.

Een kustbewoner reageert: "Van wat ik hoor is de olie behoorlijk giftig, en de chemicaliën evenzo, en als je dat zo bekijkt zal de combinatie van die twee misschien nog wel giftiger zijn." Of de bewoner daar gelijk in heeft, wordt momenteel door wetenschappers onderzocht.

In het bronartikel staat een link naar een filmpje.

Gifslib Hongarije bereikt Donau

Het giftige rode slib dat maandag in een streek in het westen van Hongarije wegliep, heeft donderdag de rivier Donau bereikt. Dat heeft een Hongaarse functionaris voor waterbeheer gezegd.

Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag deels, toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek het begaf. Honderden huizen stroomden onder met het slib, een bijproduct van de aluminiumproductie, dat is verontreinigd met zware metalen. Vier mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond.

Volgens een woordvoerder van de regering kost het minstens een jaar en tientallen miljoenen euro's om al het verontreinigde slib op te ruimen. De overstroming wordt een 'ecologische ramp' genoemd. Experts en regeringsadviseurs hadden eind jaren negentig al gewaarschuwd voor giftige modderoverstromingen.

Greenpeace meldde woensdag dat in Hongarije ongeveer 60 miljoen ton soortgelijk giftig afval ligt opgeslagen. Daar komt jaarlijks een miljoen ton bij.

Een woordvoerder van het Hongaarse regionale waterbeheer zei woensdagavond dat het giftige rode slib de Donau niet in voldoende mate zou bereiken om de op een na langste rivier van Europa te verontreinigen.

Gifslib Hongarije bereikt Donau
Gifslib Hongarije bereikt Donau (Foto: ANP)

Dodental overstromingen Vietnam verder gestegen

Het dodental ten gevolge van de zware overstromingen waar Centraal-Vietnam de afgelopen dagen mee te kampen had is opgelopen tot 48. Er worden nog 23 mensen vermist.

Het zwaarst getroffen werd de provincie Quang Binh, waar zeker twintigduizend mensen dakloos raakten. Meteorologen verwachten de komende dagen een tropische depressie in het gebied, maar deze zal waarschijnlijk niet resulteren in nieuwe grote overstromingen.


Overlast door overstromingen in Vietnam (Foto: Novum)

In Yakuza 4 wordt er minder geknipt dan deel drie

Sega heeft bekendgemaakt dat er minder geknipt wordt in de westerse localisatie van Yakuza 4. In deel was er sprake van veel knipwerk door tijdgebrek en gebrek aan binding met de westerse cultuur.

SEGA community manager Aaron Webber heeft aangegeven dat gastvrouwen en de clubs waarin ze werken terugkeren en hetzelfde geldt voor Mah-Jong en de zijmissies in het spel.

Verwacht wordt dat de interactieve triviale show Answer X Answer wel weer wordt geschrapt en niet vanwege de marginale binding met het westen, maar vanwege de 16-bit graphics in de mini-game.

De hoeveelheid werk die er in zit om dat ook allemaal vertaald te krijgen, zou leiden tot het missen van Yakuza 4's lente-releaseperiode. En dat is het volgens Webber niet waard.

Tevez: "Ik heb Maradona altijd verdedigd"

Carlos Tevez heeft nog altijd respect voor Diego Maradona, laat de aanvaller weten. Tevez stond tijdens het afgelopen WK veelvuldig in de basis onder het bewind van Pluisje. "Hij weet dat ik van hem hou en altijd respect voor hem zal hebben", zegt de spits tegen TyC Sports. "Andersom weet ik dat hij grote waardering voor mij heeft."

"Ik heb hem altijd verdedigd en we hebben samen moeilijke momenten meegemaakt", aldus Tevez, die het nu moet doen met de nieuwe bondscoach Sergio Batista. De moeilijkste is Tevez niet. "Batista levert heel goed werk", zegt hij.

Het Argentijnse medium wilde graag weten of Tevez nog wel eens overweegt terug te keren naar zijn geboorteland. "De enige reden waarom ik dat zou doen is als mijn dochter of mijn vader dat vraagt. Als het aan mij ligt keer ik niet meer terug."

Oud knecht Armstrong levenslang geschorst

Een voormalige knecht uit de wielerploeg rond Lance Armstrong, Kirk O'Bee, is levenlang geschorst wegens dopinggebruik. De Amerikaan werd voor de tweede maal betrapt op het gebruik van verboden middelen en mag daarom volgens het Amerikaanse antidopingbureau nooit meer wielrennen.

O'Bee reed in 2000 in dienst van de US Postal-ploeg van Armstrong en reed toen de Tour de France. Een jaar later werd hij voor het eerst betrapt op het gebruik van verboden middelen. Hij testte positief op testosteron en mocht een jaar niet rijden. Vorig jaar liep hij tegen de lamp met epo en groeihormonen in zijn urine en daarom is de 33-jarige renner nu levenslang geschorst. Volgens de Amerikaanse regels moet hij ook de nationale titel uit 2007 inleveren.

Protest in gevangenissen Venezuela

In zeven gevangenissen in Venezuela zijn duizenden gedetineerden in hongerstaking om kracht bij te zetten aan hun eis voor betere levensomstandigheden. Dit meldt een woordvoerder van een Venezolaanse organisatie die de belangen van gevangenen behartigt.

