Gesprekken TNT Post en bonden naderen ontknoping

Redactie

De gesprekken tussen TNT Post en de vakbonden naderen de ontknoping, nu de bonden TNT nog een week de tijd hebben gegeven om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken.

TNT Post heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd, vanwege dalende volumes in de postmarkt. Elfduizend arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, waarbij volgens TNT maximaal 4.500 gedwongen ontslagen zullen vallen. De bonden vinden dat te veel en noemen het getal bovendien onrealistisch. Zij verwachten dat het aantal ontslagen tot 8.000 kan oplopen.

De bonden eisten daarom in een brief aan TNT Post maatregelen om het aantal ontslagen te beperken. Donderdag spraken de partijen over deze brief, maar de bonden werden daar 'niet erg enthousiast' van, zegt Paul Jekkers, bestuurslid van postvakbond BVPP, tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "We hebben gezegd dat we meer van TNT willen", aldus Jekkers.

TNT gaat de voorstellen van de bonden daarom nogmaals doorrekenen, waarna de partijen donderdag 14 oktober verder zullen praten. Volgens Jekkers zal TNT dan met iets beters moeten komen. "Als ze in dit tempo hun plannen blijven aanpassen, is het echt onvoldoende."

Eerder dreigden de bonden al met acties als werkonderbrekingen als TNT niet aan hun eisen voldoet. TNT was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.