Strafrechtelijk onderzoek naar slibramp Hongarije

Redactie

Hongarije heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van het giftige slib dat maandag weglekte uit een reservoir van een aluminiumfabriek. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. De Hongaarse premier Viktor Orban zei dat de fabriek twee weken eerder nog was geïnspecteerd en dat er toen geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

De chef van de nationale politie, Jozsef Hatala, heeft besloten het onderzoek over te nemen vanwege het belang en de complexiteit van de zaak, aldus een politiewoordvoerster. Het hoogste onderzoeksbureau van het land heeft een strafrechtelijke zaak naar nalatigheid op de werkvloer geopend.

De Europese Unie is bang dat de giftige slib een ecologische ramp voor verschillende landen zal veroorzaken. De EU riep de autoriteiten op alles te doen wat in hun macht ligt om te voorkomen dat de giftige substantie in de Donau terechtkomt en Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne of Moldavië bereikt. Het duurt waarschijnlijk nog vier dagen voor het slib bij de Donau is.

Honderden mensen zijn geëvacueerd nadat maandag een afvalreservoir van de fabriek openbarstte en er een miljoen kubieke meter slib weglekte. Het slijk heeft zich verspreid over een gebied van veertig vierkante kilometer en vier mensen, onder wie twee peuters, zijn om het leven gekomen en drie mensen worden nog vermist.


(Foto: Novum)