De hongerstaking ging van start in reactie op de gewelddadige gebeurtenissen in de gevangenis van Tocoron waar vorige week zestien doden en 35 gewonden vielen. Gevangenen in andere gevangenissen gingen uit solidariteit met de gedetineerden in Tocoron ook in hongerstaking. Inmiddels zouden de autoriteiten van de gevangenis van Tocoron een deel van de eisen voor betere omstandigheden hebben ingewilligd.

Kirby's Epic Yarn was geen Kirby-game

Voordat Kirby de hoofdrol kreeg toegewezen in zijn epische wolspel, kreeg een totaal nieuw personage de kans om te schitteren in de voorheen genoemde World of Yarn, met veel warmte.

Het personage dat eerst de hoofdrol kreeg toegewezen in het spel, dat toen nog door het leven ging als Fluff's Yarn, was Fluff. Hij moest zich worstelen door een wereld vol wol en warmte. Wat dat laatste inhoudt, blijft voorlopig in het midden.

Nadat de vroege versie in drie maanden, en vele kledingstoffen en bolletjes wol later, klaar was, vond ontwikkelaar Good Feel dat er wat miste. Het was nog niet leuk genoeg, ook al is er tot op heden nog geen dergelijk spel verschenen.

Nintendo stapte al gauw naar voren om Kirby te introduceren in het spel en even werd daar over getwijfeld. Good Feel vond het in eerste instantie geen goed idee, omdat hij er van uit ging dat de originele Kirby-ontwerper het niet leuk zou vinden dat er zo met zijn personage om zou worden gegaan.

Maar al gauw zat de studio op één en dezelfde golflengte met Nintendo en vond ook Good Feel het er erg overtuigend uitzien dat Kirby de hoofdrol op zich nam. En dat is maar goed ook, want samen met Donkey Kong Country Returns is dit één van de twee najaarstoppers voor de Wii.

Filip Dewinter schendt privacywet

De Vlaamse politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft de persoonsgegevens van 770 Antwerpenaren gepubliceerd op zijn website. Hij wil met deze actie aantonen dat er in Antwerpen-Noord nauwelijks nog mensen wonen met een Vlaamse naam.

De privacycommissie is onthutst. "Dit is absoluut verboden. De privacywet - zowel de Belgische als de Europese - zegt duidelijk dat gegevens waaruit de etnische afkomst van een persoon kan worden afgeleid, niet gepubliceerd mogen worden," aldus woordvoerder Emmanuel Vincart van de commissie.

DeWinter geeft zijn artikel de titel 'Mekka aan de Schelde'. "Slechts 21 van de geciteerde namen op deze alfabetische lijst zijn Vlaamse namen. Alle andere namen zijn Afrikaanse of Noord-Afrikaanse namen," zegt Dewinter, die de lijst 'bijzonder choquerend' vindt. "Meer dan 95 procent van de personen die op deze lijst voorkomen blijken immers islamitische allochtonen te zijn. De schaars overgebleven Vlamingen zijn in Antwerpen-Noord langzaam maar zeker op één hand te tellen."

GoldenEye 007 toont wapens en explosieve actie

Over een maandje komt de remake van GoldenEye 007 uit op de Wii en de DS. Er is een nieuwe trailer verschenen waarin we verschillende soorten wapens zien, klein beetje vier-speler multiplayer en zoals altijd bij een Bond-game, veel explosies. Het origineel kwam in 1997 uit op de Nintendo 64.

In de remake nemen we dit keer controle over de gelijkenis van Daniel Craig in plaats van Pierce Brosnan die in het origineel zat. Het verhaal zal ook iets aangepast zijn vanwege de Bond van Craig, de levels zullen daardoor ook wat aangepast zijn. GoldenEye 007 komt 5 november uit op de Wii en de DS.

Lijntjes trekken in Okamiden-trailer

In Japan mag Okamiden voor de Nintendo DS dan al in de winkels liggen, hier mogen we hem pas in 2011 verwachten. Hier zullen we het dus nog moeten doen met de beelden die we uit Japan krijgen.

Er is nu een nieuwe trailer van de game verschenen waarin de gameplay duidelijk zichtbaar is. Zo kun je tijdens gevechten en puzzels het bovenste scherm naar onderen verplaatsen waardoor je erop kunt tekenen. Door verschillende symbolen te gebruiken kun je verschillende aanvallen gebruiken.

Sponsor Oranje 'niet blij' met lege stoeltjes

De verminderde belangstelling voor het Nederlands elftal baart ING, de hoofdsponsor van Oranje, zorgen. Tegen Finland was De Kuip maar halfvol en ook tegen Zweden in de ArenA zal het stadion niet vol zitten. "Daar word ik niet blij van", zegt Marijke Smallegange, manager marketing bij de ING, in De Telegraaf.

Het WK-succes heeft dus geen motiverende werking. Jammer, vindt ook de ING. "We hebben daar ook gesprekken over met de KNVB. Elke wedstrijd moet leven", zegt Smallegange. Het bedrijf is bereid de bond ook op andere manier te helpen het stadion vol te krijgen.

Zo was ING creatief aan het begin van dit jaar toen er geoefend werd tegen de Verenigde Staten. "De KNVB wilde daarbij de hele tweede ring van de Amsterdam ArenA dichtgooien. Dat vind ik gewoon doodzonde. Toen hebben wij 20.000 kaarten afgenomen en via een actie weggezet. Het stadion was uitverkocht."

