'Ronaldo gebruikte doping bij PSV'

Peterselieman

Een biografie over Ronaldo heeft opnieuw stof doen opwaaien over zijn vermeende dopinggebruik in zijn tijd bij PSV. Bernardo Santi, coördinator van de anti-doping-afdeling van de Braziliaanse bond, zegt dat Ronaldo in zijn tijd bij PSV anabolen heeft gekregen van de club. Zo kon hij in korte tijd gespierder worden.

Ronaldo heeft de beschuldigingen inmiddels zelf ook gelezen. "Wat een idioot!", was de eerste reactie die weinig aan onduidelijkheid over liet. Santi baseert zich op bronnen binnen de Eindhovense club.

Twee jaar geleden beweerde Santi hetzelfde verhaal. In een nieuw verschenen biografie herhaalt hij die. "In Nederland zijn ze begonnen Ronaldo anabolen te geven. Zijn spierstructuur destijds is zo veranderd en verhield zich in geen enkel opzicht met de botgroei in zijn knieën. Ze gaven Ronaldo vitaminesupplementen, maar daar zaten ook anabolen-achtige middelen in. Hij is daardoor sneller gegroeid dan de natuur voorzien had. Pas op zijn twintigste is een man volgroeid. Hij was op zijn zeventiende al in behandeling in Nederland."