Arts fotografeert wijdbeense patiŽnte

De Utrechtse politierechter heeft vandaag een bejaarde huisarts uit die stad veroordeeld wegens aanranding. Voor het maken van een foto tijdens een uitstrijkje, heeft hij de dokter een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Daarnaast moet hij de patiënte 250 euro schadevergoeding betalen voor het aangedane leed.

Het slachtoffer, een jonge vrouw, lag tweeënhalf jaar geleden met haar benen wijd op de behandeltafel toen ze ineens duidelijk hoorde dat er een foto werd gemaakt. Uiteindelijk bleek er inderdaad een zogeheten 'beavershot' op de camera van de huisarts te staan, die toebehoorde aan de patiënte.

De arts verdedigde zich door te zeggen dat hij geregeld foto's maakt van patiënten voor voorlichting of om deze te bespreken met collega's. Hij ontkende echter de bewuste foto te hebben gemaakt. Het toestel was waarschijnlijk kapot en had zelf een foto geschoten, opperde de advocaat van de dokter.

De rechter toonde zich opvallend mild. Omdat de arts zijn stethoscoop binnenkort aan de wilgen hangt, veroordeelde hij hem tot een maand voorwaardelijk en het betalen van smartengeld. Desondanks gaat de kijkdooskieker in hoger beroep tegen de uitspraak.