Rutte is 'heel zeker' van steun 76 zetels

VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte weet 'heel zeker' dat zijn aanstaande minderheidskabinet van VVD en CDA de parlementaire steun zal hebben van alle 76 zetels die horen bij VVD en CDA en gedoogpartij PVV.

Rutte zei dat donderdag naar aanleiding van nieuwe onrust rond de voormalige CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

Rutte bevestigde dat er donderdagochtend een gesprek is geweest tussen hem, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, CDA-onderhandelaar Ank Bijleveld en Koppejan en Ferrier. Hun uitlatingen over Wilders hadden opnieuw tot twijfels geleid over de steun van de nieuwe coalitie. Over de inhoud van het gesprek wilde hij niets zeggen.

Rutte zei te begrijpen dat er binnen partijen spanningen bestaan. "We hebben altijd geweten dat dit een ingewikkelde formatie zou zijn. Maar ik ben heel blij met alle zetels van de schragende partijen die het regeer- en gedoogakkoord steunen", aldus Rutte.

Waarom hij zo zeker is van de voltallige steun van de betrokken fracties, wilde Rutte niet zeggen. "Dat is het geheim van de smid."

Rutte is'heel zeker' van steun 76 zetels
Rutte is 'heel zeker' van steun 76 zetels (Foto: ANP)