Verdrag met Panama over belastingontduiking

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft woensdag met vicepresident van Panama Juan Carlos Varela Rodríguez een belastingverdrag getekend. In het verdrag staan onder meer afspraken over het uitwisselen van gegevens over mogelijke zwartspaarders en belastingontduikers.

Panama stond nog hoog op het lijstje van landen waarmee Nederland afspraken wilde maken om zwart geld op het spoor te komen. Nederland heeft met enkele tientallen landen, waaronder 'belastingparadijzen' als Luxemburg, verdragen gesloten om zwart geld beter op te kunnen sporen. "Het net rond de zwartspaarders sluit zich steeds verder", zegt De Jager.

Het verdrag met Panama is vooral bedoeld om de onderlinge economische banden fiscaal te reguleren, vertelt de minister. "Op die manier wordt bijvoorbeeld voorkomen dat Nederlandse ondernemers die in Panama zaken doen dubbel belasting betalen. Nederlandse bedrijven die in Panama willen investeren weten waar ze aan toe zijn. En andersom geldt uiteraard hetzelfde."

De ondertekening van het verdrag vormt een onderdeel van een bezoek van diverse Panamese politici aan Nederland. Bedoeling van het bezoek is de onderlinge economische banden te versterken.

Het verdrag treedt waarschijnlijk in 2012 in werking. Eerst moet de overeenkomst in beide landen door het parlement worden goedgekeurd.