Excuses VS voor aanval grenswachten

De Verenigde Staten hebben Pakistan hun excuses aangeboden voor een helikopteraanval waarbij in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan twee Pakistaanse grenswachten om het leven kwamen. De grenswachten werden bij vergissing voor Talibanstrijders aangezien, zei de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan, Anne Patterson.

"We bieden onze diepste verontschuldigingen aan Pakistan aan en aan de families van de leden van de Frontier Scouts die zijn omgekomen of gewond geraakt", aldus Patterson in een woensdag verspreide verklaring.

Het incident, dat zich voltrok op 30 september, leidde tot grote woede bij de Pakistaanse regering. Deze sloot een belangrijke doorgangsroute voor de bevoorrading van de NAVO-troepen in Afghanistan af, de grenspost Torkham op de weg tussen Peshawar en Jalalabad. De Taliban in Pakistan hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om aanvallen te plegen op bevoorradingstrucks die een andere route moesten nemen of min op meer waren gestrand. Tientallen vrachtwagens en tankwagens zijn de afgelopen dagen in brand geschoten.