50-plusser trouwt met 13-jarig meisje

Een recent geval van uithuwelijking heeft in Saoedi-Arabië tot ophef geleid. Een dertienjarig meisje is onlangs in het huwelijksbootje gestapt met een man van boven de vijftig jaar, tot woede van een Arabische mensenrechtenorganisatie. Ook de opa van het meisje staat het huilen nader dan het lachen, zo berichtte een lokale krant vandaag.

Het meisje heeft aan een moslimgeestelijke verklaard achter het huwelijk met de pensionaris te staan, zo weet de Arabische krant Al Watan. De krant beschrijft het huwelijk in de zuidelijke provincie Najran, dichtbij de Jemenitische grens, als 'een nieuw dieptepunt'. "De vader van het meisje heeft het huwelijk ingezegend, ondanks dat de bruidegom de vijftig inmiddels is gepasseerd. Haar grootvader maakte echter wel bezwaar tegen het huwelijk en zei dat hij niets te maken heeft met het gedrag van zijn zoon."

In Saoedi-Arabië klinkt de roep om kindhuwelijken de kop in te drukken steeds luider. De Shura, het parlement van streng islamitische land, heeft vorige week gedebatteerd over dit onderwerp en heeft besloten te overwegen wetten uit te vaardigen om dergelijke huwelijken een halt toe te roepen.