Filip Dewinter schendt privacywet

De Vlaamse politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft de persoonsgegevens van 770 Antwerpenaren gepubliceerd op zijn website. Hij wil met deze actie aantonen dat er in Antwerpen-Noord nauwelijks nog mensen wonen met een Vlaamse naam.

De privacycommissie is onthutst. "Dit is absoluut verboden. De privacywet - zowel de Belgische als de Europese - zegt duidelijk dat gegevens waaruit de etnische afkomst van een persoon kan worden afgeleid, niet gepubliceerd mogen worden," aldus woordvoerder Emmanuel Vincart van de commissie.

DeWinter geeft zijn artikel de titel 'Mekka aan de Schelde'. "Slechts 21 van de geciteerde namen op deze alfabetische lijst zijn Vlaamse namen. Alle andere namen zijn Afrikaanse of Noord-Afrikaanse namen," zegt Dewinter, die de lijst 'bijzonder choquerend' vindt. "Meer dan 95 procent van de personen die op deze lijst voorkomen blijken immers islamitische allochtonen te zijn. De schaars overgebleven Vlamingen zijn in Antwerpen-Noord langzaam maar zeker op één hand te tellen."