Advocaat: "Spelers moeten extra arbeid leveren"

Dick Advocaat staat met Rusland voor twee belangrijke uitwedstrijden in de EK-kwalificatie, maar vrij van zorgen is hij niet. De bondscoach heeft een selectie die kampt met conditionele problemen. Onder andere spelers als Yuri Zhirkov (Chelsea), Dzagoev (CSKA) en Bilyaletdinov (Everton) spelen amper bij hun club. Om dat soort spelers topfit te krijgen heeft de Hagenaar enkele extra trainingssessies ingelast.

"Andere spelers in mijn selectie zitten door het grote aantal wedstrijden in de competitie en in Europa tegen de grens van flinke vermoeidheid aan", zegt Advocaar in De Telegraaf. "Maar deze jongens spelen gewoon niet bij hun club. Dan moeten ze extra arbeid leveren."

Vrijdag speelt Rusland in de splinternieuwe Dublin Arena tegen Ierland. 52 duizend fanatieke Ieren zullen hun land steunen. Dinsdag wacht de uitwedstrijd tegen Slowakije, dat net als Ierland boven Rusland staat in de groep.

DNB bekritiseert pensioenfonds ING

De Nederlandsche Bank (DNB) laat zich in een recent onderzoeksrapport zeer kritisch uit over het ondernemingspensioenfonds van ING Groep nv (ING). Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van het geheime document.

DNB kwalificeert het risicobeheer van het pensioenfonds, dat 12 miljard euro belegt voor 74.000 (voormalige) personeelsleden, op veel punten als 'onvoldoende' en 'onduidelijk'. Daarbij heeft DNB kritiek op de gedwongen winkelnering, waarbij het pensioenfonds verplicht is om grotendeels te beleggen bij de huisbeleggingsfondsen van ING.

Verder laat de centrale bank zich zeer kritisch uit over plannen van het pensioenfonds om over te stappen van passief naar actief beheer, schrijft het FD. Hierdoor zouden de gebreken bij het risicomanagement nog nijpender worden. Het pensioenfonds zegt dat de bevindingen van het onderzoek 'voorlopig' zijn, aldus de krant.

Excuses VS voor aanval grenswachten

De Verenigde Staten hebben Pakistan hun excuses aangeboden voor een helikopteraanval waarbij in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan twee Pakistaanse grenswachten om het leven kwamen. De grenswachten werden bij vergissing voor Talibanstrijders aangezien, zei de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Anne Patterson.

"We bieden onze diepste verontschuldigingen aan Pakistan aan en aan de families van de leden van de Frontier Scouts die zijn omgekomen of gewond geraakt", aldus Patterson in een woensdag verspreide verklaring.

Het incident, dat zich voltrok op 30 september, leidde tot grote woede bij de Pakistaanse regering. Deze sloot een belangrijke doorgangsroute voor de bevoorrading van de NAVO-troepen in Afghanistan af, de grenspost Torkham op de weg tussen Peshawar en Jalalabad. De Taliban in Pakistan hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om aanvallen te plegen op bevoorradingstrucks die een andere route moesten nemen of min op meer waren gestrand. Tientallen vrachtwagens en tankwagens zijn de afgelopen dagen in brand geschoten.

Nieuwe Shenmue-game op komst

Er komt dit jaar nog een nieuwe Shenmue-game aan, helaas zal het niet gaan om een console-versie maar om een mobiele telefoon-versie. Volgens het persbericht gaat het om de derde Shenmue-game maar of dit ook echt een vervolg op deel twee zal worden is nog niet bekend.

De nieuwe Shenmue-game komt uit in Japan op het sociale netwerk van Yahoo!Japan, meer is er nog niet bekend. Shenmue kwam in 1999 uit en was toentertijd de duurste game ooit en was al zeven jaar in productie. In 2001 volgde een opvolger en er zou ooit nog een derde game komen.

Mocht dit een vervolg op het tweede deel worden dan zullen we dat snel genoeg horen op het internet. Bekijk hieronder de trailer van het eerste deel.

 

CDA-denktank pleit voor hervormen arbeidsmarkt

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA betreurt dat het nieuwe kabinet de arbeidsmarkt niet hervormt. Versoepeling van het ontslagrecht en aanpassing van de WW zijn cruciaal voor het goed functioneren van de arbeidsmarkt, zo stelt het instituut in het rapport 'Toegerust op de arbeidsmarkt'.

In het Financieel Dagblad noemt directeur Raymond Gradus het 'jammer' dat VVD, CDA en PVV hebben afgesproken het ontslagrecht en de WW ongemoeid te laten. Zowel de VVD als het CDA waren voor de verkiezingen voor het hervormen van de arbeidsmarkt, maar de PVV was hier fel tegen.

Volgens Gradus is de visie die in het woensdag verschenen rapport staat meer in lijn met het CDA-verkiezingsprogramma dan met het regeerakkoord. Hij benadrukt dat de adviezen van de denktank een langetermijnvisie zijn. "Het is aan de fractie wat er in het regeerakkoord komt", aldus Gradus in het FD.

NAVO doodt Talibanleider

Bij een lucht- en grondaanval van de NAVO-troepen in Afghanistan zijn een Talibanleider en zeven andere strijders om het leven gekomen. De operatie had woensdag plaats in de noordelijke provincie Takhar, zei de NAVO donderdag.

