Tekenaar van Douwe Dabbert overleden

Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond overleden. Hij overleed na een lang ziekbed in Leidschendam. Hij is 81 jaar geworden. Dat heeft medeauteur Thom Roep van de bekende strip Douwe Dabbert donderdag bekendgemaakt.

Wijn ging als 18-jarige werken voor Toonder Studio's. Daar werkte hij een tijdje op de tekenafdeling, waarna in 1948 zijn eerste strip De Zwarte Hertog in het Tom Poes Weekblad verscheen. Een jaar later ging hij als freelancer werken en schreef hij onder meer de tekststrip Aram van de Eilanden. Ook tekende hij voor de Donald Duck en Tina.

Wijn is vooral bekend om de serie Douwe Dabbert, die verhaalt over een dwerg met een magische knapzak. Wijn tekende de strips, Roep bedacht het scenario. De strips verschenen in het weekblad Donald Duck, waarvan er 23 delen ook als album verschenen.

In 1986 kreeg Wijn een hersenbloeding. Hij leerde zichzelf vervolgens aan met links te tekenen. "Hij had zijn hele leven met rechts getekend, maar een halfjaar na zijn hersenbloeding ging hij met links verder en je kon geen verschil zien. Heel bijzonder", zegt Roep.

Vervolgens kreeg hij een tweede hersenbloeding. Op dat moment was het laatste deel van Wijn over Douwe Dabbert in de maak. Als een 'soort eerbetoon' tekende Dick Matena het toen af. "Piet heeft daarna nog drie jaar geprobeerd zijn werk weer op te pakken, maar dat lukte hem helaas niet meer."