Talibanleider Maulawi Jawadullah was verantwoordelijk voor aanvallen en bomaanslagen en een serie ontvoeringen van Afghaanse militairen. Hij vond de dood bij de luchtaanval. De zeven andere strijders sneuvelden bij vuurgevechten met grondtroepen.

Jawadullah werd er ook van verdacht de kwade genius te zijn geweest achter de recente aanval op een politiebureau in de aangrenzende provincie Kunduz. Bij de aanval kwamen tien Afghaanse politiemensen om het leven.

'Devvers last van Hollywood-syndroom"

Ken Levine kennen we natuurlijk allemaal als de maker van Bioshock en hij is nu druk bezig met Bioshock: Infinite. Deze game werd geroemd om zijn goede verhaal en toffe sfeer. Voor deze twee aspecten wordt er door developers veel vaker naar films en vooral bekende namen in films gekeken. Ken Levine vindt dit geen goede ontwikkeling.

Levine heeft in een interview gezegd dat hij ooit de kans heeft gehad met een grote film-regisseursamen te werken. Hier is hij niet op in gegaan omdat hij het creatieve proces niet wilde delen. Hij vraagt zich dan ook openlijk af waarom andere developers dit wel zouden doen. Volgens hem doen velen het alleen om samen te kunnen werken met een grote naam.

"My feeling is, why? Why would any game designer want to do that? In our industry there's too many people star-struck of the movie world, jumping into deals with some big movie director just because they're big film directors."

Mensen als Steven Spielberg hebben al games ontwikkeld en ook Peter Jackson zou bezig zijn met een game. Volgens Levine wordt er vaak gedacht dat talentvolle regisseurs, zoals Guillermo del Toro die laatst een afspraak met THQ heeft gemaakt om een game te ontwikkelen, ook goede games zullen maken.

"And of course film directors can jump through the game industry's open doors. Guillermo del Toro - who by the way is an amazing film director - recently signed a deal with THQ to make videogames. And I'm thinking... he's never made a videogame. Maybe he's got a genius for it. But games are really, really hard to make well."

Ken Levine

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over zakkenvullers met stethoscopen.

De orde van Medisch Specialisten wil de salarissen van specialisten gelijktrekken. Nu verdienen ze tussen de anderhalf en vijf ton per jaar. Ze zullen, wat de orde betreft, in de toekomst allemaal zo’n anderhalve ton per jaar gaan verdienen, en worden ondergebracht in corporaties. De orde verwacht grote bezwaren van de grootverdieners in het ziekenhuis. Tsja:

FBI-actie tegen politiecorruptie Puerto Rico

De Amerikaanse federale recherche FBI is in actie gekomen tegen corruptie bij de politie in Puerto Rico. De FBI heeft daar rond de duizend agenten voor ingezet. Zij pakten tientallen politiemensen op die ervan verdacht worden cocaïnehandelaars bescherming te hebben geboden.

In totaal werden rond de 130 arrestaties verricht. Onder de arrestanten zijn zo'n negentig politiemensen. Verder werden een tiental gevangenisbewakers, twee Amerikaanse soldaten, drie leden van de National Guard en enkele tientallen burgers gearresteerd. Volgens de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder zijn de arrestaties het resultaat van het grootste onderzoek naar corruptie bij de politie in de geschiedenis van de FBI.

Volgens Holder, die sprak op een persconferentie in Washington, worden de politiemensen ervan verdacht geld te hebben aangenomen van cocaïnehandelaars. In ruil voor het geld -het ging daarbij om bedragen variërend tussen de vijfhonderd en 4500 dollar- zorgden zij ervoor dat drugstransacties zonder problemen doorgang konden vinden en de handelaren ongemoeid werden gelaten.

Via de eilandstaat Puerto Rico komen veel drugs de Verenigde Staten binnen.


(Foto: Novum)

Golden Sun keert begin december terug

Golden Sun: Dark Dawn wordt op 10 december uitgegeven in Europa. Het derde deel uit de Golden Sun-serie verschijnt enkel op de Nintendo DS. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt. Van de eerste twee Golden Sun-games werden ongeveer een miljoen exemplaren verkocht. Sinds de release van de tweede Golden Sun-game op de Gameboy Advance in 2003 werd het echter angstvallig stil rond de serie.

In het laatste Golden Sun-avontuur wist de held van het verhaal de helende krachten van de Golden Sun de vrije loop te laten over de planeet Weyard. Sinds die tijd is bijna alles veranderd. Continenten zijn verschoven en de flora en fauna zijn volledig aangepast aan de nieuwe leefomstandigheden.

De veranderingen van de planeet hebben echter ook nieuwe gevaren met zich meegebracht. Psynergy Vortexes die de elementaire Psynergy uit de wereld zuigen, dreigen de wereld opnieuw kapot te maken. Een nieuwe generatie helden, de kinderen van de helden uit het vorige spel, moet nu opstaan om het mysterie op te helderen.


Strafrechtelijk onderzoek naar slibramp Hongarije

Hongarije heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van het giftige slib dat maandag weglekte uit een reservoir van een aluminiumfabriek. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. De Hongaarse premier Viktor Orban zei dat de fabriek twee weken eerder nog was geïnspecteerd en dat er toen geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

De chef van de nationale politie, Jozsef Hatala, heeft besloten het onderzoek over te nemen vanwege het belang en de complexiteit van de zaak, aldus een politiewoordvoerster. Het hoogste onderzoeksbureau van het land heeft een strafrechtelijke zaak naar nalatigheid op de werkvloer geopend.

De Europese Unie is bang dat de giftige slib een ecologische ramp voor verschillende landen zal veroorzaken. De EU riep de autoriteiten op alles te doen wat in hun macht ligt om te voorkomen dat de giftige substantie in de Donau terechtkomt en Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne of Moldavië bereikt. Het duurt waarschijnlijk nog vier dagen voor het slib bij de Donau is.

Honderden mensen zijn geëvacueerd nadat maandag een afvalreservoir van de fabriek openbarstte en er een miljoen kubieke meter slib weglekte. Het slijk heeft zich verspreid over een gebied van veertig vierkante kilometer en vier mensen, onder wie twee peuters, zijn om het leven gekomen en drie mensen worden nog vermist.


(Foto: Novum)

Formatie gaat laatste fase in

Donderdag gaat de formatie de laatste fase in. Als Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) het eindverslag van informateur Ivo Opstelten hebben gelezen, zal hij naar koningin Beatrix gaan om zijn eindverslag uit te brengen. Hoe laat dat donderdag gebeurt, is nog niet bekend.

Ook is nog niet duidelijk of de onderhandelaars donderdag nog bijeenkomen om het eindverslag te bespreken of dat zij telefonisch contact hebben over deze tekst, aldus de woordvoerder van de informateur.

Naar verwachting zal de koningin aansluitend Rutte benoemen tot formateur. Hij kan dan officieel aan de slag om VVD'ers en CDA'ers te zoeken die in zijn kabinet kunnen en willen plaatsnemen. De PVV levert geen bewindslieden.

De beoogd premier zal zijn ploeg pas presenteren als alle juiste personen zijn gevonden voor de verschillende departementen, naar verwachting eind volgende week. VVD en CDA zullen allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren.

Formatie gaat laatste fase in
Formatie gaat laatste fase in (Foto: ANP)

Maradona wil Nobelprijs voor Argentijnse beweging

De Argentijnse voetballegende Diego Armando Maradona heeft bij het Nobelprijscomité gelobbyd om de Nobelprijs voor de vrede toegekend te krijgen aan de Grootmoeders van Plaza de Mayo, een Argentijnse mensenrechtenbeweging. Maradona stuurde het comité in Noorwegen een brief om zijn steun aan de Grootmoeders uit te spreken.

Hij roemde de 'dappere' zoektocht van de groep naar kinderen die bij hun geboorte gestolen werden van vrouwen die onwettelijk gevangen werden gehouden ten tijde van de Argentijnse dictatuur drie decennia geleden. Maradona prees eveneens 'de liefde en zorg die ze hebben tentoongespreid in de zaken van 102 teruggevonden kleinkinderen en hun niet-aflatende zoektocht naar de bijna vierhonderd die nog niet gevonden zijn'.

Volgens Maradona verdienen de Grootmoeders de prijs ook omdat ze een ieder hebben aangemoedigd respect te tonen voor 'de zoektocht naar vrede, de waarheid en rechtvaardigheid'.


(Foto: Novum)

Verrassingswelpje geboren in dierentuin Frankfurt

Het welpje van een Sumatraanse tijger waarvan men eerder nog dacht dat ze onvruchtbaar was, verkeert in goede gezondheid. Dat heeft de directeur van de dierentuin van Frankfurt, Manfred Niekisch, woensdag bekendgemaakt.

Het welpje woog bij de geboorte op 10 september slechts twee pond, maar is door een stevig melkdieet al negen pond aangekomen. Niekisch zei woensdag dat de verzorgers het tijgertje Daseep hebben genoemd en haar met de fles voeden omdat de moeder haar na de geboorte verstootte -wat vaker voorkomt bij tijgerinnen die voor de eerste keer bevallen.

Daseep is het eerste welpje in 26 jaar dat in de dierentuin van Frankfurt is geboren.


(Foto: Novum)

Zorgen over beveiliging van rechters in Suriname

De Surinaamse president Desi Bouterse wil de beveiliging van rechters terugschroeven. Dit heeft tot beroering geleid onder politici en nabestaanden van de Decembermoorden. Dat meldt de Volkskrant.

Deze maand wordt het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten wegens de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982 voortgezet. De maatregel om de beveiliging van rechters terug te brengen, komt vlak voor de hervatting van dit proces.

Volgens de huidige minister van justitie Martin Misiedjan gaat het slechts om een bezuinigingsmaatregel. Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982 is echter bezorgd. "Vooral omdat de hoofdverdachte het in het verleden niet zo nauw nam met de rechtsstaat." Advocaat Gerard Spong, die eerder betrokken was bij het megaproces, spreekt van intimidatie en provocatie van de krijgsraad. Hij noemt het voornemen om de 63 agenten die rechters beveiligen terug te trekken 'zeer onheilspellend'.

Hanks in nieuwe film Hurt Locker-regisseuse

Tom Hanks onderhandelt over een rol in Sleeping Dogs, de nieuwe film van The Hurt Locker-regisseuse Kathryn Bigelow. Het verhaal gaat over vijf mannen van verschillende leeftijd die allemaal te maken hebben met de georganiseerde misdaad in het grensgebied tussen Paraguay, Argentinië en Brazilië. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het project loopt al een tijdje en was eerder bekend onder de naam Triple Frontier. Nog niemand heeft zich officieel bij de cast gevoegd, maar de namen van Leonardo DiCaprio, Christian Bale, Sean Penn en Jeremy Renner zijn de afgelopen maanden al gevallen.

Bigelow wordt wederom bijgestaan door scenarist Mark Boal, met wie ze in 2008 The Hurt Locker maakte. Het is nog niet duidelijk wanneer de opnames van Sleeping Dogs beginnen.


(Foto: Novum)

Sneijder: "Nieuw contract loopt tot 2015"

Wesley Sneijder verwacht op korte termijn bij te tekenen bij Internazionale. De Oranje-international kan nog vijf jaar in Milaan blijven.

Sneijder laat vanuit het trainingskamp van Oranje weten dat de onderhandelingen met de Italiaanse topclub in de afrondende fase zitten. De oud-Ajacied weet dat onderhandelingen niet van de ene op de andere dag afgerond worden.

"Een contractverlenging heeft tijd nodig, maar ik denk dat ik snel ga tekenen", verklaart Sneijder tegenover de NOS. De middenvelder wordt een van de grootverdieners bij Inter. "Als je je contract verlengt, hoort daar ook een verbetering bij."

Inter en Sneijder startten onlangs de gesprekken over contractverlenging. Vervolgens ging er geruchten op dat de eisen van de Nederlander te gortig zouden zijn. De geluiden over een terugkeer naar Real Madrid verwijst Sneijder echter naar het rijk der fabelen. "Er worden wel meer gekke dingen over mij geschreven"

Verdrag met Panama over belastingontduiking

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft woensdag met vicepresident van Panama Juan Carlos Varela Rodríguez een belastingverdrag getekend. In het verdrag staan onder meer afspraken over het uitwisselen van gegevens over mogelijke zwartspaarders en belastingontduikers.

Panama stond nog hoog op het lijstje van landen waarmee Nederland afspraken wilde maken om zwart geld op het spoor te komen. Nederland heeft met enkele tientallen landen, waaronder 'belastingparadijzen' als Luxemburg, verdragen gesloten om zwart geld beter op te kunnen sporen. "Het net rond de zwartspaarders sluit zich steeds verder", zegt De Jager.

Het verdrag met Panama is vooral bedoeld om de onderlinge economische banden fiscaal te reguleren, vertelt de minister. "Op die manier wordt bijvoorbeeld voorkomen dat Nederlandse ondernemers die in Panama zaken doen dubbel belasting betalen. Nederlandse bedrijven die in Panama willen investeren weten waar ze aan toe zijn. En andersom geldt uiteraard hetzelfde."

De ondertekening van het verdrag vormt een onderdeel van een bezoek van diverse Panamese politici aan Nederland. Bedoeling van het bezoek is de onderlinge economische banden te versterken.

Het verdrag treedt waarschijnlijk in 2012 in werking. Eerst moet de overeenkomst in beide landen door het parlement worden goedgekeurd.

Eigen bijdrage psychische zorg van de baan

Patiënten hoeven volgend jaar niet mee te betalen aan hun psychische zorg. Dat maakte minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) bekend.

De minister zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij alternatieven heeft gevonden om 110 miljoen euro te bezuinigen. Zo kunnen kosten worden bespaard door mensen minder vaak door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater. Ook kan worden bezuinigd op geneesmiddelen. De beroepsgroep moet hier mede zelf invulling aan geven.

Klink kondigde eerder aan dat patiënten moeten betalen voor elke keer dat ze zich laten behandelen door een psycholoog of psychiater. De eigen bijdrage voor deze tweedelijnszorg zou vanaf januari kunnen oplopen tot 175 euro. Het voorstel stuitte op hevig protest vanuit de gezondheidszorg. Volgens GGZ Nederland worden kwetsbare patiënten gediscrimineerd als de eigen bijdrage wordt ingevoerd.

Neurenbergwetten te bezichtigen in Washington

De wetten die Adolf Hitler voor de holocaust ondertekende om Duitse joden het burgerschap te ontnemen, zijn te bezichtigen in Washington. Het is een van de weinige keren dat het publiek de wetten kan bekijken. De Neurenbergwetten werden onlangs door het Huntingtonmuseum in Californië overgedragen aan het Amerikaanse Nationale Archief.

De documenten hebben een bijzondere geschiedenis. Amerikaanse soldaten vonden ze in een Duitse bankkluis en gaven ze aan generaal George Patton. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog negeerde die een bevel door de papieren uit Duitsland mee te nemen. Ze hadden als bewijs moeten dienen in de oorlogstribunalen tegen de nazi's, maar in plaats daarvan gaf Patton ze aan het Huntingtonmuseum.

De Neurenbergwetten zijn tot 18 oktober voor publiek te bezichtigen.

Bleker geeft fout rond dissidenten toe

Partijvoorzitter van het CDA Henk Bleker geeft toe dat hij verkeerd is omgegaan met de drie CDA-dissidenten Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Dat heeft hij woensdagavond gezegd in tv-programma Moraalridders.

Bleker had de ontslagprocedure toen de drie in opstand kwamen tegen een kabinet met gedoogsteun van de PVV uitgelegd en was aanvankelijk van plan hierover te gaan praten. "Ik kan mij voorstellen dat die drie toen dachten: 'Hé, hij is de messen aan het slijpen'."

Bleker stelt dat hij op dat moment 'een kille rationalist' was. "Er was ontzettend veel hectiek", zegt hij verontschuldigend. "Ik begreep de emoties op dat moment niet goed. Dat was gewoon fout." Bleker zei verder dat het in zijn ogen nu tijd is voor rust bij het CDA. Volgens Bleker moet worden gewacht tot het kabinet er is en moet dat kabinet 'constructief' worden beoordeeld. "Het congres heeft zich uitgesproken, het standpunt van de hele fractie is bekend, maar ik merk dat er nog wat rumoer is en dat mensen elkaar nog wat de maat nemen. Ik denk dat iedereen aan het eind van zijn latijn is."

Duitse partijen willen rechtspositie islam

De Duitse sociaaldemocraten (SPD) en Groenen willen dat de islam in de wet wordt verankerd als godsdienst met dezelfde positie als de christelijke.

In de donderdageditie van de Osnabrücker Zeitung zei Dieter Wiefelspütz van de SPD-fractie in de Bondsdag dat 'het een belangrijk signaal zou zijn wanneer de Staat de vier miljoen moslims in Duitsland duidelijk erkent als religieuze gemeenschap.'

Memet Kilic van de Groenen noemde het plan bevorderlijk voor de integratie. "De erkenning van de islam als gelijkgerechtigde godsdienstige gemeenschap zou de islamieten in Duitsland het gevoel geven welkom en geaccepteerd te zijn." Het huidige debat in Duitsland over de islam bewerkstelligt juist het tegendeel, aldus Kilic.

Witte Huis ontkent wisseling vicepresident

Het Witte Huis heeft geruchten ontkend dat president Barack Obama van plan is vice-president Joe Biden te vervangen door Hillary Clinton, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse journalist Bob Woodward lanceerde dit idee in een vraaggesprek met de omroep CNN. Hij stelde dat dit plan op tafel lag omdat met Clinton als vice-president Obama meer stemmen zou krijgen bij verkiezingen.

Woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis ontkende dit woensdag stellig. Biden is een uitstekende keuze van Obama geweest en doet zijn moeilijke werk goed. Het is niet waar en niet eens ter sprake geweest aldus Gibbs. Clinton zelf ontkende het gerucht ook op een congres in Washington dat het blad Fortune voor invloedrijke vrouwen heeft georganiseerd.

Witte Huis ontkent wisseling vicepresident
Witte Huis ontkent wisseling vicepresident (Foto: ANP)

'Gifslib verontreinigt Donau nauwelijks'

Het giftige rode slib dat sinds maandag een streek in westelijk Hongarije teistert, bereikt de rivier de Donau niet in voldoende mate om de op een na langste stroom van Europa te verontreinigen. Dit heeft woensdagavond Emil Jenak van het regionale waterbeheer gezegd.

De bestrijding van het gif is in volle gang en tegen de tijd dat het slib stroomafwaarts door de rivier de Marcal de Donau bereikt, is de verontreiniging naar verwachting afgenomen tot een aanvaardbaar niveau, aldus Jenak.

Maandag brak een dijk door van een slibreservoir van een aluminiumfabriek. Meer dan 1 miljoen kubieke meter drab, verontreinigd met zware metalen, heeft een milieuramp veroorzaakt. Daarbij zijn vier doden en meer dan honderdtwintig gewonden gevallen. Enkele mensen uit de getroffen streek ongeveer 120 kilometer ten westen van Boedapest worden nog vermist.

'Gifslib verontreinigt Donau nauwelijks'
'Gifslib verontreinigt Donau nauwelijks' (Foto: ANP)

'Nieuwe kabinet geeft online gokken vrij'

Gokken op internet wordt vrijgegeven. Het nieuwe kabinet wil met het verkopen of veilen van licenties honderden miljoen euro's binnenhalen. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van bronnen in Den Haag. Schattingen van de jaarlijkse opbrengsten lopen uiteen van honderd miljoen euro tot 270 miljoen euro.

Momenteel is gokken via internet illegaal. Banken en creditcardmaatschappijen die meewerken aan het betalingsverkeer van buitenlandse goksites worden aangepakt door justitie.

Al langer gaan geluiden op om online pokeren te legaliseren. In augustus adviseerde een adviescommissie demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om pokersites in aanmerking te laten komen voor een vergunning.

Kingdom Hearts Re:coded komt naar Europa

Square Enix heeft bekend gemaakt dat Kingdom Hearts Re:coded op 14 januari zal verschijnen in de Europese winkels. Het spel komt aanstaande vrijdag uit voor de DS en speelt zich af na het tweede Kingdom Hearts deel. Je zal gebeurtenissen uit de vorige delen herbeleven om een nieuw mysterie op te lossen.

Jiminy Cricket heeft een bericht in zijn journaal gevonden dat hij er niet in heeft gezet, King Mickey wilt dit uitzoeken tot aan de bodem. Ze besluiten het journaal te digitaliseren en vinden hier een tweede Sora die op een eigen avontuur gaat. Het spel zal bestaan uit nieuwe gameplay-mechanieken en de mogelijkheid tot het aanpassen van je avatar.

KH

Eerste screens van Captain America: Super Soldier

Kondigde SEGA gisteren Captain America: Super Soldier aan, zijn er vandaag de eerste vier screenshots van verschenen. In Captain America: Super Soldier zal je het moeten opnemen in een WWII-setting tegen Hydra en je aartsrivaal, de Red Skull. Captain America zal een action-adventuregame worden.

Bekijk hieronder de vier screens voor Captain America: Super Soldier die waarschijnlijk rondom de film uitgegeven wordt in juli 2011. Het spel komt uit voor de Wii, DS, PSP, PS3 en Xbox 360.

CA: SSCA: SSCA: SSCA: SS

Lampi: "Willem II gaat niet degraderen"

Veli Lampi maakte deze zomer zijn entree bij Willem II. De Finse international denkt dat de Tricolores degradatie kunnen afwenden.

"We moeten de zwakke start snel goedmaken", zegt Lampi tegen Voetbal International. Willem II neemt na acht duels de laatste plaats in met één punt. "Ik denk dat we kunnen overleven. Er zit genoeg kwaliteit in deze selectie. Probleem is dat we nog niet in staat zijn negentig minuten scherp te blijven", vervolgt de Fin.

"Tegen Ajax konden we lange tijd best aardig meekomen. Ik weet niet welke club zal degraderen, maar Willem II in elk geval niet", stelt Lampi resoluut. De 26-jarige verdediger kwam deze zomer over van het Zwitserse FC Zürich. International Lampi kende wisselende successen bij zijn vorige werkgever.

"Ik kwam na een goed seizoen bij Zurich op de bank terecht. De ploeg speelde niet goed en ik werd geslachtofferd. Toen de club aankondigde nieuwe verdedigers te halen, koos is ervoor verhuurd te worden. Daardoor heb ik veel duels in de Champions League gemist. In de voorronden speelde ik drie van de vier wedstrijden. In het hoofdtoernooi heb ik alleen tegen AC Milan mogen spelen", besluit de Fin.

Atlťtico wil contract AgŁero openbreken

Atlético Madrid is volgens Fox Sports van plan om Sergio Agüero langer vast leggen. De Argentijn krijgt een meerderjarige aanbieding.

Fox Sports meldt dat de Europa League-winnaar de 22-jarige Agüero voor de komende jaren wil binden. Atlético-voorzitter Enrique Cerezo wil de schoonzoon van Diego Maradona een voor nog een drie jaar vastleggen in Vicente Calderon.

Met het nieuwe langdurige contract wordt Agüero grootverdiener in Madrid. De Argentijnse international werd eerder genoemd bij Chelsea en FC Barcelona, maar de aanvaller voelt zich gelukkig bij Los Colchoneros.

"Ik ben zeer gelukkig bij Atlético en wil de club aan nog meer prijzen helpen", verklaarde de spits eerder tegenover Spaanse media. Agüero zou het nieuwe contract in december kunnen ondertekenen. Daarin staat een clausule van zestig miljoen euro.

 

Gemeenten steken 300 miljoen in voetbal

Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen vijf jaar zo'n driehonderd miljoen euro gestoken in betaald voetbalclubs. Het ging hierbij bijvoorbeeld om skyboxen die gemeenten huren of het kwijtschelden van de stadionhuur. Dat meldt de NOS op basis van een enquête waaraan 28 wethouders van de in totaal 33 steden waar betaald voetbal wordt gespeeld aan meededen.

Gemeenten gaven geen directe subsidies. Staatssteun is immers verboden. De helft van de gemeenten blijkt de club het afgelopen seizoen op een of andere manier te hebben gesteund met bijvoorbeeld een lening, bankgaranties of shirtsponsoring.

Uit de enquête, waaraan alleen wethouders van Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Tilburg en Volendam niet deelnamen, bleek woensdag verder onder meer dat de gemeenten nauwelijks zicht hebben op de financiële situatie van de clubs, ook als ze er financieel bij betrokken zijn. Zes wethouders houden wel toezicht op het geld, bijvoorbeeld doordat ze een zetel in de raad van commissarissen hebben.

De wethouders gaven gemiddeld een 7,7 om aan te geven hoe belangrijk ze 'hun' club vinden. De meesten hebben de economische waarde van de betaalde voetbalclub in hun gemeente echter nog nooit onderzocht.

Woensdag kwamen 23 gemeenten met betaald voetbalorganisaties binnen hun grenzen bijeen wegens de nijpende financiële situatie waarin het betaalde voetbal in Nederland zich bevindt. Een aantal clubs hebben de afgelopen tijd een beroep gedaan op de lokale overheid voor financiële steun. Sommige gemeenten gingen hierop in en steunden 'hun' club, andere gemeenten besloten dit niet te doen.

De gemeenten willen hun samenwerking verder verbeteren, zo hebben ze besloten. Hiertoe richten ze daarom het Platform Betaald Voetbal op.

Jersey Shore, de RPG

Jersey Shore, Oh Oh Cherso, allemaal programma's die ons bleke gamers even laten zien hoe wij echt moeten leven. Opmaken, haartjes goed, fistpumpen en vrouwen scoren. Voor diegene waarvoor dat net te veel wordt, is er nu gelukkig de Jersey Shore RPG, gemaakt door de mensen achter College Humor.

Hieronder is te zien hoe onze vrinden van Jersey Shore, met onder andere The Situation (uiteraard bekend van zijn gladde en strakke lichaam) en Pauly-D die alle vijanden doet smelten door zijn superieure DJ-skills. Dus voor diegene die dit leven als guido wel interessant vindt, maar het net iets te vindt om dagelijks de lipjes te tuiten, is er deze role-playing game. Het is maar wachten op de eerste uitgever die er met idee vandoor gaat.

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds